Beste mensen,
Ik heb een schat van een Rottweiler, hij heet Dario en is 7,5 maand oud. Wij zijn een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen onder de 10 jaar. Onze hond is echt een schat van een hond. Binnen erg rustig, reageert niet op de bel of als er iets valt of wat dan ook, hij kijkt met 1 oog naar wie er binnen komt maar gaat dan weer verder met slapen of spelen. Het hele gezin kan zijn eten, speeltjes of botten met gemak van hem krijgen. Ook luistert hij heel goed naar de commando's. We hebben de puppycursus gedaan en moeten over 2 weken examen doen voor de EG1. Hij leek echt super zoals ik hier beschrijf maar nu..
Hij valt als een gek uit naar anderen honden zodra hij aan de lijn zit, klinkt niet agressief maar wel alert en trekt dan met al zijn kracht aan de lijn. Dit leren we nu onder controle te houden via de training. Onze Dario loopt al vanaf 12 weken los in het park, we lopen elke dag 2 keer in het park en daarnaast 2 keer door de wijk (aangelijnd uiteraard). Dit alles zonder problemen, hij lijkt altijd erg instinctief te handelen en kent naar onze mening heel goed de hondenregels te kennen, heeft respect voor de oudere- of meer dominante honden, speelt lieflijk met jonge- of kleine hondjes.
Nu dan het "probleem". 2 weken geleden hadden we een voorval met een volwassen kruising Stafford/Amer. Bull die vanuit het niets een oude Labrador aanviel, zo erg dat deze hond een spoedoperatie moest ondergaan en 12 scheuren op zijn rug had. Wij liepen hierbij en onze hond dacht..goh, laat ik eens meedoen en pakte de oudere hond in zijn nekvel (geen wonden daar), Dario liet hem ook heel gemakkelijk los. Hierna ging alles weer goed, hij heeft niets meer gedaan of zoiets...tot vandaag. We liepen in het park (los) met een vriendin van mij en haar kleine hondje, zoals bijna iedere dag. We lopen een ouder stel tegemoet die een klein fluffig hondje aan de lijn had. Mijn vriendin dr hondje ruikt aan het hondje en loopt door, Dario ruikt aan het hondje (in een rustige, vrolijke staat) het hondje is hier niet van gediend en begint te grommen en uit te vallen naar Dario. Dario begon hierop al wat te grommen en te kwispelen (staart omhoog)...het baasje van het hondje trekt aan de riem en het hondje valt goed uit naar Dario. Dario valt ook uit en pakt het hondje vol bij zijn staartje/achterkant. Gevolg was een hoop gepiep en geschreeuw van omstanders. Ik probeer uiteraard Dario los te halen en sla zelfs met de riem op zijn neus (puur uit reactie), hij liet niet los..na een minuutje ong. liet hij pas los. Uiteraard ben ik heel boos geworden op hem, maar dat schijnt hem niets te doen. Hij had hierna niet meer de overdreven drang om naar het hondje te gaan. De anderen bekeken het kleine hondje, gelukkig had hij niets al had Dario een hele pluk haar in zijn bek, geen wondje te zien.
Omdat dit de tweede keer is zat ik hierdoor in zak en as. Ik weet gewoon niet wat ik met hem aan moet. Moet ik hem voortaan enkel aangelijnd uitlaten? Wat ik eigenlijk best zielig vind voor een hond, die moet toch ook kunnen rennen. En eerlijk gezegd heb ik eraan gedacht om hem weg te doen (terug naar de fokker = verplicht), niet omdat ik het wil, ik heb reeds beschreven wat een geweldig lieve schat het thuis is, met vreemden én tot vandaag met andere honden, hij is super gesocialiseerd! Maar ik heb 2 kleine kinderen thuis en ik ben bang dat hij misschien te dominant is en dat dan later misschien problemen kan geven gezien ik dit van vandaag ook niet van hem had verwacht. Dadelijk dood hij nog een hondje! Wat vind u?
Beste Charissa,
Om de conclusie te trekken of hij een hondje gaat doden kan ik niet geven. Veel van dit soort situatie's komt voort vanuit spanning opbouwen en onze reactie hierop.
In het 1ste geval was er sprake van ganging up, dit gebeurt vaker als er meerdere honden in het spel zijn. De honden bemoeien zich er mee omdat de vlam toch al in de pan is.
In het 2de geval is er sprake van zelfverdediging. De andere gromt en hij vind dat niet nodig en daarom zet hij de aanval in. Ook dat de andere hond naar achteren getrokken wordt, zorgt voor meer opwinding en daardoor meer stress.
Hoe dit te voorkomen? Goed opletten op hondentaal en op tijd gaan ingrijpen. U schrijft ook dat het trekken aan de lijn een probleem is en dat dat probleem nu aangepakt wordt. U geeft niet aan hoe dit opgelost wordt. Door het gebruik van voerbeloningen? correcties? halsband? tuigje? slipketting?
En onze eigen houding is ook erg belangrijk. Qua stem, houding, riemgebruik.
Zelf zou ik iemand erbij halen die u kan begeleiden hierin zodat u een stabiele leider mag worden. In welke provincie woont u? Dit mag u mij wel mailen: [email protected]
En ik voeg nog een artikel toe waarin dominatie uitgelegd wordt: http://www.moniquebladder.nl/artikel-dominantie/
Hartelijke groetjes van Esther
Gesteld door Charissa op 19 mei 2013 om 21:14
Beantwoord door Esthers hondenschool op 20 mei 2013 om 09:36
1136 x bekeken
Sinds een tijdje run ik mijn eigen hondenschool waarbij ik de nadruk leg op kalmerende signalen en samenwerken. Ik geef puppylessen, gehoorzaamheidslessen, behendigheid en privelessen. Ik wil mensen begeleiden om hun hond beter te begeleiden en beter te leren begrijpen. Ik maak tevens gebruik van BAT en dit is een techniek om honden die blaffen, springen of aggressief gedrag vertonen bij ontmoetingen weer sociaal te maken en er voor zorg te dragen dat de hond weer beter andere honden kan ontmoeten. Ik heb mijn opleiding via Jolanda Bijl genoten en heb div. dagen kalmerende signalen studiedagen gevolgd. Daarnaast laat ik me regelmatig bijscholen en heb div. seminars gevolgd. Ook leer ik veel bij d.m.v. veel boeken te lezen. De laatste boeken waren BAT door Grisha Steward en de daarbij horende dvd. In 2013 ben ik gestart met de opleiding therapiehondbegeleider van Dogswork. Mijn website is:http://www.esthershondenschool.nl Inmiddels heb ik een ruime ervaring met groepslessen en heb div. mensen begeleidt met agressie, angst en enthousiaste honden. |
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?