Mijn cavalier king charles spaniel is 2,5 jaar oud. Hij heeft een paar 'koppige' trekjes.
We gaan altijd met hem wandelen aan een 5 meter lange lijband. Hij trekt altijd verschrikkelijk hard. Bij weinig tot geen verkeer laten we hem soms los. Onze andere hond blijft braaf bij ons maar hij rent meteen de bossen en de velden in (zijn neus achterna). Ik heb al eens een halfuur staan roepen in een bos voor dat hij een teken van leven liet zien. Ik ben bang dat ik hem ooit een keer zal kwijt raken.
Thuis als we in de zetel zitten wil ik hem altijd vertroetelen maar als ik hem nog maar aanraak gromt hij al naar mij. Ik vind het raar dat hij niet eens door mij geaaid wilt worden maar door vreemde mensen wel.
Hij is op andere vlakke ook heel eigenwijs. Als ik geen koekje in m'n hand heb is hij niet van plan te luisteren en zo van die dingen.
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen want ik ben de moed aan het verliezen.
Hallo,
Ik heb ook al op u andere vraag beantwoord over uw vorige hond. Wat ontzettend naar dat het nu allemaal zo stroefjes loopt. Als eerste wil ik zeggen, houd hoop, voor elk probleem is wel een oplossing te vinden!
Ook hier mis ik wel een stukje context maar ik zal toch wat algemene tips geven. Mocht je er niet uitkomen raadpleeg dan een gedragstherapeut, deze kan je vaak heel gestructureerd op weg helpen!
Het allerbelangrijkste bij een wat eigenwijze hond is het consequent blijven! Stel regels op in huis, zorg dat ja altijd ja is maar nee ook altijd nee!
Qua loslopen, begin een paar stappen terug met het hierkomen te trainen, desnoods aan een lange lijn. Zorg dat het hierkomen weer een waarde krijgt. Zelfde voor het wandelen zonder trekken. Het boekje Help mijn hond trekt! van Turid Rugaas is een mooie, diervriendelijke methode om je hond te leren wandelen zonder trekken.
Raadpleeg desnoods een hondenschool en doe opnieuw cursus om zo gestructureerd weer een stukje appel te krijgen.
Het grommen in de zetel is wel echt iets dat goed begeleid moet worden, hierbij een gedragstherapeut adviseren is geen overbodige luxe. Grommen is voor honden een signaal dat ze er niet van gediend zijn, belangrijk is uit te zoeken waarom, en dat lukt niet via deze weg.
Het luisteren zonder koekjes kun je aanleren door koekjes af te bouwen en desnoods op interval beloning over te gaan. Interval beloning geld dat je maar eens in de zoveel keer beloont, bij voorkeur op het moment dat de hond het gedrag wat je wil zien super goed en snel vertoont.
Toch heb je daar nu nog niets aan, eerst zorgen dat de hond met koekjes goed luistert.
Ik wil je graag helpen, je kunt altijd vrijblijvend even contact opnemen (bijvoorkeur via de mail gezien de vakantie, maar bij spoed mag het telefonisch). [email protected] / 06-13355428
Vriendelijke groet,
Erik de Kruijff, De Kruijff Kynologie
Gesteld door SeppeMushuBolt op 24 december 2012 om 23:46
Beantwoord door De Kruijff Kynologie op 27 december 2012 om 14:35
931 x bekeken
Hondenschool De Kruijff Kynologie is uniek in zijn methode, werkend volgens de modern ontwikkelde methode van Bewust Leiderschap word er geen gebruik gemaakt van angst, pijn of dwang maar juist van communicatie en stimulatie. Bekijk onze website voor meer informatie of voor het bestellen van het boek Bewust Leiderschap, communicatie tussen mens en hond. www.dekruijff-kynologie.nl |
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?