Heeft een hond besef van tijd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Verplaatst naar gedrag..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heeft een hond besef van tijd?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel DD

honden foto van D

DJ hier lijkt wel of hij een klok in geslikt heeft.
Hij waarschuwt de baas wanneer deze zijn brood moet klaar maken voor de volgende dag om mee te nemen naar zijn werk. DJ waarschuwt hem ook als hij thee moet zetten 's avonds, maar hij weet ook op welke dag de baas niet op de bank gaat liggen na het avondeten. Dat is namelijk de donderdag. En wanneer er een extra dag is dat de baas niet gaat liggen, dan zie je hem kijken zo van hé............het is geen donderdag, dus er klopt iets niet. (ja, ja...ik weet.....wij mensen zien dat als.....zo kijken, maar een hond kan natuurlijk eigenlijk niet zo denken, maar wij maken da er van. Toch vind ik dat wel geinig)
DJ is ook veel blijer als we langer weg zijn dan normaal. Zoals gisteren, hadden we een verjaardagsfeestje van onze kleinzoon, die werd 1 jaar. We bleven daar ook eten en voor het eerst was DJ heel lang alleen. (hij kan naar buiten, dus hij hoeft niets op te houden) Maar mijn hemel, hij was zo door het dollen heen, niet normaal meer, toen wij thuiskwamen. Dus in mijn beleving heeft hij wel degelijk door dat we veel langer weg waren geweest dan anders.

Dus ja, ik denk wel degelijk dat een hond tijdsbesef heeft, in ieder geval een biologische klok hebben.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

" Sire heeft tijdsbesef.
Hij weet precies wanneer het woensdagavond is, dan clickertrainen we. Een keer ging de les niet door en heeft hij de hele avond zitten zeuren!
Hij weet ook hoe laat het is. Hij gaat meestal 10.00, 15.00, 20.00 en 's nacht uit.

Al heb ik om 15.00 2,5 uur met hem gelopen, hij staat toch om 20.00 me met zijn neus in mijn knieholte te prikken. Hij moet dan absoluut nog niet, maar weet dat het tijd is voor zijn avond wandeling. Hij ligt nu ook op schoot heel erg aanwezig te zijn, want het is bijna tijd!

En het heeft niets te maken met gewoonte want, we hebben een heel onregelmatig ritme.

Slimme Sire :-D "


En dat is dus gewenning.. hier net zo, meestal krijgen ze eten zodra mn moeder thuiskomt van dr werk, rond 1800 uur dus, en omdat dat altijd zo gaat staan ze, op een vrije dag, om kwart voor te zeuren dat het tijd is..

honden page profiel Ralph, Bo en DexRalph, Bo en Dex

honden foto van Ralph, Bo en Dex

Echt tijdsbesef hebben ze niet denk ik. Maar ben wel overtuigd dat ze door de routine van de baas weten wanneer wat gebeurd. Ik geef de honden nooit op vaste tijden eten en laat ze zoveel mogelijk op verschillende tijdstippen uit. Maar sommige routines kan ik niet omheen (o.a. naar werk en weer naar huis), en die kennen ze maar als te goed.

Ik heb ooit een webcam neergezet om te zien of dit inderdaad zo is. Lagen te slapen op de bank, en ongeveer om half 5 's middags werden ze wakker en gingen ze naast elkaar op de uitkijk staan en keken elke fietser en auto na. Reden: ik kom bijna altijd om 10 over half 5 thuis van het werk. Tussen de middag was dat ook zo, 10 voor 12 op de uitkijk want de baas komt 12 uur naar huis om te lunchen.

Tussen de middag is nu niet meer zo'n vaste tijd maar einde van de middag wel, en dat is op zich best facinerend om te zien dat ze bijna exact weten wanneer de baas zo'n beetje thuis komt.

honden page profiel annemieke&nakannemieke&nak

honden foto van annemieke&nak

Ik vind dat mijn hond,in ieder geval wel tijdsbesef heeft.Voor de rest sluit ik me volledig bij Gorby aan.

honden page profiel BellaBella

honden foto van Bella

Je zou soms denken van wel.... maar ik denk echt dat wij altijd proberen onze honden te vermenselijken. Het tijdsbesf van een hond ligt denk ik meer aan de biologische klok, het ritme van daglicht etc.

en vooral heel veel gewoonte. Ziva staat meestal om 6 uur naast mijn bed. Lijkt alsof ze kan klokkijken maar het is puur omdat ik dan altijd rond die tijd naar het toilet moet en zij heeft dat netjes overgenomen. Ze gaat dan dus de tuin in.

honden page profiel Prins J.J.Prins J.J.

honden foto van Prins J.J.

"
Hij kon dat: 50minuten zonder enige geluid. Daarna begon hij ca. een half uur lang af en toe zachtjes te piepen, met ca. 1.5uur was zijn zelfbeheersing op en ging hij huilen en blaffen en raakte hij alsnog in paniek. Eerst geloofde gt van MGaus het niet, maar na verschillende filmopname's konden er letterlijk de klok op gelijk gezetten, ongeacht of hij iets heel groots had gehad om op te kluiven of iets kleins (om even de band te verbreken wat bij hem de sleutel bleek te zijn). Hij had dus een zeer goed besef van tijd en tijdsduur.

misschien dat de ene hond het meer heeft als de ander, of dat ze het ontwikkelen in de loop van hun leven, maar volgens mij weten ze best of je uren bent weggeweest of 5 minuten. Maar........ das mijn ervaring, want je hoort vaak anders ;-) "



Ja inderdaad, dat doet onze hond dus ook! Die heeft verlatingsangst en heb het opgebouwd naar ongeveer een uur, maar daarna begint hij ook standaard te blaffen (en niet omdat we altijd na een uur thuis komen, dus geen gewenning). Hij vindt het dan gewoon te lang duren. De theorie van ´als hij en half uur alleen kan blijven dan kan hij het ook 3 uur´ )of ik weet eigenlijk niet wat er voor staat' gaat duidelijk niet op!

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik geloof er niet zo in, of ik een uur of 2 of 3 uur weg ben. Wel of ik even naar boven ben geweest of naar de wc of ik heb gewerkt.

Ook of het tijd is om te eten, of uitgelaten te worden hangt vaak samen met de rituelen die je elke dag uitvoert. Kan in hele kleine dingen zitten, maar dat onthoudt een hond wel.

Ik prbeer onvoorspelbaar te blijven maar door het ritme van werken etc. lukt dat niet altijd, merk ik.
Helaas...

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

Als ik 3 weken aan een stuk weekends en doordeweeks m'n wekker op 7 uur zet, wordt ik steeds vaker enkele minuten voordat de wekker afloopt wakker.
Als ik m'n wekker daarna op 10 uur zet, wordt ik de eerste dagen toch om iets voor 7 uur wakker.
En slapend klokkijken lukt me niet ;-)

Dat is misschien een onderbewuste reactie van de hersenen op routine, en dat geld dan misschien ook voor honden.
Als je je hond nooit op vaste tijden voert of uitlaat, zal hij die reactie niet door krijgen.

Anderzijds:
Als ik thuis kom verwacht ik altijd een rustig ontvangst, wel een vrolijke begroeting maar geen opwinding. O-)
Dat gaat ze goed af als ik 1a2 uur weg ben geweest,
maar ik merk wel, hoe langer ik weg ben geweest, hoe meer moeite ze hebben met rustig blijven.

Dus ik denk dat een hond misschien wel besef heeft van langdurig en kortdurig.
En verder reageren op routine en niet op tijd.

honden page profiel jojo

honden foto van jo

Een hond heeft routine en geen besef van tyd.
En voor een hond kent alleen het heden.

honden page profiel diane en tankdiane en tank

honden foto van diane en tank

nee hebben ze niet en zeker niet als je ze op verschillende tijden uitlaat zodat ze niet bij een bepaalde tijd aan het dralen zijn.
tank is ook altijd blij als ik zelfs nog maar even naar boven ben geweest om wat te pakken hahaha

honden page profiel AngelicaAngelica

honden foto van Angelica

Ik weet niet of mijn hond dat heeft,maar ik weet van het dierenasiel dat honden geen bessef van tijd hebben,wel geheugen! ;-)

honden page profiel Thijs & ZennaThijs & Zenna

honden foto van Thijs & Zenna

" We maken ZELF van honden op tijd..
En als er wel wat op tijd is is er voor Sterre niks aan tijd verbonden..
Of ik haar nu om 07.30 uitlaat of pas om 11.00 ze wacht rustig af..

Als je niet huis bent en niet om 17.00 thuis bent zoals anders dan blijft de hond gewoon liggen slapen..

Een hond reageeet op prikkels en signalen om hem heen..
Geluiden en handelingen..

Aardappels schillen of de keuken in gaan om 16.00 getekend; de baas komt zo thuis..

De wekker in de ochtend loopt af;
Baasje komt zo de slaapkamer uit..

Geen wekker ..?
Dan zal de hond blijven liggen als je slaapkamer uitloopt..

"


Hier ook zo, Zenna wacht steeds geduldig af. Een stafford pup van 8 en halve maand nu. Mijn dagen zijn steeds verschillend, dus opstaan, wandelen en eten zijn bijna nooit op hetzelfde uur.
En daar doet ze helemaal niet moeilijk over. Zalig gewoon. ik had er wel schrik voor, omdat men mij vertelde dat routine belangrijk is voor een hond. Voor Zenna niet zo blijkbaar. Die is echt met alles blij... :-D

honden page profiel KiriKiri

honden foto van Kiri

" Een hond heeft routine en geen besef van tyd.
En voor een hond kent alleen het heden. "


Mooi gezegd.. Heel veel verhalen hier zijn af te leiden van het Pavlov effect of te wel conditionering... Als ik iedere nacht mijn wekker zet om 3 uur en ga plassen, geheid dat na een week ik vanzelf wakker (als ik mazzel heb anders plas ik in mijn nest) wordt om 3 uur. Tijdsbesef??? Nee, conditionering, ik heb mezelf aangeleerd om 3 uur naar het toilet te gaan.

Als ik een fricandel pak om te snijden staat er een hele blije gup naast me want we gaan iets leuks doen. conditionering, ze weet echt niet of het nu donderdag, woensdag en zondag is. Ze weet alleen fricandel is iets leuks...

Een hond heeft geen tijdsbesef maar handelt naar routine, geluiden en indrukken die hij krijgt vanuit de mens of omgeving

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie

honden foto van Floor en Fiefie

en daar ben ik het mee eens jo :-D

tijd heeft de mens uitgevonden....

honden page profiel Truida, Kenzo & Rocky (RIP)Truida, Kenzo & Rocky (RIP)

honden foto van Truida, Kenzo & Rocky (RIP)

Tijdsbesef daarvan kan ik me voorstellen dat het door routine komt.
Maar besef van tijdsduur heeft Rocky zeker wel.
Als ik 5 min. weg ben geweest is hij blij dat ik er weer ben.
Maar als ik zo'n 2 uur weg geweest ben zou hij mij het liefst om mijn nek vliegen.

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Iemand heeft mij eens uitgelegd dat een hond niet weet of je een half uur of twee uur wegblijft.Het enthousiasme bij thuiskomst zal geen verschil maken.

Kom je echter thuis na verloop van tijd en pakt een boodschappentas en gaat weer de deur uit,dan zal je hond dat beslist niet waarderen.En zou zelfs van nijd wat kunnen gaan slopen.

Dus niet de tijd maar het aantal keren dat je de deur uitgaat is van belang.

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

Ik denk dat een hond prima weet/voelt of je kort of lang bent weggeweest. Het feit dat mensen hier aan twijfelen is omdat het niet is "onderzocht" dus bestaat het (nog) niet O-)
Een hond die zich veilig voelt,zal prima alleen kunnen blijven. Het maakt dan voor een hond weinig uit of je kort of langer weg gaat, je hond vertrouwd dat je terug komt.

Als ik langer weg ben geweest dan gedragen mijn honden zich echt blijer.

Helmadix (Gast)

Ik weet het niet, maar vermoed van wel.
Wat ze in ieder geval wel hebben is een lichaam dat op een gegeven moment moet plassen, honger krijgt, moe wordt, wil drinken. Kan goed zijn dat ze zo tijd meten. En onze kan bv na 5 minuten heel blij zijn (nog wakker) en na 4 uur minder opgewonden omdat hij dan heel ontspannen heeft lopen slapen. Maar als er iets is gebeurd (bv vuurwerk), of hij was niet aan slaap toe, dan is het weer heel anders.

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

Ik ben het voor de verandering eens met Ilja eens. O-)

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Ik heb ook niet het idee dat onze honden een nauwkeurig tijdsbesef hebben.
Zit me ook af te vragen wat een hond daar zowiezo mee zou moeten in de natuur.
"ahha vandaag is het vrijdag, dus morgen gaan we naar het strand"??
Dus zal hij reageren op signalen, en dan bedoel ik ook alle signalen die er voor handen zijn.

(Het openbaar vervoer rijdt voorbij, een kerkklok, een schoolbel in de verte, de afzuigkap van de buren die geurtjes naar buiten gooit, Een specifiek motorgeluid voor net die ene auto)





honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Bewust niet nee, denk ik niet. Hij kan niet klokkijken. En als hij uit logeren gaat zittie zich niet af te vragen of ik dan vandaag eindelijk hem kom halen want 'ik zit hier nu al twee dagen'

Maar wel routines, inderdaad geluiden en bewegingen in en om het huis. Langer als 5 uur alleen laten doen we niet omdat dat een soort cruciaal punt is, daarna komen ze in opstand. Ik denk dat het geinitieerd wordt door de katten overigens O-) O-)

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Een hond kijkt geen klok, maar dit wil niet zeggen dat er geen tijdsbesef is.

Ik voer mijn honden nooit op gezette tijden. Dit heb ik snel afgeleerd toen ik dit bij mijn eerste hond wel deed; hij begon erg te zeuren als ik door omstandigheden me niet aan de tijd kon houden. Met meerdere honden dus zeker onpraktisch.

Tijdsbesef is dus niet afhankelijk van klok kunnen kijken, maar van oa licht besef, honger gevoel, eenzaamheids gevoel, slaap/waak enz.

Hoewel dit niet op een klok staat, geeft het wel degelijk een tijdsbesef, hoe langer de hond zonder eten, hoe meer honger. Zou het dan niet logisch zijn; hoe langer zonder gezelschap hoe meer het gevoel van eenzaamheid?

Laten we daar toch wel aan denken als we een hond alleen laten, en niet voor het gemak denken: ach hij heeft geen tijsbesef, het maakt niet uit of hij twee minuten of vier uur alleen is.

Het feit dat hij ook na twee minuten al blij is als hij ons weer ziet, heeft een andere oorzaak: het prachtige onvoorwaardelijke karakter van een hond, altijd eerlijk om zich uit te drukken, geniet ervan!

honden page profiel HannaHanna

honden foto van Hanna

Mijn honden hebben geen tijd besef.

Ze weten als ik het hek in de tuin uitga, ik niet aanwezig ben. Ook al zet ik de kliko buiten en kom terug, zijn ze net zo blij als dat ik van boodschappen
terug kom.

Ze krijgen geen vaste eet tijd, en gaan ook niet op een vaste tijd uit.

Als ik mijn haren kam, staan ze al te dansen, ook al ga ik daarna boodschappen halen.

Dus ik denk niet dat ze tijd besef hebben.

suzanne (Gast)

een hond weet bijvoorbeeld wel dat wanneer je bijv. met zijn 2en woont, en de 1 werkt, de ander is thuis, dan weet de hond wel ongeveer hoe laat de werkende persoon thuis komt......

ik heb ook wel eens gehoord dat een hond echt naar de klok zat te kijken en zat te wachten op zijn baasje, maar dat kan ook nep zijn.....

en ja als baasje werkt en vrouwtje is thuis, kan hij ook merken aan de handelingen van vrouwtje wanneer baasje weer thuis komt.....

dus ik denk ook een biologische klok en geen tijdsbesef

Anoniem (Gast)

" Ik had als kind zijnde een hond die mij elke dag kwam ophalen bij de bushalte als ik van school afkwam. Ik kwam altijd om 16.15 uur terug van school en dan stond hij al bij de bushalte te wachten.
Iedere dag rond 16.00 uur zag mijn moeder dan dat mijn hond naar de bushalte ging lopen, dat was ongeveer 10 minuten lopen.

Op een gegeven moment kreeg ik een ongeluk waardoor ik een half jaar in het ziekenhuis heb gelegen. Mijn hond begreep dat uiteraard niet en hij liep dan ook elke dag trouw naar bushalte en daar bleef hij vaak liggen tot 's avonds laat totdat mijn ouders erachter kwamen dat hij weg was en hem weer gingen ophalen.

Ik weet zeker dat mijn hond een uitstekend tijdsbesef had, vaak op de minuut nauwkeurig. Ik heb mij hier ook vaak over verbaasd. "

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

Ik had een vrij vaste tijd van thuiskomen vroeger, was ik 'te laat' dan Chenak mij dat haarfijn te vertellen, ik kreeg een complete scheldkannonade over me heen ;-) . Zij kenden ook het verschil tussen week en weekend dagen. Onze jonkies moeten we nog een keer uitleggen dat als we doorderweeks om kwart voor zeven opstaan, dat we dat in het weekeinde niet altijd doen ;-)

Veel halen ze denk ik wel uit context,beter gehoor etc. De ene hond heeft denk ik meer tijdsbesef dan de andere, maar of het erg is als je langer weg bent en de hond dat door heeft, dat maken wij ervan.... Mijn honden zijn blij om mij te zien ook omdat dat leuke dingen doen betekent; lopen, eten aandacht etc etc. Ik maak mij er echter geen illusies over dat ze in de tijd dat ik weg ben, smachtend voor deur op mijn terugkomst liggen te wachten. Ze amuseren zich best wel ;-) helaas... Gisteren vergeten een bloemenmand na he watergeven op de pup veilige plek terug te zetten, die is nu niet meer... De knop van het koord van onze nieuwe parasol is ook op mysterieuze wijze verdwenen.

Overigens zijn ze net zo blij om mij te zien als mijn vriend wel thuis is of als hij niet thuis is. Gaat dus niet zozeer om het alleen zijn, ze mogen me blijkbaar wel ;-)

Mireile

sita (Gast)

goh

Alleen mensen denken in 'tijd'. Wij delen onze dag in in uren, minuten, ... .
Een hond zal wel weten of iets lang duurt of niet, maar of dat 'lang' nu 3 min of 3 uur, zal een beetje afhankelijk zijn van hoe die er zich bij voelt denk ik, bvb 3 min kunnen lang zijn voor een hond als ie moet wachten met eten dat voor zijn neus staat, maar loopt ie 3 min vrij los, dan zal dat zeker zo gepasseert zijn. En ze leven gewoon volgens hun bioritme.

Athans zo zie ik het lol

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heeft een hond besef van tijd?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: tips voor het aandoen van tuigje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^