dominantie of onzekerheid?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

Hallo allemaal,

Onze Billie Jean is een reutje van 1 jaar. Nu heb/had ik dat idee dat hij toch wel wat onzeker is. Hij schrikt bijvoorbeeld van een plastic zak of een bord wat "opeens" in het gras ligt, of andere dingen onderweg wat hij niet ziet aankomen.. Tegenwoordig doet hij tijdens een ontmoeting met een andere hond zijn kop en staart omhoog (zo van: 'kijk mij eens groot en sterk zijn, je kunt me niets doen'), maar als de andere hond laat blijken dat hij juist dominant is, dan is ie gelijk ook zo onderdanig als wat, en hij zal ook altijd een gevecht uit de weg gaan. Daarom dacht ik ook altijd dat dat eerder onzekerheid is dan dominantie. Maar wat gebeurt er vandaag?! Hij is met zijn vriendinnetje Luna (15 weken) aan het spelen, en zij gaat eventjes in de schaduw liggen, pist ie zo over haar heen:-|!! En het is eerlijk gezegd al een keer eerder gebeurd bij een andere jonge hond.. Hoe moet ik dit nu zien? Is dit nu dominantie of onzekerheid? En weet iemand misschien ook hoe ik dat gedrag kan voorkomen?

Alvast bedankt!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dominantie of onzekerheid?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Een hond kan angstig zijn voor voorwerpen en bv lawaai, maar naar andere honden gewoon 'dominant' zijn. Dat zijn 2 heel andere dingen, die los van elkaar staan.

Plassen betekend niet altijd dominantie. Als geeft hij wel aan, dit is van mij.

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

hij is een jaar oud en dus heel ambivalent in gedrag, hij zoekt zijn plaats en zijn grenzen, zeker een reu.

gewoon lekker blijven doen wat je altijd deed, lekker op pad, zorgen dat hij weet bij wie hij hoort en wie de leiding heeft, best lastig een hond van 1 jaar.

dat plassen is voor mij wel markeren, en is wel erg onbeleefd, een wat oudere reu zal dit niet meer nodig vinden.

dat van dat naderen met hoge houding, is moeilijk te zeggen he, ik hou het op onzekerheid, maar daar moet je het hele beeld voor zien, waar zitten de oren, hoe zit zijn bek, vertraagt hij, geeft hij tussendoor kalmerende signalen.

maar een reu van een jaar.... das lastig hoor, voor baas en hond ;-)

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Bianka

Zeker een lastige fase, hij moet ontdekken waar hij staat. Als jij duidelijk bent hoe de rang is thuis dan zal dat ook duidelijk worden naar buiten toe. Alles moet in die fase uitgeprobeerd worden. Hij doet het veilig door het bij een pup te doen haha

Groetjes Bianka

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

Nou ja, ik heb in ieder geval wel duidelijk gemaakt dat ik dat gedrag (dat plassen over die andere hond) niet okee vindt. Maar ik vond het wel erg bijzonder, en ik wist nu niet zo goed hoe ik dit moet opvatten. Hij vertoont ook verder helemaal geen dominant gedrag ofzo. En met die houding: het hele beeld is bij elke hond anders. Bij de ene hond doet ie wel zn oren en nek naar achteren, bij de volgende weer niet. Omdat ik altijd denk dat het onzekerheid is, laat ik hem ook volledig zijn gang gaan bij andere sociale (!) honden. Behalve dan als ie er overheen plast O-). Als er spanning heerst lopen we altijd verder. Soms is het dan nodig dat er ingegrepen wordt, en dat doe ik dan ook. Dan is het wel zo dat ik de andere hond moet laten ophouden, omdat Billie Jean er al achter was dat er met die hond niet te spelen valt en daardoor zelf al ophoudt maar nog lastig gevallen wordt. En heel soms, bij bepaalde honden, durft ie er niet eens langs te lopen, dus dan lopen we gelijk door, ik "tussen" de honden in. Op deze manier probeer ik wat zekerheid te scheppen voor Billie Jean. En gewoon door veel met hem te spelen, dat wekt ook zelfvertrouwen toch :-D!! Maar ik ben misschien verkeerd bezig als ik de signalen verkeerd opvat en hij gewoon dominant is ipv onzeker.

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

@ Bianka:

Rangorde thuis is heel erg duidelijk hoor;-). Als ie buiten ook iets doet wat niet mag, dan blijft ie ook net zo lang liggen totdat ik zeg dat het weer goed is, en dan heeft ie niet eens meer aandacht voor andere honden. Vanmorgen plaste hij over die hond heen, ik roep geschokt 'WAT DOE JIJ?!', en hij gaat liggen. Die andere hond ondertussen over hem heen hangen en rollebollen en uitdagen, maar hij bleef liggen tot ik zei 'het is al goed hoor', en dan komt ie eerst een knuffeltje bij mij halen voordat hij weer verder gaat spelen met de andere hond. Dus dat doet ie erg netjes vind ik :-)!

honden page profiel GonnieGonnie 3 doggies

honden foto van Gonnie

Ik heb het idee dat hij met het over de andere hond plassen, wilde laten blijken ranghogere te zijn.....

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

gaan liggen is een kalmerend gebaar, "jaja ik heb je begrepen" maar tegelijktijd is het een razendslimme oplossing om ook de situatie weer naar de eigen poot te zetten, want jij stopt dus gelijk met boos zijn en beloont hem door weer heel vriendelijk te zijn.

wat wij geleerd hebben (want dit hadden wij ook regelmatig aan de hand) is dan de hond toch bij je roepen, dus niet laten "wegkomen" met het gaan liggen en daarmee de situatie te onderbreken op het door de hond gewenste moment. Uiteraard respecteer je ook het kalmerende in het gebaar en roep je de hond vrolijk en vriendelijk (maar je hebt wel het laatste woord)

dat plassen doet hij vanzelf een keer bij de verkeerde, daar leert hij dan van, wat kan wel, en wat kan niet. ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dominantie of onzekerheid?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^