Mijn hond heeft gebeten. Wat nu?

Hallo,
in mei dit jaar vonden wij een hondje in het bos, vastgebonden aan een boom. Hij was niet gechipt. Wanneer we er daags nadien mee naar de dierenarts gingen, kon men ons vertellen dat hij ongeveer 5 maanden oud moest zijn. Het is een kruising tussen een fox en een sheba inu. We hebben hem Woody gedoopt. Maar al snel bleek Woody een fel karaktertje te hebben. Geen probleem, hoort erbij. We boden hem qua opvoeding een duidelijk kader met duidelijke regels, veel structuur. Alles verliep goed tot een maand of 2 geleden. Woody begon vreemd te reageren wanneer we hem wilden aanhalen of wanneer we er zelfs gewoon tegen spraken. Hij keek dan weg, haren op de rug recht enz. 3 weken geleden riep mijn partner hem bij zich. Woody kwam zelf naar mijn partner toegelopen waarop mijn partner hem wilde aanhalen. Gevolg: Woody heeft gebeten. Vanmorgend is bij mij net hetzelfde gebeurd. Na de wandeling riep ik hem. Hij kwam naar me toe, duwde zijn snuit in mijn hand waarop ik hem onder de kin wilde krabben. Plots beet hij me. Gevolg van dit alles: we vertrouwen hem niet, we mogen niet aan hem aankomen en zelfs wanneer hij uit eigen beweging naar ons toe komt, zijn we niet zeker of we wel contact mogen maken met hem. We staan ook in contact met een hondentrainster, Ine Waelbers uit Tervuren, die ons de afgelopen maanden wat heeft bijgestaan. We hebben al veel bijgeleerd over hoe honden denken en dergelijke, maar we mogen toch niet accepteren dat hij bijt? Ik ben er bang van. Het is zelfs zo erg dat wanneer we gaan wandelen ik bang ben om zijn leibandje om te doen. Soms begint hij dan heel vies te grommen. We zijn ten einde raad. Dit is natuurlijk heel kort beschreven en ik ben ook een beetje emotioneel. Woody heeft me net gebeten.... Het is niet erg, een schaafwondje, maar toch. Ik vind het zo erg voor hem ook. Het betekent toch dat hij zich niet goed voelt, dat hij angst heeft, ... Maar waardoor? Wat moeten we nu doen? Wat gaat het volgende zijn? Wat moeten we nu doen?

Antwoord van De Kruijff Kynologie

Hallo,

Wat een ontzettend naar verhaal. Op de eerste plaats moet er niet vergeten worden dat die hond een rugzakje heeft, wat heeft hij meegemaakt? Wat heeft hij geleerd?

Bijten mag absoluut niet, maar hoe te reageren op een hond die bijt is toch erg afhankelijk van waarom de hond bijt en hoe erg. Te lezen aan de verwonding van vandaag (schaafwondje) gaat het vooral om angstbijten, een snelle beet ter waarschuwing dat de hond je te dichtbij vind.

Wegkijken, haren omhoog allemaal tekenen van contact vermijding, signalen geven.

Vergeet niet dat wat je ook omschrijft, het stukje onzekerheid bij jullie nu, ook op de hond afstraalt. Honden spreken niet vocaal maar juist door middel van het laten zien en het interpreteren van lichaamstaal. Als je zelf onzeker word laat je dat heel erg zien en zal de hond daar op reageren.

Zoals je zelf aangeeft zal de hond vermoedelijk onzeker / angstig zijn. Dat de hond dan bij je wil komen wil niet zeggen dat de hond aangeraakt wil worden! Het kan komen van wat hij meegemaakt heeft, misschien dat er een prikkel in de omgeving was die het gedrag activeerde, misschien komt het door juist teveel nieuwe prikkels (stress). Er zijn zoveel mogelijkheden, via de mail is dat lastig uit te zoeken.

Het verhaal is te kort / te incompleet om hier een oordeel over te doen. Je hebt al een hondentrainer bij dit probleem (hopelijk iemand die ook gedragstherapeut is?!).

Ik kan maar één tip geven, wees niet te bang (Allert zijn is goed, maar angst niet) en ga de hond nooit fysiek aanpakken voor dit probleem. Als een hond uitvalt (hapt, gromt, bijt, overdreven blaft) stijgt het stress gehalte zo hoog, als je dan de hond dwingt, in een hoekje dringt of fysiek corrigeert zal de hond sneller agressief reageren.

Er is genoeg aan dit soort problemen te doen. Als je nog vragen hebt of meer informatie wil mail dan even.

Heel veel succes,
Vriendelijke groet,
Erik de Kruijff

Gesteld door honden page profiel willeke willemswilleke willems op 17 december 2012 om 08:56
Beantwoord door De Kruijff Kynologie op 17 december 2012 om 10:09
1703 x bekeken

Over De Kruijff Kynologie


^