Korthals Griffon
De Korthals Griffon behoort tot de Rasgroep "Staande honden"
In de 19de eeuw ( 1870 ) fokte de Nederlander Eduard Korthals een nieuw jachthondenras. Hij had kennis van de erfelijkheid en beschikte over de geschikte honden, zoals Griffons, Setters, Spaniels, de Duitse Staande Hond en de Otterhound. Uit deze honden fokte hij een veelzijdige Staande Hond met een ruige, harde vacht. Gezien er Griffonachtige honden in heel West-Europa voorkwamen, werd er een kynologische strijd gevoerd voor het thuisland van de Griffon. Tenslotte werd de Griffon toegeschreven aan Frankrijk, als land van oorsprong. De Griffon Korthals is een vastberaden werker en een uitstekende zwemmer. Hij is prima geschikt om in ruig terrein te werken. De bijzondere vacht beschermt hem tegen alle weersomstandigheden. Sedert zijn bestaan is hij een bijzonder veelzijdige jachthond geweest. Van aard is hij trouw, aanhankelijk en kameraadschappelijk. Het is een plezier om met deze hond te werken, vanwege zijn prettig karakter.
De Griffon Korthals is een temperamentvolle, moedige hond die uitstekend werkt als jachthond. Hij verwijst goed en gaat graag te water. Hij wordt gebruikt op kleinwild maar ook voor zweetwerk bij de jacht op grofwild. Hij is opgewekt en baasgericht van aard, zeer stabiel en waaks. Hij is geschikt om in huis te houden en is vriendelijk voor kinderen.
Griffon Korthals
De belangrijkste raspunten zijn de volgende:
De Griffon moet een goed gebouwde, krachtige maar toch adelijke hond zijn, met een ruige harde beharing op het gehele lichaam, het hoofd en de benen.
Het hoofd moet groot en lang zijn, de voorsnuit voorzien van een ruige snor en boven de ogen zware wenkbrauwen. Neusrug iets gebogen.
De middelgrote, vlak aanliggende oren lopen van onderen spits toe en mogen niet te laag aangezet zijn. Op de oren een mengeling van kort en lang haar.
De bruine ogen moeten groot zijn, de beharing van de wenkbrauwen mag er niet overvallen en de uitdrukking moet schrander zijn.
De hals is tamelijk lang en zonder keelhuid. De diepe borst is licht gewelfd en moet kracht en uithoudingsvermogen tonen. De tamelijk lange schouders moeten goed schuin liggen. De voorbenen moeten recht en krachtig zijn en goed onder het lichaam geplaatst.
De rug moet krachtig zijn, de lendenen goed ontwikkeld en vlak en bij het gaan moet de rug vast zijn. De achterhand moet lange, goed ontwikkelde dijbenen bezitten en goed gebogen spronggewrichten.
De voeten behoren krachtig en rond te zijn met goed gesloten tenen.
De staart wordt horizontaal of licht opwaarts gedragen en een derde tot niet geheel de helft ervan wordt gecoupeerd. De staart moet ruig behaard zijn zonder pluim. De kleur moet het liefst blauwgrijs, grijs met bruine platen of geheel effen bruin zijn, vaak met grijze haren doorschoten. Wit met bruin is ook toegestaan. De ruige beharing voelt aan als fijn draad of varkenshaar, en mag nooit van wollige structuurof gekruld zijn. De ondervacht moet dicht en zacht zijn.
Reuen meten van de schoft van 55 cm -60 cm en teven van 50 cm - 55 cm.
Reuen moeten twee volledig in het scrotum afgedaalde testikels bezitten."
(uit Handboek Kynologie)
De Griffon Korthals kan HD-(heupdysplasie) hebben.
De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.
De HD-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
*daarnaast is een werkproef verplicht*
Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html
de vacht is dubbel. De bovenvacht is van gemiddelde lengte, recht en hard. Deze vacht mag niet krullerig of wollig zijn. De ruige vacht beschermt tegen invloeden van buitenaf. De ondervacht is fijn en dicht. De ondervacht biedt isolatie en is waterafstotend en is meestal lichter van kleur. Het hoofd heeft een snor en duidelijke wenkbrauwen. Op de oren is de beharing korter en zachter, gemengd met de hardere haren uit de bovenvacht. De benen zijn bedekt met dichter, korter en minder hard haar. De beharing op de staart is gelijk aan die op het lichaam. Deze vacht heeft een speciale verzorging nodig. Twee maal per jaar moet de vacht getrimd worden.
de jacht is natuurlijk zijn specialiteit, maar ook niet-jagers kunnen zich met dit ras flink uitleven. In Fly-ball, behendigheid, reddingshondenwerk, breitensport en lange wandelingen moet dit ras niet onderdoen. Als deze hond zich verveelt, gaat hij kattekwaad ( zeg maar, hondenkwaad ) uithalen. De Griffon Korthals is dus duidelijk een hond voor actieve hondenliefhebbers.
Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Korthals Griffon.
De Korthals Griffon staat op dit moment op de 108e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
Geen overige informatie over de Korthals Griffon gevonden.
Heb jij overige informatie over de Korthals Griffon ? Dan kun je dat toevoegen
Altijd een pup aanschaffen via de pupbemiddeling van de Nederlandse Korthals Griffonclub. Zie www.griffonkorthals.nl
Geen fokkers informatie gevonden over de Korthals Griffon.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Korthals Griffon pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
Als jij informatie over de Korthals Griffon hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?