HondenPage baasje mariska
Wat schreven de vrienden van mariska op het forum
Mirjam en Curly Koda schreef in
Dag Koda of te wel krullenmans
Ik ben al vrij lang niet meer actief op dit forum maar voor de mensen die hem nog kennen. Vorige week hebben wij onze grote vriend Koda moeten laten gaan. Hij is bijna 14 jaar ons maatje geweest. Er zat iets in zijn lijf wat er niet hoorde en ik combi met wat andere dingen en een achteruitgang ineens hebben we besloten om hem op een rustige manier te laten gaan. Vorige week vrijdag is hij ingeslapen. We zullen je missen vriendje.
ka-girl schreef in
Hoe loopt een poedel?
Heel erg bedankt dat je jou ervaring hebt gedeeld. Wat een verschil met 1 korreltje. Dat versterkt mijn hoop weer. Ja de eerste maand was zo erg zoeken. Veel verdiept in een bange hond. En het allerbelangrijkste, echt kijken naar je hond. Snoop was gewoon depressief. Niet vrolijk te krijgen. Niet gemotiveerd voor spel of snoepjes. Alles was eng. Dus inderdaad niks opdringen en al helemaal niet mee gaan met de "standaard" schema's van socialiseren maar echt op zijn tempo werken. Veel slaap, veel hersteltijd, veel rust. En het werkt gewoon. Ik ben elke dag weer zo verbaasd over wat hij zelf dan doet. Dat hij mij zodanig vertrouwd en hij zelf kiest om naar de bouw geluiden toe te lopen. Hij heeft ook nu in huis zijn puppystreken momenten. Echt super.
Ik ondersteun hem met o.a chinese kruidens.
Nogmaals bedankt voor uw verhaal. Echt knap van jullie dat het in een stad gelukt is!
" Hoe poedels lopen weet ik niet, elegant, zover ik mij kan herinneren van grote poedels op de training, mooie gestrekte dravers, .
Maar ook ik nam ooit , jaren 90, een tollerpup op 16 weken leeftijd, bang hondje, plaste als je er maar naar keek, dat heedt ze 1,5 jaar volgehouden, tot 1 korreltje homeopathie,,op haar afgestemd er een eind aan maakte, aan dat plassen dan he. Werkelijk overal bang voor. Van de vuilnisbak tot de deur doorgaan.
Met heel veel rust, en zelf laten ontdekken, heel rustig aan doen met nieuwe dingen introduceren, kleine oefeningetjes doen, aandacht niet opdringen, maar zeker niet negeren, enzv. hebben we er zo,n enorm fijne ,,grote stads,, hond van weten te maken. Ze is bijna 13 geworden, een van de twee honden waarvan ik nu nog zeg, ze mag morgen terugkomen,
Dus , is je hond goed ingeprent op mensen, heeft hij die de eerste 6 weken genoeg gezien, en vervolgens, bij de Fokker mee gedraaid in het gezin, al,is het maar een stukje van de dag, dan komt het helemaal goed met hem.
Heel veel plezier.
"ientje
ka-girl schreef in
Hoe loopt een poedel?
Hoi Loesje,
Ja klopt. Officieel grote poedel. al vind ik stiekem koningspoedel leuker haha.
Mijn hond heb ik ook de eerste week laten controleren bij de dierenarts. de 3de week bij een holistische arts en de week daarop begeleiding bij de gedragsdeskundige in lessen en prive. Wij denken ook niet dat hij pijn heeft. Zijn angst was heel extreem door de slechte socialisatie en de grote veranderingen (nieuwe baasjes enz.).
Thnx! ja door al antwoorden hier merk ik dat het gewoon goed gaat met hem en het normaal is. Hij is zo sterk veranderd en dat is gewoon super fijn voor hem. Hij is gaan genieten van buiten lopen waardoor zijn loopje deze dagen is veranderd.
" Grote Poedel heet officieel al jarenlang Grote Poedel. Die rasnaam vind je ook op de Stamboom van de Raad van Beheer.
Als ik een pup/hond koop of als herplaatser neem, laat ik deze in de eerste week controleren door een dierenarts. Die kan ook beoordelen of er foto's van de heupen nodig zijn in verband met een eventuele verdenking van Heupdysplasie.
Een Poedel loopt atletisch en elegant zowel stapvoets, in draf of rennend.
Een Poedel heeft over het algemeen een mooi en leuk karakter en is makkelijk te trainen.
Veel succes en vooral plezier met je Grote Poedel. "Loesje
ka-girl schreef in
Hoe loopt een poedel?
Fijn om te lezen dat die draf normaal is. Hij loopt zo vrolijk op zulke momenten. Lekker zonder zorgen. En als hij iets spannend vind, gaat hij lopen of snuffelen of hij gaat in zijn rem en keert op wat ook prima is. Denk dat ik onzeker werd omdat hij zulke grote stappen vooruit maakt dat ik bang werd dat hij het misschien door dat drafje zijn angst voor de omgeving aan het verbloemen was. Maar zo te horen is dit gewoon normaal.
" Geen eigenaar maar ken ze wel van andere top baasjes in het verleden. Ze heten niet voor niets konings poedels. Die draf is normaal maar een langzame (paard) dressuur, zeg maar. Het zijn grote honden en slanke dennen met vier poten dus ze lopen net even wat sneller dan wij maar kunnen ook goed luisteren.
Denk dat je het even de tijd moet geven, tot hij weer zelfverzekerd raakt. Dat gezegd? Als je een herplaats of vondeling neemt? Is een bezoek aan een DA nooit een overbodige luxe. "Anouk van Botty
ka-girl schreef in
Hoe loopt een poedel?
Jaa dat hoog opgooien doet hij waardoor hij meer waggelt met zijn heupen. Ik denk dan dat het normaal is. Hij heeft denk ik geen pijn hoor. De DA en holistische arts en gedragsdeskundige kijken met mij mee. De bevestiging dat zo een drafje "normaal" is voor de poedel is al fijn om te lezen.
" Uhm ja wat is normaal hahaha.
Mijn grote poedel loopt als hij draaft in een soort van verzamelde draf, beetje vergelijkbaar met een dressuur paard. Net zoals als lopen, ze gooien vrij hoog hoop. Dat geeft heen een statige manier van lopen.
Maar goed ik kan niet van hier zien of jou poedel dit ook doet of dat hij daadwerkelijk anders loopt omdat hij pijn heeft of iets dergelijks.
Poedels hebben wel altijd een sierlijke manier van lopen. " Kiki met Harley D. & Pampus
ka-girl schreef in
Hoe loopt een poedel?
Dankjewel! ja dan denk ik dat hij gewoon ontspannen loopt. Ik kijk inderdaad naar zijn lichaamstaal maar is totaal anders dan huskies of een jack russel hahaha wat natuurlijk logisch is. Een hele mooie sierlijke drafje haha.
" Als je een filmpje plaatst, is het makkelijker te beoordelen of zijn loopje normaal / ontspannen is.
De natuurlijke snelheid van elke hond is in draf,(als ze ergens naartoe aan het lopen zijn, en er verder niks specifieks aan de hand is waardoor ze zouden vertragen of versnellen) Als ze stapvoets lopen dan zijn ze vaak bezig met de omgeving, bijvoorbeeld snuffelen, of ze passen zich aan aan jouw loopsnelheid, of ze zijn niet de energiekste meer. Als ze echt heel hard gaan lopen dan kan dat spanning zijn, of ze willen ergens gewoon snel bij zijn natuurlijk.
Als je wil weten hoe het met je hond gaat lijkt het me vooral belangrijk om naar zijn lichaam te kijken. Is je hond ontspannen dan is zijn lichaam soepel en losjes.
O ja, poedels hebben wel een eigen loopje, alsof ze te goed zijn voor de wereld en niet willen omgaan met het plebs Vaak erg elegant en zelfbewust. "Iglo
ka-girl schreef in
Hoe loopt een poedel?
Hoi hoi. Even een misschien gekke vraag. Ik heb sinds kort een koningspoedel. Hij is bij de fokker slecht gesocialiseerd (wist ik al) en heb hem met 16 weken opgehaald. Ben deze uitdaging aan gegaan omdat ik in het verleden honden, lees baasjes, heb getraind en ik verliefd werd op deze pup met stamboom. Slecht gesocialiseerd dus met resultaat erg angstig. Bang voor harde geluiden, mensen met name mannen, voertuigen, lantaarnpalen en noem maar op. Ben met de da, holistische arts en gedragsdeskundige aan de slag gegaan en het gaat nu echt super goed. Hij is nu 5 maanden en heeft plezier buiten (we wonen in een nieuwbouw wijk waar ze nog bouwen dus super knap). Nu is het in de BAT methode zo dat je de honden moet laten lopen want dan kunnen ze het rustig ervaren, kan je ze beter lezen enz. Maar meneer heeft veel plezier in het sneller lopen. Nu wil ik die emotie versterken waardoor ik, wanneer ik denk dat het in de omgeving kan, hem laat "draven". Zijn heupen gaan heen en weer en hij loopt redelijk ontspannen maar wel snel naar mijn idee. Als hij dan schrikt, versnelt hij met een lage houding of gaat hij in de rem. Een vriendin van mij zei, de natuurlijke loopje van een herder is een drafje, versneld lopen. Maar nu vroeg ik mij af wat normaal is voor de poedel. Lopen ze, draven ze of iets anders? Dit om te weten of hij dit als oplossing ziet om met zn angsten om te gaan of dat hij echt aan het genieten is. (Ik vraag het ook bij de gedragsdeskundige maar denk dat de poedeleigenaren dit eigenlijk wel beter weten).
silke & woody schreef in
Fokker draadharige fox terrier
" Dat dus . Of de vereniging even bellen "Thara
Oke heb net de vereniging gecontacteerd via email d(^_^)b
silke & woody schreef in
Fokker draadharige fox terrier
@Arran & Aedon
Ik zal het eens navragen want daar heb ik zelf geen idee van. Zou inderdaad wel een optie kunnen zijn. Dankjewel ????
silke & woody schreef in
Fokker draadharige fox terrier
Hallo iedereen,
Mijn oma haar hondje is recent overleden en ze zou graag terug herzelfde ras hebben mits ze hiermee al jaren gekend is. Maar het probleem is nu dat haar huidige fokker ermee gestopt is en we nergens anders nog één vinden behalve broodfokkers. Het maakt niet uit hoever we uiteindelijk zouden moeten rijden ( toch liefst Belgie, Nederland en Duitsland).
Ik hoop op deze manier toch nog een fokker te kunnen vinden want op google vond ik er toch niet meteen.
Alvast bedankt voor jullie antwoord!
Mvg,
Silke & Woody
ka-girl schreef in
Standaard poedel fokker gezocht
@Loesje ja ik kan het me voorstellen dat ze daar gek van worden. Gekke tijden zo.
Ja daar ben ik dus een beetje bang voor. Daarom wil ik er sowieso 2 a 3 keren langs om te kijken of het echt geen broodfok is en of de honden gezond opgevoed worden. Wil ook niet met een vliegtuig werken.. zolang ik er met de auto kan komen en het bijvoorbeeld een weekend tripje van kan maken, vind ik het goed.
Bedankt voor de waarschuwing. Genoeg mensen weten dat soort dingen niet.
ka-girl schreef in
Standaard poedel fokker gezocht
@Ientje ja slim! Dat ga ik doen d(^_^)b helemaal niet aan gedacht om het zo aan te pakken.
@Loesje wat een mooie honden <3 wauw 2 jaren op de wachtlijst.. ik hoop op max 1 jaar. Maar de corona helpt ook niet mee. Opene veel pups en jonge honden in de buurt..
ka-girl schreef in
Standaard poedel fokker gezocht
Bij de Nederlandse poedelclub heb ik al gekeken. Het mooiste vind ik rood of bruin maar helaas zit de wachtlijst bij dutch pearls vol. Vandaar dat ik nu ook een beetje naar abrikoos kijk. Vroeg me alleen af of jullie goede ervaringen hebben en of misschien een fokker kennen die ook testen maar niet op de lijst staan. Dus misschien in België of Duitsland? Er is maar 1 fokker met de kleur rood in Nederland en geen 1 met bruine grote poedels..
ka-girl schreef in
Standaard poedel fokker gezocht
Goedendag lieve honden eigenaren.
Al een tijdje ben ik opzoek naar een fokker die standaard poedels (ook wel koningspoedel genoemd) fokt in de kleur bruin, rood (of abrikoos). Harlekijn met bruin, rood (of abrikoos) is ook goed. Online heb ik wel wat gevonden maar ik mis de ervaringen van mensen met de fokkers. Daarom stel ik hier de vraag of jullie een betrouwbare fokker kennen. Het mag ook in het buitenland zijn, zolang het enigszins te doen is met de auto. Graag met testen (en stamboom). Ik hoop dat ik op een wachtlijst kan komen. Alvast bedankt voor het mee denken.
wolfsberoses schreef in
Het grote TROTS zijn topic!!
" je bent niet toevallig op vakantie buiten Noord Holland? "Liz Klopt ja, zat in Brabant. Sinds vrijdag weer in NH. Ons gespot?
wolfsberoses schreef in
Het grote TROTS zijn topic!!
Dit kent menig puber eigenaar vast wel. Na dagen te moeten dealen met zo’n draak van een puber, die van hond naar hond naar hond gaat “oooo zo gezellig jullie óók hier! O baas ik kan écht nog niet komen” en jij daar dan maar geduldig op staat te wachten. Want ja, we begrijpen het, ik als baasje ben gewoon even moet zo leuk als die gezellige hond die net zo van rennen houd als mijn puber. Na uuuuuren (ik overdrijf) komt dan eindelijk je puber, je moet vreselijk blij zijn want ze komt, ze is braaf, boos zijn doen we niet want anders gebeurd het straks weer. Hand koekjes er in, niet meteen aan lijnen. En hoppa, weg. We beginnen opnieuw.
Afijn! Maar dan, spontaan, is er zo’n omslag. We gaan weer een nieuwe fase in. Vol verwachting en ruim in je tijd begin je weer aan een wandeling. Het losloopveld is al in zicht en de puber, anders zo’n springend monster want het wilt zó graag kijkt me hoopvol in een pracht van een ‘naast’ aan. Niks getrek, braaf net een slappe lijn. Dan kriebelt er al een sprankje trots.
We zijn er, ze mag zo los. Er word al netjes gezeten. Gekeken. Gewacht. Klik. Los. Nog meer wacht (meer trotse sparkles) en gaat braaf op commando het veld in.
En dan staat ze heerlijk te wroeten, snuffelen, sprinten. Heerlijk tafereel. Komt er een andere gezellige hond en vrees je het ergste “daar gaan we weer..”
toch proberen, mooie lange luide fluittoon. Mijn puber, draak dat ze kan zijn, onderbreekt direct haar bezigheid en sprint in één rechte lijn naar me toe en gaat in een pracht van een “zit en kijk” voor je voeten. Ondanks die hond. Ondanks die muizen.
Hoe mooi is dat toch. Het verveeld nooit. Dan zwel ik op met trots hoor.
wolfsberoses schreef in
Husky en kat
Herkenbaar, hoort erbij.
Het kan heel goed, huskies en katten. Mijn vorige husky Pivka en onze kat Ben waren maatjes. Ben wandelde ook altijd met ons mee en dan besprong hij Pivka van achter elke struik, erg leuk spelletje. Pivka keek er op gegeven moment niet meer naar om. Alles ging ook zachtjes. Ze konden erg aandoenlijk zijn samen.
Ik heb nu een husky van 7 maanden, in het begin was het nog respect en zekere angst voor de kat. Later werd dat interesse en als meneer dan rent, nou, er achteraan! 4 maanden begon dat, die jacht trigger zo'n beetje.
Aan de lijn, die tip las ik al. Dat werkt zeer zeker en gewoon even een paar dagen goed er boven op. Geen contact, kijken mag. Reageren niet. Doet ze dat? Dat is knap, koekje erin.
Let dan ook zeker op de kat, die zijn hufterig genoeg om dat toch stiekem lekker uitdagend te gaan lopen doen want de pup mag niet en niemand zegt het tegen de kat maar ook juist de kat moet leren.
Blijf dat ook doen en laat ze niet helemaal alleen als jij er niet bij bent. Tot het echt helemaal smooth samen gaat en bij een rennende kat er geen interesse meer word getoond door je pup moet je er nog aan blijven werken.
Onderhand kunnen die van mij prima samen en word er uitgebreid geboend en gewassen, nog niet gespeelt Daar kan ons pubertje nog niet zachtjes genoeg voor doen. Het blijft opletten maar het gaat steeds beetjes beter. Ik ben optimistisch :-)
Veel plezier van je pupje, ze worden zo snel groot. Lekker genieten nog!
zonnetje schreef in
Overenthousiast naar andere honden
Mijn Golden puber doet dit ook. En van begin af aan afstand gehouden van andere honden. Als het ver genoeg is gaat hij zitten. Het is trouwens niet met alle honden, het wisselt een beetje.
Ik ben sociale wandelingen gaan doen met hem. De eerste keer was een ramp en had ik echt hulp nodig om hem bij me te kunnen houden. Maar de tweede keer was hij 10 minuten al vrij rustig en heeft hij de overige 50 minuten netjes mee gewandeld.
Ik doe dit bij Wenonah in Zuid Limburg. Ze werken met kalmerende signalen. Dat was voor mij een must. Een klein groepje, maximaal 4 nu ook ivm corona. De wandeling begint op een heel ruim veld, zo kan ik met Toto genoeg afstand nemen. Dan een stuk parallel lopen, en steeds een beetje dichter bij. Ik heb alle hoop dat hij dit gaat leren, zeker na de laatste keer.
In het groepje zit ook een Labrador, en ja herkenbaar gedrag. Toto en dat labje herkennen het lol maken ook bij elkaar geloof ik, haha. Maar ze moeten toch leren dat ze rustig moeten blijven, alleen al omdat niet alle honden het leuk vinden als ze zo joepiedepoepie aangestoven komen.
zonnetje schreef in
Golden wil niet naar huis
Hahaha!
zonnetje schreef in
Golden wil niet naar huis
" Ja, soms is dat het antwoord. Even meegaan in het spelletje, laten blijken dat je de humor snapt, kriebelen op de buik en dan weer door. Het is niet altijd eenvoudig om in te schatten welke aanpak het beste werkt. Soms is dat anticiperen, soms begrenzen en doorduwen, maar soms is hun actie een soort uitnodiging voor een lolletje en werkt het het best als je even mee plezier maakt.
Alaska's Finest!
Valt me echt op dat Toto humor heeft en lol wil maken, maar daar staan jouw honden volgens mij ook wel om bekend. Spelend leren en lol schijnt voor Goldens heel belangrijk te zijn, voor mij ook nieuw, Fedor was veel serieuzer. Ik was even bang dat na een stronteigenwijze Landseer een Golden saai zou gaan worden, maar dat is echt niet het geval. Iedere wandeling moet ik weer iets nieuws bedenken om op een vrolijke manier hem mee te krijgen. Tot nu toe werkt dat echt het beste. En de overbuurvrouw heeft ook iedere avond lol, hahaha! De dagelijkse voorstelling van 19:30 Eens kijken wat ze nou weer gaat verzinnen.
zonnetje schreef in
Golden wil niet naar huis
Veel te leuk hier in die prikkers, ik ga nog even niet mee
zonnetje schreef in
Golden wil niet naar huis
Haaahahaha! Ik zit in een Golden facebookgroep en ja, dat doen ze. Niet allemaal maar wel veel. Toto ook. Ik heb alles geprobeerd, wat Willemijn zegt, onverbidderlijk doorlopen, maar alles werkt maar één keer. Hij heeft altijd weer een antwoord. Ja, ze maken er een spelletje van, maar ik ook. Iedere keer weer iets bedenken. Het is gewoon tè leuk op straat en ze zijn onverzadigbaar. Hij krijgt als hij binnen is echt een super super super beloning. Daarnaast leren ‘staan’. Als ik het echt echt meen dan lukt dat vaak ook wel. Maar zeker savonds bij de laatste ronde is het een dingetje hoor. Hier twee echt goede gedragsdeskundigen gehad omdat we tijdens die lockdown niet naar de hondenschool mochten en zij wel hier mochten komen, stonden alletwee met hun mond vol tanden. Hahaha, ja. Creatief blijven, Goldens willen vooral lol hebben, maak er een juist wel een leuk spelletje van, en uiteindelijk gaat het steeds beter.
zonnetje schreef in
Advies hondenschool Zuid/midden limburg
Ik zie dat je al iets gevonden hebt, maar voor wie meeleest, in Beutenaken http://www.wenonah.nl
bij Calming signs zijn nu geen cursussen, maar de dochter van Nelis werkt hier en heb met haar hele goede ervaringen. Wij starten daar binnenkort met sociale wandelingen.
zonnetje schreef in
Liggen bij elke passerende hond
Waar het uiteindelijk om draait is dat we allemaal proberen om door goed naar onze hond te kijken te snappen wat er in zn koppie om gaat. En daarin zijn wij allemaal zelfs de beste gedragsdeskundigen vergeleken bij honden heel slecht in.
Ik denk ook dat bepaalde gedragingen rastypisch zijn en zelfs per familie aan de pups wordt meegegeven. Het liggen doen veel van Toto’s broertjes en zusjes ook, maar zijn allemaal hele happy sociale honden. Hij gaat zitten of liggen als hij iets ziet wat hij nog niet kent, een fietser, een hommel bekijken, een graspolletje, en gewoon omdat hij daar zin in heeft. Op weg terug naar huis zijn er meerdere plaatsen waar hij het probeert. Het is leuker om op een kruispunt van wegen te liggen want dan kan hij alles bekijken.
Dat lijstje over stresssignalen, dat is heel handig die ladder van agressie, als je met agressie te maken hebt. Maar nogmaals, niet al het zitten of liggen heeft iets met agressie te maken. Spanning bij een hond, of opwinding is een beter woord soms, lijdt ook heel vaak niet tot agressie. Om er echt iets van te vinden zou je het totale plaatje moeten zien, en dat zien we hier niet.
mijn vorige hond Fedor was supergevoelig voor hondentaal. Hij kon er niet mee overweg als een collie ging liggen. Maar met de meeste goldens en labradors nooit een probleem en in zijn geval zat het verschil hem in het fixeren. Dit allemaal blijft een hoop giswerk en aannames natuurlijk, want echt weten doen we het nooit.
Wat ik zelf heel belangrijk vindt is ook hoe reageert de andere hond? Vanmorgen passeerde mij een herder die als hij los is heel sociaal is, maar aan de lijn nogal eens uitvalt. Toto lag al om een hele andere reden, omdat een buurman de post ging halen, en hij dat eens rustig wilde bekijken. (Languit, achterpoten gestrekt naar achteren, en dan krijg je er geen beweging meer in. Heeft niks met bevriezen te maken maar alles met niet willen) en toen kwam in de verte die vrouw eraan met die herder. Er was wel heel veel ruimte, maar toch, die herder reageerde niet op Toto. En dat heb ik wel gemerkt, de meeste andere honden vinden er niet zo veel van.
@Suzanne, op de een of andere manier heb ik het gevoel dat je het heel persoonlijk neemt, dat is het zeker niet. En waarom zou ik met Moniek Bladder in discussie moeten? Ik denk dat dat lijstje voor heel veel situaties op gaat maar niet voor alle. Het is een handige als je een hond hebt die uitvalt en je wil uitvallen voorkomen, maar ik denk niet omgekeerd dat je alle hondentaal altijd langs dit lijstje moet leggen.
Wat voor mijzelf en voor TS denk ik ook vooral belangrijk is, is dat je eraan blijft werken. Want op zijn minst is het niet handig. En bewust blijven van je omgeving en anderen op je pad.
zonnetje schreef in
Liggen bij elke passerende hond
Ik zou er wel mee blijven oefenen. Toto begint nu te reageren op het commando ‘staan’. Niet altijd maar de laatste dagen denk ik af en toe ‘hé, het begint door te dringen’. Blijven oefenen in een saaie omgeving met aandachtsgeluidje. Dan laat je hem volgen, dus : aandacht, paar passen lopen, en belonen. Dit gewoon blijven volhouden. Daarnaast oefenen we in in de tuin de gewone commando’s. Zit, af en staan. Staan is toch wel handig in dit geval, want als hij eenmaal staat lukt dat lopen ook wel.
ondertussen hou ik liefst wel afstand. Ik vind het sowieso prettiger voor mezelf want minder gedoe. Ik ben al zó gewend met Fedor om de omgeving te scannen, dat is nu niet anders. Als de aftsand groot genoeg is kun je ook makkelijker oefenen met staan en doorlopen.
Over een aantal weken kunnen we eindelijk sociale wandelingen gaan doen. Dat leek me ook heel zinvol. Door de lockdown hebben we niks kunnen doen wat ik had gehoopt. Wilde graag een puppiecursus doen met hem in een heel klein groepje. Maar helaas. Ik denk dat dit heel goed voor hem gaat zijn. Leren meelopen aan de lijn met andere honden. Dat gaat zeker goed doen. En dan kun je ook situaties ensceneren. Dus misschien is dat toch ook wel wat voor jou.
zonnetje schreef in
Liggen bij elke passerende hond
" Kalmerende signalen zijn stress reacties. Om de stress bij zich zelf en de ander te verminderen, laten ze kalmerende signalen zien, vandaar dat de kalmerende of stresssignalen worden genoemd. Niet elk kalmerend signaal is bewezen kalmerend. Het liggen, zorgt bij een naderende hond zeker niet, dat die er door kalmeert, in tegendeel, het kan erg bedreigend over komen, het op de loer liggen. Wat wel beleefd gedrag is, weg kijken, weg kijkend langzaam lopen, in een boogje om de ander heen lopen Deze signalen kunnen wel kalmerend werken op andere honden. "
Suzanne en Luca
Nee, niet elk kalmerend signaal is een stress reactie. We hebben het over hondentaal, lichaamstaal. Dat is niet zo eenduidig. De ene hond gaat liggen bevriest, de andere hond gaat misschien liggen om de andere hond te kalmeren. Dan hebben we het niet meer echt over stress. Sommige honden gaan zitten of liggen er iets opmerkelijks is. Vaak wel goldens en labradors. Je ziet dat bijvoorbeeld bij speurhonden. Dan wordt er tijdens de training al op gelet wat de natuurlijke reactie is als de hond iets wil duidelijk maken. Kijk eens naar een groep honden, als er druk wordt gedaan kan er een gaan liggen om de rest te vertellen ‘rustig maar allemaal’ en dan komt er rust in de groep
het is in ieder geval allemaal communicatie. Maar liggen is niet persé het zelfde als bevriezen.
De twee gt’s waar ik het van heb gehoord zijn beide zeer ervaren. Daarnaast zie ik zelf hetzelfde.
zonnetje schreef in
Liggen bij elke passerende hond
Er vallen mij twee dingen op in deze hele discussie
er wordt aangenomen dat liggen ook meteen bevriezen en een stresssignaal is. Dat is niet zo. Dat kan zo zijn, maar hoeft niet. Mijn Toto doet dat ook, en omdat er tijdens de lockdown geen cursussen waren heb ik hier twee keer een hele goede gedragsdeskundige thuis gehad. Ze is gespecialiseerd in kalmerende signalen en weet dus echt wel eea over lichaamstaal. Belangrijk is de hele houding. Gaan liggen kan zijn om zichzelf te kalmeren, of om de andere hond te kalmeren. Het is niet zo eenduidig. Als een hond daarbij fixeert, en je ziet spanning, is het wat anders als ontspannen liggen. Het kan allebij, en wij kunnen dat vanaf hier niet zien. Ik lees het heel vaak bij Goldens, ook in de groep op facebook. Zitten en rustig (! Dus zonder fixeren!) afwachten is vaak ook een vorm van Beleefdheid. Toto is heel relaxed hoor als hij dit doet. En doet het bij alles wat hij interessant vindt en in zich oo wil nemen. Ik merk ook dat het minder wordt naarmate hij met meer situaties bekend is.
Verder denk ik dat met veel geduld en oefenen er iets aan te doen is. Ik oefen thuis met een aandachtsgeluidje, waar er geen prikkels zijn. Op straat als er wel prikkels zijn maar nog niet zo veel, en langzaam maar zeker begint het te werken.
probeer afstand te houden ondertussen van andere honden, ik vindt dat sowieso prettiger. Hou de afstand groot genoeg zodat hij nog aandacht voor jou kan hebben. Soms is het onvermijdelijk, hoe je ook je best doet. En dan probeer ik in ieder geval een plek te zoeken waar er ruimte is. Maar ook dan, iedereen kan een keuze maken een andere kant op te lopen. En valt me op dat andere hondenbezitters dat niet vaak doen. Uitzonderingen daar gelaten.
Ik ken ook zeker de andere kant. Mijn Landseer was zeker niet makkelijk met andere honden passeren, maar merkte met hem wel verschil tussen het fixeren en relaxed liggen van andere honden. Zelf ging hij ook wel een liggen bij kleinere honden om zich klein te maken.
zonnetje schreef in
Liggen bij elke passerende hond
Jullie gaan vrij vaak uit van gespannen liggen, terwijl dat dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Liggen kan van alles betekenen. Liggen en staren is iets heel anders als liggen uit beleefdheid.
zonnetje schreef in
Liggen bij elke passerende hond
" Even de andere kant. Mijn hond vindt dat dus heel moeilijk als jouw hond dat doet. Dat staren dat plat liggen, hij wordt er heel nerveus van en kan gaan uitvallen. Ik zou het dus heel fijn vinden als jij als baas het niet zou toestaan zodat ik er met een boogje langs kan. Wat jij dus ziet als onschuldig willen spelen kan voor andere honden een heel ander signaal zijn. Je leert het af door hem er geen succes meer mee te hebben. Wat lastig is want je hebt er maar beperkt invloed op, want ook de andere hondeneigenaar moet meewerken. "
Klara
Dit is echt anders als hoe jij het omschrijft. Liggen kan heel vervelend zijn, bij bijvoorbeeld collies wordt er gefixeert. Dan is het een jachthouding. Dat is heel bedrijgend. Dat is nu niet het geval. Gaan liggen kan ook juist een kalmerend signaal zijn naar de andere hond. De manier waarop is heel belangrijk.
zonnetje schreef in
Liggen bij elke passerende hond
" Ja dat is waar inderdaad. Daarom is het ook wel fijn om vaste hondenmaatjes te hebben. Hij heeft drie labradors vriendjes, die alle drie net zo wild en enthousiast zijn als hij! En een jonge leonberger, die even oud is als hij dus ook nog dezelfde enthousiasme haha! "
Danielle
Ja dat is leuk. Mijn Vorige hond, een Landseer, die op de foto kon ook altijd goed met Goldens en Labradors. Hij was wel een flink maatje groter, lijkt wel op Leonberger. Met Toto spreek ik af met een volwassen Golden teefje, en een een Landseer teefje, allebij volwassen sociale honden die hem ook wel een beetje bijsturen als hij TE lomp is.