oefening; fietsen met de hond
Fietsen met de hond. > oefening; fietsen met de hond
Fietsen is een goede manier om uw hond in een uitstekende conditie te krijgen. Een hond kan gemiddeld 10 tot 15 kilometer per uur lopen afhankelijk van zijn conditie en grootte. Een afstand van 15 tot 20 kilometer is voor de meeste honden goed haalbaar. Maar net als bij topsporters neemt de kans op blessures toe dus overdrijf niet.
Boven de 22 graden met name in de volle zon is het niet verstandig om nog lange afstanden te gaan fietsen. Net als met andere oefeningen moet de hond leren om netjes naast de fiets te lopen. Voordat u begint met oefenen zijn er eerst enkele regels die u moet weten om problemen te voorkomen.
Een hond moet volledig volgroeid zijn om naast de fiets te mogen lopen. De gemiddelde leeftijd is 1 jaar afhankelijk van het ras.
De hond mag een uur voor het fietsen en een uur na het fietsen niet eten. Om te voorkomen dat de hond een maagtorsie krijgt. De hond moet altijd aan de rechterkant van de fiets lopen voor uw veiligheid en van uw vriend. Ook mag de hond niet naast de fiets galopperen dit geeft een te grote belasting voor zijn gewrichten. Daarnaast bouwt een hond een betere conditie op als hij draaft omdat hierbij een goede ademhaling op gang komt die de longinhoud vergroot.
In Nederland is het verboden om meer dan 1 hond naast de fiets te laten lopen
We beginnen met oefenen door de hond eerst te laten wennen aan de fiets. Laat hem er aan ruiken en omheen lopen. Beweeg de fiets en maak de hond ermee vertrouwd.
De volgende stap is met de fiets aan de hand en de hond aan de lijn te lopen. Laat de hond aan de rechterkant lopen en ga zelf aan de linkerkant van de fiets lopen. Als de hond rustig mee wandelt gaan we eerst eens op de fiets zitten en bouwen dat uit tot de hond een klein stukje meeloopt.
Natuurlijk is uw hond goed gehoorzaam alvorens u begint met fietsen. Zodat uw hond u niet spontaan van de fiets trekt.
Tegen die tijd dat de hond wat langer naast de fiets kan lopen en hij vertrouwd is geraakt met rond draaiende trappers en wielen kunt u een trainingschema op gaan bouwen.
Een trainingschema is afhankelijk van de hond, de temperatuur, luchtdruk en ga zo maar door. Een gouden regel is dat u nooit uw hond totaal uitput, als u van de fiets afstapt moet de hond nog steeds in staat zijn om achter een bal aan te rennen of met een soortgenoot te spelen.
Denk eraan bij het trainen:
•Vers water voor de hond mee te nemen voor tijdens de rustpauze
•Dat de hond niet doodmoe is na het fietsen
•Nagels en zolen controleren op scheurtjes of doorslijten
•Dat uw hond zijn behoeftes heeft gedaan voordat u begint te fietsen
Nog een laatste opmerking, houd er rekening mee dat hoe meer conditie uw hond krijgt hoe meer beweging hij nodig zal hebben. In de zomer is het leuk om lange afstanden te fietsen met uw hond maar in de winter niet. Uw hond kan zich dan vervelend gaan gedragen want hij heeft een goede conditie opgebouwd en wil zijn teveel aan energie kwijt.