mijn pup heeft mij gebeten!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Ronny NussbaumRonny Nussbaum

honden foto van Ronny Nussbaum

Hoi Monique & Jaro.

Daar zeg je zoiets he :-) In het geval van een volwassen Rottweiler, of eender welke grote hond, wordt deze theorie nog interessanter, niet? Maar ik heb veel liever dat hij eerst zal grommen en dus waarschuwen, dan dat hij het waarschuwen heeft afgeleerd. Maar je stelt nu eigenlijk een heel andere vraag.

De beste aanpak had uiteraard moeten gebeuren toen hij nog pup was. Reeds van dag 1 dat hij in zijn nieuwe gezin kwam heeft hij in principe de commandos "Vast" en "Los" moeten beginnen leren. Idemdito voor aandacht op naam en het commando "Kom". Deze zijn allen zoveel belangrijker dan "Zit" of "Af".
Als je Rottweiler deze niet heeft geleerd en hij heeft iets al dan niet gevaarlijk in zijn bek, dan ga jij dat nooit kunnen afnemen als hij dat niet wil. Als je op dat moment gaat beginnen roepen en tieren en zijn bek proberen open trekken terwijl hij gromt (en zeg nu zelf, de bek van een Rottweiler open forceren?? :-D ) dan heb je het risico dat het conflict gaat escaleren. Grommen is een conflictsignaal. De beste aanpak in dit geval, na voorkomen, is volgens mij het ruilen van het verboden object met een ander voorwerp of voedsel dat hij verkiest boven die rommel.
Het lukt mij, ik heb het getest, om mijn yorkske (ok 't is geen Rottweiler maar ze is nooit echt gestraft geweest, positieve gedragstraining for the win) een Satéstick (!!!) te laten lossen. Dit lukt pas na lang trainen dat kan ik je wel verzekeren hehe. Ze twijfelde, ok, maar ze deed het zonder dat ik er aan moest trekken of aan haar lichaam komen.

Tweede situatie. Je hond die op straat rent en die gromt omdat je zijn halsbandje vast neemt, heeft toch wel wat gehoorzaamheidsproblemen vind ik :-) Voor deze situatie heb ik gezegd dat aandacht op naam en "Kom" als pup zeer sterk moet geconditioneerd worden. Maar goed, het is nu zo (hypothetisch). Er is ook niet altijd een pasklare oplossing. Je zit nu in een situatie waar je weinig opties hebt, die leiband moet aan en deze hond is jouw verantwoordelijkheid. Als hij al naar zijn baasje gromt, wat gaat er dan gebeuren als hij zou ontsnappen en als iemand anders hem probeert te vangen? Hier heb je dus geen keuzes, op eigen gevaar ga je moeten riskeren hem weer onder controle te krijgen door zijn leiband aan te doen. Je mag niet verwachten dat iemand anders dat risico neemt. Dit is een zeer mooi voorbeeld dat het leven uiteraard nooit zwart-wit is, er zijn veel tinten van grijs.

Achteraf zal je wel intensief moeten gaan trainen op de bron van beide problemen, zijnde "Vast", "Los", Aandacht op naam, "Kom" en het aanraken van zijn lichaam op allerlei plaatsen positief te benaderen.

Commentaar en suggesties altijd welkom :-) Ik ben hier ook om bij te leren!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mijn pup heeft mij gebeten!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Betty LangenbergBetty Langenberg

honden foto van Betty Langenberg

Hallo allemaal,
Misschien een leuk idee om op te volgen is deze:
Al Als heel klein pupje leerde Arak altijd voor er iets gebeurde (altijd leuke dingen vanzelf) LET OP!~~~, en dan wachtte ik tot er oogcontact was.
Ik zeg het nog steeds, en het werkt geweldig. Dus bij alles wat we gaan doen eerst altijd de aandacht vragen, daar gaat het eigenlijk om.
Veel succes , groetjes Betty en poot van Arak

Anoniem (Gast)

Hallo, ik schrik eigenlijk wat ik lees over grommende pups van 3 maanden en het advies over het negeren hiervan.
Een pup die naar de baas gromt?
Dan zal ik voortaan maar heel duidelijk zijn wie er de baas is!
Als je pup jou ziet als de leider, zal hij nooit naar je grommen.
Het opvoeden doe je al meteen vanaf de eerste dag en stopt eigenlijk nooit.
Je moet direct de leidng nemen, hou het schaaltje met voer hoog en wacht totdat hij gaat zitten en zegt dan ZIT EN GEEFT HEM DIRECT ZIJN VOER.
Bouw dit uit zodat hij leert te wachten op het commando dat hij eten mag!De leider bepaalt dit immers en hij ziet je meteen als leider.
Laat de hond zitten voordat jij als eerste door de deur heem loopt, jij bent de leider!
Laat hem niet zomaar op de bank of op schoot springen, laat hem eerst wachten en staat het soms wel toe en soms niet, jij bepaalt dit.
Jij bewaart zijn speelgoed en gaat spelen met hem wanneer jij dit wilt, na een tijdje stop jij ermee en neemt het speeltje af.
Door dit consequent te doen, heb je geen strijd over de leiding.
Uit verliefdheid op de pup, wil je zo graag vriendjes met hem zijn en dat hij van je gaat houden.
O kijk, hij komt met (1 van de velen)speeltjes bij je, wat leuk!, hij wilt spelen...dus ga jij op de grond zitten en doet wat hij zegt.
Je loopt naar de keuken en je struikeld over hem heen want hij wil nu zijn eten!
Ach, die lieve schat!, kijk eens wat vrouwtje voor je hebt?
Je geeft iets lekkers in zijn schaal en hij valt op het schaaltje aan en je moet lachen,kijk nou!, hij heeft echt honger hoor.
Ondertussen heeft hij al 2x de bevestiging gekregen dat hij de leider is.....
Later als het lieve pupje zo'n 40 kilo weegt, dan zegt hij dat hij uit wilt...je pakt de riem...hij springt en blaft en op zijn commando laatje de deur open en wordt meteen meegesleurd naar de kant waarheen hij wilt....tja...
Als je in het begin zeer consequent blijft en je leert je hond kennen qua karakter...is hij dominant of juist een tutje?
Dan pas kan je bij sommige honden het wat laten vieren,maar wel alert blijven en als blijkt dat hij weer iets te veel praatjes gaat krijgen, trek je de touwtjes weer wat strakker.
Maar voorkomt in godsnaam dat het hondje (welk ras dan ook) tegen je gaat grommen!Dat is je plicht als liefhebbende hondeneigenaar die niet wilt dat hij uiteindelijk in het asiel terecht komt omdat je gewoon te lui en te laks bent geweest met je regels te handhaven.Verwart liefde niet met verwennen, soms moet je tegen jezelf streng zijn, want het is zo leuk als hij stiekem op de bank springt...en je kan zelfst trots zijn als hij die rotkat uit je tuin heeft gejaagd en het is zo leuk als hij op het strand achter de vogels aan gaat jagen......naar hoe leer je het hem weer af als hij zijn jachtdrift heeft aangescherpt en achter alles aan gaat?
Hoe leuk het ook is......houdt de hond strak!

Zelf ben ik in het trotse bezit geweest van een St.Bernard
2 Shelties, 2 Schotse collies en 3 Duitse herders.
Ik had een hondeuitlaaddienst.
Toen al kon ik mij verwonderen over de baasjes die geen baas waren.
Zo kreeg je honden die nooit los mochten, honden die aan de lijn trokken die niet eens aan 1 kant konden lopen, nooit op hun naam reageerden, niet konden spelen, agressie vertoonde naar alles...pfff...

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Ik hoef mijn hond niet de baas te zijn. Mijn hond vertrouwd op mij. Ze weet dat ik de juist beslissingen neem.

Ik ben nóóít boos geworden op mijn hond.

Mijn hond loopt overal los met mij mee.

Mijn hond werkt graag voor mij.

Het trainen gaat goed samen.

Ik ben altijd respectvol met mijn hond omgegaan, nog steeds.

Dingen die ik niet wil dat ze doet? Voorkomen dat ze de fout kan maken.

Zo heeft ze daarbij geen succes (en ik geen frustratie dat het gebeurd, waardoor ik boos zal moeten worden). Nu kan ik alles wat ik wil op de grond laten liggen, ze pakt het niet.

Ze gaat niet achter dieren aan buiten.

Ik was haar telkens voor. Voordat zij de intentie kon krijgen iets te doen wat ik niet wilde, had ik haar aandacht. Nu is ze niet anders gewend dan dat er katten, konijnen vooorbij lopen. Of dat er eten op de grond ligt.

Pakt ze toch iets? Dan VRAAG ik aan haar 'mag ik die van jou?' En dan staat ze datgene wat ze gevonden heeft aan mij af - vaak in ruil voor iets lekkers, steeds vaker is dat niet nodig meer.

Een hond gromt niet zomaar. Hij laat zien dat het teveel wordt voor hem. Ga je er tegen in, dan ga je mee in zijn frustratie. De frustratie zal alleen maar toenmemen.

Voorkom dat je hond die frustratie krijgt (eerder stoppen, hem terugbrengen in emoties, RUST geven)

Ik wil niet dat de band die ik met mijn hond heb, gebasseerd is op ANGST voor mij, dat ze dingen onderdrukt omdat ik anders boos wordt.

Wij zijn samen een team, geen baas en onderdaan (maar Marit en Daan, haha O-)), maar samen. Ze weet dat ze op mij kan vertrouwen. Niks boos of straf.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Juist Marit, heel goed omschreven. Het gaat om samenwerken en niet om wie de baas is.

Met samenwerken geef je je hond de kans om zichzelf te laten zijn. Met baas zijn schoffel je de hond weg en geniet "men" van het baas zijn en vergeten de hele hond.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Dat heb je heel goed gezegd Marit!!, precies zoals ik het ook wil en probeer te doen.

Ik heb hier een hond die de eerste vier jaar van haar leven niet opgevoed is en dus veel dingen niet kent. Door haar op jouw manier te begeleiden gaat het allemaal bijna "als vanzelf" en de weinig problemen die we tegenkomen proberen we op deze manier op te lossen. Met succes!! De hond is nu na vijf maanden al een heel sociale en veel minder angstige hond geworden. Was ze eerst bang voor auto s , harde geluiden, andere honden enz. Nu kunnen we normaal over straat lopen zonder dat ze ergens van schrikt. Vanmorgen was ik ook erg trots op haar: voor het eerst is ze niet geschrokken toen twee grote (rustige) honden op haar afkwamen. Vroeger zou ze in paniek zijn weggerend, maar nu snuffelde ze even en liep gewoon door. Voor mij het bewijs dat we het goed met haar aanpakken.

Oja en grommen deed ze in t begin wel als we te dicht bij haar eten kwamen.We hebben dat genegeerd en nu heeft ze het vertrouwen dat haar eten niet afgepakt wordt en doet ze dat niet meer.
Ook is ze weleens tegen mijn vriend uitgevallen toen hij naar haar toe kwam toen ze bij mij in de keuken zat. Hij gaat nu niet meer naar haar toe voorlopig maar laat haar naar zich toekomen. Zo bouwen we stapje voor stapje het vertrouwen op. Grommen is alleen maar een teken van stress volgens mij en daar moet aan gewerkt worden. Hond en baas moeten elkaar leren kennen en weten wat ze aan elkaar hebben. Respect is het sleutelwoord.

honden page profiel jojo

honden foto van jo

Mischien heb je hier iets aan...



In plaats van je pup te leren om niet te bijten raad ik je ten zeerste aan om hem te leren om zijn bijt te beheersen. Dit betekent dat je je pup leert hoe hij zijn bek voorzichtig gebruikt. Betekent dit dat hij de rest van zijn leven je zal bijten? Nee, helemaal niet. Ongeacht van welke methode je gebruikt, groeien pups in het algemeen naar een paar maanden uit hun bijtgedrag.

Dus waarom zou je een hond bijtbeheersing leren? Omdat honden maar één verdediging hebben en dat zijn hun tanden. Elke hond kan bijten. Als ze bang genoeg zijn, veel pijn hebben of zich bedreigd voelen kunnen ze bijten. Maakt dit ze dan een slechte hond? Nee, het maakt ze een hond. Daarom is het jouw verantwoordelijkheid om je hond te leren dat de menselijke huid erg kwetsbaar is. Als je je hond bijtbeheersing leert zal hij dat met zich meenemen, zelfs als hij later in situaties komt waarbij hij zich gedwongen voelt om te bijten.

Een verhaaltje. Ian Dunbar vertelt over een bijtincident dat hij moest beoordelen. Een Golden Retriever hulphond verliet een verpleegtehuis en zijn staart kwam per ongeluk tussen de autodeur toen de deur dichtsloeg. De eigenaar wilde helpen en de hond gaf een niveau 4 beet.

Ter informatie, er is een standaard schaal ontworpen om de ernst van hondenbeten in kaart te brengen, gebaseerd op hoeveel schade is toegebracht.

Niveau 1: blaffen, uitvallen, geen tanden op de huid.
Niveau 2: twee tanden op de huid, maar geen gaatjes.
Niveau 3: 1 tot 4 gaatjes van een enkele bijt. Elk gaatje is minder diep dan de helft van de hondentand.
Niveau 4: Enkele beet, diepe wond (tot 1,5 keer de lengte van de tand), wond wordt zwart binnen 24 uur.
Niveau 5: Meervoudige beten of meervoudige aanval incidenten.
Niveau 6: Huid en vlees is weg gebeten.

Technisch gezien was het eigenlijk een Niveau 5 beet van een hond die al jarenlang een hulphond was. Dr. Dunbar was niet verbaasd door de beten. Ik bedoel, de hond z’n staart zat vast tussen de deur. Logisch dat hij beet. Waar Dr. Dunbar wel zeer verbaasd over was, was het feit dat een hond zonder bijtbeheersing gebruikt werd als hulphond.

“Maar hij heeft nog nooit eerder gebeten”. Natuurlijk niet, en als dit soort ongelukken niet voorkwamen dan zou hij waarschijnlijk ook nooit gebeten hebben. Maar een ongeluk is juist dat, een ongeluk. Onvoorspelbaar. Wat als het in het verzorgingstehuis zelf gebeurd was?

Dus hoe leer je je pup bijtbeheersing?

Volgens Dr. Dunbar doe je dat in vier stappen.

Stap 1: Geen pijnlijke beten. 90% van de pups stoppen als je een hoge gil of huil geeft. Als ze stoppen beloon je met je stem en beloon je door het spel voort te zetten. De overige 10% en pups die moe zijn of vergestimuleerd zullen hun gedrag escaleren in plaats van te stoppen. Dan moet je de pup beperken in zijn ruimte of het spelletje eindigen. Neem alle aandacht weg. Je hoeft geen verdere correcties toe te dienen zoals schreeuwen, een tik op de neus of onder de kin, je hand in z’n keel te duwen of water op hem te spuiten.

Als je het spel beëindigt moet je weglopen bij de pup zonder al te veel aandacht of gedoe. Ook negatieve aandacht is aandacht. Je zou de pup bijvoorbeeld met de riem ergens vast kunnen zetten zodat je alleen naar achteren hoeft te lopen zodat hij niet meer bij je kan. Of hem bijvoorbeeld in een puppenren te zetten voordat je gaat spelen zodat je uit de ren kan stappen als hij bijt. Omdat het opstaan en weggaan moeilijk is om meteen te doen op het moment dat het ongewenste gedrag gebeurd kun je ook beslissen om een handgebaar te gebruiken dat altijd hetzelfde betekent: “je bent vervelend en de lol is afgelopen”. Gebruik het gebaar consequent als de pup ongewenst gedrag laat zien en geef zo geen aandacht meer.

Ik weet heel goed dat puppietanden pijn doen en dat deze stappen overdreven kunnen lijken. Doe het wanneer het kan en in anders afleiden, afleiden en afleiden. Pup’s die bijten is 100% natuurlijk honden gedrag. Het is niet dominant, het is niet gemeen. Het is een pup die een pup is. Als het teveel is leidt dan af of stop het spel. Correcties zijn verwarrend, oneerlijk en onnodig.

Stap 2: Haal alle bijtkracht weg. Je wilt je hond zo trainen dat hij niets anders doet dan een zachte bek te gebruiken. Hulphonden trainers oefenen dit constant, omdat hulphonden vaak dingen moeten doen met hun bek om menselijke ledenmaten te manipuleren, bijvoorbeeld met het uitrekken van kleren. Je kan het beheersen geleidelijk aanleren. Stel eerst voor jezelf vast tot welk maximum de hond mag bijten. Als hij harder bijt roep je au. Stel de grens steeds lager en lager. Doe dit wel geleidelijk, een te grote stap kan verwarrend en frustrerend zijn voor de hond.

Stap 3: Als ik zeg stop, dan stop je. Leer je hond de commando’s ‘pak’ en ‘los’ en ‘afblijven’. Je moet in staat zijn om het spel te starten en te stoppen op jouw voorwaarden.

Stap 4: Je mag nooit een mens raken met je snuit, tenzij het gevraagd is. Eigenlijk is dit stap 3 uitbreiden tot je complete controle hebt over de stimulansen.

Geen van deze stappen vraagt om andere correcties dan time-outs en het wegnemen van aandacht. Tijdens het aanleren van dit gedrag stop je je handen zo vaak mogelijk in de bek van je pup. Laat hem eraan wennen dat je handen ook daar kunnen zijn. Zorg ervoor dat je z’n bek open kan doen en dat je z’n tanden kan bekijken. De dierenarts zal dat ook moeten kunnen, dus het is beter je pup daar zo snel mogelijk op voor te bereiden, en hij zal je er dankbaar voor zijn. Speel bijtspelletjes met je hond en leer hem dat hij nooit een object mag aanraken dat in jouw hand is, tenzij hij daar toestemming voor krijgt. Zorg er voor dat hij duidelijk begrijpt wanneer hij toestemming heeft gekregen, en hij mag nooit het speeltje en je hand tegelijk bijten.



Groetjes Jo

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Voor mij ook; grommen/ bijten/ snappen betekent te veel prikkels - rust nodig.

Het is een heel andere insteek die wij hebben he. Niet 'de gebruikelijke manier'. Gelukkig zien mensen steeds vaker in dat je beter mét je hond kan werken (eerder stoppen, voorkomen, kalmeren). Dan tégen je hond werken (onderdrukken door angst).

Het tégen je hond werken, kan wel qua gedrag het gewenste resultaat hebben hoor. Een hond is wel 'gehoorzaam'. Maar samenwerken is prettiger.

Tégen je hond werken, is vaak een opstapeling van frustraties. Die worden steeds groter. Je hond gaat blaffen, jij wordt boos, de hond is misschien stil. Gaat weer blaffen, jij moet nóg bozer worden, de hond gaat nog harder blaffen.

Laat jij als baas zien dat het ok is, neem de spanning weg door de meest wijze te zijn.

Je hebt je 'leidersrol' niet verloren door 'toe te geven'.

Je hebt je positie bevestigd door kalm te blijven en een conflict te vermijden en je hond weer op een rustig niveau te krijgen.

Ik ben heel blij dat ik op deze manier met mijn hondje omga en hoop dat meer mensen het gaan 'aanvoelen' dat deze manier ook erg goed werkt - het verbaasd mij soms ook nog steeds :-)

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie

honden foto van mischa, esha & fitzie

Hé Jo,
Heb je dezelfe DVD als ik gekeken-(Ian Dunbar: Desensitizing fear and building confidence)?

Groetjes, Mischa

honden page profiel Ronny NussbaumRonny Nussbaum

honden foto van Ronny Nussbaum

Goed zo Marit, perfect uitgelegd en helemaal correct voor mij.

honden page profiel Felien & BuddyFelien & Buddy

honden foto van Felien & Buddy

dat kan wel ja dan begint die je gewoon uit te proberen mijn vader heeft hem 1 x in zijn nekvel gepakt maar toen was het gelijk over bij onze pup.

Groetjes

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Oei Felien, als ik dat met mijn hond gedaan had of zou doen of beter gezegd zou proberen te doen,zou dat heel gevaarlijk geweest zijn want ik had geen kans gehad. Een sterke gestresste hond in haar nekvel pakken? Ze zou me meteen teruggepakt hebben.

En ook al was ik fysiek zo sterk geweest dat te kunnen doen had ik voor eeuwig het vertrouwen verloren. En dat is nu juist wat ik probeer op te bouwen.

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Hoi Feline, het is een moeilijke/ pittige discussie.

Maar wat er eigenlijk gezegd wordt, is dat een hond niet zomaar gaat grommen. Hij geeft aan 'het is teveel, ik snap het niet, laat me met rust'.

Wordt je boos, of ga je hem straffen, dan wordt de frustratie van je hondje alleen maar groter. Want, hij voelde zich al niet prettig en dan wordt jij (zijn 'baas', zijn vriend) ook nog eens boos. Daar heeft hij toch niks aan?

Jij moet hem eigenlijk helpen en niet nog ongelukkiger laten voelen.

Wat beter is om te doen, is te zorgen dat je hondje weer wat rustiger wordt. Zorgen dat hij zich weer wat ontspannener voelt en beter in zijn velletje zit.

Dat kun je doen door hem gewooon rustig toe te spreken (beetje 'fluisteren'). Of door wat brokjes op de grond te gooien en hem te laten snuffelen/ kauwen.

Om te voorkomen dat je hondje niet lekker in zijn vel zit, moet je hem veel rust geven.

Zit hij lekker in zijn vel? Dan hoeft hij ook niet te grommen :-)

Lastig he ;-)

Veel mensen denken nog dat het helpt om de hond in zijn nek te pakken. Maar er zijn meer manieren om een hond op te voeden.

Dat je vader het zo gedaan heeft, kun je niks meer aan veranderen.

Maar misschien voor jou weer een idee zoals je ook naar hondengedrag kan kijken :-)

Groetjes Marit

honden page profiel isabelle isabelle

honden foto van isabelle

een wat oudere hond zal het in zn nekvel gepakt worden ervaren als een doodsbeet, in het wild ook vaak t geval.., pak m dan zonodig bij t vel onder zn oor. Tip van mn hondenschool. gr isa

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Graag willen wij onder de aandacht brengen dat advies waarin fysiek geweld of pijn gebruikt wordt om honden iets te leren niet geschikt is voor op een forum. Iedere hond is anders. Niet iedere hond zal het van zijn baas pikken om een fysieke correctie te krijgen, met alle gevolgen van dien.
Dit is een van de redenen waarom wij op dit forum alleen positieve traings- en opvoedingadviezen willen geven. Hierbij kunnen geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Groeten het moderatorteam

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Hoi Ronnie, thnx voor je reactie..
Omdat ik jouw redenatie erg goed vond en ook het ook nooit op die manier heb bekeken heb ik deze vragen gesteld. Ik was erg nieuwgierig naar je uitleg omdat ik het toendertijd heel anders heb aangepakt vanuit een ander gezichtspunt. Het grommen zag ik als een vorm van dominantie.. geen zin hebben in wat het baasje op dat moment van hem wil, dus wat doe ik... ik grom, zodat ze mij met rust laten en ik me eigen gang kan gaan. Ik wilde absoluut geen (dominante) hond die denkt mij de baas te kunnen zijn.
Na jouw uitleg over het waarschuwingsverhaal denk ik ... ja daar zit een grote kern van waarheid in.
Ik heb het gegrom toendertijd direct gestraft door enorm boos foei te roepen maar nu naar jouw verhaal weet ik niet of ik dit in het vervolg weer zou doen.
Uiteraard zijn wij toen hij pup was met het "los" aan de slag gegaan en ook met het luisteren naar zijn naam en naar het woord "hier". In de meeste gevallen luisterd hij direct maar heel soms is hij oost-indisch doof. Tot op heden kan ik alles uit zijn bek halen en hij doet niets, zelfs grommen niet meer. Dit doe ik als hij na 2 keer "los" niet loslaat.
Mijn man was degene die de hond aan zijn halsband mee wilde nemen, ik keur het gegrom en het wegrennen absoluut niet goed maar om dit nu direct als gehoorzaamheidsproblemen te bestempelen vind ik een beetje ver gezocht :-D
Als zijn gedrag nu vaker voor zou komen zou ik zeggen je hebt gelijk maar ik zie dit meer als het uittesten van het baasje.. kijken hoe ver ik kan gaan, want wat daar te zien en te beleven is nieuw voor mij en ik wil nog niet mee. Er zijn vele situaties geweest, met verschillende aanrakingen door verschillende mensen en andere honden waarbij ik zelfs wel eens dacht, dat hij dat allemaal zo klakkeloos toelaat zonder dat hij maar een krimp geeft. Zijn bijnaam is dan ook sulletje :-D en tja iedere hond doet weleens iets wat niet kan of mag maar hebben die dan allemaal gehoorzaamheidsproblemen ;-) O-) maar goed als je de situatie niet kent en de hond niet goed dan kan ik me wel voorstellen dat je hieraan denkt.
Ik vind je zienswijze best facinerend en het is eens heel wat anders dan alle "negetieve" gedragingen direct te bestempelen als dominant.
Groetjes Monique en die ongehoorzame Jaro ;-) O-) :-D


honden page profiel TroyTroy

honden foto van Troy

hoi nou ik heb alle reactie eens gelezen en ik geloof dat ronnie zijn naam is dat is echt de beste aanpak heb het zelf namelijk ook gehad en kreeg toen ook dat advies je mag echt waar vooral als een bordeauxdog hebt of andere grote hond nooit afstraffen als ze grommen als ik dat had gedaan had ik nu misschien een moordmachiene een hond van 70kilo waar je dan absoliet niet op kan bouwen en met tikken geven zoals de dierenarts dat slaat nergens op honden moet je niet slaan de klikker techniek heb ik gedaan ben eerst ergens anders geweest die wou hem op een hard handige manier aanpakken dat merkte ik meteen mijn schoonvader zei dat lukt nooit!!!(van de oude stempel)
maar jongens wat heb ik me best gedaan en eigenweis ja dat zijn bordeauxdoggen maar zo'n geweldig resultaat!!!!!volg zijn advies op echt met hardhandige techniek bereik je niets oh jawel je bereikt wel iets dat ze bang voor je worden en hun natuurlijk reactie word verstoord en je kunt eigenlijk je eigenlijk je eigen hond niet meer vertrouwen!!!!!!!groeten Tamara

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Hoi Troy, leuk te lezen dat je zoveel moeite gedaan hebt met je Bordeauxdog en dat het resultaat zo geweldig is geworden.

Het is misschien een vooroordeel van mij maar ik krijg de indruk dat vele eigenaren van zo'n soort hond het wel op de oude stempel manier aanpakken en dan idd met een niet te vertrouwen dier rondlopen. Dat dus niet meer eerst waarschuwt maar meteen toehapt.

honden page profiel Selma 4 Selma 4

honden foto van Selma 4

heel gebeuren maar veel info waar je wat aan hebt zo als ronny toppie beter dan stress want daar heb je niks aan
en ja invervolg beter voor komen !

honden page profiel Ronny NussbaumRonny Nussbaum

honden foto van Ronny Nussbaum

Hoi Monique,

"Hebben ze dan direkt allemaal gehoorzaamheidsproblemen"? Nee, inderdaad niet. Maar zoals je zei, ik heb eigenlijk maar een zeer klein stukje van het ganse verhaal - het probleem en verder niets, dus ja, dan heb ik niet meer dan dat om op verder te gaan he :-)

Nu heb ik wel meer info en dan kan ik het niet laten om toch nog effe te antwoorden he ;-) Zo te horen heeft Jaro best al wel wat training gehad, en zoals je het nu uitlegt is het maar sporadisch dat hij eens "geen zin" heeft om te luisteren. Wat nu allemaal volgt heeft niets meer met het originele bericht te maken eigenlijk maar ik heb zin om te typen, lol.

Wat ik in jouw geval zou aanraden, indien je daar zin zou in hebben of je het nuttig zou vinden (dat is het altijd trouwens), is het uitbreiden en het moeilijker maken van zijn oefeningen. Honden vinden trainen trouwens geweldig leuk (op de positieve manier toch :p ) dus het gebeurt bij mij regelmatig dat ik niet ga wandelen maar dat ik gewoon allerlei oefeningen doe en dan zijn ze net zo uitgeput.

Elke oefening kan je uitbreiden door nieuwe locaties op te zoeken en de oefening vanaf het begin terug aan te leren. Als hij het thuis, in de tuin, in de garage, buiten in de straat op de stoep allemaal goed kan, dan begin je bijvoorbeeld opnieuw in een onbekend park, op een pleintje in de stad, in een winkelcentrum, in een ondergrondse garage, de wereld is groot, de mogelijkheden bijna oneindig :-) Hij kent het gedrag al, dus hij zal in een zeer snel tempo hetzelfde niveau als thuis kunnen halen.
Lukt dat allemaal goed, voeg prikkels toe aan de oefening. Mensen die stil staan, mensen die bewegen, een andere hond, een kat, twee katten, een cavia, een hond een kat EN een cavia :-) 1 brokje eten op de grond dat moet genegeerd worden, 2 brokjes, 30 brokjes, zijn favoriete speelgoedje waar hij niet aan mag komen, enz, enz, enz. Eindeloze combinaties mogelijk...

Dat is het generaliseren van het reeds gekende gedrag. Wat zeer veel gebeurd is het volgende. Mensen gaan naar een hondenschool, lekker trainen op de weide. Dit wordt wekelijks herhaald. Thuis wordt er dikwijls niet veel gedaan. Na X aantal weken of maanden krijg ik dan telefoon (hihihi) en ze hebben problemen met een aantal dingen. Ik ga naar hen toe en de hond blijkt dan soms zelfs problemen met basisgedragingen te hebben. "Maar", zeggen ze dan, "hij luistert perfect op de schoolweide hoor!"
En ze hebben gelijk, de hond heeft geleerd dat er op de schoolweide vanalles wordt gedaan, gespeeld, geoefend, hij herkent de situatie en de omgeving. Hij moet echter ook leren dat hetzelfde van hem verwacht wordt BUITEN de weide en met de aanwezigheid van sterke prikkels, en dat is generalisatie.

honden page profiel Marijke WoltersMarijke Wolters

voor iedereen die wat engels kan en serieus geinteresseerd is in hoe het wel moet:
www.caninecampus.com

honden page profiel Marijke WoltersMarijke Wolters

en ow ja, die hele 'dominantietheorie' en de hond laten merken wie de baas is.. de 'oude' manier...
Dat is gebaseerd op onderzoek in 1922.
Op KIPPEN!

Beetje achterhaald tegenwoordig

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie

honden foto van mischa, esha & fitzie

Dat "de dominantietheorie" achterhaald is, daar ben ik het niet mee eens. Het hangt ervan af hoe je het interpreteert.

Er is jarenlang gedacht dat de alpha degene was met de beste fysieke kwaliteiten (kracht). Dit is door onderzoek aan vershillende diersoorten jaren geleden al ontkracht. Dat dit in de praktijk geresulteerd heeft in een baas die op een fysieke manier zijn leiderrol af wil dwingen is dan niet zo gek.

Inmiddels is bekend dat de leider van een groep zijn "gezag" niet afdwingt via fysieke middelen. Het is meestal het dier met de beste communicatie en onderhandelingseigenschappen.


Als je het betrekt op deze discussie:
de "dominantietheorie", zoals hij op dit moment binnen de gedragskunde geïnterpeteerd wordt, gaat uit van de baas als rustige, kalme leider. Een benadering vanuit deze theorie gebruikt de rangorderegels om dit leiderschap duidelijk te maken. Hierbij is absoluut geen sprake van straf of fysiek geweld.

Wel is het zo dat in het verleden bijna alle gedragsproblemen af werden gedaan als gevolg van een verstoorde rangrelatie tussen hond en baas. Dit is hetgeen wat nu achterhaald is. Het beeld is vaak niet zo zwart-wit.
Maar, dit wil niet zeggen dat er helemaal geen honden te kampen hebben met een verstoorde rangrelatie tussen baas-en hond. We kennen allemaal een voorbeeld van de door-en door verwende schoothond die bij het baasje aan tafel mag eten, als een prinsesje behandeld wordt en hierdoor allerlei probleemgedrag laat zien.

Groetjes, Mischa

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Hallo Ronnie,
Wederom thnx voor je info en je reactie ;-)
Ik vind je info en tips zeker nuttig dus ik ga er zeker wat mee doen ;-) ik ben de commando's altijd blijven herhalen en blijven oefenen maar het moeilijker maken daar ben ik niet bewust mee bezig geweest.. wel onbewust omdat er bijvoorbeeld toch mensen aankomen als je bijvoorbeeld volg oefeningen doet. En bij elke oefening toch vaak iets gebeurt/voorbijkomt wat toch anders is. Ik kan natuurlijk de prikkels ook versterken door het met opzet te laten plaatsvinden O-) :-D
En wat betreft de zin.. ik geniet zo enorm van het feit als hij iets doet wat ik van hem vraag en als hij iets uitvoert en hij krijgt een compliment dan zie je hem gewoon groeien van goed he baasje... dat is zo geweldig om te zien ;-) Ik ben dan ook vaak met recht trots op ons sulletje :-D . Zo vind ik het zelf al onwijs knap dat hij niet tot nauwelijk trekt en hij steeds minder trekt als er een andere hond of auto aankomt en dat alles met een gewone halsband. Ik zie zat mensen die hun rottweiler aan een corrigerende riem hebben, soms zelfs met pinnen. Hun baasjes zijn dan nog eens eens zo sterk en eens zo groot als mij. hahah ik begin ook een beetje af te dwalen.. maar goed ik ben gewoon hardstikke trots op hem. We zijn er nog lang niet maar Jaro is nu iets ouder als 1,5 dus we hebben nog alle tijd :-)

Hallo Troy, de hardnekkige techniek heb ik nooit op mijn hond toegepast. Heb m'n hond nog nooit geslagen en hij is geenzins bang voor me. Ik zie een FOEI ook niet als een hardnekkige techniek... maar als het leren wat wel en niet mag. Misschien had ik foei beter toendertijd niet toe kunnen passen maar meer omdat ik dan het waarschuwingssignaal afstraf..
en hier was ik me niet van bewust.. zo had ik het nog nooit bekeken.

Hallo Marijke,
Misschien is de dominatietheorie een beetje achterhaald maar ik vind dat de hond moet weten wie de baas is. Ik weet niet in hoeverre en wat jij aan de dominantietheorie toeschrijft maar veel "regeltjes/tips" zoals in vele topics van hier beschreven staan heb ik zeker baat bij gehad. Zoals het als eerste de deur uitgaan en dan pas de hond.
Als ik bijvoorbeeld dit niet had toegepast dan had ik een heel onstuimige hond gehad.. die mij zou meetrekken :-D
Het fysiek afstraffen vind ik niet horen bij de dominantietheorie, dit zie ik als dierenmishandeling.


Groetjes en een poot van jaro..
kanonnen waarom moet ik een verhaal altijd zo lang maken hahaha :-D

honden page profiel Charlotte & WasoCharlotte & Waso

honden foto van Charlotte & Waso

Hoi

De grommende reactie en het bijten van mijn hondje 'begrijp' ik langs een kant wel. Hij zal zich waarschijnlijk flink geschrokken hebben! Natuurlijk mag ik dit niet toelaten.

De reactie bij de dierenarts vond ik zo raar..
Hij liet alles zo braaf toe, de DA zei zelfs eerst: Amai uw hondje is wel heel erg rustig, goed zo!
Trots dat ik was :-)

En toen werd hij het in ene keer precies beu. Zo van: 'Nu is het genoeg, blijf maar van mijn lijf'.
Nu merk ik ook wel dat als ik hem wil corrigeren, dat hij sneller durft te grommen. Dan weet k niet zo goed wat ik moet doen (doorgaan of negeren?) Want als ik hem negeer, laat ik het grommen misschien toe?
Dit is wel maar 1x gebeurd, maar ben nu gewoon meer op mijn hoede doordat hij mij 1x gebeten heeft.

Ik was tamelijk in de war toen de DA zo boos werd. Ik dacht: Hoe? moet je dan toch boos worden?
Maar nu dat ik dat hier allemaal lees, zie ik toch wel dat de DA zwaar in de fout is geweest! Ik ga op zoek naar een andere DA.
Ik dacht dat een dergelijke DA toch wel wat weet over het gedrag van honden, zeker wat je moet doen in het geval als ie gromt!

Ik ben deze zondag begonnen met de puppycursus! Hij doet het super! Hij is heel sociaal met de hondjes en leert heel gemakkelijk. Super trots ben ik :-)

honden page profiel Charlotte & WasoCharlotte & Waso

honden foto van Charlotte & Waso

Hallo Anoniem

Hetgeen wat Marit, Eshter & Co omschrijven, ben ik het helemaal mee eens! Maar.. ik ga ook akkoord met wat jij zegt! Ik vind in de eerste instantie dat een hond een hond moet blijven! Mijn hond moet luisteren, maar mag ook ontzettend veel spelen en zijn ding doen. Hij mag zeker geen robot worden die zonder aarzelen doet wat ik zeg en de hele dag braaf blijft liggen.

Thuis pas ik heel veel dingetjes toe wat jij aanhaalt.
Ik beheer zijn eten en hij krijgt het alleen als hij ervoor 'gewerkt' heeft. Ik ga altijd als eerste de deur uit, ik bepaal wanneer er gespeeld wordt, wanneer er geaaid wordt, enzovoort.
Ik doe dit omdat ik merk dat mijn hond dit nodig heeft.
Ik heb een duitse dog gehad, en we hebben eigenlijk volgens de regels van de kunst veel 'verkeerd' gedaan. Maar.. die hond was zo'n geweldige hond en er is nooit iets mis gelopen!
Van mij hoeft mijn hond niet aan 1 kant te lopen, mijn hond mag snuffelen in het gras enzovoort, wat heeft hij anders aan de wandeling?

Je kan ook baas zijn, terwijl je je hond de vrijheid kan geven die hij verdiend. Ik vind niet dat je er zo fanatiek over moet gaan, je moet zelf ook nog kunnen genieten van een speelse hond die eens (af en toe) de deugeniet uithangt :-) (bijwijze van spreken)

Samenwerken is heel belangrijk. En ik hoop oprecht dat ik door de vele tips die ik hier lees & de hondenschool van mijn probleem afgeraak, zodat ik nog vele jaren van Waso kan genieten!

Een hond doet niks fout, het is de baas die fouten maakt. Dat besef ik ook en daarom wil ik leren, leren en leren. Daarom ga ik ook naar de hondenschool. Ik wil niet alleen naar de puppycursus gaan, ik ben vastberaden om met succes de gehoorzaamheidstrainingen te volgen.

Mijn hondje is ondertussen 13 weken, dus er is nog niks te laat :-) Hij & ik leren nog alle dagen..
Groetjes

honden page profiel Betty LangenbergBetty Langenberg

honden foto van Betty Langenberg

hallo allemaal,
wat een super-iunteressant topic is dit toch geworden. Ik ben het natuurlijk volkomen eens met alle positievelingen hier.
Tegen allerlei 'goede'raad in van familie vooral, ben ik toch gewoon mijn zin blijven doen wat betreft het opvoeden van mijn Arak, en het is een dijk van een hond geworden. Zonder ook maar 1 onvertogen woord zijn we gewoon de aller-allerbeste vrienden.
Maar ik heb toch heel wat af moeten discussieren tegen degenen die meenden beter te weten. Tja, niets aan te doen denk ik dan maar.
Het enige minpuntje wat Arak heeft, is dat ie altijd een bloedhaast heeft om in de polder te komen. Het gaat al wel veel beter, maar ja haast blijft geboden, denkt mijnheer 's middags :-D
En, ik ben ogenblikkelijk weer begonnen met het oefenen van alles. Dat deden we ook altijd wel, maar niet fanatiek meer, en ik merk aan Arak dat hij het opvoed'spel'helemaal het einde vind. Dank jullie wel voor alle goede raad, die ik al had opgevolgd ver voor ik kennis maakte met dit gave forum
groetjes Betty en poot van Arak

Photobucket
wat een bink toch he?

honden page profiel Charlotte & WasoCharlotte & Waso

honden foto van Charlotte & Waso

Ohja, ook ik ben absoluut TEGEN geweld op honden!
Geef mij maar voor de opvoeding van mijn hond een beloningsmethode! Werkt volgens mij het best..

Een persoon die geweld gebruikt om zijn hond te straffen en dergelijke is het volgens mij niet waard om 'baasje' te worden genoemd en heeft volgens mij niet het recht om zelfs een hond te houden!!

Hoi Betty!
Ook hier moet ik veel discussieren met personen die het beter denken te weten! Volgens familie kon mijn hond ONMOGELIJK zindelijk worden omdat ze dachten dat de methode die ik gebruikte niets uithaalden, en kijk nu!
Goed dat je gewoon lekker je ding bent blijven doen, jij weet wat het beste is voor je eigen hond! (Niet dat ik het altijd bij het rechte eind heb, maar als je je voldoende informeert sta je toch al heel ver)
Groetjes

honden page profiel Ronny NussbaumRonny Nussbaum

honden foto van Ronny Nussbaum

Hoi Charlotte, ik lees veel goeie dingen van je :-) Doe gewoon zo verder! Persoonlijk houd ik me ook niet bezig met overdreven regels, en oefeningen moeten niet tot in de puntjes juist zijn. Dat mijn hondjes tijdens de wandeling achter me blijven of een beetje voor lopen interesseert me niets. Maar als ik zeg dat ze terug moeten komen, komen ze onvoorwaardelijk, en dat vind ik toch wel belangrijk. Laatst nog liepen ze weer los mee en er liep een kat over straat. Dan gaat mijn hartje toch altijd ineens 10 slagen per minuut omhoog hehe. De oudste kijkt er nog niet naar, maar de jongste vind het toch wel iets interessant. Maar wat er ook gebeurt, ik fluister gewoon haar naam (jaja, fluisteren, niet hard zeggen of roepen) en ze kijkt onmiddellijk naar mij. Vind ik geweldig en het vermijdt een hele boel gevaarlijke situaties want dan heb ik haar aandacht en kan ik haar van de straat af houden.

De belangrijke oefeningen moeten tot in de puntjes goed werken, al de rest is bijzaak en dat moet iedereen voor zichzelf beslissen of ze dat willen doen of niet.

honden page profiel Marijke WoltersMarijke Wolters

@Mischa & Monique, ik heb het hier over wat wij 15 jaar geleden nog voorgeschoteld kregen. Hond in het nekvel grijpen, door elkaar schudden 'hem laten merken wie de baas is'.

Tegenwoordig hebben gelukkig mensen het 'licht' gezien, en de positieve methode ontdenkt. Wil niet wegnemen dat er een verschil zit tussen opvoeden en aanleren. Er zijn dingen die niet getolereerd mogen/ kunnen worden, en dat mag je laten merken.

Maar een roedel (verwilderde)honden en wolven verschillen bijna als dag en nacht van elkaar. Wolven zijn veeeeel harder en strikter naar elkaar toe, zullen elke mogelijkheid aannemen hoger in de roedel te komen. De (meeste) honden hebben deze aandrang verloren, en hoeven dit niet zo nodig.

@Charlotte, ik denk dat je hondje geschrokken is in zijn slaap, en daardoor gromde/ beet. Nu na de actie van de dierenarts heeft ie wat vertrouwen verloren. Ik zou een duidelijke stem gebruiken naar je hond indien hij weer naar je gromt. NIet boos, maar wel duidelijk.
Probeer uit te vinden wanneer hij gromt, misschien heeft ie ergens pijn waar je 'm wil aaien? Ga met veel belonen te werk om je hond wel te laten accepteren dat jij 'm op deze plek aan kan raken, in kleine stapjes.

Bedenk eens voor jezelf hoe jij je hondje op wil voeden, waar jij je goed bij voelt. Bij een Beagle moet je consequent zijn anders trekt hij zinn eigen plan, maar het moet op de manier gebeuren waar jij achter staat. Ook op de cursus.

Marijke


Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mijn pup heeft mij gebeten!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^