hoe kies ik een pup uit?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Laura & RobbieLaura & Robbie 3 doggies

honden foto van Laura & Robbie

ik ben gewoon midden in de kamer gaan zitten en lekker gaan knuffelen en spelen en toen kwamen we uit op robbie die viel in slaap in mijn armen ik dacht wat een schatje

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe kies ik een pup uit?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Mirjam en Curly Koda Mirjam en Curly Koda 3 doggies

honden foto van Mirjam en Curly Koda

Wij zijn op het oordeel van de fokker afgegaan. En die heeft de perfecte hond bij ons gezocht. Degene die wij eerst op het oog hadden was nogal een brutaaltje en met twee kinderen met een beperking zou dat nogal heftig worden. Koda is in huis heel rustig buiten lekker actief en ook goed uit te dagen tot een spelletje. Ook schrikt hij niet als de kinderen "door het lint gaan" hij weet dat gaat weer over.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 3 doggies

honden foto van Kim en Casper

Wij konden hellaas maar 2 keer gaan kijken en bij de derde keer meenemen. We moesten iedere keer 200 km en ook weer terug. Vandaar dat wij bij 4 weken een voorkeur hebben opgegeven en uiteindelijk is dit Casper geworden. Onze fokker vroeg om een klein bedrag achter te laten. Voor ons een garantie dat we Casper daadwerkelijk kregen en voor haar de garantie dat wij de pup namen. Dit was neit noodzakelijk maar op deze manier zijn wij er samen uitgekomen

honden page profiel  martine martine 3 doggies

honden foto van  martine

Zeker goede afspraken maken, en liefst nog alles op papier laten zetten, zo heb je altijd een bewijsstuk, mocht het verkeerd lopen....het zou niet de eerste keer zijn.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Het is heel lastig om te kiezen. Border collies worden eigenlijk altijd op tekening gekozen en dus al heel snel. Ik heb Bodhi ook met 2 weken al gekozen. Je kijkt toch goed naar de ouderhonden en de raseigenschappen, wat voor honden eruit komen. Mocht een hond nu heel dominant zijn of niet bij je passen, is er altijd ruimte voor overleg of kijken naar een ander nestje. Maar Bodhi was niet echt dominant eigenlijk, dus dat scheelde weer.
Er is ook zeker wat voor te zeggen om te wachten tot een week of 6, zodat je de karaktertjes goed kan zien. Maar dat is het verschil tussen een echte fokker die regelmatig nestjes heeft en een stroom van pupkopers heeft en een pretnestje die toch gauw graag de pups verkocht wil zien hebben, omdat hij er anders mee blijft zitten.
In dit geval is het ook erg lastig, omdat je een kruising koopt. Dus je weet niet welke van de 2 rassen gaat domineren bij een hond.

Het is heel moeilijk een boomerhondje te vinden die niet uit de broodfok komt (en waarbij de ouderhonden zijn getest op erfelijke aandoeningen, heb je daar al op gelet?). Ik zou daar goed over na denken en goed gaan zoeken. Je moet nooit de aanschaf van een hondje aan een bepaalde datum gaan koppelen, want dan ben je minder selectief. Zoals Nienke ook al zegt, een hondje is geen verjaardagscadeau voor een kind...

Ik denk dat je goed naar de rasbeschrijvingen moet kijken, de keuze voor teef of reu moet maken, goed naar de ouderhonden kijken en dan gaan kiezen. Is het zo'n probleem dat een hond dominant is? Dominant betekent niet agressief of ongehoorzaam hoor.

honden page profiel  3 doggies

honden foto van

Bij ons hoeven ze voor een pup geen aanbetaling te doen, als ze de pup móeten nemen omdat ze er een aanbetaling op hebben gedaan voelt niet echt goed vind ik. Stel dat de pup niet is geworden zoals je verwacht had, dan doe ik hem liever aan een ander. Vraag omdat je de eerste keus hebt of je met 6 weken mag kiezen welke je neemt, kijk als je de pup op z'n rug legt, of hij behoorlijk tegenwerkt of rustig blijft liggen. De pup die het meest tegenwerkt is de dominanste, die zich op de rug laat leggen en het wel goed vind is het meest geschikt voor bij kinderen. Ja bij de kleine rassen kun je met 3-4 weken nog niet zeggen welke je moet nemen, ze beginnen dan net iets te lopen.

honden page profiel YessicaYessica 3 doggies

honden foto van Yessica

Wij hebben onze fokker doorgegeven wat voor karakter wij zochten in de pup. Als voorop wilde we een rustige pup en als het kon ook de grootste. De pup die wij op het oog hadden heeft de fokker ons toen afgeraden, omdat die juist het drukste was uit het nest.

We zijn blij dat wij naar de fokker hebben geluisterd. Wat ik hiermee wil zeggen is dat een echte goede fokker luistert naar de nieuwe eigenaren. Die gaat oordelen wat voor mensen jullie zijn en in wat voor omgeving zijn puppy terecht gaat komen en kijkt dan welke pup het beste bij jullie passen. De fokker gaat je niet dwingen om nu al een keus te maken. Dat kan ook niet met 3 weken oude pup. De karakter van de pup is nog niet helemaal duidelijk. Vaak weet de fokker ongeveer wel wat voor pup het is, maar alles kan nog veranderen in die vier weken tijd dat hij nog bij zijn moeder is.

Dat je een aanbetaling moet dan kan, het is een stukje zekerheid vor hem en voor jou. Maar dit alles wel op papier vastleggen dat jij een aanbetaling hebt gedaan en dat je een nog keus mag maken.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Ik heb trouwens geen aanbetaling hoeven te doen... Ben het daar niet zo mee eens, want mocht je door omstandigheden toch niet kiezen voor de pup, ben je je geld kwijt. Snap het vanuit het perspectief van de 'fokker' wel, maar ik zou het zelf niet betalen.

honden page profiel liekelieke

honden foto van lieke

Heb nogmaals contact gehad met de fokker en volgens hen zijn ze allemaal even lief en is er bij hun nestjes nog nooit een onaardig hondje geweest. Heb eerlijk verteld dat het niet goed voelde dat ik nu al een keus moest maken en kon merken dat ze me een "lastige" klant vondt. De rest van de mensen hadden hun keus zo gemaakt namelijk (zijn op dit moment al 3 reutjes verkocht). Het zijn best hele aardige mensen maar ontzettend nuchter. Ze snappen niet dat je er zo "moeilijk" over kunt doen. Het is zoals je al eerder zei deze mensen hebben af en toe een nestje dit is hun laatste nestje en ze willen natuurlijk zo snel mogelijk de pups verkopen. Je hebt ook gelijk dat je geen datum aan de aanschaf van een pup moet koppelen! Ben al weer heel wat wijzer geworden!!

honden page profiel {N}iki & {Y}uca...{N}iki & {Y}uca...

honden foto van {N}iki & {Y}uca...

Ze willen zo snel mogelijk verkopen?

Dat klinkt al niet goed...
En eerdere nestjes..Wie zegt dat dit echt hun laatste nestje is?

Dat staat ZO VAAK op Marktplaats...

Denk er maar goed overna voor je daar een hondje weghaalt,
het kan allemaal goed zijn maar na je laatste berichtje vind k het een beetje vaag overkomen.

Vooral bij de Boomers zijn veel broodfokkers..
Dit hoeft trouwens niet mensen te zijn die slecht voor de hondjes zijn,maar ook die veel nestjes fokken puur om op vakantie te gaan of die neiuwe LCD te kunnen kopen..ik noem maar iets

honden page profiel liekelieke

honden foto van lieke

Ze hebben niet gezegd dat ze de hondjes zo snel mogelijk willen verkopen maar wel dat ze ze niet gaat vasthouden totdat ik weet welke ik hebben wil. Dan kan ik gewoon contact blijven houden en ook blijven langskomen en als ik weet welke ik hebben wil en deze is nog beschikbaar dan kan ik haar alsnog kopen.

honden page profiel naganonagano

honden foto van nagano

dat is lekker je mag gewoon langs blijven komen om nog verder verlieft te worden op 1 van hun pups maar als er iemand volgende week zegt die wil ik dan is ze weg dus
ik ze ga verder zoeken naar een lief pup voor je dochter

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!!

honden foto van Dobber!!!

Ik kan me de reactie van die vrouw wel een beetje begrijpen. Bij mij mochten de mensen ook vanaf drie weken komen en een keuze maken. Misschien niet het handigste, maar toen wilde ik de zekerheid hebben dat ik de pups wel kwijt zou raken.

Het was een niet gepland nestje en ik wilde niet dat er een pup bij ons zou blijven. Daar zou mijn moeder niet tegen kunnen en bovendien zou het beestje totaal geen opvoeding gekregen hebben.

En nee, ik ben geen broodfokker maar ik ben verantwoord met de pups omgegaan. En toch wilde ik ze snel mogelijk de zekerheid dat mensen ze daadwerkelijk op zouden halen. Ze hebben bij mij ook allemaal 100 euro aanbetaald. En niemand vond dat vreemd.

Overigens heb ik de pups dus wel vastgehouden voor mensen als ze een keuze gemaakt hadden.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Ja zoals ik zei; veel kun je aan het karakter van de ouderhonden merken. De moeder van Bodhi was heel rustig en lief. Niet dat Bodhi niet druk was, maar het is wel een zeer lief en zacht hondje. Daar heb ik toch goed naar gekeken.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Wij hebben ook samen met de fokker beslist, zij gaf haar ervaringen aan en wij kozen Mexx (hadden ookal ervaring met een pup, wat scheelt).
Ik zou me niet laten pushen.
Een goede fokker wil dat elk hondje naar een gezin gaat dat matched.
Ik ken fokkers die voor een nest bv 10 reserveringen aannemen terwijl er meestal 6-8 pups worden geboren.
Hun idee erachter: Stel er worden 6 pups geboren en er zijn 10 gegadigden. De 1e 6 mogen steeds komen, evt 2 van de reserves.
Als na 5 a 6 weken duidelijk wordt dat er bv geen pupje tussen zit voor gezin 6 dan wordt dat eerlijk verteld en kijken ze of bij de reserves een geschikt gezin zit.

Nu is dat vaak bij honden met een functie (bv herders). Maar het idee is wel goed vind ik.

Ik hoorde bv laatst dat er 3 mensen op de lijst stonden voor een teef (5 voor een reu), er werd er maar 1 geboren (en 4 reuen). niet nr 1 of 2 kreeg de teef, maar nr 3. Want de teef was ene pittig exemplaar en de 1e 2 gezinnen zouden haar niet aankunnen.

Dat is ook de taak van een fokker. Je wilt voorkomen dat je een hondje meegeeft aan een gezin terwijl je twijfelt of dat wel goed gaat en ze na 8 maand met een verpeste pup bij je terugkomen en een verdrietig gezin.

Deze mensen waar jij kijkt lijken me daar niet geïnteresseerd in te zijn. Die verkopen pups aan iedereen om ze maar kwijt te zijn.

Kijk gewoon even verder, het is namelijk ook erg fijn een goede click met de fokker te hebben. Daar kan je dan op terugvallen bij vragen en problemen.

honden page profiel {N}iki & {Y}uca...{N}iki & {Y}uca...

honden foto van {N}iki & {Y}uca...

Als ze dat niet verteld hebben moet je dat niet zo formuleren,

Ik lees en daar ga ik vanuit

honden page profiel liekelieke

honden foto van lieke

Dat was eigenlijk een reactie op angela haar verhaal hoe ze het verschil formuleerde tussen mensen die regelmatig een nestje hebben of mensen die een pretnestje hebben. Sorry dat ik het verkeerd formuleerde......

honden page profiel {N}iki & {Y}uca...{N}iki & {Y}uca...

honden foto van {N}iki & {Y}uca...

Oke...

Maar goed..ga je nu een pup daar weghalen of niet?

honden page profiel liekelieke

honden foto van lieke

Heb besloten me niet onder druk te laten zetten! Ben erg blij met iedereen die zijn/haar goede advies aan ons heeft gegeven.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Wil je per se een boomer/kruising? Want er zijn een hoop andere leuke hondenrassen die kindvriendelijk zijn en een zacht karakter hebben.

honden page profiel liekelieke

honden foto van lieke

Wij vinden inderdaad een boomer/kruising een leuk hondje, maar je hebt gelijk er zijn ook andere rassen die kindvriendelijk zijn. Had gehoord dat de shih tzu en de kruising ervan met maltezer bijna niet verharen en dat was voor ons één van de redenen om voor deze hondjes te kiezen. Maar heb ondertussen op dit forum ook al gelezen dat dit niet helemaal juist blijkt te zijn. Wij zijn heel wat wijzer geworden ondertussen door dit forum en zijn er dan ook erg blij mee. We gaan er met zijn tweetjes eens goed voor zitten want een hondje neem je niet zomaar maar voor de rest van zijn/haar hondenleventje dus we willen zeker weten dat wij het juiste doen!!!!

honden page profiel sandrasandra

honden foto van sandra

als het geen broodfokker is zou normaal gezien de fokker jou de pup toewijzen navenant wat jij van een hond verwacht,en word de keuze voor jou makkelijker,hoeft perse niet natuurlijk,maar bij onze hondjes is het allemaal zo gegaan ,ik vertelde wat ik wou en wilde verwachten kwestie uiterlijk, grote ,kleur,enz.... en toen heeft de fokker ons de hondjes aangewezen,zo werd het voor ons een makkelijke keuze,waar ik van mijn leven nog geen minuut spijt heb van gehad

honden page profiel sandrasandra

honden foto van sandra

denk een goede keuze lieke nog even te wachten en informeer hier nog wat op het forum er zijn zoveel leuke hondjes,ze zijn daar heus niet alleen die een nestje hebben,en koppel aub geen hond aan een verjaardagscadeau ,het is voor jullie een aanwinst voor de familie,voor jullie allen,er zal heus wel een andere dag komen wanneer het ook leuk is dan een hondje op te halen,wat geef je anders nog als cadeau als je nu al een hondje geeft ,dat is een verkeerde ingesteldheid,maar begrijp uit je verhaal dat je dit ook al zelf hebt gesnapt,supergoed!
kijk rustig aan op jullie gemakje ,hoor vraag en bevraag aan fokkers ,zo kom je meer te weten ,want zo een aankoop van een hondje is echt voor hele lange tijd toch?
het zou niet fijn zijn dat jullie bij verkeerde mensen terechtkwamen met nestjes die alleen uit zijn op geld,goede fokkers spreken niet in eerst instanie over geld ,of ben vlug want ze zijn bijna allemaal besproken ,of of of of....
bij een goed fokker hoef je nooit snel je beslissing te nemen ,maar geeft je de ruimte te beslissen en geef jullie vooral goede raad,en heb de indruk dat dit hier niet het geval was bij dit nest,zij zijn jullie aan het puchen,kruisingen zijn leuk,maar rashondjes ook hoor,dan weet je wel ongeveer hoe ze der gaan uitzien,heb je mama en papahond gezien lieke?
succes sandra

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Hier zijn wat rassen die niet/nauwelijks verharen:

Barbet (franse waterhond)
Bearded collie
Bichon frisé
Bolognezer
Bouvier
Briard
Cairn terrier
Chinese naakthonden en powderpuffs
Coton de Tulear
Havanezer
Ierse softcoated wheaten terriër
Ierse waterspaniel
Kerry blue terrier
Lagotto romagnolo
Leeuwhondje
Lhasa apso
Maltezer
Mexicaanse naakthond
Poedels (meestal ook poedelkruisingen)
Portugese waterhond
Puli
Schapendoes
Schnauzers
Shih Tzu
Spaanse waterhond
Tibetaanse terrier
Vlinderhondje
West highland white terrier
Yorkshire terrier

Shih tzu en maltezer staan er wel bij. Maar het gaat dan wel om goed gefokte hondjes denk ik, waarbij op vachtstructuur wordt gelet. Ik weet niet hoe dat bij kruisingen zit. Die komen meestal uit de broodfok (de ouderhonden bij pretnestjes zijn doorgaans ook uit de broodfok - enkele uitzonderingen daar gelaten).
Vaak verharen honden met een krullerige vacht en met een ondervacht niet veel (als ze worden geplukt).

honden page profiel marionmarion

honden foto van marion

ik ben het helemaal met kees van den broek eens! zo is het bij ons ook gegaan met mandy en zo zou ik het zelf ook doen als we een nestje hadden
met 3 weken kun je niet veel verschillen zien hoor later pas krijgen ze een puppytest en vaak zal een goede fokker dan kijken welk hondje er bij jullie past
wij stonden op een lijst en het ging op volgorde van die lijst
toen wij onze pup mochten halen hadden we wel nog keus en de fokster zei ga maar eens op je gemak erbij om te kijken ze had al wel een pup voor ons in gedachten en wij kozen ook net die pup uit
enne.....een juiste keuze! ;-)
heel veel succes emt jullie keuze!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe kies ik een pup uit?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: wanneer zie je verschil? hmm???
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^