Op de plaats en blijf, maar hoe?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Hoe hebben jullie geleerd je hond ‘naar de plaats te sturen en te blijven’? Van mij hoeft het niet, als Daan in de weg loopt of zo, neem ik haar mee naar d’r bench, krijgt ze een knabbeldingetje en kan ze daar prima de rest van de avond zitten als wij bijvoorbeeld bezoek hebben of als ik ga stofzuigen. Het deurtje is dan wel dicht, als ik hem openlaat komt ze gezellig met haar knabbeltje weer bij ons. Het deurtje dicht, is geen probleem. Maar mijn vriend wil haar toch wel graag naar d’r plaats kunnen sturen en dan ook zo dat ze daar blijft. Haar ‘plaats’ is een mand naast de bank. Hij werkt op een minder positieve manier met haar (zonder brokjes, alleen ‘plaats en blijf’, wordt niet boos als ze van haar plaats afkomt, brengt haar terug zonder wat te zeggen) Ze blijft wel even op haar plaats, maar komt dan heel sneaky bij mij zitten en wacht op steun van mij, want ze weet dat ze door mijn vriend weer teruggestuurd wordt. Ik negeer haar dan en ga gewoon door met waar ik mee bezig was, maar vind dit heel vervelend om haar geen steun te geven als ze daar om vraagt. Mijn vriend is nu een paar dagen bezig haar dit te leren, en Daantje vindt hem niet zo leuk meer, komt niet meer naar hem toe als hij haar roept bijvoorbeeld.

Het lukt me wel om met Daan naar haar plaats te sturen, en als ik zeg ‘blijf’ lukt dat makkelijk 10 minuten. Maar ze heeft een commando gekregen en blijft allert op mij in afwachting tot beeindiging/ volgend commando.

Wat denken jullie, de plaats laten voor wat hij is en de bench op die positieve manier blijven gebruiken. Of hoe kan ik haar laten ontspannen en op haar plaats laten blijven? Ik ben benieuwd hoe andere mensen dit hebben aangepakt!

Groetjes Marit :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Op de plaats en blijf, maar hoe?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Ik heb ook met dit bijltje gehakt. De plaats is in ons geval een kussen op de grond. Het beste advies wat ik jullie kan geven is: Volhouden. Daarnaast zal je het rustig moet opbouwen. Je kan niet verwachten dat de hond dit meteen op pikt. Rustig beginnen.

Plaats en dan bijvoorbeeld 5 minuutjes wachten, en dan belonen. Van daaruit rustig opbouwen. Niet goed = opnieuw! En consequent zijn. Als dit iets is wat jullie de hond willen aanleren, dan moeten jullie je daar allebei voor inzetten. Dus dan zal jij ook de hond moeten corrigeren als hij/zij dan de plek afkomt.

In het begin was het bij ons ook zo dat Misia op de plek dan niet wilde ontspannen, en echt ging zitten wachten. Dit is met verloop van tijd gesleten. Als ze tegenwoordig op haar plek moet (tijdens het eten bijvoorbeeld) dan gaat ze lekker liggen slapen. Daisy heeft een mandje waar ze erg graag in ligt, dat is helemaal makkelijk, hoewel Daisy er na 2.5 jaar nog altijd een handje van heeft om stiekem uit haar mandje weg te sluipen... en na 2.5 jaar moet ze toch elke keer weer terug.

honden page profiel mariaamariaa 3 doggies

honden foto van mariaa

hoi marit,

ik zou de oefening op de plaats juist wel positief aanleren.
het lijkt erop dat jou vriend met daan nu in een soort machtstrijd beland.....ze gaan nu beide op hun strepen staan ;-)
het is uiteindlijk helemaal niet fijn om op deze manier van je hond "te winnen" O-)

je kunt het beter helemaal van het begin overnieuw opbouwen.

daan laten liggen> brokje erin en braaf!

daan laten liggen> brokje erin> commando:blijf > stapje naar achteren,even wachten> stapje naar voren> belonen en commando: vrij.

dit uitbouwen met afstand en tijd.
dan kan ze na een aantal weken het commando: blijf

dan koppel je dit commando aan haar plaats: haar plaats moet een fijn veilig plek zijn waar ze niet voor straf op hoeft te liggen.

dan wijs je dus naar de mand: daantje op de plaats en laat je haar liggen,brokje erbij> commando: blijf> weglopen.
dit weer uitbouwen!

als het goed is zal ze nu steeds meer de rust gaan vinden op haar plaats.
hou het posititief anders is de plaats een rotplek O-)

succes,

gr mariaa

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Thanks :-D

Hi Frank,

had het niet compleet uitgelegd, mijn vriend en ik zitten samen in de woonkamer op de bank als Daan dan bij mij komt zitten. Ze zoekt inderdaad steun bij mij omdat ik dit nog nooit met haar op die manier met haar geoefend heb en mijn vriend dan van de bank opstaat om haar terug te sturen.

Maar 'gelukkig' moet het zo af en toe dus nog steeds na 2,5 jaar ;-) maar vooral deze periode he.. Puber, puber, grenzen, geduld.. O-)


Hej Mariaa,

inderdaad, het is nu een soort machtstrijd geworden tussen die 2. Ik zal m'n vriend even de berichtjes laten lezen, zo slecht is mijn manier van 'positief benaderen' nog niet dan :-)

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Ik zou het woord 'blijf' voor nu even niet gebruiken.
Gewoonlijk gebruik je dat woord en kom je haar dan altijd na een korte tijd ophalen.
Nu wacht ze daar dan dus ook op.

De plaats zou ik aanleren in haar bench.
Eerst met het deurtje inderdaad dicht, dan met het deurtje op een kiertje. Je loopt even weg, komt weer terug en ze mag er weer uit.
Dat 'even weg' ga je iets langer maken, je gaat bijvoorbeeld tien seconden op de bank zitten. Dan loop je weer terug en mag ze er weer uit.
Zo bouw je dat op naar een minuut, vijf minuten, totdat ze blijft liggen totdat jij haar daar vandaan haalt of roept.

Nu ze in de pubertijd zit zou ik zo weinig mogelijk ruimte laten om 'fouten' te maken voor haar. Dus plaats is de bench, met de deur dicht, kan ze ook de fout niet ingaan :-)

Groetjes,

Margje

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Hej Margje,

dus de plaats staat los van 'blijf'. Dat is een goeie, want inderdaad, ze kan makkelijk 10 minuten 'blijf' in haar mand, maar ze koppelt 'blijf' wel aan dat ik bij haar terugkom dus blijft ze wachten. Wel knap, maar als er visite is, is 10 minuten nog erg weinig. En langer wachten op een volgend commando is ook wel weer wat. Ik ga het eens op die manier proberen, dank je :-)

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Hoi Marit,

Positief oplossen is het beste maar ik zal mijn manier ook nog even vertellen.

Ik ga zitten en stuur geen hond de mand in maar negeer de honden volledig en dan gaan ze wel rustig liggen in de mand. Dit is in ieder geval in de keuken het geval omdat daar een mand staat en ze niet op de stoelen mogen komen omdat deze van stof zijn.

Als ik opsta en ik wil niet dat de honden uit de mand gaan dan zeg ik wel een commando en dit is blijf.

Als we in de kamer zijn dan mogen ze hier op de bank. Hebben wij visite dan mogen ze ook op de bank maar moet de visite daar geen hekel aan hebben. Hebben ze dat wel dan stuur ik ze er af en ze gaan rustig naar hun eigen kamer.

Zo kun je zien dat er meerdere wegen zijn die het gewenste resultaat. Ik werk in huis niet veel met commando's omdat dat toch veel druk legt op de hond.

Veel succes en de groetjes van Esther


honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

YES!! :-D :-D

Een hele tijd niks mee gedaan. Sinds vorige week weer wat begonnen. Als wij op de bank zaten, zei ik - met handgebaar - 'in de mand'. Huppa. In de mand. 'goed zo' (niet op de toon waar een brokje bijhoort, zodat ze bij mij zou komen om die te halen). Wij blijven op de bank. Ze is er 3 x uitgekomen. 3 keer weer met handgebaar 'in de mand' en voila. Mevrouw snapt dat ze er dan niet uit hoeft te komen!

Toch haal ik haar er wel uit als we klaar zijn in het zitgedeelte. Zodat ze niet aanleert er zelf weer uit te gaan. Want als ik richting keuken loop, is Daantje toch nog gewend om achter me aan te gaan. En dan beeindigt ze het zelf, iets wat ik liever niet heb. Behalve natuurlijk als ze er zelf ingegaan is natuurlijk.

Het begrip 'in de mand' is nu zonder 'blijf' gerelateerd aan dat ze er niet zelf uit hoeft te komen. En dat ze niet blijft wachten tot een volgend commando!

Dit ga ik steeds 'gebruikelijker maken', steeds wat langer en bij steeds wat meer onrust in de kamer. Maar voor eerst, als er visite is, nog maar even niet. Daar zijn we nog niet aan toe. Voor dan gebruik ik de bench.

YES! Ik ben zo trots, weer iets wat goed gaat! :-D :-D

honden page profiel ..

honden foto van .

Wat goed zeg dat het gelukt is :-)
Leuk is dat he als je ziet hoe ze steeds meer leren.
Het geduld meer dan waard :-D

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Hej Marianne, zeker is het het geduld waard! Het is ook zo leuk om te zien dat ze er eerst nog niet echt aan toe was. Toen was het gewoon zó lastig voor haar om daar bij ons vandaan te liggen. En nu dus niet meer!

honden page profiel marijke  marijke

honden foto van marijke

hoi hoi
ik mijn hondjes het aangeleerdt met op je plek dit is hun bench daar hoeven ze alleen in wanneer we weg gaan ik ga dwielen of stofzuigen daar blijven ze dan en krijgen een koekje of wat anders lekker ik heb het mijn hondjes dit aangeleerdt omdat ze met stofzuigen en dweilen niet rustig blijven in de dweil hangen tegen stofzuiger blaffen
ik hoef nu maar te roepen mucky en ayro op je plaats of plek en ze zitten er in ik doe wel het deurtjes ik heb de bench gekozen omdat ze daar veel in slapen met deurtje open hoor ik heb ook wel een mand maar denk niet dat ze daar blijven zitten
ze blijven wel zitten ergens als het moet asl wij wat lekkers op salon tafel hebben en mucky heeft al een paar keer wat er afgepakt hier zijn wij neit van gedient ze mogen dus wel bij de bank zitten en salon tafel ik zeg dan of mijn man blijf en ze3 blijfen dan ook zitten tot wij weer zeggen kom maar goed gedaan gaan we nu koekje halen probeer het altijd op een leuke manier doen wij dus ok vindt ik zelf normaal iemand denk ik hoor zegt van ga maar in je mand of in de bench en dicht
mijn hondjes mogen erbij zitten zolang ze maar netjes blijven zitten en niks van tafel halen en dit gaat aardig goed succes groetjes marijke en de hondjes

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Hoi Marijke, de bench is bij ons inderdaad ook erin-een koekjes- en wij gaan weg/ stofzuigen of iets. Ik vind het nu gewoon fijn dat Daantje ook op een plek blijft zonder dat het deurtje van haar becnh dicht is. Wij eten vaak bij de bank (niet aan de eettafel), Daantje heeft nog nooit iets van ons gepakt, maar ik vind het vervelend als ze in de buurt is/ tegen benen gaat hangen als wij eten of visite hebben. Maar tuurlijk mag zij ook wel het bezoek even begroeten en even bij ons zijn, alleen pas als ík vind dat ze dat mag.

Haha, ik ben een heel strenge/ strakke baas, waar andere mensen zich niet aan storen bij hun hond, kan ik me wel aan irriteren. Dus nu hebben we een juiste manier gevonden zo :-D

Groetjes Marit

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Op de plaats en blijf, maar hoe?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^