Delen

- facebook

- twitter

Teek dossier

De Duitse Doggen Club > Teek dossier


Wat een puinhoop in de club...

Even (tijdelijk) een link naar mijn eigen site waar het verslag nog compleet is:

http://superdaan.nl/?page_id=15






Als er iets is waar ik van gruwel zijn het teken *ril&bibber*

Maar ja, het zijn en blijven elk jaar een terug kerende ergernis en last.

Ik druk op zoek (nadat er niemand hier op t forum mij kon vertellen wat eventueel er al op los gelaten kon worden in de categorie bestrijding voordat ze in mijn dieren of mij hangen) en stuitte op een wereld van tegen strijdigheden.

Maar ik ben goed bezig en probeer een weg door de verwarrende jungle dat internet informatie heet, te het kappen.

Bij de basis beginnend;

Wat is een teek en hoe ziet die eruit?



Er zijn heel veel verschillende teken, afbeeldingen in dit topic zijn dus maar enkele van de +/- 1000 bekende/geregistreerde teek soorten.

Als een teek niet volgezogen is met bloed van een gastheer zal het maar enkele millimeters groot zijn.
Zodra een dier wel volgezogen is kan het meer dan 1 cm groot worden,

Mannetje
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tick_male_size_comparison_%28aka%29.jpg

Vrouwtje



De teek voed zich met bloed van gewervelde diersoorten en vaak wordt die alleen opgemerkt als je hem ziet zitten.

Als een teek zich gaat voeden op een gastheer bijt hij zich vast in de huid. In het speeksel van een teek zit een stofje wat verdovend werkt en waardoor de beet geen pijn zal doen en (in eerste instantie) dus niet opgemerkt zal worden door de gastheer.
In het speeksel zit ook nog een ander stofje, wat ervoor zorgt dat het bloed niet zal stollen en de teek 'lekker' door kan voeden/drinken.

Een teek in zijn larven stadium kan geen ziektes overbrengen. (kan herkend worden aan het hebben van 6 poten in plaats van 8).
Vanaf het moment dat ze het volgende stadium, van nimf, in gaan kunnen ze dat wel.



Een aantal soorten leven hun hele leven op 1 gastheer, anderen (de meesten) hebben (minimaal) 3 gastheren nodig. (larve->nimf->imago's)
Als de teek vol is laat die zich vallen, verveld (gaat daarbij een volgend stadium in, van bijv larve naar nimf) en zoekt daarna een nieuwe gastheer voor de verdere ontwikkeling.
Weer anderen hebben de voorkeur voor het bloed van 1 diersoort.


Degene die hier in Europa het meest bekent is en voorkomt, is de schapenteek welke ook ziektes overbrengt zoals de Lymeziekte.






(Voor degene die meer willen weten over de verschillende ziektes en bij behorende symptomen;
Onderaan deze tekst bij de bronnen vermelding staat een link specifiek voor Lymeziekte en op de wiki site-link staan ook andere ziektes etc vermeld, kijk om dat stuk tekst snel te vinden even bij 'tekenziekten')

Met alcohol of olie verdoven wordt afgeraden, schiet de teek van in de stres/verdediging en is de kans groot dat ze hun maag inhoud uitspugen in de gastheer, waarbij dan ook gelijk de eventueel aanwezige ziektes die de teek bij zich draagt in de bloedsomloop van de gastheer terecht komen.
Dit gebeurd ook wanneer de teek wordt fijn/plat geknepen (wanneer hij nog in zijn gastheer vast zit)
Nadat een teek is verwijderd kan er eventueel, beter zelfs, wel ontsmet worden met alcohol.


Teken verwijderen kan op meerdere manieren, met al dan niet gebruik te maken van 1 van de verscheidende hulpstukken die daarvoor op de markt zijn.

*de tekenpincet
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tekenpincet

De tekenpincet heb ik ook, en ervaren als vrij lastig te gebruiken bij een onrustige gastheer, zoals oa mijn katten.

*de tekenlepel
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Tekenlepel_Teek_verwijderen.jpg

*de tekenkaart
https://www.google.nl/search?q=tekenkaart&oe=utf-8&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=nl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=PU1mT5b5G4eu0QWu3_WiCA&biw=1276&bih=670&sei=U01mT_PoBIKt0QXpu4W9CA

*Lasso
https://www.google.nl/search?q=tekenlasso&oe=utf-8&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=nl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=nU1mT6_hDuTF0QW79NyzCA&biw=1276&bih=670&sei=7U1mT_HsGY6b1AXb66m_CA

http://www.hiking-site.nl/prikbord/showthread.php?t=4518

*bevriezen(voordeel aan deze methode/manier is dat door de bevriezing de teek zijn maag inhoud niet meer kan uitspugen in zijn gastheer)
http://www.op-reis.eu/Algemene_info.html

*tekenkoevoet

Deze gebruik ik nu zelf en ben er erg tevreden over, werkt ook fijn snel bij mijn katten

*Tick Key tick Key
Ik heb nog een variant gevonden, lijkt mij erg handig omdat je deze aan je sleutelbos of aan de halsband van je hond kan hangen.
http://www.dutchbeau.nl/tick-key-tick-key.html






Ik kwam een erg goede tip tegen, wil ik ook even delen met de lezers van dit 'dossier'

Let op: Noteer altijd de datum van de tekenbeet en het verwijderen van de teek. Dit kan belangrijk zijn voor de huisarts indien er later een infectie optreedt.

Als ik een teek heb verwijderd spoel ik m door de gootsteen(kan ook door toilet, maar dat vindt ik zonde van de hoeveelheid water die je dan verspild).
Wel even goed water laten stromen nadat je t beest erin heb gegooid want doe je dat niet, kruipt die er zo weer uit..

Ik kom net info tegen met betrekking tot eenmaal waar te laten en wat te doen na het 'vangen'
Ik ben dus niet zo goed bezig (geweest..O-)), naar t schijnt dat 'mijn methode' dus ook niet volstaat. Eens 1x iets van 10 minuten om de gootsteen blijven draaien om te zien dat die er echt niet weer uit kwam kruipen en dat heb ik dus nog nooit gezien of bemerkt ieuuuuuuuuuuwwwwww!!! teken op mn aanrecht!!
Normaal is 'de regel' hoe meer je over iets of iemand leert, hoe meer respect/ontzag je krijgt voor het bestudeerde object Nou..das iets wat in ieder geval nu nog niet aan de orde is bij mij..,

Jochem Meyer heeft een liedje over de Mug, een stukje tekst daarvan luid als volgt;
..Kijk, bijen helpen bloemen en die horen bij de lente,
die steken bijna nooit en maken honing voor dementen, maar jij hebt geen functie in de gehele natuur, niemand heeft baat van jouw acupunctuur..

Nou het nut van de mug is mij wel duidelijk:
Aan t einde van mijn brainstorm/fantasie over de functie van de mug zijn wij mensen de prooi dieren geworden van gemuteerde Super vissen en Mega mussen dus thumbs up voor de mug, maar na 1 dag lezen op internet over de teek heb ik dus nog geen enkele functie kunnen vinden die de teek zou kunnen hebben..Alles heeft een functie dacht ik, maar echt..ben nog niet over die van de teek uit..

Wat tot nu toe 100% volstaat, met betrekking tot het verdelgen, is verzuipen of verbranden
2 suggesties van een ander forum;

Ragdoll liefhebber @ 24.5.2006, 22:19 schreef:
Ik doe altijd wat spiritus op een lepel en steek hem dan in de fik....gefrituurde teek..... Dan is die zeker dood !!!!!!


Simba @ 25.5.2006, 11:12 schreef:
Ik verzuip teken altijd in een bakje water met een beetje afwasmiddel erin. Door de afwasmiddel kunnen ze niet meer drijven op het water..



Ik ben er maar eens op gaan googlen *blond = excuus voor de mentale traagheid*


Dit vond ik wel aannemelijk en wijs klinken;


De vraagsteller koos dit antwoord als beste:

Dat is een voor de hand liggende vraag. Wij mensen vragen ons af: welk nut heeft een teek voor ons? Maar de vraag moet eigenlijk zijn: wat heeft een teek voor nut voor de natuur? Want de natuur is er niet alleen voor de mens. Mensen zijn evenals alle andere dieren een onderdeel, een schakel in dat grote geheel, dat natuur heet.
Teken hebben voor de mens geen direct nut. Zij gebruiken ons en andere zoogdieren om te leven en te overleven. Een teek moet zich voor zijn groei een paar keer in zijn leven barstensvol bloed zuigen.
Maar voor de natuur zijn teken wel degelijk van waarde. Ze spelen een belangrijke rol als voedsel voor andere dieren. Volgezogen teken zijn een voedzame hap voor bijvoorbeeld steekmieren en vogels. Eksters, kraaien en spreeuwen pikken deze teken van het vee af. Valt ook maar een schakel weg uit die voedselketen, dan kunnen andere dieren al in grote problemen komen.
Daarnaast hebben teken nog een andere functie, waar moeilijker begrip voor op te brengen is: teken (in de tropen) kunnen ziektes overbrengen. Ze helpen bacteriën, virussen en ziektekiemen te overleven, door ze over te dragen van het ene dier op het andere op de mens. Voor ons is dat niet nuttig, maar voor de natuur uiteindelijk wel. Alles heeft een plek in de natuur. Daar horen ook ziekte veroorzakers bij. Ziektes zorgen ervoor dat zwakken afvallen en sterken overleven. Dat is pijnlijk en naar en niet altijd te begrijpen, maar wij gaan daar niet over. Alles bestaat uit sterfelijk zijn en een terugkeer in de voedselketen. Zo werkt het nou eenmaal. Als alles zou overleven dan zou de natuur al lang overbevolkt zijn geraakt. De natuur is hard, maar zo houdt ze zichzelf wel al miljarden jaren in stand.



oke, oke, oke, maar niet in mijn tuin en huishouden doen ze maar lekker in een ver weg gelegen bos.

Waar kan je teken tegen komen en in welke omgeving voelt die zich het meeste thuis?


Ideaal klimaat/leefomgeving voor een teek is; Warm en vochtig (extreme kou en droogte zijn funest voor een teek)

Vaak zitten ze hier in Nederland in gras (kort, denk aan gazons en speel veldjes),en in struiken/bosjes en ook in heide (gebied) komen ze veel voor.

het aantal teken dat besmet is met de lymeziekte veroorzakende bacterie, is in Nederland (enorm) aan het toenemen.
Waar dat aan ligt moet nog worden onderzocht;
Stijgt het besmette aantal of neemt het aantal teken toe?

Qua beeld erg goed filmpje, het geluid is ietwat irritant om te horen en het is in het Engels.

In dit filmpje kan je oa zien hoe de teek haar eieren legt.


Maar ja, wat te kunnen doen tegen deze kleine monsters?

*Hopen op een hele droge zomer of extreem koude winter.
*beschermende kleding (wandelen met wel of niet een hoge kraag en een petje oid op je hoofd)
*insecten werend middel gebruiken

de tips van Willemijn van Bamse, wij wachten haar resultaten af ;-)http://www.hondenpage.com/hondenforum/113726/natuurmiddelen....voor-vlo-en-teek..php
*cdvet,
http://www.cdvet.nl/

Van Ecostyle heb ik zelf nog nooit de spray of shampoo gebruikt, maar geef Daan hun netvoeding wel en ben daar zeer tevreden over.
*Ecostyle spray&shampoo
http://www.natulistic.nl/ecostyle%20vlovrij%20vlooien%20teken%20bestrijdingsmiddelen.html#begin%20ecostyle%20vlovrijer zijn natuurlijke vijanden;


Het schijnt dat ze knoflook niet lekker vinden ruiken/smaken en dan heb ik het er niet over dat je nu knoflook moet gaan pellen en verspreiden door je tuin, want ik heb geen idee of dat ook werkt.
Ik heb het over dat als de huisdieren en mens goed knoflook eten (of voedsel waar dit in verwerkt) dat de teek al een natuurlijke afkeer zal hebben van het bloed van dat dier.

Voordat je knoflook gaat toepassen is het wijs even het volgende artikel door te lezen.

De positieve werking van knoflook is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar zo ook niet de eventueel negatieve werking ervan.
http://www.dierenkliniek-heemskerk.nl/Uien%20giftig%20voor%20honden.html

Er zijn natuurlijke vijanden;

Sluip wespen http://nl.wikipedia.org/wiki/Sluipwespen leggen hun eieren in de teek. De larven van de sluipwesp eten de teek na het uitkomen van binnenuit op.
Deze worden (inmiddels) ook grootschalig ingezet ter bestrijding van ander ongedierte in de tuinbouwsector

hier kan je ze kopen/bestellen;
http://greenline.nl/index.php?main_page=product_info&products_id=7710

Mocht je dan uiteindelijk weer overlast krijgen van wespen is deze link misschien wel handig (cirkel of life ;-)) en als ik mag kiezen, heb ik liever 'last' van wespen dan van teken)
http://www.mynidee.com/wordpress/2009/517/wesp-zoemt-hindert-steekt/


Naast dat vogels ook 'prooi' zijn voor vele teken soorten, eten vogels ze ook.
Over het algemeen eten ze de teken van grotere zoogdieren af maar als er een 'verdwaalde' (volgezogen) teek passeert zal een vogel deze ook als maal nemen.


Bij het volgende filmpje wordt gezegd dat teken zich niet uit bomen laten vallen, wat ik persoonlijk dus nog discutabel vindt.
even een scenario waarbij teken, naar mijn visie, wel vanaf boven kunnen komen;

Als een teek geparasiteerd heeft op een vogel, die in een boom zit en de teek laat op dat moment 'los' is het toch ook een mogelijkheid dat die zich daarna dan al niet expres laat vallen.?
Al zou het zijn om weer op een grond niveau te komen, maar dan per toeval wel eens op een dier/mens beland, om vervolgens weer omhoog te kunnen klimmen op een volgende gastheer?



Je kan natuurlijk ook voor het grote goed gaan, de zware chemische bestrijding maar na wat ik daar tot nu toe over heb gelezen wil ik dat ten zeerste afraden.

Er is van die middelen o.a bekend dat ze (met zekerheid) kanker bij oa katten veroorzaken.
Als het (al) zo slecht is voor katten kan het voor jezelf (of je kinderen) ook niet gezond zijn, lijkt mij.

Daarom ga ik daar nu ook niet verder op in.

Voor degenen die wel de Duitse taal beheersen (misschien) interessante links;

Natuurlijke vijanden
http://www.lymenet.nl/forum/viewtopic.php?t=1816

Biologische bestrijding van teken
http://www.lymenet.nl/forum/viewtopic.php?t=1832

hondenpage links
http://www.hondenpage.com/hondenforum/109155/teken.php

http://www.hondenpage.com/hondenforum/108022/jawel,-teek-nr.-1-is-gearriveerd!-.php


http://www.hondenpage.com/hondenforum/113504/veel-teken.....php

http://www.hondenpage.com/hondenforum/40506/ui-en-verwante-soorten.php

Lymeziekte info
http://www.tekenlyme.nl/informatie/ziekte-van-lyme/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lymeziekte

bronnen vermelding;

http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikiped_ixodidae_nl.PNG&imgrefurl=http://nl.wikipedia.org/wiki/Teken_%28dieren%29&h=198&w=290&sz=41&tbnid=JwUe9C_94ub16M:&tbnh=73&tbnw=107&prev=/search%3Fq%3DIxodes%2Bricinus%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=Ixodes+ricinus&docid=LM2Q3OrC_w6o3M&sa=X&ei=WhlmT-isIKWi0QWMv7SvCA&ved=0CC8Q9QEwAA&dur=5395

http://www.dierenkliniek-heemskerk.nl/Uien%20giftig%20voor%20honden.html


http://www.lymenet.nl/forum/viewtopic.php?t=1832


http://www.goeievraag.nl/vraag/nut-teek-ziek-brengt-alleen.9075


http://www.teekalarm.nl/waar-zijn-nu-teken/

http://www.kennislink.nl/publicaties/aantal-besmette-teken-groeit-spectaculair


http://stopdeteek.nl/


http://www.prettyhealthy.nl/teek-verwijderen-bestrijden-teken-in-huis/

http://www.mynidee.com/wordpress/2009/517/wesp-zoemt-hindert-steekt/

Home | Registreren |