ongepast rijgedrag

beste ,
Onze shar-pei reu van 7 jaar ( ongecastreerd) wil op ieder hond kruipen die hij ziet .
we hebben in onze roedel ook nog een Bordeaux dog ( waar hij het ook regelmatig probeert) en een franse bulldog ( waar hij niets bij doet)

Dit rijgedrag start nadat hij eerst snuffelt aan de achterkant van de andere hond , daarna blaft hij en vervolgens begint hij te rijden ( zowel bij teefjes als reuen is dit het geval)

meestal lijdt dit rijgedrag tot een gevecht die soms vrij heftig kan zijn en waar we meestal tussen moeten komen .

nu is mijn vraag hoe komt dit ?
en hoe kan ik dit oplossen ?

heb dit al gebruikt als onderwerp op de hondenpage , maar een gepast antwoord waar ik iets kan mee doen is er nog niet uitgekomen .
hopelijk kunt u mij richtlijnen geven om dit probleem optelossen of eventueel aantepassen .

mvg ,

Jolien

Antwoord van De Kruijff Kynologie

Beste Jolien,

Rijgedrag kan veel betekenissen hebben en ook op veel manieren door een hond opgevat worden. Dit houd in dat de ene hond er wel op reageert en de ander niet. Uit mijn ervaringen met grote groepen komt rijgedrag regelmatig voort, zowel reuen als teven die dit dan doen.

Elk gedrag van een hond kun jij als baas sturen en beïnvloeden. Jullie hond is nu 7 jaar oud, daarbij heb ik het idee dat hij dit gedrag al een aardige tijd vertoont is dat juist?

Essentieel is de hond te leren dat rijgedrag niet nodig is. Bij pups die dit overmatig vertonen kies ik vaak voor een time out. De hond leert dan dat zijn gedrag juist niks oplevert en zal dus ander gedrag gaan vertonen.

Je kunt dit trainen, zoek een paar honden bij elkaar (twee andere) die jou hond goed kennen maar waar hij wel het gedrag vertoont (zonder te vechten). Laat ze in een wat kleinere ruimte spelen. Elke keer als jou hond aanstalte maakt tot rijgedrag pak je de hond rustig bij de halsband en geef je hem even een korte time out (seconde of 20) waarna hij weer rustig de groep in mag.

Daarnaast kun je aangelijnd het zelfde doen, zorg daarvoor dat hij leert dat rijgedrag niks oplevert. Als hij dat toch wil doen even weghalen en daarna weer toelaten.

Je kunt bij het weghalen op een neutrale manier een commando geven, bijv: Nee of Stop. De hond gaat dan de link leggen met het weghalen. Op den duur kun je dit gaan gebruiken op afstand als je ziet dat de hond het gedrag wil gaan vertonen.

Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag.

Hele fijne feestdagen toegewenst,

Vriendelijke groet,
Erik de Kruijff, De Kruijff Kynologie

Gesteld door honden page profiel jolienjolien op 23 december 2012 om 15:36
Beantwoord door De Kruijff Kynologie op 23 december 2012 om 17:17
1219 x bekeken

Over De Kruijff Kynologie


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^