In het voorjaar en in de zomer hebben we bij HONDENPAGE.COM zelden klachten over honden die in huis plassen. Dat is niet zo verwonderlijk want in deze tijd van het jaar staat vaak de tuindeur open. De hond kan, naar keuze, binnen of buiten zijn en zal dus niet snel zijn behoefte in huis doen. Maar zodra we de herfst naderen en het weer slechter wordt krijgen we de eerste telefoontjes met onzindelijkheids klachten. Oudere honden blijken het niet meer zo makkelijk te kunnen ophouden en pups waarvan mensen dachten dat ze zindelijk waren blijken 'opeens' weer in huis te plassen.
Natuurlijk stellen mensen mij dan de vraag:
Hoe vaak moet mijn hond plassen en poepen?
Pups die 8 weken oud zijn zullen overdag ongeveer ieder uur plassen. Poepen doen ze ongeveer 4 maal per dag. Afhankelijk van het tijdstip op de avond dat ze voor de laatste keer zijn uitgelaten, zullen ze in de nacht 1 tot 2 keer moeten plassen.
Vanaf ongeveer 7 maanden oud zullen honden 1 tot 2 keer per dag poepen en 3 tot 4 keer per dag plassen en deze hoeveelheid keer naar buiten gaan blijft. Uit onderzoek weten we dat er rassen zijn die voor problemen kunnen zorgen als het gaat om zindelijk worden. Bijvoorbeeld de honden die gefokt zijn om met hun neus te werken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat deze honden van eerdere ongelukjes in huis de lucht nog kunnen ruiken. Deze lucht is de prikkel die ervoor zorgt dat de hond opnieuw in huis zijn behoefte doet.
Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat Yorkshire Terriers moeilijk zindelijk te maken zijn. Waarschijnlijk heeft dit niets te maken met een eventuele extra gevoeligheid voor geurtjes; wel lijken eigenaren geneigd de zindelijkheidstraining van kleine hondjes minder serieus te nemen. De gevolgen van een in huis plassende Yorkshire Terrier, Jack Russel of ander klein ras vallen minder snel op dan de grote natte plekken veroorzaakt door een Labrador, Golden Retriever of andere grote hond.
Voordat ik inga op onzindelijkheid als gedragsprobleem wil ik u waarschuwen om altijd eerst contact op te nemen met uw dierenarts. Misschien heeft uw oudere teef wel problemen gekregen na haar sterilisatie of misschien heeft uw hond een blaasontsteking. Uiteraard moeten deze medische oorzaken uitgesloten worden, voordat er aan een eventueel gedragsprobleem gewerkt gaat worden. Zijn er geen lichamelijke oorzaken te vinden dan kunt u eens nadenken of een van de volgende redenen van toepassing is in uw situatie.
UIT ONDERDANIGHEID PLASSEN
Uit onderdanigheid plassen is normaal gedrag dat veel pups tonen op het moment dat een ranghogere aan de pup snuffelt. Kenmerk van onderdanigheids plassen is dat de hond een lagere houding aanneemt maar wel contact met de andere hond of mens wil houden. De hond kan kwispelen maar mag niet verstarren van angst. Meestal volgt het plassen op het naderen van een mens.
Ook het over de hond heen buigen en/of oogcontact zoeken kan de lage houding en het plassen oproepen.
ANGSTPLASSEN
Het plassen uit angst komt gelukkig niet vaak voor. Het gaat meestal om gevoelige honden die naast het plassen ook verschijnselen van angst tonen zoals een extreem lage houding, verstarren en stress signalen. Deze honden zoeken voor en na het plassen niet actief contact met de mens, iets wat honden die uit onderdanigheid plassen wel doen.
Er is ook nog een vorm van angstplassen die alleen plaats vind als de eigenaar niet thuis is. Onzindelijk zijn is dan onderdeel van een veel groter probleem n.l. verlatingsangst. Om dit vast te stellen is hulp nodig van een gedragstherapeut.
OPWINDINGSPLASSEN
Deze vorm van plassen vindt plaats bij opwinding en de hond heeft geen houdingsverlaging. Het plassen gebeurt tijdens lopen, opspringen of staan. Het zijn vaak jonge honden die bij een volle blaas in combinatie met opwinding niet voldoende controle houden over de sluitspieren. Dit gedrag zal vaak spontaan verdwijnen rond de leeftijd van 8-10 maanden.
MARKEREN IN HUIS
Plassen en poepen is niet alleen bedoeld om afvalstoffen af te voren maar heeft ook een communicatieve functie. In urine en ontlasting zitten feromonen die informatie geven over de afzender, diens positie in de rangorde, diens hormonale status enz. Met hulp van deze feromonen kan een loopse teef aan reuen duidelijk maken dat zij klaar is om gedekt te worden. Op zijn beurt kan de reu door het achterlaten van urine, het markeren, aangeven welke plaats hij in de rangorde inneemt. Zowel reuen als teven kunnen markeren, maar de meest voorkomende situatie is de reu die in huis zijn poot optilt tegen bijvoorbeeld een stoel of tafelpoot.
Onderzoek toont aan dat zowel een sociale als hormonale motivatie een rol speelt; Ook leerprocessen kunnen dit gedrag beïnvloeden. Markeren komt het meest voor bij ongecastreerde reuen; castratie zal in 67% van de gevallen zorgen voor vermindering of helemaal stopzetten van het gedrag.
AANGELEERDE ONZINDELIJKHEID
Pups die bij de fokker geleerd hebben hun behoefte op een krant te doen kunnen deze voorkeur verder ontwikkelen tot een punt waarop de hond het alleen nog maar op de krant wil doen. Ook de pup die langer bij de fokker gebleven is en daar geleerd heeft om op de houten kennelvloer zijn behoefte te doen kan, als hij bij de nieuwe eigenaar thuis is, een voorkeur ontwikkelen voor bijvoorbeeld de houten parketvloer.
Honden die op ieder kleedje dat ze tegenkomen hun behoefte doen hebben door klassieke conditionering geleerd dat het zien, ruiken en/of voelen van een kleedje betekent dit is de plek waar ik mijn behoefte kan doen. Daarom is het belangrijk plekken goed schoon te maken en/of kleedjes tijdelijk uit de kamer te verwijderen.
Er zijn ook honden die een verband hebben weten te leggen tussen het in huis plassen en aandacht krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om eventuele ongelukjes weg te ruimen in afwezigheid van de hond. En natuurlijk mag u de hond nooit straffen, ook niet als u hem betrapt! Het enige wat de hond hiervan kan leren is: Mijn baas is boos als ik plas of poep.
Omdat het niet plassen of poepen natuurlijk onmogelijk is zal het dier, in een poging uw boosheid te ontlopen, proberen zich te ontlasten op een plek waar u hem niet ziet.
OUDERDOM
Honden kunnen door ouderdom onzindelijk worden. Als medische oorzaken uitgesloten zijn, kan het vaker uitlaten, eventueel in combinatie met de stof Selegiline, een oplossing bieden. Deze honden lijden dan vaak aan een vorm van dementie, die maakt dat ze hun zindelijkheidstraining vergeten zijn.
Uit de gesprekken die ik heb met wanhopige eigenaren blijkt dat er meer aan de hand is dan het niet zindelijk krijgen van de hond. Veel mensen straffen te veel, te hard en niet op het juiste moment. Daarnaast kunnen rangorde, controle problemen en het niet begrijpen van hondentaal een reden zijn voor onzindelijkheid. Om een goed advies te geven aangaande onzindelijkheid is het meestal nodig om wat intensiever met de eigenaar te praten: het gedragsconsult.
Cijfers van Tinley laten zien dat 99% van de onzindelijkheidsklachten verholpen kunnen worden. Dus is uw hond onzindelijk, wacht dan niet te lang maar schakel een gedragsdeskundige in.
Looking for Reliable Essay Writers? Check Out This Service!
Struggling with Deadlines? Let Experts Handle Your Nursing Assignments
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?