Wat betekend dit?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LindaLinda

Hallo allemaal,

Luna is inmiddels alweer bijna 1 jaar en we zijn nog altijd even verliefd op dr. Ze is zo lief en ook naar andere honden toe. Echt supersociaal en bij iedere hond (ook die veel jonger zijn) likt ze aan de bek en gaat ze op dr rug liggen. Soms gromt een hond dan naar dr als die er geen zin in heeft en dan komt ze weer naar ons toe. Geeft nooit problemen.
Omdat alle honden anders reageren en Luna redelijk onderdanig is wil ik al heel lang op cursus over hondenlichaamstaal maar het is er nog niet van gekomen. Nu gebeurde er vandaag wat waarbij de hondenlichaamstaal kennis goed van pas gekomen was. Daarom vraag ik of jullie misschien meer weten hiervan en mij uitleg kunnen geven.
Het volgende gebeurde:
Ik liet Luna uit en kwam een Duite herder tegen. Zowel Luna als de herder zaten vast aan de riem en hij liep ongeveer 5 meter verderop. Toen deze herder Luna zag ging hij enorm hard blaffen (echt heel schel blaffen) en kwam met zn voorpoten van de grond, zo hard trok hij. Was dan ook erg blij dat die vast zat want hij kwam erg agressief over. Dit soort dingen gebeuren wel vaker maar dan loopt Luna gauw door. Vandaag keek Luna recht in de ogen van de herder en ging grommen. Echt heel diep grommen en de herder ging nog harder blaffen. Luna heb ik nog nooit horen grommen, zelfs niet met trekspeeltjes dus stond er zelf van te kijken maar ben dus vooral heel erg benieuwd wat dit te betekenen heeft. En moet ik dit gedrag straffen of negeren? Ze heeft nooit nare ervaringen gehad met herders dus dat kan het niet zijn.
Ik hoor het graag! Bedankt alvast

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat betekend dit?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Linda , allebij de honden zaten aan de lijn, het staat er om bekend dat de honden dan steun hebben van de baas.
jouw hond gaat volwassen worden, en dacht misschien wel bijzich zelf , wat jij kan , kan ik ook. grote kans als de honden los waren dat er dan alleen maar rondjes gedraaid zou zijn.

aan de lijn loop je gewoon door of een andere kant op. ga geen confrontatie aan als de honden allebei vast zitte.
dat is mijn ervaring, honden aan de lijn, voelen zich heel sterk. juist omdat de baas aan de andere kant van de lijn zit.

willemijn

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Hi, wat is Luna voor een hond?

Als ex duitse herdereigenaresse heb ik de ervaring dat sommige hondentypes zoals bordercollies, of honden met heel veel haar zodat ze de lichaamstaal moeilijk te zien is, ook sommige kleine terriers met een volgens haar "brutale" blik konden haar veel opwinding geven. Als ze los liep kon ze zo'n hondje dan ook weleens een grauw geven als hij te dichtbij kwam. Ze had altijd het idee dat ze zulk soort hondjes moest "opvoeden" wat natuurlijk niet gaat, omdat die hondjes te klein zijn. Honden die ze niet begreep werden ook altijd aangeblaft. Best weleens lastig soms. Voor border collies was ze extreem bang en ging ze er altijd in een ruime boog omheen.

Ze heeft het gelukkig nooit zo fel getoont als deze hond, en ja ben het met Willemijn eens, aan de lijn zijn veel honden veel feller dan los. Waarschijnlijk was er dan alleen wat gesnuffel geweest en klaar.

honden page profiel LindaLinda

Bedankt voor jullie snelle reacties. Luna is een border terrier en kan inderdaad een beetje brutaal kijken. Toch kan ik me niet voorstellen dat ze die houding heeft gegeven omdat ze altijd onderdanig is.
Het verhaal van aan de lijn klinkt heel logisch en dat zal het ook wel geweest zijn. Van zichzelf is ze niet zo stoer en nu voelde het voor haar misschien wel zo. Ze loopt eigenlijk ook bijna nooit aan de lijn dus ze gaat confrontatie altijd uit de weg bij andere honden.

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie

honden foto van mischa, esha & fitzie

Hi Linda,
Je geeft al aan dat ze bijna nooit aan de lijn zit.
Er word aangegeven dat veel honden zich stoerder voelen als ze aan de lijn zitten. Ik ben het hier eigenlijk niet mee eens O-)
Een hond die zich zeker voelt, heeft namelijk geen reden om uit te vallen (tenzij de andere hond enorm over de schreef gaat).

Aan de riem wordt de bewegingsvrijheid van de hond enorm beperkt. Dit betekent ook dat ze daardoor niet 100% op een hondse manier met elkaar kunnen communiceren en er dus ongewild bepaalde provocerende signalen naar elkaar uitgezonden kunnen worden.

Bijvoorbeeld: Twee sociale honden die elkaar niet kennen zullen in principe nooit recht op elkaar af lopen, maar eerder in een soort boogje. Maar aan de lijn gebeurt dit wel, omdat wij hier geen rekening mee houden en recht op ons doel afgaan.
Ongewild zenden deze honden allebei een zeer provocerend (vooruit dan maar: dominant) signaal naar elkaar uit.

Door dit soort situaties zijn er behoorlijk wat honden die agressie aan de riem vertonen, maar supersociaal zijn als ze los zijn. Het lastige is, dat het vaak maar bij 1 hond hoeft te beginnen. Eén nare ervaring en je hond leert hiervan dat hij meer op zijn hoede moet zijn als hij aan de riem is, waardoor "honden aan de riem" of "ik aan de riem" al een situatie wordt waar hij per definitie agressie naar de andere hond vertoont. Ongeacht de signalen van de andere hond. Zo verspreidt het gedrag zich dan als het ware.

Overigens denk ik wel dat een hond in de situatie gesterkt kan voelen via het riemcontact met de baas, maar dit is niet de óorzaak van het gedrag.
Daarnaast heb je ook nog honden die zó onderzoekend van aard zijn (graag naar de andere hond toe willen) dat ze gefrustreerd en gestressed raken als ze aan de riem zitten en ze dan andere hond niet kunnnen onderzoeken. Ook dit kan dan omslaan in agressie.

Ik denk dat je er goed aan doet de situatie te vermijden vanaf nu. Dus als je de herder ziet, gewoon omdraaien. Houd haar verlopig haar reactie naar andere honden (als ze aan de riem zit) goed in de gaten. Nooit straffen, daarmee maak je haar stress groter, waardoor de motivatie om agressie te vertonen verhoogd wordt.
Groetjes, Mischa

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Intressant om te lezen Micha, dankje heb weer wat geleerd :-)

honden page profiel tanatana

honden foto van tana

linda, jij was geschrokken van de herder en luna wilde je verdedigen, voelde onraad. in een dergelijk geval zou ik mijn hond geruststellen, zo van er is niets aan de hand en doorlopen! m.h.gr. tana. :-)

honden page profiel LindaLinda

In jouw reactie kan ik me goed vinden Tana. Ik ben sowieso altijd beetje huiverig met grote honden dus als ik er dan eentje zie en die nogal fel is ben ik erg voorzichtig. Kan heel goed zijn dat ze dat gemerkt heeft. Bedankt!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat betekend dit?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^