DIEETVOEDING VOOR HOND EN KAT
Inleiding
Er zijn tegenwoordig enorm veel dieetvoeders op de markt voor onze huisdieren. Het assortiment is zeer breed: voor zeer veel verschillende indicaties bestaan diëten en dan zijn er vaak ook nog verschillende smaken en merken te verkrijgen van één dieet. Om het nog ingewikkelder te maken worden er ook nog allerlei 'fancy'' namen bedacht voor de verschillende diëten. Reden genoeg om het spoor volledig bijster te raken. Welk dieet is nu voor welke indicatie en wat mogen we nu eigenlijk verwachten van al deze dieetvoeders? Een overzicht met kritische kanttekeningen van de meest gebruikte dieetvoeders voor huisdieren.
Blaasgruisdieet
Er komen verschillende soorten blaasgruis voor, maar het meest voorkomend bij hond en kat is struviet (ook wel magnesium-ammonium-fosfaat genoemd). `Het' blaasgruisdieet is dan ook meestal een anti-struvietdieet. De naam `struviet' zit vaak ook verwerkt in de naam van het voer, maar ook een term als `urinary' kan een aanduiding voor een blaaasgruidieet zijn. Het struvietdieet is bedoeld om blaasgruis (struviet) op te lossen en te voorkomen dat zich blaasstenen gaan vormen door samenklontering van gruis en ontstekingsmateriaal. Eigenschappen van een anti-struvietdieet zijn een verzurend effect op de urine, een verlaagd gehalte aan magnesium en een licht verhoogd natriumgehalte. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de urine voldoende verdund is en dat de zuurtegraad van de urine zodanig verandert dat het neerslaan van sruvietkristallen wordt voorkomen. Het is gebleken dat de opname van voldoende vocht en het regelmatig legen van de blaas (denk aan de kat die de urine ophoudt omdat de kattenbak vies is of omdat hij/zij het liever buiten doet maar daar de gelegenheid niet voor heeft en denk aan de hond die niet op tijd wordt uitgelaten!) minstens zo belangrijk is als het voeren van dit dieet! Het dieet werkt alleen als het ook strikt wordt gevolgd. Dus geen tussendoortjes die niet voldoen aan de eisen van het blaasgruisdieet en niet snoepen uit de bak van huisgenoten of buurkatten! Overigens schijnt het verorberen van een verse muis voor een kat met een blaasgruisdieet niet zo'n probleem te zijn. Gek genoeg voldoen muizen namelijk erg goed aan de eisen van het blaasgruisdieet; hoewel gek…………. Zoals gezegd zijn er nog andere vormen van blaasgruis. Zo wordt er bijvoorbeeld ook vaak calciumoxalaat en calciumfosfaat gevonden en in mindere mate cystine en uraat. Een groot nadeel van het struvietdieet is, dan het de omstandigheden voor het neerslaan van calciumoxalaat in de urine juist bevordert. Bij sommige dieren zal er dus een verschuiving van de problemen ontstaan. Er bestaat ook een dieet om het neerslaan van calciumoxalaat te voorkomen. Ter preventie van cystine- en uraatstenen kan beter een nierdieet worden gegeven. Maar nogmaals: voldoende wateropname en het op tijd legen van de blaas is minstens zo belangrijk! De urineverzurende eigenschappen van het struvietdieet kunnen gebruikt worden bij de behandeling van (hardnekkige) bacteriële blaasontstekingen. De meeste bacteriën houden niet van een zure omgeving. Het tijdelijk inzetten van een urineverzurend dieet kan dus helpen bij de behandeling van blaasontstekingen.
Spijsverteringsdieet
Dit dieet is bedoeld voor de hond of kat met maag- en/of darmklachten. Het kan ingezet worden bij acute of chronische problemen op dit vlak. In de naamgeving vinden we meestal de term `intestinal' terug. De specifieke eigenschappen van dit dieet zijn een hoge mate van verteerbaarheid, een hoge energiedichtheid en een speciale samenstelling van de koolhydraten die bijdragen aan het normale evenwicht van de darmflora en een normale motiliteit van de darmen. Het dieet is geschikt als ondersteuning bij de behandeling van verteringsproblemen, (chronische) ontstekingen van de darmen of een verstoorde darmflora. Meestal zijn er voor genoemde problemen echter meer maatregelen noodzakelijk, zoals het geven van spijsverteringsenzymen, specifieke homeopathische of reguliere geneesmiddelen en het verstrekken van pro-biotica (zie: pro-biotica) en/of vezelpreparaten. Uit ervaring weten we dat het voeren van bijvoorbeeld rijst met gekookte kip of magere vis in kleine hoeveelheden tegelijk bij acute diarree ook een prima maatregel is. Bovendien vinden onze huisdieren deze zelfbereide voeding vaak erg lekker, hetgeen niet onbelangrijk is bij een ziek dier dat meestal niet zo'n goede eetlust heeft.
Algemene kanttekeningen
Het is goed om op kritische wijze met dieetvoeding om te gaan. Als dierenarts moeten we wat dat betreft onze verantwoording zeer serieus nemen. Het nierdieet, blaasgruisdiëten en het vermageringsdieet mogen niet gegeven worden aan honden of katten die drachtig of lacterend zijn of nog groeien. Een nierpatiënt mag absoluut geen blaasgruisdieet hebben. De indicatie voor het geven van welk dieet dan ook, dient scherp gesteld te worden. Om enkele voorbeelden te geven: het is volstrekt belachelijk om een hond met verschijnselen van een blaasontsteking, waarbij in de urine éénmalig struviet kristallen worden aangetoond levenslang te veroordelen tot een struvietdieet! Of wat dacht u van het geven van een hypoallergeen dieet aan elke hond of kat met huidklachten? Bovendien moeten we ons als dierenarts realiseren dat sommige situaties zich stomweg niet lenen voor het volgen van een strikt dieet (bijvoorbeeld een gezin met kleine kinderen die wel eens wat eetbaars laten vallen, een huishouden met meerdere katten, etc.) En al is de indicatie duidelijk en zijn de omstandigheden zodanig dat het dieet strikt gevolgd kan worden, dan is het nog maar af te wachten of de hond of kat in kwestie het voorgeschreven voer wel wil eten. Uit ervaring weten we dat niet iedere hond of kat `het even goed doet' op een bepaald merk commerciële voeding, de reactie is duidelijk individueel bepaald! Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de `gewone' voeders, maar ook voor de zogenaamde dieetvoeders.
Looking for Reliable Essay Writers? Check Out This Service!
Struggling with Deadlines? Let Experts Handle Your Nursing Assignments
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?