mooi rashondje of een gezond hondje?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MackMack

honden foto van Mack

@Joeska & Indy
Je hebt helemaal gelijk hoor.
De genenpoel binnen sommige rassen is erg klein.
Want ja, we willen toch nazaten van de kampioen op de Winner.
Dat die kampioen erg mooi is, daar gaat het om.
Dat hij/zij misschien wel helemaal niet gezond is....... huh...... tja............. ehhhhhhhhhhhhh

Hoe zei die King Charles Spaniel fokster het bij Zembla ook alweer, oh ja, een beetje syringomyelia is niet erg. Daar kun je wel mee fokken, want gezonde dieren zijn bijna niet meer te vinden.

Deze mevrouw zal ongetwijffeld volgens de regels van de rasvereniging fokken, en die ras vereniging is uiteraard aangesloten bij de RvB.

Zeer triest allemaal.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mooi rashondje of een gezond hondje? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

@Mack, die zin inderdaad! Ik kon het bijna niet geloven. En dan wat ze daarna zegt, dat gezonde dieren bijna niet meer te vinden zijn... alsof dat het goed maakt?
Er zijn mensen die zeggen dat het helemaal niet waar is dat de gehele populatie zo'n beetje ongezond is... Maar als mensen uitgaan van dat programma dan maakt het dus helemaal niet uit of je dier ziek is of niet als je ermee gaat fokken (met dat excuus hierboven in hun achterhoofd). Tja, op die manier blijft er natuurlijk helemaal geen gezonde populatie over.

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

@ Mack&Roxy,
tja Raad van Beheer zou het eigenlijk moeten toestaan dat Cavalierachtige hondjes zonder stamboom aangekeurd mogen worden. Dan krijg je wat nieuw bloed. En hopelijk meer hondjes met goede syri uitslagen.
Want het is nu heel moeilijk, naar wat ik hoor, om hondjes te vinden die zowel syri- als hartprobleemvrij zijn. Ze zijn er wel, maar niet heel veel, dan sluit je gelijk een heel groot deel van de populatie uit van de fok. Dan verhoog je de inteelt en heb je meer kans op andere erfelijke afwijkingen.
Lastig hoor.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

@Fanny, zeker weten. Je draagt een goede mogelijke oplossing aan. Helaas denk ik dat de Raad er principieel op tegen is... :'(

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Als je door gaat fokken met de cavaliers zou je verstand moeten hebben van de genetica, dan zou je een eind kunnen komen met het oplossen van deze problemen, een cavalier die vrij is van hart en syri- problemen kan nog steeds het gen met zich mee dragen en dan fok je het er gewoon weer in. voorbeeld; het gen voor PRA wordt recessief doorgegeven aan honden door de fok bij een aantal rassen(Schapendoes en Drentse Patrijshond)kan het pas op latere leeftijd(6 of 7 jaar) worden vastgesteld of de hond lijder is, bij deze rassen is het dus bijna onmogelijk dit gen er uit te fokken, bij de Ierse Setter kan het al naar een paar weken worden vastgesteld en dan kan je dus maatregelen nemen. Als je dus de genen poel op orde wil krijgen zul je dit moeten berekenen en in de gaten houden. en dit geldt ook voor bijv. de engelse bull en andere rassen. :-)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

En de raad van beheer houd zich hier niet mee bezig, dit is een verandwoordelijkheid van de verenigingen.

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Syri vererft zich ws. niet zo makkelijk als PRA.
Ik dacht dat er meerdere genen meespeelde en dat het dus niet zo makkelijk is al PRA/MDR1/CEA etc. Maar meer zoals staar.

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

@ J&Tetc, bij de schapendoes is het gen voor PRA gevonden dus kan het inmiddels met een simpele bloedtest worden vastgesteld of een hond lijder/drager/vrij is.
In andere gevallen ben ik erg voor het gebruiken van oude dekreuen.
Tja een hond van 2 zal in de meeste gevallen wel vrij van hart- of oogproblemen zijn. Het zegt veel meer als ze dat op acht-jarige leeftijd nog zijn!

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

PRA is een appart gen net zoals MDR1 en CEA....

honden page profiel AnnemiekAnnemiek

honden foto van Annemiek

Geldt inderdaad (helaas) voor meerdere rassen..

Als ik kijk naar de hoeveel erfelijke problemen die binnen de Amerikaanse Bulldog zich voordoen, en erger worden..

En dan met name HD en NCL.. en toch blijven er maar fokkers doorgaan met (on)geteste ouderdieren of vervalste uitslagen..

Qua dit stukje hoop ik wel dat de AB erkend gaat worden... Neemt misschien toch het een en ander weg..of in ieder geval kan het meer worden beperkt..

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Het kan inmiddels veranderd wezen dat ze de genen eerder kunnen opsporen, ik heb de opleiding jaren terug gedaan maar ja de techniek staat niet stil nou..Maar het blijft een feit dat je dit soort dingen uit wilt sluiten van de fok en daar ging het mij om, ook bij de schapendoes willen ze dit gen niet in de fok.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Annemiek...
Zolang er gefokt wordt met ongeteste honden zijn bepaalde ziektes niet uit te sluiten, behalve als wij als fokkers de verandwoordelijkheid nemen om wel een gezond ras op de wereld te zetten, ik weet dat het een druppel is op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. Dit is een forum wat bezocht wordt door veel mensen en dus vormen wij dus een grote groep en kunnen dus snel info verspreiden over een grote groep....

honden page profiel AnnemiekAnnemiek

honden foto van Annemiek

Ben ik het helemaal mee eens..!

En ja er zijn wel fiokkers die wel testen op : HD, ED en NCL maar ik heb al 2 honden moeten laten inslapen (21 maanden en 7 maanden) wegens erfelijke gebreken.

Bij de 1e was ik zelf naief (1e ab) en heb ik niet naar de uitslagen gevraagd en bij de 2e wel en werd er garantie gegeven dat alles 'vrij' was..wat later dus niet zo bleek te zijn!

Dus ik ben hier erg fel op geworden..

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Wat erg Annemiek :'(

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Twee weken geleden zijn wij gevraagd door cursisten van ons om hun te helpen bij het zoeken van een Old English Bulldog, dit hebben we gedaan, nu weten wij natuurlijk ook niet alles, maar we hebben wel een klein beetje ervaring wat betreft het fokken en erfelijke gebreken. We hebben contact gehad met verschillende fokkers, we hebben stambomen bekeken, en gezocht naar erfelijke gebreken. We zijn bij fokkers geweest die niet, volgens ons, op de juiste manier fokten, maar de cursisten waren bij deze fokkers op slag verliefd op de puppie's en dan is het moeilijk voor hun om met lege handen weer naar huis te gaan, maar ja dit was de consequentie voor hun om ons mee te vragen hahaha ze hebben nu een pup en waren achteraf heel erg blij dat wij zijn meegegaan en ons en hun gevoel over deze pup is goed. dit geeft natuurlijk nooit garantie dat deze pup niet ziek wordt maar iedereen heeft wel zijn best gedaan en we zijn niet over één nacht ijs gegaan.

honden page profiel MackMack

honden foto van Mack

Raad van Beheer zou het eigenlijk moeten toestaan dat Cavalierachtige hondjes zonder stamboom aangekeurd mogen worden. Dan krijg je wat nieuw bloed. En hopelijk meer hondjes met goede syri uitslagen
zeker weten. Je draagt een goede mogelijke oplossing aan. Helaas denk ik dat de Raad er principieel op tegen is zeker weten
En de raad van beheer houd zich hier niet mee bezig, dit is een verandwoordelijkheid van de verenigingen

Even voor de meelezers:
Ook ik dacht ooit dat de RvB een overheids instantie was die zich bezig hield met beleid t.a.v. (ras)honden.
Inmiddels weet ik beter.
De RvB is gewoon een overkoepelende vereniging van de diverse rasverenigingen.
Binnen de rasverenigingen zijn het, logischer wijs, vaak de (bekende/grote) fokkers die de dienst uitmaken.
En aangezien 8% van de Nederlandse rashondenfokkers 50% van de rashonden fokken (bron Zembla) is aan te nemen hoe de vlag er bij sommigen leden mogelijk bijhangt binnen de RvB.
Aangezien de bestuursleden worden gekozen door de leden-verenigingen zou dus zomaar kunnen dat bijvoorbeeld de rasvereniging van de King Charles Spaniel en die van de Engelse Buldog vertegenwoordigd zijn in het bestuur van de RvB.

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Bij Markiesjes staat het stamboek open. En nu er niet meer met niet erkende kleuren gefokt mag worden. Is er een overeenkomst dat dit bij het Markiesje voor iig. 2 jaar nog wel mag.

Van wat ik begrijp heeft een rasvereniging toestemming van RvB nodig om het stamboek open te stellen of een aankeuring te houden. RvB regelt namelijk de stambomen in NL. Misschien dat er zelfs toestemming van FCI nodig is? Dat weet ik niet. Ik heb wel witte herder fokkers horen praten die achteraf gezien niet zo blij waren met FCI-erkenning om die reden!

Ik weet eerlijk gezegd niet of een hond beter wordt van erkenning. Van mij hoeft het Markiesje niet zo nodig FCI erkend te worden als dat inhoud dat je aan allemaal regeltjes moet voldoen, die het ras wellicht homogener maken maar niet gezonder!
Dan maar geen FCI stamboom of showtitels!

honden page profiel FayFay

honden foto van Fay

Ik las dat iemand het over aankeuren had.

Dit kan, daar hebben mijn man en ik namelijk wel naar geinformeert toen wij kangals hadden, om te kijken of we daar een lijn mee konden beginnen, wij hadden namelijk toen een hele mooie reu, daar waren wij namelijk ook vanwege het goedaardige minder waakse karakter erg tevreden over, en heb toen geinfomeerd, het kost wel wat en je moet aantal keuringen doorlopen, of de hond aan de exacte rasstandaard voldoet maar dan kon jij een soort papier krijgen waar jou hond dan als enige opstaat, en daarmee kun je dan beginnen.

Zoiets was het, helaas werd mijn man toen ernstig ziek en moest ik de honden verkopen.
Maar het kan wel, om zo nieuw bloed te krijgen doen ze dat wel eens, maar de hond mag dan absoluut niets negatiefs hebben, en helemaal genetisch schoon als het ware.

honden page profiel MackMack

honden foto van Mack

Heb over mijn laatste bijdrage ook een nieuw topic geopend http://www.hondenpage.com/hondenforum/63859/wat-is-de-raad-van-beheer?.php

honden page profiel MackMack

honden foto van Mack

@Annemiek, Op dit moment is de Amerikaanse Bulldog geen FCI erkend ras, dit is een direct gevolg van het feit dat de Amerikaanse Bulldog niet erkend is bij de kennelclub in het land van herkomst, de Verenigde Staten van Amerika. Amerika is niet aangesloten bij de FCI. De reden hiervoor is dat men daar de algemene mening heeft dat een erkenning door de FCI als gevolg zal hebben dat de Amerikaanse Bulldog van een werkhondenras zal transformeren naar een karikatuur, omdat het showaspect dan vele male belangrijker zal worden als het werkaspect. Werkbare functionaliteit zal dan omgezet worden in showkwaliteiten. Of deze mening ook de uwe of de onze is doet niet terzake, het gevolg is dat de Amerikaanse Bulldog niet FCI erkend is. Voor vele liefhebbers is dat geen probleem, binnen ons ras zijn er vele mogelijkheden op show en werkgebied en de FCI wordt niet echt als een gemis beschouwd.
Dus doe maar geen erkenning dan hihihihi

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

De FCI wordt zeer zeker niet als een gemis beschouwd!

honden page profiel AnnemiekAnnemiek

honden foto van Annemiek

;-) Ben ik het mee eens..

Maar als je PUUR EN ALLEEN naar het stukje fokken kijkt en dan het aspect verplichte testen dan zeg ik :

JA ERKENNING DIE AB

Maar voor de rest nee, van mij hoeft het ook niet ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mooi rashondje of een gezond hondje? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^