Ik heb sinds iets meer dan een jaar een herplaatser in huis. Een bastaard keeshond. Hij komt uit het asiel en moet behoorlijk mishandeld geweest zijn. Toen ik hem kreeg was hij één jaar oud, heel recent gecastreerd, en kende hij geen enkel commando. Ook enigzins normaal aan de riem lopen zat niet in het pakket. Hij was bang voor handen, liet zich niet bij de halsband pakken en kon niet stoppen met blaffen. Hij kon behoorlijk grommen en snauwen, en, als iemand zich dan nog niet gewaarschuwd voelde, venijnig happen.
Ik heb veel met hem getraind, geprobeerd zijn zelfvertrouwen op te vijzelen met spelletjes en kunstjes en gehoorzaamheidstrainingen met hem gedaan. Hij is inmiddels een eind opgeknapt. Ik heb het geluk dat hij heel graag werkt en echt zijn ziel kan verliezen in trucjes oefenen. Maar hij blijft prikkelbaar en snel overstuur. Nu doe ik ook behendigheid met hem, en daar wringt de schoen. Hij is erg snel en handig, beheerst alle toestellen feilloos, maar raakt elke keer volledig overprikkeld. Dan begint hij over het veld te scheuren, gaat proberen de instructeur optelt drijven, en laat zich nauwelijks meer onder appèl brengen. Hij raakt zo opgewonden dat ik me afvraag of ik er wel wijs aan doe om hiermee met hem door te gaan. Terwijl ik ook denk dat hij, als hij eenmaal door heeft hóe het spel gespeeld moet worden, hier wen heel fijne uitlaatklep aan zou kunnen hebben. Wat is raadzaam: blijven proberen tot het kwartje valt, of moet ik besluiten dat hij dit niet aankan en me beperken tot de behendigheid- en balansspelletjes die we zelf verzinnen en samen kunnen doen op wandeling?
Beste,
Sporten als behendigheid zijn erg actieve sporten waar weinig aandacht besteed word aan rust en beheersing.
De sport kun je prima beoefenen maar neem de tijd, zorg dat er eerst rust in het spel / training komt voordat je gaat werken op snelheid. Hoewel er vaak gedacht word dat je juist de hond enthousiast moet maken kan het remmen van die energie juist helpen in het tot rust brengen en het bewust laten uitvoeren van oefeningen. De snelheid komt later wel.
Dus ga paar stapjes terug. Neem de tijd, zorg desnoods voor een wat rustigere omgeving en leer dat de hond beheerst en gefocust er mee bezig moet zijn. Dan hou je de overprikkeling ook niet. Die moet je voor zijn.
Vraag de instructeur of een andere je erbij te helpen. Natuurlijk is het ook een oplossing de sport te vermijden en naar minder prikkelende alternatieven te gaan, maar daar los je het probleem niet mee op. Rust is iets wat een hond kan leren. Verdiep je desnoods eens in de methode van Click to Calm... Deze is op internet wel te vinden, en desnoods kan ik er meer over uitleggen (maar dat is best een lang verhaal).
Hopelijk heeft u hier wat aan, voor meer vragen of als je meer wilt weten kunt u altijd contact opnemen.
Vriendelijke groet,
Erik de Kruijff
Gesteld door mieke op 12 april 2013 om 20:55
Beantwoord door De Kruijff Kynologie op 12 april 2013 om 21:04
1160 x bekeken
Hondenschool De Kruijff Kynologie is uniek in zijn methode, werkend volgens de modern ontwikkelde methode van Bewust Leiderschap word er geen gebruik gemaakt van angst, pijn of dwang maar juist van communicatie en stimulatie. Bekijk onze website voor meer informatie of voor het bestellen van het boek Bewust Leiderschap, communicatie tussen mens en hond. www.dekruijff-kynologie.nl |
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?