HondenPage baasje Lotte Janmaat

Wat schreven de vrienden van Lotte Janmaat op het forum

honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
Tja, als je overal bovenop moet vliegen waar je het niet mee eens bent? Als je het over onzekere agressie hebt zeg... Over de hondvriendelijkheid van het "positief opvoeden" is ook het een en ander te zeggen natuurlijk. Want hoe hondvriendelijk is het om de intrinsieke motivatie van een hond, te manipuleren tot gedrag dat de baas graag ziet? Niet echt toch? Hondvriendelijk is de hond erkennen in het wezen dat hij is, en tolerantie op te bouwen jegens het gedrag dat belangrijk is voor de hond. En dat die "positief opvoeden" methode zeer vaak gewoon niet werkt...tja...bij die "trainer op het filmpje" Arjen van Alphen, komen zeer veel honden die in de reguliere opzet...want dat is het positief opvoeden, nou niet bepaald het neusje van de zalm in hondentraining, compleet zijn uitgebrand. En ze komen zeker niet altijd bij de minste trainers vandaan. En is het dan niet jammer? Dat je zo overtuigd bent van je eigen zeer beperkte methodiek, eentje gebaseerd op zeer achterhaald materiaal...en het dan anderen niet gunt om verder te kijken? Nee, dat is niet hondvriendelijk. Allemaal die blije hondjes...? Houd jezelf niet voor de gek...het zijn honden die vanaf het begin bij hun baasjes in een menselijk gareel moesten, en in de training compleet onbegrepen blijven als eigen persoon, met eigen normen en waarden. Dat is eigenlijk mishandeling. Dus, zoals ik je al aanraadde...neem nou niet bassie als je profeet, daar heeft hij helemaal de capaciteiten niet voor, maar ga zelf kijken, onderzoeken, leren. Dan zul je de verdieping in hondengedrag vanzelf vinden. Kunnen we er over een jaartje samen smakelijk om lachen.
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
Ik heb maar weer even een modmelding gemaakt. Dat je ervoor kiest off topic te blijven gaan...is nog te begrijpen. Maar weer is dit een belediging aan iemand die het niet met je eens is. Zonde.
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
" Dat boek gaat ook over hondentaal. Hoe kun je iemand serieus nemen die een boek over hondentaal schrijft en vervolgens zo in het filmpje over alle hondentaal(en dat was echt heel veel) heen stapt en er niets mee doet. Voor mij is dat niet heel geloofwaardig. Voor jou wel? "bassie  Je kunt als onderzoeker enorm sterk zijn, en in de praktijk de slag missen. Die twee kunnen wat mij betreft prima naast elkaar bestaan. Waarbij ik moet zeggen, dat de "hondentaal" die jullie schijnen te zien en waarop jullie het gedrag van de trainer afwijzen, dan vanuit jullie perspectief wel weer zeer eenzijdig belicht is hoor. Dus in hoeverre hij er echt naast zit, en in hoeverre jullie in deze geheel antropomorf zijn...dat is echt stof voor een andere discussie, in het desbetreffende topic...Roedelmethode topic bestaat op dit forum. Zet het daar neer. En wat mij aangaat, ook mijn laatste deelname aan dit topic Hierover. Heb ik geen zin in.
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
"  Ik heb geen behoefte in een discussie over de roedelmethode, weet genoeg, maar voor iemand het boekje over de roedel wil kopen, is het misschien handig inzicht te krijgen in de methode. Boeken zijn duur genoeg! "Suzanne en Luca  Daarom raad ik deel 2 aan :-) Deel 1 van de boeken gaat zich met name om de methodiek. Deel 2 is vooral een uiteenzetting van de studies naar nestgedrag, geurvermogen, hondentaal, sociaal leren. Zijn dus twee verschillende zaken. Als boek, niet als methodiek, vind ik dat enorm de moeite waard. Jij vind van niet, dat mag!
honden page profiel kaikai schreef in Nieuwe hond, nieuwe rangorde..
" Is er dan geen mogelijkheid dat het nog een roedel kan worden. Want als ze niet baar haar zus kan, wil ik denk ik toch nog eerst alles gedaan hebben voordat ik haar zomaar weg doen. Ben niet iemand die zomaar even een hond aan de kant zet. Ooit is er voor die hond gekozen dus dan moet ik er mee dealen ook. Desnoods een muilkorf tot ze weet waar haar plaats is. Ben ook bereid een goede gedragstherapeut in te schakelen. "Denise  Ik vraag mij oprecht af hoeveel GT's er zijn, die in zo'n complex sociaal verband juist advies uit kunnen brengen. Maar als je dat toch wil proberen kan niemand je tegenhouden.
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
"   Het boek wat jij aanraadt gaat anders wel over diezelfde methode die je in het filmpje ziet en het filmpje maakt voor mij nog meer duidelijk wat de effecten zijn van die methode. Een quote uit de link die jij plaatste: "Door ons te verdiepen in het hondse perspectief, in zijn sociale leren, zijn geur en lichaamstaal, kunnen we miscommunicatie voorkomen en de taal van onze hond beter begrijpen, verstaan en `spreken!" Nou dat filmpje is echt een prachtig voorbeeld dat de schrijver van het boek er zelf echt helemaal niets van begrijpt. Deze hond staat echt van alles tegen de eigenaar te SCHREEUWEN en dat wordt compleet genegeerd. En dat terwijl de schrijver van dat boek, de "bedenker" van die methode er bij staat en zelfs staat te vertellen wat de eigenaar moet doen....... Ik vind het boek dus ook absoluut GEEN aanrader!!! "bassie  Dat mag je vinden. Maar nogmaals, dit topic gaat niet over een methode. Lijkt me goed, het ook niet te bespreken hier. Zeker niet op deze manier. Het boek zelf gaat over sociale leerprocessen, hondentaal, hondse normen en waarden. In die context is het hier gedeeld. En nu lekker on topic.
honden page profiel kaikai schreef in Nieuwe hond, nieuwe rangorde..
" De 3 honden die ik had ging het allemaal prima mee. Maar sinds mijn vriendin met haar 2 honden erbij is komen wonen is er inderdaad onrust. Met de yorkie gaat het prima. Maar de rottweiler zorgt voor onrust die wil boven iedereen staan. De hond is eigenlijk van mijn vriendin en haar zus samen dus ze is nu tijdelijk naar haar zus. Maar ik ga het denk ik niet nog langer proberen.. Het is een heel lief beest en ze kan best luisteren maar ik heb geen zin in dat straks een hond dood is terwijl ik het had kunnen voorkomen. Ik hoop dan dat ze bij haar zus kan blijven en anders moeten we denk ik ander huisje voor der gaan zoeken. Ik weet niet hoe ik deze roedel nog goed krijg. "Denise  Het is geen roedel, dat is het probleem. Net zoals wanneer je wildvreemden bij elkaar zet, het geen familie is. Bij honden krijg je dan dus "Mechiaanse" praktijken O-) Maar goed dat je er een einde aan maakt hoort, dit is voor niemand goed.
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
Suzanne...je ziet van alles op het filmpje...ik ook. Maar het is absoluut niet de bedoeling een discussie over een methode te voeren in dit topic. Als je dat wil...er is nog ergens een Roedelmethode topic. Daar wil ik je best haarfijn uitleggen wat er goed aan is, en waar voor mij de pijnpunten lagen om uiteindelijk er niet mee verder te werken. Staat los van het boek dat ik link, waarin het zich met name gaat om sociale leerprocessen, hondentaal en relatievorming. Dat was de context waarbinnen ik het boek deel, niets anders. Wat betreft het generaliseren. Dat klopt, tot op een bepaalde hoogte. Honden met een minder intensieve domesticatiehistorie kennen in hun neurologie een beperking van ontwikkeling op nou juist die vlakken, die effect hebben op het vermogen van generaliseren, ook andere zaken, maar hadden we het niet over. Als je het leuk vind kun je eens de verdieping zoeken in leerprocessen, neurologie, etc. Via PB kun je altijd een leeslijst krijgen van me.
honden page profiel kaikai schreef in heb ik dat!?
"   Bedankt voor de tip. Ons stuk grond kunnen ze behoorlijk rennen, daar mag alles "jaimie  d(^_^)b
honden page profiel kaikai schreef in Nieuwe hond, nieuwe rangorde..
" Sorry dat ik niet meer gereageerd heb. Maar het is helemaal uit de hand gelopen. De beagle snauwde naar de rottweiler en de rottweiler greep meteen de beagle. Gigantische scheur in haar oor en een flinke snee op der neus. Moest gehecht worden. De rottweiler beet mij ook. Ze heeft denk ik gewoon totaal geen respect en denkt dat zij de roedelleider is want ze accepteert niks van niemand niet. "Denise  Je hebt met name te veel honden in je hut...en het klinkt alsof je alle overzicht kwijt bent. Goed moment om even diep adem te halen en te bedenken of dit goed is voor de honden die je hebt.
honden page profiel kaikai schreef in heb ik dat!?
"   Binnenkort woon ik in de Ardennen in België. Midden in de bossen heerlijk "jaimie  Maar heb niet de illusie je honden daar los te mogen laten! Absoluut verboden op de meeste plekken. ;-)
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
" Hahaha dat(niet bij iedereen hetzelfde doen/generaliseren etc) verklaart een hoop... Dankjewel kai, ik waardeer het heel erg dat je al deze uitleg geeft. Ik heb er nu al veel van geleerd. "Mila  Vind ik fijn. Maar blijf ook zelf kijken, denken, en vooral vragen stellen. Want ook ik werk natuurlijk vanuit mijn eigen kennis, ervaring en inzichten. :-)
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
"   Een actieve partner als in? Met haar spelen? Ze speelt heel graag, knuffels blijft ze brengen(en ik weggooien/uitdagen), gek doen en knuffelen gaat hier de hele dag door of bedoel je meer diepgang? Want dan snap ik nog niet precies wat je bedoeld.    Dat is ook zo... Wat ik graag zou willen zien is dat het een lief, enthousiast en vrolijk hondje is, dat best haar waaksheid mag uiten als ze onraad ruikt, graag samen wil werken en leren en goed is in de omgang met andere honden/mensen. Met mensen gaat het prima, toch betrap ik mezelf erop dat ik denk dat het een makkelijk hondje is wat ook bij anderen het goed doet, toch merk ik een groot verschil als wij er niet zijn(en ze bijvoorbeeld bij mijn zwager is(terror)) of als ze gaat wandelen met een vriendin of mijn schoonmoeder, dan vertikt ze dingen die ze bij ons eigenlijk niet laat zien. Hieruit maak ik op dat ze al erg gehecht is aan ons en zich veilig voelt bij ons. Dat gedrag heeft me wel meer doen laten nadenken het rustiger aan te doen en niet té veel van haar te verwachten op dat gebied. Met honden is het nog lastig soms, omdat ze een keer is aangevallen. Hier ben ik druk mee bezig, ik probeer haar positieve ervaringen te laten opdoen met andere honden(al liggen de stabiele honden niet voor het oprapen). "Mila  Ja juist, met haar spelen. Maar niet altijd instrumentaal (dus met voorwerpen) maar ook lichamelijk, dus samen "worstelen" met je handen bijvoorbeeld. Alle positieve, speelse, interactie waarin jouw aanraking een rol speelt. En dan natuurlijk het koesteren, aaien, knuffelen. Je moet bij een hond als de Spits, begrijpen dat ze een andere historie hebben met mensen dan de meeste andere rassen hier in Nederland. Dat wil zeggen dat ook haar manier van communicatie anders is. Kan leiden, zal ook gaan leiden denk ik, tot miscommunicatie tussen haar en de meeste andere honden...waardoor conflicten goed mogelijk zijn. Zou je pup hierin zeer goed begeleiden en ervoor waken (zeg niet dat je dat doet hoor) haar niet in het diepe te gooien. Persoonlijk zou ik met dergelijke hond niet gaan voor een super hondsociale hond. Maar heel goed dat je dus zelf ook al merkt, dat de relatie die je hebt met je hond bepalend is voor haar gedrag. Spelen dan twee zaken een rol. Zij generaliseert niet wat ze geleerd heeft (ook weer zo lekker typisch voor het ras) dus wat bij jou is, hoeft niet bij anderen ook zo te zijn. En ten tweede heeft zij ook bij andere mensen weer tijd nodig om een relatie op te bouwen, alvorens zij open kan staan voor het leren van die mensen. En wat het waakse betreft. Vind zelf dat je op de goede weg zit...en zou me niet actief bezig houden met het opbouwen van positieve associaties met bepaalde geluiden. Dat komt vanzelf, zeker als je zo mooi blijft investeren in jullie relatie, zij moet hierin haar volwassenheid vinden en tevens, van jou (en de omgeving) leren welke geluiden echt de moeite waard zijn. Dat duurt nou eenmaal een hele poos.
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
En als we dan boekentips geven: http://www.bol.com/nl/p/honden-trainen-volgens-regels-van-natuur-met-roedelmethode-deel-2/1001004005448949/ Over lichaamstaal en geurentaal, sociale leerprocessen en soorteigen normen en waarden van honden. Heb een tijd lang met de auteur van het boek samengewerkt. Dat klikte uiteindelijk niet helemaal. Maar het boek zelf is de moeite waard.
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
" Zo na een dagje werken leuk om jullie reacties te lezen. Dank allemaal hiervoor! Omdat ik het erg interessant vind dat er een aantal hier zo goed letten (en verstand hebben) op de lichaamstaal van de hond, hier een filmpje van net. (de 2e keer dat ze in de tuin geblaft heeft vandaag. 's avonds echter vaker dan overdag). Hieraan vooraf gaat, dat ze heerlijk door de tuin aan het keutelen is, we wat spelen met haar touw en mij geregeld op zoekt. We horen een geluid wat verderop, ik denk iemand die iets neerzet in zijn schuur o.i.d.   "Mila  Even los van het gedrag op het filmpje. Probeer dit soort speelmomenten een actieve partner te zijn in het spel. De Japanse Spits is een hond die uit een minder intensieve domesticatiehistorie komt. Wil zeggen, dat dergelijke honden een intensere relatievorming met de baas nodig hebben om optimaal van die baas te kunnen leren. Door spel en aanraking, bewerkstellig je die relatievorming optimaal. Ook nu, al super positief dat ze aan je refereert...zeker voor dit ras op deze leeftijd. Voor mij past ook dit filmpje bij een alerte pup, die door haar gedrag zich in staat stelt zowel van jou te leren als van de omgeving zelf. Door zelf rustig te blijven en eventueel bij te sturen zal zij leren wat de "Gewone" geluiden zijn in de omgeving en wat echt "blafwaardig" is. Weet je, eea is ook afhankelijk van wat je zelf uiteindelijk wil met en voor je hond. Wat voor gedrag zou je zelf graag zien als ze volwassen is?
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
Petra, ga niet reageren op je hele stuk. Maar even over de lichaamstaal en het achteruit gaan van de pup in het filmpje. De pup neemt de hele ruimte in, laat daarmee precies de blauwprint zien voor het gedrag waarop het ras eigenlijk gefokt is. Daarvoor moet zij eerst achteruit. :-) In deze is dat wel belangrijk, want wat deze pup eigenlijk doet is zich juist niet separeren van de prikkel (waarvan de locatie overigens niet via dit filmpje te bepalen is) maar de prikkel omzetten in haar natuurlijke gedrag. Dat is eigenlijk precies wat je wil van zo'n hond, met oog op het ras, die zich hiermee juist in staat stelt verdere interactie te voeren, in plaats van die interactie te beperken. Ik schaar dat daarom dus absoluut niet onder onzekerheid. Het is wel iets, maar TS gaf het al aan en we zijn het er eigenlijk allemaal mee eens, dat niet uit de hand moet lopen. En dat waarschijnlijk ook niet zal doen als er geen buitensporige aandacht naar het gedrag gaat.
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
"   Hoewel ik het niet vaak met jou eens ben, ben ik het dit keer wel met je eens. Al zie je meestal wel stress bij het inzetten van agressie. Net zoals dat bij mensen te zien is. Er zijn niet veel mensen en ook honden die geen stress vertonen bij agressie. "bassie  Ik zou dat ook als zeer onwenselijk ervaren, en dergelijke hond(of mens) in ieder geval nooit meer inzetten voor de fok. Die stress heeft natuurlijk een functie, want ze maakt ook dat agressie niet zonder geldige toedracht ingezet kan worden. Mensen die dat niet ervaren, zijn nou typisch de mensen die je niet in je vriendenkring wil hebben. ;-)
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
Goede waaksheid komt voort uit territoriumdrift, niet uit onzekerheid. Is een beetje de trend op het moment, om alle agressie weg te zetten als onzekerheid...waarom weet ik niet zo goed. Misschien omdat mensen niet willen accepteren dat honden, net als mensen, perfect in staat zijn tot woede, irritatie en geweld. Een hond die het huis als territorium ziet, heeft een lage tolerantie voor het vreemde in die omgeving. Dezelfde intolerantie die ik heb tegen muggen bij mijn oor. Daar komt vervolgens ook gepaste agressie bij kijken. Agressie kan voortkomen uit onzekerheid/angst. Het kan ook het resultaat zijn van een hoge zelfzekerheid gekoppeld aan een intolerantie voor het een of ander.
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
"   Ik geef duidelijk aan waarin ik een stuk onzekerheid in de houding van de pup waarneem. Dat de pup daarbij ook blijk geeft van exploratie gedrag duid ik als heel positief. De pup vlucht niet meteen weg van hetgeen hij waarneemt en duikt er ook niet bovenop (overlevingsstrategie). Hij blijkt dus nog ruimte te hebben tot onderzoek gedrag en staat open voor leereffecten. Dit kan allemaal samengaan in 1 hond en 1 situatie, het is niet zo zwart/wit als jij het stellig interpreteert.   De enige die het hier en nu over conditioneren heeft ben jij. Ik zie de meerwaarde van die discussie op dit moment even niet dus dat thema laat ik voorbij gaan.   We als in 'wij' ? Ik en jij?   Ik meen dat ik mijn persoonlijke ervaringen beschreven heb. En voel me dan ook niet verbonden met jouw visie hierin aangezien mijn ervaringen en vooral samenleven met de honden van geheel andere orde is en die 'ons' (mijn individuele hond(en) en ik) goed past. Dit soort dingen zijn bovenal hond-mens en relatie afhankelijk.   Je kunt een kookboek pakken en het recept volgen, maar een goede kok heeft inzicht in de eigenschappen van de producten, wat wel en niet kan, wat wel en niet kan gecombineerd en heeft inzicht in de smaakbeleving en door ervaring en het vele werken met en de liefde voor de producten komt hij tot de meest bijzondere resultaten omdat hij ze creatief durf en kan toepassen. Daar sta je dan met je kookboek in de hand en je mislukte gerecht omdat de boel in de schift is gegaan en je geen idee hebt waarom. "Petra, *Lily Jane* & Jip  Maar is het dan niet zo dat jouw manier van doen eigenlijk gewoon aantoonbaar niet werkt? Maw, je hond blaft nog steeds terwijl je liever had van niet? Of begrijp ik dat verkeerd? Bedoel dat niet vervelend, vraag dit uit interesse. Die onzekerheid...ik vind dat de conclusie te makkelijk getrokken word. Spanning is meteen gelijk getrokken aan iets negatiefs. De hond zit zogenaamd nog in de angstfase...terwijl binnen die angstfases rasspecifiek ook weer grote nuances zitten. Wat ik hier zie gebeuren, en de adviezen die er uit voort komen, ervaar ik persoonlijk als schadelijk voor deze pup. Dus zal ik het zeker niet laten, er iets van te zeggen. Komen hier in mijn mening verschillende zaken samen. Het ras van de hond (en deze zijn domesticatie geschiedenis) exploratiedrift en inzichtelijk handelen/intelligentie (het afbakenen van de omgeving en daarbinnen de omgeving controleren en hercontroleren) De interactie met de baas en dan, inderdaad, het lichamelijke gestel van de hond. Dus inderdaad, het kookboek buiten beschouwing gelaten, zijn de ingrediënten op zich al gecompliceerder dan hier is voorgedaan door anderen. Dat vind ik jammer, jammer voor TS en de pup...ook jammer voor de mensen die niet verder kijken dan...
honden page profiel kaikai schreef in heb ik dat!?
" Ik zeg spelen niet spelen met andere honden. Dus verkeerde interpretatie . de husky was ook niet aan het spelen met honden maar met een bal. "Angela Kastelijn  Ja, moet je dat spelen noemen? Het is wat off topic...maar ik denk dat een hond los aan de lijn vaak veel meer doet dan spelen...als hij überhaupt al speelt.
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
"   Ik ben het helemaal met je eens Arjen dat het veel te mooie dag is om ruzies uit te zoeken of te maken! Als ik dan als verzoek aan Kai ook nog even mag toevoegen dat het ook niet erg chic is om via pb olie op het vuur te gooien door bedreigingen te uiten en vervolgens wel gaan roepen dat het de omgekeerde wereld is....... "bassie  Zullen we PB, lekker PB houden, Frans?
honden page profiel kaikai schreef in heb ik dat!?
" Kai laat zijn hond alleen los om te spelen als hij hem altijd kan zien. Dus op een grasveld die omheind is en er geen stuik in staat. immers achter een struik ook al staat hij op 2 meter zie je hem niet meer. Volgens mij heb je het goed gedaan een hond die wacht bij elke hoek. Iedereen kan schrikken. Met een nieuw hondje eigenaar. Ze zal daar nog vaker komen en zal er aan moeten wennen welke honden aardig zijn en welke niet. De 2 herders enz. De volgende keer dat je haar ziet ga een praatje maken. Laat merken dat je je hond onder appel hebt. "Angela Kastelijn  Kai laat zijn hond NOOIT los om te spelen. Volgens Kai spelen vreemde honden namelijk niet. Mijn hond is los op de plekken die ik kan overzien, dat wel. Dat kunnen open weilanden zijn, heuvelachtige omgevingen hierin de buurt (zit in Noord-Limburg) en op sommige plekken in de bossen hier, die overzichtelijk zijn. Daar waar ze niet meer overzichtelijk zijn, komt mijn hond gewoon naast me of achter me...om op overzichtelijk terrein weer verder vooruit te kunnen.
honden page profiel kaikai schreef in Kangal
" Hier in het dorp lopen er ook 3 op een erf. Eentje komt er uit Turkije. Ze hebben er ooit een nestje mee gefokt waarvan ze zelf een pup hebben gehouden. De honden zijn echt gigantisch groot, en daar komt niemand het erf op, ze lopen meestal buiten, iedere keer als ik langs kom met de auto staan ze met z,n drieën voor het hek en kijk ik er naar, prachtig om te zien. Ooit kwam ik die man met een van zijn honden tegen bij de da, het leek wel een paard die uit de spreekkamer kwam, en iedereen ging aan de kant. Moet er wel bij zeggen dat die man flink moeite moest doen om hem onder controle te houden, want volgens mij lustte hij wel een ander hondje uit de wachtkamer, haha. "Diesel  Jaaaa...en ze zijn ook niet direct bang voor leeuwen of tijgers... https://www.youtube.com/watch?v=lHOX9JbkfWY
honden page profiel kaikai schreef in Castratie
"  Via Engelse vrienden, vandaar dat ik haar ook zo graag volg. Hoop haar ooit een keer te ontmoeten.  "Suzanne en Luca  1 April zeker? Via via via, is voor mij nou niet direct bewijs. Wat niet wil zeggen dat zij in haar werk niet goed is hoor, dat moet ieder voor zich weten. Maar het zou niet mijn oplossing geweest zijn. :-)
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
" B Op basis wat ik nu op het filmpje zie, waar ik op let, is in mijn interpretatie ook vooral een hond die wat onzekerheid laat zien. In die onzekerheid maakt de hond ook contact met jou en dat is m.i.  echt een mooie gelegenheid de hond te kalmeren en eenmaal meer ontspannen weer mee te nemen naar binnen.   Wat ik vooral zie, al is er nog veel meer te zien, is een hond die een wat stramme houding heeft en de neiging heeft om achterwaarts te bewegen/te leunen. Ik interpreteer de stramme houding als spanning en het achterwaarts bewegen als zich verwijderen van het object/prikkel. Soms zie je een hond zelfs letterlijk vooruit en dan weer achteruit springen. Hij vertoond dus ook voorzichtig exploratiegedrag (wil wel onderzoeken wat het is) ondanks dat hij het ook spannend vind.       "Petra, *Lily Jane* & Jip  Ik vind de hond juist niet onzeker in het exploratiegedrag. Sterker nog, ze kadert in haar gedrag al de hele omgeving...precies zoals je het eigenlijk zou willen van een waakse hond. Daarbij komt geen angst of onzekerheid kijken, maar in mijn mening juist het tegenovergestelde. Een echt angstige of onzekere hond, zeker in deze leeftijd, is niet meer in staat om zo te blijven bewegen en herijken van de situatie. Dat er spanning op de hond zit is duidelijk, daar ben ik het mee eens, maar die hoeft niet direct negatief te zijn. In het algemeen: Denk dat het in dit soort situaties goed is, om juist wat minder van het conditioneringsdenken toe te passen, en iets meer van de sociale leerprocessen. Wat doet moeder bijvoorbeeld als een pup zich druk maakt om niks? Helemaal noppes...want er is niks ;-) Als we zo meegaan in het gedrag van de hond...toespreken, gaan kijken, etc...geven we in mijn mening onbedoeld juist de boodschap dat het blafgedrag wel gerechtvaardigd was. Afhankelijk van wat je wil, een hond die blijft blaffen of juist niet...kan dat natuurlijk een goede keus zijn.
honden page profiel kaikai schreef in Castratie
"  Jazeker weet ik dat. Dit gedrag is nog steeds niet terug. "Suzanne en Luca  Hoe weet je dat? Ik bedoel, het is een tv opname in een Engelstalig land. Hoe weet jij dat dit op lange termijn heeft gewerkt?
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
" Bassie ik heb weinig zin om op deze mooie zonnige dag ruzies uit te gaan zoeken. Vriendelijk en meteen latste verzoek om er gewoon mee op te houden. Kai, je vroeg on het uit te zoeken Wees dan verstandig en reageer er zelf niet op. Olie op het vuur volgens mij .... "Arjen (Webmaster HondenPage)  Is dat niet een beetje de omgekeerde wereld? Ik roep jullie er bij, hoop dat dit voldoende is. OT: Even over het aanleren van woorden. Er liggen onderzoeken, maar die zijn niet definitief...dat honden in hun leerprincipes van taal hetzelfde functioneren als mensen. Bij mensen is taal geen geconditioneerd gegeven...dat was ook van Noam Chomsky's grote kritieken op de gedachteschool van het Behaviorisme. In hoeverre je dus echt woorden hoeft aan te leren volgens een conditioneringsprotocol vind ik persoonlijk twijfelachtig. Sterker nog, als je zoveel aandacht gaat geven aan de hond binnen dit gedrag, kon dat wel eens nadelig uitpakken.
honden page profiel kaikai schreef in Castratie
"  Als jij met je hond aan de riem wandelt is dat dus ook dwang?    Ik zal het principe uitleggen. Een hond wilt heel graag bij de baas zijn. Op het moment dat hij ongewenst gedrag vertoond zet je hem even apart. Heel eenzaam en dat vind een hond niet prettig. Als je het elke keer dat hij dit vervelende gedrag laat zien hem apart zet, ziet hij een relatie tussen  de eenzaamheid en zijn gedrag. Zoals je weet, denk aan Pavlov, honden leren door associeren. De hond vind het zo vervelend om apart gezet te worden dat hij dit vervelende gedrag niet meer laat zien. Hij is tevens aan het leren dat hij veel fijner aandacht krijgt van de baas als hij zich gedraagt, wat de band met de baas versterkt. De baas kan nu verder de fijne band met zijn hond versterken. Deze hond, heeft dit gedrag nooit meer vertoond. Zelfs een oertype laat zich op deze manier braaf aan de riem meenemen.    "Suzanne en Luca  Fijn dat je mij het even uitlegt Suzanne...had ik nodig :-) Hoe weet jij trouwens wat er in de toekomst met die hond gebeurd is?
honden page profiel kaikai schreef in waakse pup
Mila: Nu zeg ik "mila klaar" en als ze in de tuin niet stopt haal ik haar naar binnen. Kai: "Klaar" en naar binnen, is prima. Bassie: Ik zou zodra ze begint te blaffen haar direct, maar wel op een rustige manier naar binnen sturen. Consequent en meteen bij het eerste blafje. Gelukkig hebben we Bassie O-)
honden page profiel kaikai schreef in Castratie
Altijd goed, Samen leren. :-)
 

Vrienden van Lotte Janmaat

honden foto van kai

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^