Hallo,
Ik heb een Mechelse herder van 16,5 jaar oud. Hij is altijd kern gezond geweest. Een jaar of 4 geleden begon hij aanvallen te krijgen; hij ging met een achterpoot spastische bewegingen maken. Deze aanval duurde een minuut of 5 en kwam slechts eens in de 2 maanden voor. Als ik kriebel bij zijn staart, krijgt ie een soort stuiptrekking in de spieren en gaat zijn staart scheef staan een paar seconden, dus dit doe ik niet meer. Twee jaar later werden de aanvallen heftiger; zijn achterpoot raakte een minuut of 5 totaal verlamd. Dan zat ik boven en hoorde ik hem beneden slepen over de grond. Vreselijk om te zien, maar hij leek totaal geen pijn te hebben, keek vrolijk en reageerde overal op. Het advies was om meer te bewegen om de spieren goed te trainen. Het resultaat: Meer aanvallen. Ik ben toen het omgekeerde gaan doen: kortere wandelingen, minder bewegen. Het resultaat: De aanvallen gingen geheel weg! Inmiddels heeft ie al 2 jaar geen aanvallen meer gehad.
Zijn houding is echter wat vreemd. Het valt mij eigenlijk niet zo op, maar hij lijkt wat doorgezakt te staan in de achterpoten. Waar ik hem ook aanraak, hij lijkt geen pijn te hebben. Hij vreet als een gek, is dol op wandelingen en staat gemakkelijk op. Hij rent 20 keer per dag de trap op en af en is nog vol leven. Zijn postuur is hartstikke goed, ik bedoel, niet te dik en niet te dun. Wel is hij echt oud aan het worden, zijn zicht is slechter (dat merk ik aan zijn schrik reacties als ik hem ineens aanhaal), zijn gehoor is wat minder en hij is volgens mij aan het dementeren (raakt volledig in paniek als ie mij niet meer ziet tijdens de wandeling, terwijl ik gewoon naast hem sta, dan gaat ie in paniek mij zoeken en moet ik roepen waar ik ben). Ook begint hij zijn behoeftes in huis te doen, ik denk dat hij vergeten is dat dat niet mag want hij doet het voor mijn neus en is zich van geen kwaad bewust. Hij is ook niet meer van me af te slaan, loopt me de hele dag in huis na, dit deed hij eigenlijk altijd al, maar alleen zijn lukt niet meer want dan blaft hij nonstop. Gelukkig ben ik zo goed als altijd thuis.
Maar die houding baart me wat zorgen, omdat ik gelezen heb dat honden in stilte pijn kunnen lijden en dit aan de houding te zien kan zijn. Experimenteren met pijnstillers lees ik, om te kijken of ie dan ineens anders staat.
Maar ik word bang als ik al die bijwerkingen lees van pijnstillers. Doodeng. Ik lees dat het slecht is voor de nieren en hart en dat sommige honden er zelfs aan kunnen overlijden.
Zou mijn hond rugpijn kunnen hebben? Zijn doorgezakte achterpoten (al is het maar een klein beetje), een teken van rugpijn?
Een mechelaar van 16,5 jaar oud zal altijd wel wat arthrose hebben. Rugproblemen komen zeer vaak voor. Ik kan dit echter alleen beoordelen als ik de hond onderzoek en nakijk. Het antwoord op je vraag is dus ja.
Een hond met een goede lever en nierfunctie kan wat mij betreft prima pijnstillers voor lange termijn krijgen. Een simpel bloedtestje is al voldoende (zie ook onze Gezondheidsscreening pagina).
En inderdaad. Oude dieren kunnen hersenveroudering krijgen. Dit kan de incontinentie verklaren.
Ik moet als laatste toch ook zeggen dat je hond zo te horen zeer goed en vrij fit bijzonder oud is (geworden). Dit is niet voor alle honden weggelegd!
Succes,
Ischa Swartz
Gesteld door Saskia op 02 januari 2013 om 10:59
Beantwoord door Caressa Dierenziekenhuizen op 07 januari 2013 om 20:08
1200 x bekeken
Ik ben Ischa Swartz, dierenarts en eigenaar van Caressa Dierenziekenhuizen. Ik ben sinds 1999 dierenarts en heb me de afgelopen jaren intensief verdiept in de echografie, en dan met name de echocardiografie, bij gezelschapsdieren. Daarnaast heeft de interne geneeskunde mijn bijzondere interesse. Wij hebben een uitgebreide website met veel diergeneeskundige informatie op www.dierenziekenhuizen.nl |
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?