Alaskan Malamute

Alaskan Malamute

Rasgroep van de Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"

Geschiedenis van de Alaskan Malamute

Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute
Oorsprong en geschiedenis.
Waar de Alaskan Malamute in oorsprong vandaan komt, weet niemand. Wel dat de honden vele duizenden jaren samenleefden met de nomadische Inuit-stam de Mahlemuts, in de Norton Sound in Alaska.
Mens en hond hadden zich volledig aangepast aan dit ruwe en ruige land en leefden in klimatologisch barre omstandigheden.
Er wordt beweerd dat de Malamute het ras is dat al het langst met de mens samenleeft.
In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht, hadden de Mahlemuts geen grote roedels honden, ze hadden er slechts 1 of 2 per gezin. De honden kregen een volwaardige plaats binnen dat gezin en hadden uiteenlopende taken en verantwoordelijkheden: trekken en dragen van zware vrachten, babysitten op de kinderen, opsporen van robben en jacht op de ijsbeer, gezelschap, enz. De relatie mens-hond was er eentje met groot respect en tolerantie naar elkaar toe.

En toen kwam de blanke...
Als in 1896 goud ontdekt wordt in Alaska, komt een stroom goud- en gelukszoekers het land binnen. Vele brengen hun eigen honden mee (St. Bernhards, Duitse Herders, Labradors, etc), maar al gauw blijkt dat deze rassen niet bestand zijn tegen de kou en ontberingen van dit onbekende land. De vraag naar poolhonden, in het bijzonder Malamutes neemt zulke vormen aan, dat binnen korte tijd elke bastaardkruising voor een echte Malamute verkocht wordt. Als tussen 1908 en 1918 ook de slederennen in Alaska populair worden, gaat het verval van het oudste oorspronkelijke Amerikaanse ras in versneld tempo verder. Men fokt om snellere honden te krijgen met de meest waanzinnige combinaties. Het is ook pas dan dat Malamutes in grotere roedels worden gehouden en de hond zijn positie verschuift van gezinslid naar pure werkkracht.
Gelukkig waren er mensen die inzagen dat dit de foute richting opging. Tussen 1920 en 1940 gingen zij opnieuw op zoek naar de originele malamute en dank zij hun fokprogramma's werd het ras gered en mogen we de dag van vandaag nog steeds genieten van deze prachtige, machtige oerhond, met een rasstandaard die zowel qua uiterlijk als karakter teruggrijpt naar de oorsprong: het leven en werken met mensen in barre omstandigheden.

Karakter van de Alaskan Malamute

Alaskan Malamute

Aard
Aanhankelijk, vriendelijk, intelligent. Krachtdadig en sterk. Nieuwsgierig, ondernemend en vindingrijk. Menslievend, humoristisch en erg emotioneel dier. Nooit slaafs en zeer eigenzinnig. Perfect in staat z'n eigen opinie te vormen, een onafhankelijke denker.

Opvoeding
Alle honden leren door te associëren, het gaat dan vooral om de associatie met de eerste keer waarop de hond bepaald gedrag vertoont: was dat leuk of niet leuk. Malamutes zijn daarin niets anders, ze zijn alleen hooguit soms wat inventiever en hebben wat meer oerdriften zoals jagen en voedsel vergaren. Dat betekent dat de Malamute-eigenaar vooruit moet kunnen denken om zo te voorkomen dat de hond met zijn pogingen succes heeft.
Met de opvoeding moet men veel geduld en begrip op kunnen brengen, duidelijk en open zijn, maar nooit dwingend of bedreigend. Malamutes kunnen zeer eigenzinnig zijn en volgen, wanneer zij er zelf het nut niet van inzien, beslist niet elk commando op. Ze eisen ook respect en een agressieve aanpak werkt averechts en kan nefaste gevolgen hebben! Malamutes hebben immers eeuwenlang een volwaardige en verantwoordelijke functie gehad binnen hun gezin (Mahlemut indianen) en werden net geapprecieerd in hun kunde om zelf beslissingen te nemen. Zij komen het beste tot hun recht als zij participerend met hun mens mogen samenwerken en zij gerespecteerd worden voor hun inzicht, intelligentie en gulle aard. Een malamute vraagt dus een vriendelijke, duidelijke en positieve opvoeding, geen repressieve.
Hij heeft een fijn gevoel voor humor, is altijd wel in voor een geintje, en humor en relativering is dan ook heel belangrijk in de opvoeding.
De Malamute gaat er graag op uit met zijn mensen. Hij is emotioneel erg aanhankelijk, maar is totaal niet baasgericht in de zin van volgzaam of slaafs. Met een simpele 'omdat ik het zeg' kom je nergens bij de malamute. Hij moet ook het 'waarom' weten en dat 'waarom' moet goed onderbouwd zijn. Een malamute is dus veeleisend naar z'n baas toe: wat jij van hem vraagt moet ook daadwerkelijk een goeie keuze zijn. Een malamute is een samenleef-hond bij uitstek. Hij is bereid z'n hele hart en ziel aan jou te geven, als jij dit ook voor hem doet en hem naar waarde schat.

Gedrag naar andere dieren
Malamutes staan niet bekend voor hun grote tolerantie naar andere honden toe. Ondanks het feit dat ze met soortgenoten voor de slee moeten lopen wil dat niet zeggen dat ze vreemde honden altijd aardig vinden en 'gezellig' willen spelen.
Een goede soortgerichte socialisatie met verschillende types honden: groot, klein, pluizig, kaal, wit of zwart, is essentieel maar dan nog, met honden van dezelfde sekse gaan ze een conflict niet uit de weg. Gezien het feit dat een malamute zo ontzettend groot en sterk is zal zijn tegenstander vaak ernstig gewond raken of zelfs gedood worden. Zo zijn er al enkele gevallen bekend dat een malamute een volwassen rottweiler, pitbull en zelfs een volwassen Rhodesian Ridgeback heeft gedood (om een beeld te geven hoe sterk ze zijn) Volwassen Malamutes zijn doorgaans geen allemansvriendjes en dus moet de malamute-eigenaar alert zijn in de nabijheid van andere honden en mogelijke conflicten vermijden.
De malamute neemt voedsel zeer ernstig! Pas dus steeds op met het geven van eten of snoepjes in de nabijheid van andere honden!
Maar binnen het gezin gaan Malamutes wel heel graag als stel door het leven! Twee honden van tegengestelde sekse is ideaal en dan is het genieten van die prachtige duidelijke hondentaal. Of is het nog wolventaal?

Andere dieren zijn prooi. De overlevingsdrang zit erg diep geworteld, dus ook zijn jachtinstinct. Jagen de meeste hondenrassen wel eens achter een kat of wild aan, Malamutes en Husky's gedragen zich nog als een wolf. Dat betekent dat ze jagen, doden èn opeten als ze de kans krijgen. Katten waar hij van jongsafaan mee is opgegroeid zal hij zien als roedelgenoot maar vreemde katten weer niet. Het schattige konijntje van het buurmeisje en de kippen van de boer verderop ziet hij als ontbijt. Met vee en kleinvee is het altijd opletten geblazen! En het spreekt voor zich dat hij in een bos wanneer hij wild ziet of ruikt, onmiddellijk de neiging heeft om er achteraan te gaan, het commando HIER hoort hij al niet meer. Dat is ook één van de redenen waarom Malamutes niet zomaar los kunnen lopen. Begin er dus van jongsaf mee, dan heb je het meeste kans op succes: laat de puppy loslopen in een rustig stukje bos, en ga samen op ontdekkingstocht: speurspelletje, snoepjes verstoppen, door struiken en plassen banjeren, zodat de pup spelenderwijze leert bij jou te blijven. En blijf alert: worden de prikkels (wild) te groot, lijn dan je hond aan.

Kinderen en de Malamute
Ten opzichte van kinderen hebben de meeste Malamutes een gemiddelde tolerantie. Maar alleen ze als pup natuurlijk goed gesocialiseerd zijn met kinderen en geen nare ervaringen hebben opgedaan. Net als bij iedere hond geldt ook bij de Malamute dat kinderen de omgangsregels moeten kennen en in acht moeten nemen, en de hond moeten respecteren. Vandaar dat het essentieel is dat een kind nooit zonder toezicht van de ouder met de hond alleen wordt gelaten. Malamutes zijn geen geschikte 'speelkameraadjes' niet alleen door hun grootte en soms lompheid maar ook omdat ze totaal andere interesses hebben dan kinderen. Extra aandachtspunt bij de Malamute kan zijn dat sommigen nogal voedselgericht zijn (ze staan immers oerhonden (wolven) en willen overleven). Zeker in een huishouden met kleine kinderen moet men daar heel attent op zijn, zonder kwade opzet kunnen er toch ongelukken gebeuren.

Naar onbekende mensen...
Naar onbekende mensen is de Malamute meestal vriendelijk van aard. Hij is absoluut niet gefokt om zijn baas of de bezittingen van zijn baas te beschermen: waaks of agressief naar onbekende mensen is een goed gesocialiseerde Malamute vrijwel nooit. Ondanks zijn, voor sommigen, afschrikwekkende wolfachtige uiterlijk kan bezoek gewoon binnen komen. De meeste Malamutes kunnen niet eens blaffen. Maar er zijn wel heel vocale typetjes bij; die joelen en huilen in allerlei toonhoogtes ter begroeting.

Hoeveel beweging?
In wezen is het nog een echte werkhond. Dagelijks een blokje om is voor hem dan ook absoluut niet genoeg. Een paar uur per dag voor een volwassen hond is beter. Een Malamute heeft het liefst een 'outdoor'-baas die veel met zijn hond onderneemt. Als hij dan niet voor de slee of kar kan, dan graag lange wandelingen, naast de fiets of voor een speciale step lopen (als het niet te warm is beneden de 15 graden) en mee op trektochten is natuurlijk ideaal, want dit nomadische reizen met de mens zit diep in zijn aard.

In huis is hij een prettige, rustige, soms zelfs lui-ogende hond. Het is absoluut geen nerveuze aandachttrekker die zijn baas de hele dag voor de voeten loopt mits hij voldoende beweging krijgt!
Komt hij buiten de deur te kort dan zal hij zijn energie in andere zaken gaan steken: in de tuin proberen naar Australië te graven (of staan de plantjes hem niet aan?), van een bankstel een stoel maken, het behang was toch ook al niet mooi etc. En als hij dan ook nog alleen thuis moet blijven dan nog een maar huilconcert voor de hele buurt erbij!
Omdat het nog echte roedeldieren (roedel=gezin) zijn, hebben de meeste malamutes moeite met het alleen thuis zijn. Dan gaan ze huilen (roedel roepen) of slopen. Besteed dus veel aandacht en tijd in het aanleren om alleen te blijven, en dan nog: dit is geen hond om vele uren alleen thuis te blijven! Hou hier rekening mee!

Aan de Malamute-eigenaar de jarenlange taak om er voor te zorgen dat zijn hond opgewekt en gezond blijft door hem voldoende beweging en veel aandacht en tijd te geven. Stel je in alle eerlijkheid open qua emoties en gevoelens en laat de hond toe in je hart. Alleen dan laat deze prachtige oerhond zich van zijn beste kant zien en is hij een waar genot om mee samen te leven!

Rasstandaard van de Alaskan Malamute

LAND VAN HERKOMST : Alaska
IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte:
reuen 63,5 met afwijking van 2,5 cm naar boven of onder (gemiddeld gewicht: 38kg)
teven van 58,5 cm met afwijking van 2,5 cm naar boven of onder (gemiddeld gewicht: 34kg)
Uiterlijk: compact, krachtig lichaam; energiek, stuwend gangwerk.
Hoofd:
brede, niet te gewelfde schedel met een grote, massieve snuit; amandelvormige, bruine ogen; kleine, dikke, staande puntoren (prikoor of staand oor).
Staart:
over de rug gedragen, maar niet te vast gekruld (mag de rug net niet raken
). Aanleg : sledehond en gezinshond. Kleur : toegestane kleuren zijn wolfsgrijs of zwart en wit, altijd met wit op de buik en een masker of kap. Andere kleuren zijn toegestaan, maar wit is de enige uniforme kleur die wordt geaccepteerd.(de m'loot lijn heeft nooit de kleur bruin)
VACHT :
lang stokhaar, m.a.w.; de dekharen zijn langer dan 6 cm, waar tussen de dikke ondervacht voorkomt. Kort haar komt voor op de snuit en poten. Deze honden hebben een mooie kraag en broek.
VERHARING :
blokverharing.

BEWEGING :
Gezien zijn verleden heeft de Malamute veel beweging nodig, omdat hij zich anders snel verveelt. Een uur aan een stuk lopen is echt het minimum en maak de wandelingen vooral interessant! Zorg dat er wat te beleven en te ontdekken valt, zodat ie mentaal ook voldaan is. Een wandeling naast-het-been-lopen, daar heeft de hond niks aan. De malamute werkt ook graag (fietsen, kar trekken etc) maar let wel op dat de hond minimaal 1 jaar is alvoor hij echt belast word. Als de hond 7 maand is, mag ie voorzichtig leren wennen aan fiets of step, op 9 maand kan ie beginnen wennen aan het trekken (bijvoorbeeld autoband).

Een malamute is na 3-4 jaar volledig uitgegroeid en zal dus langer door groeien dan het merendeel van de andere honden rassen.

Gezondheid van de Alaskan Malamute

Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute kan HD (heupdysplasie), Coat Funk (CF), Dwerggroei (Chrondodysplasie), Epilepsie, Oogaandoeningen (oa Cone Degeneration Disease of CD en Cataract) en Hypothyreoïdie (primair en secundair) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD, Hypothyreoidie en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bij CD staat N voor een hond die vrij/non-carrier is van de aandoening, C is een drager/carrier en A is een lijder/affected (zal waarschijnlijk PRA ontwikkelen).
De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Hypothyreoidie wordt getest met een bloedonderzoek op waarden van T4 en TSH.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Alaskan Malamute

DAGELIJKSE BEHANDELING :
Een malamute heeft een zelfreinigende vacht. Modder droogt gewoon op en valt er vanzelf weer uit. Af en toe (maar niet te veel) een keertje borstelen is meer dan voldoende. Liever niet wassen met shampoo, daar dit de zelfreinigende kwaliteit van de vacht aantast.
GROTE BEHANDELING :
in de rui komt de ondervacht los te zitten, alsook wat dekharen. Met het herdersharkje haalt men er alles uit wat los zit.Echt neiging tot klitvorming heeft deze vacht niet. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en nagels knippen indien nodig. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen.
VOOR - EN NADELEN VAN DE VACHT :
mits goed uitgeborsteld, geen wezenlijke haaroverlast. In de ruiperiode is er veel verzorging nodig, anders ontstaan er klitten.

Een Wooly-vacht (extreem langharig) is niet wenselijk en wordt op shows niet toegestaan.

Opvoeding van de Alaskan Malamute

Alaskan Malamute

De Malamute heeft een baas nodig die vriendelijk, heel geduldig, rustig en duidelijk is en die het karakter van de Malamute goed begrijpt, openstaat voor de eigen inbreng vd hond in de relatie, en die de intelligentie en de kunde om zelf beslissingen te nemen als een waar talent van de hond weet te apprecieren en niet probeert de hond om te vormen in een slaafse volger. Een mens die een hond zoekt om naast te leven en niet om zich erboven te willen stellen. Een goed gevoel voor humor hebben is een pluspunt!

Een Malamute is erg voedsel gericht en zal sterk de drift hebben voedsel te zoeken en te verdedigen. Wees steeds alert met voedsel in de buurt!

Bij verveling zal een Malamute sloop gedrag gaan vertonen. Een Malamute heeft veel beweging, uitdaging en aandacht nodig. Een grote tuin alleen is NIET genoeg. Hij wil er op uit en dingen ontdekken, liefst samen met zijn mens.

Een malamute heeft ook 3-4 jaar nodig om volledig uit te groeien.

Rasvereniging van de Alaskan Malamute

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Alaskan Malamute.

Popularitieit van de Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute staat op dit moment op de 32e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Alaskan Malamute

De schofthoogte van reuen is ongeveer 63 tot 75centimeter en van teven ongeveer 58 tot 65 centimeter. Het gewicht van een reu is tussen de 36 en 45 kilogram, dat van de teef tussen de 30 en 38 kilogram.
De Malamute heeft een middellange dubbele vacht. Meestal zijn ze wit met grijs, maar in principe zijn alle kleuren toegestaan.

Alaskan Malamute pup aanschaffen

Reken minstens op 1000 euro. Let er op dat pups in een huiselijke sfeer opgroeien in gezelschap van de moederhond, dat beide ouderhonden getest zijn op erfelijke aandoeningen en dat de fokker fokt volgens de regels van de rasvereniging en de rasstandaard. Karakter van de honden is daarbij even belangrijk als uiterlijk.
Contacteer de rasvereniging, zij kunnen je doorverwijzen naar een betrouwbare en verantwoorde fokker.

Alaskan Malamute fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Alaskan Malamute.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Alaskan Malamute pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Alaskan Malamute hebben ook deze rassen

Meer weten over de Alaskan Malamute ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Alaskan Malamute:


Afbeeldingen

Alaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan MalamuteAlaskan Malamute

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Alaskan Malamute hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^