Hond kennis laten maken met een baby
In blijde verwachting?
Met de blijdschap van een zwangerschap komt er soms ook kleine ongerustheid om de hoek kijken. Hoe zal de hond reageren? Bedenk vooraf hoe de hond het best bij de nieuwe situatie betrokken kan worden. Goed voorgelicht zijn is belangrijk en kan veel ellende voorkomen. Er zijn diverse boeken over dit onderwerp geschreven en ook de plaatselijke kynologenclub zal eigenaren graag extra informatie verstrekken. Ook bij de dierenartsenpraktijk kunt u terecht met vragen over dit onderwerp.
Rangorde
Als hondeneigenaar weet u meestal wel het één en ander over roedelgedrag en rangorde. Toch zijn er vaak nog wel wat praktische vragen over hoe zoiets nu moet worden gepakt. Belangrijk is om altijd in het achterhoofd te houden dat de baby hoger geplaatst is dan de hond en men moet zich daar dus ook naar gedragen. De viervoeter moet leren dat hij steeds de laagste op de sociale ladder is.
Aandacht
Om te voorkomen dat de hond het kindje associeert met allerlei verboden, kan er tijdens de zwangerschap al een aantal zaken geregeld worden. Aankomende ouders kunnen oefenen dat er af en toe even geen aandacht voor hem is. Dus niet constant de hond op schoot of tegen hem praten, maar hem gerust eens een tijdje negeren. Als de hond dat helemaal niet gewend is, kan de eigenaar beginnen met eerst een paar minuten en de perioden zonder aandacht langzaam opbouwen.
Leer bijvoorbeeld de hond om niet op de (toekomstige) babykamer te komen of zelfs niet meer op de bovenverdieping. Dit kan eenvoudig met een traphekje beneden aan de trap. Door het hekje al voor de komst van de baby te plaatsen zal het niet geassocieerd worden met het kindje. Mag de hond op de bank? Leer dat dan ook voortijdig af. Sommige baasjes vinden dat echter vervelend omdat het dier al jaren gezellig op de bank ligt. Eventueel kan er dan een pop als ‘proefbaby’ dienen en zodra je met de pop op schoot zit, mag de hond niet op de bank. Is de pop weg (= baby in de box), mag de hond wel op de bank. Het duurt even voordat ‘het kwartje valt’ en u moet dus echt heel consequent zijn. Indien mogelijk is het verstandig de hond ruim voor de bevalling te laten snuffelen aan allerlei nieuwe speeltjes, kleertjes en meubeltjes. Zo kan men hem er toch al een beetje bij betrekken en is niet alles in één keer nieuw.
babytijd
En dan is de baby er! Laat de hond gerust snuffelen aan de voetjes en de handjes (pas wel op voor de grijpreflex van de baby), want ook hij is nieuwsgierig naar het nieuwe gezinslid. Probeer de hond constant aandacht te geven als de baby er is, om zo een positieve associatie voor het dier te creëren ”het kindje is erbij dus voor mij is het nu ook leuk”. Denk bijvoorbeeld aan een brokje als de fles of de borst gegeven wordt. Betrek hem ook zo veel mogelijk bij de dagelijkse verzorging, bijvoorbeeld als de baby in bad gaat, gezellig tegen hem praten. Of met de baby op schoot met de bal spelen.
Een baby is geen pup
Een hond zal niet van nature lief zijn voor een baby, want een baby is anders dan een pup. Pups gaan op hun rug liggen om zich te onderwerpen, maar baby’s liggen altijd op hun rug. Een onderdanige pup houdt zich doodstil, maar baby’s spartelen en maken geluid. Dit kan de hond verwarren. Houdt er daarom rekening mee dat men de baby altijd letterlijk hoger plaatst dan de hond. Dus met het voorbeeld van de bank: hond op de bank, baby op schoot. Baby in maxi-cosi of iets dergelijks óp een stoel of óp een tafel en de hond op de grond. Leg een baby nooit in de mand van de hond. Als de deurbel of telefoon gaat en u wilt even de handen vrij hebben, leg de zuigeling dan even in de box. Voor kind en hond wel zo veilig.
Kraamvisite
Als bezoek gewend is om zich met de hond te bemoeien kan men dat ook zeker blijven doen, maar niet té geforceerd waardoor het dier het idee kan krijgen dat híj belangrijker is dan de baby. De beste volgorde van binnenkomst is, eerst de eigenaar begroeten, dan het kindje en vervolgens als laatste de hond.
Zeker in de prille kraamtijd schiet het uitlaten van de hond er nog wel eens bij in. Misschien kan vertrouwd bezoek de hond even lekker buiten laten dollen. Als hij zijn energie kwijt is, is hij ook in huis rustiger en vraagt minder aandacht. Zodra u er met de kinderwagen op uit gaat, wordt het voor de hond weer interessant! Hij kan lekker mee en associeert de baby met iets plezierigs.
Autoritjes
Als de hond gewend is om zich vrij door de hele auto te bewegen, denk dan eens aan een hondenrek of hondennet. Want een kindje in een autostoeltje en de hond er los naast is niet aan te raden. Ook al blijkt hij nog zo lief: stel hij ziet een soortgenoot of een kat op straat en springt boven op het kindje, met alle gevolgen van dien. Ook het kindje kan al onderzoekend in ogen prikken of aan haren trekken, en geef de hond eens ongelijk als hij daarop reageert.
Vroeger?
Vroeger waren er verhalen dat de hond een poepluier moest opeten om het kindje te accepteren. Volgens de huidige kynologische inzichten is dit absoluut niet nodig. Nogmaals, verplaats je in het gedrag van de hond en met gezond verstand kom je vervolgens een heel eind. De enige regel die men in acht moet nemen is: hond en kind ABSOLUUT NOOIT alleen met elkaar laten!
Vervolgens zullen ze samen opgroeien en een band voor het leven opbouwen. Ze zullen de beste maatjes worden, elkaar begrijpen, spelen en troosten op moeilijke momenten van hun leven. Kortom hond en kind is een ideale combinatie als ze op de juiste manier met elkaar hebben kennisgemaakt.
In het kort:
*al tijdens de zwangerschap de hond voorbereiden op de komst van een nieuwkomer (babyspullen, kamertje)
*bepaalde gewoontes af- of juist aanleren (niet op de bank, alleen blijven)
*als de baby wakker is, moet het voor de hond ook leuk zijn.
*plaats baby altijd letterlijk hoger dan de hond
*toch ook eens tijd vrij maken om lekker alleen met de hond uit te gaan
*constant alert zijn en laat kind en hond nooit alleen!
Wandelen in het bos
Looking for Reliable Essay Writers? Check Out This Service!
Struggling with Deadlines? Let Experts Handle Your Nursing Assignments
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?