HondenPage baasje ninodebest
Wat schreven de vrienden van ninodebest op het forum
Alexandra & Mikey schreef in
Kerstkaartjes
Alexandra & Mikey schreef in
Grommen
!
Alexandra & Mikey schreef in
Onze pup in paniek als iedereen vooruit gaat
Fijn dat het tuigje goed bevalt! :)
Eigenlijk had ik bovenstaande vraag ook ;) En ook gewoon uit nieuwsgierigheid, niet als verwijt ofzo..
Als ik samen met mijn partner (of iem. anders) loop en Mikey moet plassen of zo, dan vraag ik ook altijd die andere persoon even te wachten of terug te lopen als diegene doorloopt. Op die manier voorkom ik dat ze een sprintje trekt om weer bij te komen :).
En meestal loop ik ook voor met Mikey op smalle stukken omdat ze dan rustiger loopt.
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Snauwen
Stel je zit met je moeder op een bankje in de stad en er komt een hele grote man met een grote baard, donkere ogen, een heel lelijk gezicht en die komt heel dicht bij je zitten en in je gezicht ademen op 2 cm afstand.
Wat zou jij dan doen? Ik denk dat je ook niet rustig blijft zitten maar iets zegt van.. Mag ik wat meer ruimte graag? (=grommen) en dat je naar je moeder toeschuift.
Op dat moment hoop je ook op steun van je moeder toch? Je hebt er niets aan als ze boos tegen jou zegt 'Niet doen joh, die man doet alleen maar aardig'.
De volgende keer dat het gebeurt zeg je eerst niets, anders wordt je moeder weer boos.. maar die man is toch echt iets wat je niet wilt.. Dus ipv een opmerking te maken begin je nu tegen die man te schreeuwen dat hij weg moet. (= snauwen)
Gewoon ter voorbeeld ;)
Het is juist fijn dat je hondje haar grenzen aangeeft door te gromen, want dit grommen betekent dat ze meer afstand wil. Heeft ook niets met valsheid of onsocoiaal gedrag te maken. Mischien vindt ze het allemaal een beetje spannend of zijn de honden wat te druk/te groot voor haar.
Ik zou haar meer in bescherming nemen. Zorgen dat andere honden niet zo op haar af kunnen komen (ga ervoor staan), ruimte nemen als je mensen met honden passeert aan de riem en ik zou ook niet wachten als ze zo blijft liggen op een andere hond, maar probeer haar aandacht te trekken (leuke geluidjes maken, blij doen, iets lekkers) en dan lekker doorlopen.
Als er bij een ontmoeting gegromd wordt niet meer 'nee' zeggen, maar juist voor haar opkomen door haar uit die sitatie te redden. Aan de lijn kun je gewoon doorlopen, los kun je tussen haar en de andere hond blijven en ook proberen door te lopen. (vraag de andere baas dan ook de hond terug te roepen).
Iedere positieve ervaring maakt het vertrouwen steeds iets beter, iedere negatieve ervaring maak het vertrouwen 20x minder, dus probeer altijd te voorkomen dat ze van zich moet bijten.
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Wie heeft er ook een puber?
Dank je :) Sommige dingen waren ook wel grappig en ja.. om dan even streng op te treden valt dan ook niet mee. Maar ach het hoort erbij :)
Vogels waren idd ook erg interessant. Heel soms nog wel eens, maar niet meer zo overdreven.
Faye is ook echt mooi met een lief koppie !
En eerlijk, als ze helemaal niets zouden uithalen hebben wij het toch maar saai als baasje.
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Wie heeft er ook een puber?
Haha, het kan nog veel erger hoor.. heb je even ;)
- Hier werden de hapjes gewoon van de tafel gepikt waar je naast zat, tot een stuk taart met plastic bordje en al toe.
- Het slopen van elektrische apparaten had de voorkeur (2 telefoons, elektrische tandenborstel, afstandsbediening, oplader.. )
- Het versnipperen van de post was ook leuk
- De onderzetters van tafel waren ook leuk om op te kauwen als ze het voor elkaar kreeg ze stiekem te pikken
Mikey vond het blijkbaar een sport om als er even niemand keek of de kamer uit liep, snel iets te vinden en zichzelf er dan maar mee te vermaken.
- Ook de katten hebben het best wel zwaar gehad in die tijd (opgejaagd, weggeblaft, ondersteboven gelopen enz.)
- Met buiten lopen was het trekken, blaffen en voor alles aandacht behalve voor mij. Los bleef ze wel in de buurt maar was er toch iets interessants.. dan trok ze even een sprintje om polshoogte te nemen en kon ik roepen wat ik wou.
- Er was een korte fase van 'jagen' en ging ze achter alles aan wat snel bewoog als fietsers, brommers, hardlopers, kinderen met stepjes e.d. ..
- 1 keer zelfs een hardloopster in dr bil gehapt (zachtjes hoor en zonder agressie)
- Van pup af aan al in de auto geweest maar opeens werd er geblaft, door de auto heen gesprongen, op de gordels gekauwd..
En net als het ene lastige weer aardig was bij getrokken ontdekte ze weer iets nieuws..
Er zijn best wel momenten geweest dat ik dacht van.. jee waar ben ik aan begonnen. Maar nu terugkijkend had ik het echt niet willen missen hoor allemaal, al geniet ik wel van de "rust" die er nu is :) <3
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Ervaringen 'Follow Me' riem
Dat heb ik ook met de perfect fit harnass. Ff snel een foto gemaakt.
(Let niet op hoe vies Mikey is, maar we zijn net terug van het bos. En ja 1 modderpoel in het hele bos en Mikey vind hem :P) Het lijkt raar, maar dat ene lijntje naar de voorring zorgt echt wel voor veel extra controle. Op dit moment gebruikt mijn partner ook nog haast alleen maar de boven ring maar het is psychisch ook een veiliger idee dat mocht het nodig zijn, die voorring gebruikt kan worden.
Nu ik de foto's zie had ik het tuigje wel iets netter kunnen aandoen, want hij moet eigenlijk nog iets meer naar achter. Maar Mikey begreep er niets van want we zijn net weggeweest en ze heeft ook niet veel geduld. Dus vandaar even de wat slordige foto's. :)
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Ervaringen 'Follow Me' riem
" Kunnen aanrichten inderdaad Als wij het gaan gebruiken dan wil ik dit ook zeker goed gebruiken, de intstructrice zou bij ons thuis komen uitleggen hoe het werkt, hoe we het om zouden moeten doen en ermee lopen. Ze gaat dan ook mee lopen en we kunnen er 1 van haar lenen. Mits goed gebruikt/aangeleerd is het ook inderdaad heel anders dan als iemand het gebruikt puur tegen het trekken en verder ook niet meer traint. Ik zou sowieso blijven trainen en het alleen als hulp gebruiken. Ook ik heb zelf gekozen voor een groter ras maar nu is dit echt niet te doen voor vriend. "
F&F
Helemaal top!
(dat ras-ding was aan "anoniem", wel goed blijven lezen)
En ja, ik ben ook zo iemand die snel stijgert, juist omdat ik veel mensen om me heen zie die maar gewoon zo iets aanshaffen omdat het makkelijk is, zonder enige vorm van begeleiding of zonder er verder mee te trainen. En nee, dat slaat zeker niet op jou maar is gewoon goed bedoeld.
Gr. Alexandra
Gr.
Alexandra & Mikey schreef in
Ervaringen 'Follow Me' riem
" Het ging over hulp middelen en in dit geval hulpteugels. Of die nou inwerkt op de neus mond of waardanook. Een paard is uberhaupt niet met een hond te vergelijken. En het klopt ook nog eens niet watje zegt want reken maar dat hulpteugels scherp inwerken. De vergelijking was wanneer je hulpmiddelen inzet ja of nee. Dus om op die martingaal in te gaan is een klein beetje azijnpissen Alexandra. "
Robyn, Bailey & Bobby
Misschien, maar toch blijf ik erbij dat sommige hulpmiddelen, zeker bij jonge honden, meer schade kunnen aanrichten dan dat ze goed doen.
En natuurlijk is dit tijdelijk een hulpmiddel en is de reden ook duidelijk, maar dan nog zou het zo zonde zijn als haar hond straks 'gestraft' wordt voor in mijn ogen gewoon gedrag.
Dus daarom, gewoon om er niet te makkelijk over te doen :)
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Ervaringen 'Follow Me' riem
Het is zeker niet te vergelijken met een martingaal. ;) Deze werk bij paarden namlijk niet op de neus maar op het bit (hij zit aan de teugels). En al zou hij wel op de neus werken, een paardenneus is niet dusdanig gevoelig voor correcties als de neus van een hond.
Als je bij een paard je had op/over zijn neus legt zal het paard dit niet voelen als correctie, zelfs niet met druk. Het zal zijn beweging belemmeren en misschien een bepaalde controle uitoefenen, maar meer niet.
Bij een hond daarentegen is een hand leggen op of over de neus al een correctie, zelfs zonder enige druk. Heeft ook voor een groot deel te maken met de gevoeligheid van een hondenneus. :)
@ Anoniem..
Heb je je al eens afgevraagd waarom je hond dit doet? Waarschijnlijk is het op die leeftjid een mix van enthousiasme en een nog gebrek aan zelfbeheersing. (Lees: je bent jong en je wilt wat)
Het risico is dat je nu dus andere honden waar hij eerst met enthousiase op af ging tot iets heel naars aan het maken bent. Die hond die eerst leuk en spannend was is nu een gevaar aan het worden want die hond levert pijn op. Een hond koppeld dingen aan het 'zicht' niet aan acties. Dus op het moment dat ze trekt en pijn ervaart wordt dit niet gekoppeld aan het trekken maar juist aan die andere hond waar ze naar toe trekt.
Als er een leuk kindje langsloopt waar je hond even wat te blij naar toe wil, volgt er ook zo'n heftige correctie.. Hoe zal je hond dan op het volgende kindje reageren, net zo blij? Je kan je hond ook leren anderen rustig te benaderen of te negeren zonder correctie. Op deze manier zal ze dit doen omdat het gewoon zo hoort en geleerd is, niet omdat ze niets met anderen te maken wil hebben omdat ze niet leuk meer zijn. In het ergste geval kan het zelfs agressie opwekken want iets (andere honden bijv) wat zulke nare dingen oplevert moet ze natuurlijk flink op afstand houden.
(Ik zeg niet dat het altijd zo is hè, maar de impact van zo'n gl wordt gewoon vaak onderschat)
En dit: En voor de mensen die er zo tegen zijn: wel eens een rottweiler proberen te houden die met alle geweld ergens heen wil? En dat terwijl je aan de andere kant ook 30 kg hond hebt lopen?
Dit is natuurlijk echt een argument van niets.. Dan had je een hond moeten nemen die je WEL aankan, of anders met 1 hond tegelijk lopen. Beetje jammer dat je hond nu moet boeten voor jouw onkunde..
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Onze pup in paniek als iedereen vooruit gaat
Het zal ook echt niet in 1 dag beter gaan. :) En zelfs na een paar goede keren kan het weer eens mis gaan, maar dat hoort erbij en maakt het juist zo leuk. ;)
Misschien kun je de weglopende persoon als een soort beloning gebruiken? Zo van, iemand loopt weg en blijft een paar stappen verder met zijn rug naar jullie toestaan en dan moet Boes rustig naast komen staan. (hoef ook niet met een commando verder) Pas als hij rustig staat, zonder te trekken of herrie te schoppen, dan pas draait die persoon zich weer terug en loopt rustig zonder iets te zeggen of te reageren terug. Hierbij is dus de terugkomst de beloning voor het niet trekken. - die is mischien nog groter dan iets lekkers.
Je zou het ook kunnen afwisselen door ipv iemand te laten weg lopen, zelf met Boes even uit de groep gaan (enkele pasjes om te beginnen). Hem heel leuk afleiden en zo de aandacht vasthouden en daarna weer terug lopen?
In ieder geval veel succes :)
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Opvoeding puppy hulp gezocht
Maar mocht zij toch bijten hoe kan ik haar op een correcte manier laten weten dat ik hier niet mee eens ben?
De enige correcte manier van straffen is negeren.
Heel vervelend als het gebeurt, maar gebruik het als een leermoment en je weet dan dat er nog te werken valt aan jullie vertrouwensband.
Zeker NIET straffen op die manier die je is verteld, dit maakt het vertrouwen opbouwen veel moeilijker en maakt heel veel stuk tussen jou en je hond.
Probeer ook zodanig te ruilen dat het ruilen haar altijd meer oplevert. Een lekker bot ruilen voor een klein droog hondenkoekje werkt natuurlijk niet. Maar misschien dat ze haar lekkere bot wel afstaat voor een paar heerlijk ruikende stukjes kaas of worst (geen varkens) ?
En oefenen met ruilen werkt ook beter als je het geruilde ook eens teruggeeft en dan voor langere tijd weer met rust laat. (Hoe meer je haar met rust laat, hoe sneller het vertrouwen groeit dat jij het niet afpakt) Dit uiteraard niet met dingen die ze buiten pikt, maar met bv. kluifjes/speeltjes en dergelijke.
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Ervaringen 'Follow Me' riem
" Het is iets anders gegaan dan hier beschreven staat, ik vroeg er naar of daar ook speciale riemen/tuigjes o.i.d. voor is, vooral wanneer mijn vriend met haar loopt. Hij heeft momenteel een aantal gebroken ribben en zo kwam de vraag bij me op. Ze raadde het meeste af maar zei dat een follow me niet continu corrigeert en alleen bij hevige rukken aan de riem. Zo zat het. Gentle leader etc. raadt zij ook altijd af. "
Fleur & Faye
Dat klinkt anders dan je korte opening ;).
Maar alsnog zou ik zoeken voor een andere oplossing.
Mijn partner is een tijdje heel ziek geweest en kon hierdoor ook niet met Mikey lopen omdat ze te sterks was. Toen heb ik deze aangeschaft:
Hier de site
Een tuig waar je een riem met 2 musketons op 2 plaatsen kan verbinden, zodat ze met Mikey in ieder geval even naar de overkant kon lopen om haar te laten plassen. Dit was ook in het eigenbelang voor Mikey en het is een tuigje dat alleen corrigerend werkt met de lijn ook vastgemaakt aan de voorring. (dus zowel boven als aan de voorkant). Gewoon bovenop is net als ieder ander tuigje.
Dus nu kon mijn partner de riem ook aan de voorkant klikken mocht er een hond/kat of andere afleiding plaatsvinden en zo de controle blijven houden.
Heb het tuigje nog maar we gebruiken het eigenlijk alleen nog maar als 'gewoon' tuigje met de riem bovenop.
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Ervaringen 'Follow Me' riem
" Ze heeft heel goed geleerd hoe ze mee moet lopen, nu is het wel zo dat ze dit echt alleen maar doet met snoep en we moeten heel veel snoepjes blijven geven.. Dat vind ik soms wel wat vervelend worden want zonder trekt ze veel meer. Ook in nieuwe omgevingen trekt ze echt vreselijk.. "
Je hond heeft het zeker nog niet geleerd. Ja, ze weet hoe het moet, maar iets leren gaat met de tijd en met heel veel herhaling.. :)
Honden leren ook dingen eerst plaatsgebonden, wat inhoudt dat het netjes lopen op de hondenschool is gekoppeld aan die plek. Wanneer je thuis door de straat loopt, is dezelfde oefening helemaal nieuw. Je zal dus in je staat moeten beginnen met de allereerste fase van de oefening, je hond naast je met snoepjes belonen. Pas als dit meerdere meters goed gaat kun je de snoepjes afbouwen en het commando verlengen enz. Gaat het zo goed dat ze enkele meters meeloopt zonder te trekken, wissel dan ook de snoepjes af met een beloning waarbij ze mag snuffelen of even spelen/even kroelen enz.
Helemaal goed.... totdat je ineens 3 straten een nieuwe weg inslaat :)
Op dat moment is het netjes naastlopen weer helemaal nieuw. En die 20 meter die prima ging, zul je nu weer helemaal opnieuw moeten opbouwen helemaal vanaf de eerste pasjes naastlopen met een snoepje.
Dit zelfde geld weer in een weer andere omgeving :) Pas wanneer het op heel veel plaatsen goed gaat, zul je merken dat het steeds sneller beter gaat.
Wat ook helpt is gewoon eens te blijven staan en haar meer tijd te geven om goed rond te kijke, te snuffelen en te wachten tot er een moment komt dat ze niet meer trekt. Het opnieuw gaan lopen - als ze eenmaal niet meer trekt - is dan ook al een beloning.
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Ervaringen 'Follow Me' riem
Geen eigen ervaring, maar ikzelf ben van mening dat het, zeker bij een hond van 10 maanden die nog volop te leren heeft, volslagen onnodig is en als dit door je hondenschool geadviseerd wordt - zonder duidelijke uitleg blijkbaar- zou ik toch grote vraagtekens zetten bij je school.
Je hebt een (middel) groot hondenras wat betekent dat ze pas vanaf dat ze 2,5 tot 3 jaar oud is stabiel gedrag zal gaan laten zien - dit gaat geleidelijk.
Ze is nu pas 10 maanden! dus ja, waarschijnlijk lekker puberachtig, nog heerlijk eigenwijs, sterk en energierijk en helemaal bezig met het ontwikkelen van haar eigen karakter.
Ik zou zeggen, gun je hond deze ontwikkeling. Geef haar die kans om zelf te ondekken welk gedrag meer oplevert (belonen van gewenst gedrag) en negeer/buig/begeleid het ongewenste gedrag als trekken. Op deze manier gaat ze er zelf voor kiezen om ontspannen te lopen, gewoon omdat dit voor haar vertrouwd, ontspannen en gewoon wordt en het haar het meeste oplevert.
Iets afstraffen is geen leren. En daarbij maak je bij verkeerd gebruik zelfs kans je hond goed te verpesten.
Misschien is dit iets om te lezen:
KLIK
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Op de bank...
Bij Mikey zijn we niet eens begonnen om het af te leren. Ze mag op de bank alleen bv. bij veel viste of als ik er zit te eten moet ze op de grond. Werkt prima. :)
Alexandra & Mikey schreef in
Op de bank...
Moest even 2x lezen want het eerste beeld dat ik bij de "hooiwagen" had, was een grote landbouwmachine of zoiets.. :) Maar snap hem nu ;)
Veel tips heb ik niet. Onze vorige golden propte zich tussen alle voorwerpen die wij op de bank legde om te voorkomen dat ze er op ging.. we hebben zelfs een keer een grote metalen ladder op de bank gelegd en zelfs hier kwam ze er nog tussen.
Dus toen was het maar een sprei aanschaffen. En als ze dan eens alleen moest blijven ging de sprei over de bank, iedereen blij :)
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Opvoeding puppy hulp gezocht
Helemaal eens met hierboven.
Wat ik ook deed was veel kleine snoepjes mee tijdens het wandelen en gewoon zomaar uit het niets er 2 neergooien (naast Mikey) met een opgewekt commando 'zoek'. Na een paar keer was 'zoek' een best leuk woord en begon ze al te suffelen en zoeken vlak voor ik de snoepjes had laten vallen.
Bij het pakken van staatvuil liet ik ook gelijk snoepjes naast haar vallen en heel aanmoedigen en vrolijk 'zoek'. Zeker in het beging liet ze niet (gelijk) los wat ze vast had, maar dat negeerde ik compleet. Het enige wat ik deed was de snoepjes die ik had laten vallen nog leuker maken door ze zelf gauw te zoeken, pakken, opnieuw laten vallen enz... Net zo lang tot ze ook achter de snoepjes aanging en het staatvuil liet vallen.
Dit gevallen 'ding' ook weer compleet negeren en alleen maar afleiden, meelokken en belonen.
Let wel op: (eigen ervaring!) Als je eenmaal zover bent dat je hond heeft geleert iets te ruilen voor wat lekkers heb je kans dat je "te slimme" hond juist dingen gaat oppakken. Zo pakte Mikey op een gegeven moment meer dan daarvoor en keek ze me zo aan van "kijk is wat ik heb, moet ik het nu loslaten voor wat lekkers?" Toen ik dit eenmaal doorhad heb ik het steeds vaker gewoon genegeerd, net zolang tot ze het vanzelf losliet. En ook dit loslaten niet beloond, maar genegeerd. Dit afgewisseld met meer beloon-momentjes waarbij het niets te maken had met loslaten maakte dat het weer overging.
(Maar goed, zelfs dit gedrag is beter dan het pakken van dingen vanuit verdediging gezien ;) )
Succes :)
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Zó erg is het hier toch niet?
De meeste mensen schrijven alleen resecies als ze het ergens NIET mee eens zijn. Heb ik zelf ook wel eigenlijk. (Zelfs met het kopen van bv een jas via internet: is hij goed dan niets, anders geef je aan wat er niet goed is op de site)
Maar iedereen mag zijn mening hebben. Ikzelf vind het hier helemaal niet zo erg ;)
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Onze pup in paniek als iedereen vooruit gaat
Hij is nog zo jong.. geduld en oefenen ipv gelijk beginnen met het zoeken naar zulke hulpmiddelen als gl! Niet doen, is zo jammer :'(
6 maanden is ook een leeftijd dat de echte puppytijd is geeindigd en je hond al in de puberteit zit of begint te komen. Juist nu zijn dingen als consequent zijn, rustig en beheerst blijven en goed begeleiden erg belangrijk. Hij moet inderdaad leren dat het geen drama is als er iemand vooruit loopt en iets leren kost tijd, vertrouwen en veel "positieve" ervaringen met hetgeen dat je wilt leren. (Een gl gebruiken is alleen het symptoom trekken met dwang onder controle houden maar het doet verder niets aan de motivatie om niet te trekken en maakt de situatie zeker niet prettiger voor hem.)
Vanuit je hond gezien is het ook een onveilig iets, de roedel die zich splitst. Dit wordt nu zelfs versterkt, want op het moment dat er mensen vooruitlopen gebeurt er een hoop narigheid (het trekken is erg onconfortabel, het geeft stress en spanning en waarschijnlijk is de reactie van degene die hem vast heeft ook niet altijd fijn). Dus dit maakt dat Boes nog liever heeft dat iedereen bij elkaar blijft.
Pas als hij meemaakt dat iemand die vooruit loopt helemaal niet zo erg is (geen stress maar afleiding- geen verlaten maar even een pasje weg en weer terug- geen boze baas maar juist een beloning enz.) dan pas gaat hij leren dat dit er gewoon bijhoort. Dit kost tijd, consequent blijven, rustig oefenen en geduld :)
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Negatieve uitspattingen, ik ben ze zo zat...
In dit specifieke geval geef ik je wel zeker gelijk hoor, begrijp me niet verkeerd :) Maar je ergeren aan anderen is heel vervelend voor jezelf, die ander heeft het waarschijnlijk niet eens door ;)
En heel misschien drukte die vrouw zich wel heel ongelukkig uit op dat moment. Dat ze het ergens als een compliment bedoelde, maar dat het er nogal ongelukkig uitkwam. Dit hoort ze dan zelf ook natuurlijk en dan heb je echt zo 'awkward' moment - dus loopt ze maar gauw weg. ??
Het is echt zo dat vaak de baasjes voor de problemen zorgen. De honden komen er meestal wel uit. Dus hoe goed je honden ook kunt lezen- het zijn de baasjes die je moet proberen te begrijpen of waar je mee om moet kunnen gaan. En dit is echt een kunst op zich en ik denk dat zelfs met hele studies nog niet te doen is, haha.
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Negatieve uitspattingen, ik ben ze zo zat...
Herkenbaar, maar ik zelf heb mijn juist mijn eigen houding en denken aangepast en dat werkt goed. :) Ipv het jammer te vinden dat mensen zo reageren heb ik er begrip voor en vind ik het juist fijn dat ze zich druk maken om hun hond. Want ja, ik weet wel dat het goed zit, maar hun zien gewoon een grote drukke hond waarvan ze geen idee hebben of het nu speelsheid of frustratie is. En daarbij, heel veel honden zitten ook niet te wachten op dit drukke gedrag, of het nu goed bedoeld is of niet :)
- en heel eerlijk, als Mikey los is doet ze nooit zo tegen andere honden en is ze juist heel rustig, haast ontwijkend en wordt er zelden gespeeld, waardoor ik mezelf ook wel afvraag of ze echt wil spelen, of dat het een bepaalde houding is die ze aanneemt aan de riem..
Wat ik dan vaak hardop zeg (gewoon normaal, of zelfs wat gezellig) is zoiets als: Kom Mikey, doe niet zo gezellig, dat hondje zit helemaal niet te wachten op jou drukke gedoe. En als je daarbij dan ook nog even vriendelijk lacht of knikt naar het baasje dan wordt dat over het algemeen goed gewaardeerd.
Spelen aan de riem (of 1 hond aan de riem) zou je sowieso niet moeten willen ;) Er is veel te veel beperking voor honden om juist te kunnen communiceren en daarbij (eigen ervaring!) kunnen riemen die in de knoop komen nog wel eens voor nare verrassingen zorgen.
Jij kent je hond het beste en je weet dat het goed zit. En je hebt je hond voor jezelf, niet voor anderen. Geniet ervan :)
Als laatste, hoe leuker jij op je eigen hond reageert in het bijzijn van andere (onzekere) mensen, hoe meer je andere mensen het gevoel geeft van, dat is een leuke hond. En de echte negatieve dingen lekker negeren.
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Frits blijft blaffen
Wat was het advies/de aanpak van de gedragsdeskundige?
Ben het met Maaike eens dat je eerst moet ontdekken waarom hij blaft, want als hij blaf uit opwinding zou het kunnen helpen wat meer rust tijdens het uitlaten te bewaren en (in huis) iets meer geestelijke uitdaging dan beweging te geven. Als hij blaft uit onzekerheid kan negeren/kalmeren helpen (jij geeft dan het voorbeeld en hij leert dat er niets naars gebeurt en dan wordt het op lange termijn 'gewoon'.)
Bij onzekerheid kan rustig toespreken helpen, maar als hij juist heel zeker is en 'zijn' territoruim verdedigd dan kan rustig toespreken juist belonend zijn en is het niet handig. Dus het ligt er wel aan wat voor soort blaffen het is welke aanpak wel gaat helpen en welke niet.
Zo ook met het weghalen uit de sitatie (bijv. even aanlijnen of apart zetten). Dit kan helpen zodat jij de zaak onder controle houdt en daardoor je hond steund - maar ook juist bevestigen dat een geluid betekent: nu volgt er narigheid..
Hier een hond die tegen katten in de tuin blaft, puur uit opwinding en frustratie dat ze er niet bij kan. Ik heb toen na 1x blaffen gelijk heel overdreven "GOED ZO" gezegt! en Heeeel blij gedaan en met heel veel koekjes gaan strooien ;) Dit was voor haar best verrassend en ik had heel even de aandacht. Gelijk snoepjes blijven voeren en blij doen tot de kat weer weg was en dit heeel vaak herhaald. Na een tijdje blafte ze heel even en kwam dan gelijk naar mij toe van deed ik dat goed? krijg ik nu wat? ;)
Soms blaft ze nog wel, maar vaak komt er een binnensmondse 'woef' en dan kan ik al zeggen goed zo!, of ik zie hem, en dan komt ze naar me toe om even lekker te kroelen (snoepjes heb ik in de tussentijd afgebouwd naar heel af en toe).
Maar nogmaals, als je hondje bijv. blaft omdat hij graag aandacht wil is deze aanpak weer niet geschikt want dan krijgt hij die aandacht en zal dan juist meer kunnen gaan blaffen...
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
bijten
Vaak na het wisselen wordt het minder (tussen 4 en 6 maanden). :)
Speelgoed aanbieden is juist goed!
Hij bijt in jou... niets... (hooguit 1x een lage, rustige 'nee')
Geef een speeltje, hij bijt... GROOT feest ;) (lekker meespelen, stembeloning enz..)
Op die manier wordt het bijten in een speeltje veel leuker dan in jou en zal hij vanzelf leren dat speeltjes leuker zijn.
Let wel, dat je hem niet alleen maar een speeltje aanbiedt als hij in jou bijt, want dan wordt het wel zo dat je hem leert eerst in jou te bijten. Maar als je hem regelmatig een speeltje aanbiedt en uitdaagt voor spel of hem ook groots beloont al hij uit zichzelf een eigen speeltje pakt, dan is het niet het geval dat je het bijten in jou beloont.
Verder helemaal eens met hierboven :)
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Grommen
Grommen betekent: ik wil meer afstand. Niets meer, niets minder. Het is niet een vals gedrag, maar gewoon een manier om jou duidelijk te maken dat ze zich niet prettig voelt als je haar van het bed wilt tillen.
Vanuit je hond gezien snap ik het ook wel een beetje, want ja, je mag heerlijk op het bed, wordt lekker gekroeld door het vrouwtje en dan wordt je er afgeplukt om vervolgens in een andere ruimte in een mandje te moeten slapen.. ;)
Je kunt daar boos om worden en het gaan bestraffen, maar ikzelf zou juist proberen om haar gedrag om te buigen zodat ze niet meer gromt.
Misschien kun je ook even met haar kroelen op bed en haar dan heel vrolijk meeroepen? Misschien kan ze bij jou op de kamer ook eerst even op bed? (al is dat misschien niet heel slim als ze dan ook weer in dr eigen mand moet)
Misschien vindt ze het fijn om even in haar mandje door jou geaait te worden zodat het meegaan juist iets fijns oplevert ipv dat ze weg moet uit iets fijns?
Of het helemaal voorkomen door haar niet meer eerst op bed te laten, dan hoeft ze er ook niet af. :)
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
tips gevraagd , mijn hond valt uit naar kinderen en andere honden
zie nu pas dat het een oud topic is :)
Alexandra & Mikey schreef in
tips gevraagd , mijn hond valt uit naar kinderen en andere honden
Niet helemaal te vergelijken, maar mijn hond blaft ook naar vreemde kinderen. Zeker als ze rennen en druk doen. Met de kinderen die ze kent gaat het helemaal geweldig, met hond-gewende-kinderen die we op een positieve plek als bos/strand tegen komen gaat het "gewoon" (in de zin van die negeert ze of ze laat zich goed terugroepen) maar vreemde kinderen op straat terwijl ze aan de lijn zit geeft een trekkende, springende en hard blaffende hond ;)
Dit ook puur door trauma van het gedrag van de buitenlandse kindjes hier die niet alleen bang zijn, maar het ook nog nodig vinden om te schreeuwen, dingen te gooien, te rennen en echt te "treiteren" zeg maar..
Ik heb bijna een jaar lang geprobeert kinderen 'leuk' te maken, met koekjes, kennis maken etc. maar hierdoor werd het haast alleen maar erger. Juist ook om het voorbeeld dat Margje ergens in het begin noemt, kinderen reageren te onvoorspelbaar. Als het wat beter ging maar Mikey deed net te druk zorgde dat toch voor een schrikreactie bij kinderen waarop Mikey ook weer schrok en blafte-- positieve moment verpest voor iedereen :)
Pas toen ik het gewoon heb 'opgegeven' ging het eigenlijk beter. Als ik kinderen zag aankomen gingen we zonder iets te zeggen naar de overkant, of zo ruim mogelijk er om heen. Als er minder ruimte was dan liet ik haar zitten op een manier zodat ik tussen de kinderen en haar kwam en dan bleef ik voertjes voeren een aandacht vasthouden net zolang tot ze voorbij kwamen. (Hierbij wat zinnen als "gewoon lief doen, pas op hè" helpen erg om mensen met kinderen snel te laten doorlopen ;) en bij kinderen zonder ouders die interesse tonen zeg ik ruim op tijd "ze bijt!"; helpt vaak ook goed :) )
Bij blaffen en trekken was het zonder iets te zeggen de andere kant op. En pas als ze weer gewoon mee liep een stembeloning.
Koekjes gebruikte ik toen ook nog maar alleen als ik haar ruim van te voren kon afleiden. Dan moest ze even 'iets' doen waardoor ze de aandacht voor mij had en niet voor kinderen.
Kinderen probeer ik voor haar nu als een 'doorloopding' te maken. Net als prullenbakken, straatafval, mensen op een bankje, schreeuwende mensen, auto's met harde muziek enz.. en dat werkt hier best goed. Ik zelf negeer ze ook, zoek de ruimte op en ik beloon echt alleen met stem als Mikey hetzelfde doet. (Negatieve aandacht is ook aandacht/net als afleiding verkeerd getimed).
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
wie heeft hier ervaring mee
" Ze is ook druk nezig met deze fokker Alexandra. Haar moeder zo er een pupje kopen en die hebben ze ook afgezegd. De fokker heeft ze voorgelogen, Buddy blijkt uit het buitenland te komen. Ze is heel druk bezig deze fokker aan te pakken, gelukkig. "
Suzanne en Luca
Hoop dat dat lukt met die fokker.
Alexandra & Mikey schreef in
wie heeft hier ervaring mee
Hoe oud is hij?
Ik krijg geen goed gevoel bij de fokker. Een hond met een (eerder) gebroken dijbeen zomaar zonder te melden meegeven?? Laten dragen om het te verbergen?? :(
Ik weet natuurlijk niet hoeveel jullie weten van 'hondentaal' maar ik zou goed op zijn taal letten. Zeker met je jongste kinderen aangezien hij door dit alles waarschijnlijk helemaal niet lekker in zijn vel zit. Kijkt hij weg, hoofd wegdraaien, bekje likken wanneer je kids bij hem komen probeer je kinderen dan te leren dat ze hem bij hun roepen ipv er zelf naar toe te gaan. En als hij dan wegloopt dat ze er niet achteraan gaan. Lekkere snoepjes geven en even kroelen als hij bij hun komt is alleen maar goed, maar blijf zelf altijd goed opletten, want een hond die zich niet lekker voelt kan toch anders reageren.
Nog even over de fokker, ben je daar regelmatig geweest en weet je hoe de pups daar zijn gesocialiseerd? Niet dat ik gelijk de fokker wil afkraken, maar als deze oude breuk al niet genoemd is geeft mij dat echt een alarmbel. Misschien is er dan ook wel weinig (of niets) gedaan aan socialisatie en zijn nu heel veel dingen helemaal nieuw voor hem! Daarbij opgeteld de operatie en alles kan ook verklaren waarom hij zo reageert.
Ik zou het lekker rustig aan doen en zoals al eerder is gezegt veel steun en liefde geven.
Hopelijk knapt hij snel op! Beterschap!
Gr. Alexandra
Alexandra & Mikey schreef in
Leuke kunstjes
Wat ik je persoonlijk zou aanraden is om je niet te veel te richten op 'kunstjes' maar meer op beheersing en het opbouwen van de basis commando's.
Stel hij kan 'zit'. Dan kun je nu proberen om te werken naar de zit terwijl jij - Met een balletje langs stuitert bijvoorbeeld - Of buiten als hij los is de zit terwijl jij een rondje om een nabijstaande boom rent. - Of zit terwijl je in de keuken een boterham op de grond laat vallen etc. :)
Dit alles natuurlijk niet in 1x, maar als zit lukt met een paar passen weglopen, een saai speeltje of andere kleine afleiding erbij steeds een beetje opbouwen zodat zit ook echt zit is, met welke vorm van afleiding dan ook. Net zolang tot jij 'vrij' geeft en dit kun je dan ook doen met 'af' of 'blijf' of andere commando's die je ook gebruikt.
Misschien niet zo leuk als kunstjes, maar straks in de praktijk vele malen nuttiger dan wanneer hij 1 of 2 pootjes omhoog kan zwaaien :) ;)
Gr. Alexandra