luchtweg klachten

honden encyclopedie > luchtweg klachten

door honden page profiel ToshiToshi

luchtweg klachten

verstopte traan buisjes, zwaar ademen door neus of keel



Verzorg de ogen van uw hond!

Wist u dat uw hond een breder gezichtsveld heeft dan uzelf, 's nachts beter ziet, uitstekend bewegende voorwerpen kan onderscheiden, maar integendeel meer last heeft met vaste voorwerpen en kleuren? Vandaar dat het belangrijk is om zijn zo kostbare ogen zo lang mogelijk perfect gezond te houden!

Hondentranen

Tranen hebben een specifieke functie: de ogen van uw hond een constante vochtigheid doen behouden. Normaal gezien worden ze afgevoerd in de neus, via de traankanalen die de ogen verbinden met de neusholten.
Bij sommige honden, meestal kleine rassen (maltezer, poedel, yorkshire en shitzu), hebben deze kanalen een vorm die hun frequente obstructie bevordert.
Dat leidt tot een tranenvloed op de snoet van het dier, waardoor er zich bruinachtige vlekken vormen in de buurt van de ogen. Het tegendeel is het geval bij "droge keratoconjunctivitis", een aandoening waarbij de hond abnormaal weinig tranen produceert. Daardoor droogt het hoornvlies uit, met ontsteking en pijn tot gevolg. In dat geval moet de hond kunsttranen toegediend krijgen. Hoe kunt u de ogen van uw hond verzorgen? Honden die propere ogen hebben en geen last hebben van abnormale tranenvloed, hebben geen speciale oogverzorging nodig.

Bij honden met regelmatig verstopte traankanalen daarentegen moeten de ogen gereinigd worden met een speciaal daarvoor bestemd product, en dat 1 tot 4 keer per week, afhankelijk van de ernst van de tranenvloed.

Bovendien groeit er bij sommige dieren zeer veel haar vlak bij de ogen, en is het aan te raden dat af te snijden als het het gezichtsvermogen hindert of de ogen irriteert. Bobtails, maltezers en schnauzers kampen vaak met dit probleem.
Ziekten die het uitzicht van de ogen veranderen Als de hond ouder wordt, kan de lens troebel worden, waardoor er zich een blauwachtige en later een witachtige sluier vormt op het oogoppervlak.
Deze witte tint kan ook veroorzaakt worden door niet-behandelde of onstabiele diabetes.
 Een andere aandoening die de ogen van uw hond er anders kan doen uitzien, is een ontsteking van de slijmvliezen rond het oog (bindvliezen). Zo kan uw vriend last krijgen van een bindvliesontsteking (conjunctivitis) als hij een vreemd voorwerp in zijn oog krijgt (een stukje hout, zand, stof, …-). Ook andere factoren kunnen zo'n ontsteking teweegbrengen: een allergie, tocht, verkeerd gerichte wimpers, abnormale oogleden, bepaalde virussen en bacteriën, …

De bindvliezen van de hond zijn altijd rood en gezwollen, en er kan vochtverlies optreden. In ernstige gevallen kan het hoornvlies beschadigd raken of zelfs verzweren en hevige pijn veroorzaken. Een andere relatief frequente ziekte bij jonge honden is de verdikking van de klier onder het derde ooglid. In dat geval vormt er zich in de binnenhoek van het oog een rode massa die op een kleine kers lijkt. Er is dan een operatie nodig waarbij de klier opnieuw in de juiste positie moet worden geplaatst.

 

Aandoeningen van de luchtwegen
De ziekten van de ademhalingsorganen worden bij de hond in feite veroorzaakt door de menselijke samenleving. Koude en tocht na een schoonmaakbeurt, slapen bij de centrale verwarming of naast de kachel en dergelijke zaken, kunnen gemakkelijk hoestjes, kuchjes en lichte verkoudheden bij de hond veroorzaken.
Het geheel lijkt sterk op de aandoeningen bij de mens, alhoewel de veroorzakende virussen niet besmettelijk zij n voor de  mens en omgekeerd. Je moet de hond behandelen als kleine kinderen met dezelfde aandoeningen.
Warmte, rust en een gemakkelijk verteerbare voeding zijn in dit stadium van groot belang.
De dierenarts heeft de middelen tot zijn beschikking om het herstel van je hond te helpen bespoedigen.Een stevig kuchende hond kan kennelhoest hebben, dit moet zeker door de dierenarts behandeld worden anders kunnen blijvende klachten ontstaan.
Het is zeer besmettelijk voor andere honden, dus voorlopig bij ze uit de buurt blijven.
De incubatietijd is ongeveer 9 dagen. Dus op dat moment heeft hij het zelf opgelopen.

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^