Dierengezondheid: kankers bij honden

honden encyclopedie > Dierengezondheid: kankers bij honden

door honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

Dierengezondheid: kankers bij honden

Honden en katten worden jammer genoeg niet gespaard door kanker. De ziekte komt meer voor bij oudere dieren en uit zich dikwijls door vermagering, gezwellen of nog andere symptomen naargelang de functie van het aangetaste orgaan (braken, bloedarmoede…-)
Alle organen van honden en katten kunnen vroeg of laat aangetast worden door een tumor, het resultaat van een abnormale opeenhoping van cellen. Bij onze als huisdieren gehouden carnivoren, is de oorzaak van deze abnormale opeenhoping zelden bekend, met uitzondering van sommige gevallen (feline leukemievirus, toedienen van anticonceptiemiddelen…-). Het is belangrijk goed het onderscheid te maken tussen twee soorten tumoren: goedaardige tumoren die plaatselijk kunnen zwellen en soms verzweren, en kwaadaardige tumoren, ook kanker genoemd, met meestal sombere vooruitzichten. Kwaadaardige tumoren kunnen leiden tot metastasen, wat betekent dat tumorcellen van de primaire tumor kunnen loskomen en van daaruit andere organen kunnen binnendringen via het bloed of de lymfevaten.
Er bestaan heel wat kankers die verschillende organen van honden en katten kunnen aantasten. Het mastocytoom is een van de meest voorkomende kankers. Het is een huidtumor die vaak voorkomt bij oude boxers, labradors en terriërs. Deze tumor uit zich meestal in de vorm van een of meerdere knobbels op de huid. Spijsverteringsstoornissen, zenuwproblemen of bloedarmoede kunnen nevensymptomen zijn. Sommige mastocytomen zijn goedaardig, maar andere veroorzaken uitzaaiingen en leiden binnen enkele maanden tot de dood van het dier. De tepels van niet gesteriliseerde teven en poezen die dus nog altijd onder invloed staan van de hormonale activiteit van de eierstokken en de hypofyse, kunnen ook getroffen worden door tumoren. Dat is des te meer het geval wanneer het dier een contraceptieve behandeling krijgt.
Het feline leukemievirus (FeLV), een virus dat katten besmet, is bovendien in staat om van de cellen die het besmet, kwaadaardige tumorcellen te maken, wat kan leiden tot het ontstaan van lymfosarcoom (een kanker die onder andere het beenmerg en de lymfeklieren kan aantasten) en van leukemie. Organen zoals de milt, de lever en de beenderen kunnen ten slotte ook aangetast worden door kankers, die de levensverwachting jammer genoeg meestal beperken tot enkele maanden.
Wanneer het mogelijk is, wordt meestal aangeraden de kwaadaardige tumor via een chirurgische ingreep weg te nemen. Daarna kan de tumor onderzocht worden, zodat de aard ervan en het ontwikkelingsstadium kunnen vastgesteld worden. In zeldzame gevallen, volstaat deze behandeling om het dier te genezen, hoewel een herhaling altijd mogelijk is. Soms doet men voor de behandeling van de tumor beroep op chemotherapie en/of op radiotherapie, waarbij de tumor blootgesteld wordt aan ioniserende stralingen. Dit gebeurt hetzij lokaal in de vorm van een stralenbundel, hetzij door de injectie van radioactieve bestanddelen. Radiotherapie is duur en er zijn weinig dierenklinieken die de behandeling toepassen. Bovendien worden corticoïden gebruikt om de ontsteking en de dikwijls aanwezige pijn te verminderen. Tot slot verkopen sommige fabrikanten van gespecialiseerde voedingsmiddelen een speciaal dieet, dat rijk is aan vetstoffen en arm aan koolhydraten, wat zeker aanbevolen is voor honden die door kanker getroffen zijn.

http://www.kankerbijhonden.nl/inschrijfformulier.html

Kanker bij honden kan onstaan door stress/voeding/ en de vele vaccinaties..!
Lees het boek, een aanrader en een eyeopener..!!

Meer informatie vraag op het forum..

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^