Vertoont mijn pup nu al dominant gedrag?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel marliesmarlies

honden foto van marlies

Hoi,

Sinds 3 dagen hebben wij een pup, een havanezer reutje van 9 weken oud.
De fokker gaf ons al de informatie dat hij de leider van de bende was, liet zich altijd wel horen.
Nu is het al een paar keer voor gekomen dat hij wanneer mijn dochter(8jaar)hem op wilde pakken, gromde en naar haar beet. Wanneer hij ligt te slapen laat ze hem met rust, ze mag hem dan niet pakken van ons. Het lijkt mij dat dit gedrag gelijk nu al niet getolereerd mag worden!Hoe klein en schattig hij nu ook is.
Nu lees ik van alles wat je moet doen, maar dat loopt uiteen van gelijk op zijn rug leggen tot negeren.
Ook met contact naar andere honden is hij erg fel.
Gaat hier fel blaffend, grommend en met ontblote tandjes op af.
Daar wij natuurlijk willen dat het een lieve gezinshond wordt wil ik hier gelijk goed op in gaan.

Wie heeft er tips voor mij.
Alvast bedankt

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vertoont mijn pup nu al dominant gedrag?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel IrisIris 2 doggies

honden foto van Iris

Een pup van deze leeftijd zou je al spelend wel op zijn rug moeten kunnen leggen, maar dat zal met deze pup juist een probleem zijn.
Julie dochter is nog te jong voor hem om haar als volwassen mens te laten ervaren. Maar oppakken vinden honden niet altijd fijn en dat zou ik julie dochter ook niet meer laten doen. Bijten mag niet maar het helpt bij mijn honden/pups als ik au zeg.
In de honden wereld word zijn gedrag door andere honden die goed gesocialiseerd zijn tot op een bepaalde hoogte getollereerd.

honden page profiel Janneke van BommelJanneke van Bommel 3 doggies

honden foto van Janneke van Bommel

Hallo,

Ik zou om te beginnen je dochtertje verbieden om de hond op te pakken. Dat is nergens goed voor. Een hond hoeft dat helemaal niet leuk te vinden! En de manier waarop hij dat verteld, hij kan immers niet praten, is de manier die jij hierboven schrijft!!!

Een hond voelt zich meestal ranghoger als een kind tot de 12 jaar. Dan pas gaan kinderen automatisch boven de honden staan. Je zult begrijpen dat dat per hond en kind veel kan verschillen...

Dus neem samen met je dochtertje een momentje dat jullie met jullie pup gaan spelen, bv. samen een balletje weggooien enz. Zo maak je het contact voor beide leuk! Ga niet verwachten dat je pup dit een half uur vol kan houden, dat zal niet het geval zijn. Maar pak dan een aantal korte momentjes per dag. bv. op een vast tijdstip. Dat is voor je dochtertje dan ook duidelijk! Zorg ook dat je nu al begint met een commando voor KLAAR met spelen. Tuurlijk weet je hodnje in het begin niet wat het inhoudt, maar dat zal snel wel zo zijn. Je dochtertje kan dan over een tijdje zelf spelen met haar hondenvriendje en dit commando ook gebruiken als ze klaar is met spelen.

Ik zou je kleine scheetje zeker nog niet op zijn rug gaan leggen, hij weet niet wat er gebeurd!!!
En als je dochter het eerste contact maakt en hij gromt, is zij de schuldige niet je hond!!!

Is het andersom dan weg "duwen" en verder negeren, Niets zeggen dus en niet aankijken!!! Zo volhouden tot hij het opgeeft! Het kan zijn dat dit 3 keer is maar het kan ook zijn dat het 30 keer nodig is! Maar als je nu volhoudt hebben jullie eerder plezier van elkaar en hoef je hem niet telkens meer te corrigeren.

Ik raad zeker aan om met jullie pup naar een puppycursus te gaan. Eentje waar ze veel aan socialisatie doen. Want het is een beetje vreemd dat hij nu al fel is naar andere honden toe. Normaal vind een pup dat altijd erg leuk! Dus vraag vantevoren of de hondjes samen mogen spelen, en leg dan je verhaal uit. Zodat de instructeur zeker de eerste keer mee kan kijken naar het gedrag!

Voor jullie zelf, ga contact niet uit de weg. Je pup moet leren dat andere honden leuk zijn. Dus spreek iemand aan die je bv. kent of elke dag met uitlaten tegen komt. Vraag of de honden even mogen snuffelen. moet het natuurlijk wel een stabiele hond zijn he!!!

veel succes,

Groetjes janneke,
lebbers Jara en Beau!

honden page profiel aadjeaadje

honden foto van aadje

hey Marlies

onze Syco deed dit ook!!!!!!!!!
hij is nu bijna 6 maanden en het gaat super goed!!
doet hij dit trouwens ook als JIJ hem oppakt?

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Beste Marlies,

Je hebt hier een heel zelfverzekerd exemplaar te pakken!
Op zich is dat helemaal niet erg en heeft dat ook veel voordelen. Maar zoals je hebt gemerkt is hij wat overmoedig en denkt hij jullie even te vertellen hoe het allemaal in elkaar zit!

Veel mensen vergelijken een pupje met een baby, maar het is absoluut niet vergelijkbaar.
Een mensenbaby is voor een zoogdier pas superlaat in staat zichzelf te redden.
Pups moeten dit al veel eerder doen, de moeder met zes, zeven weken ze al weg te snauwen, ze moeten leren zichzelf te redden, op eigen benen te staan. Uiteraard met een vangnet, maar ze leren het al wel.

Jouw pup is heel zeker van zichzelf, maar moet wel leren wie hier nou eigenlijk de baas is en wat wel en niet kan. Dit leer je al met een spelletje. Haal alle speeltjes van de grond, op 1tje na. Daar mag hij mee spelen, de rest van de familie kijkt daar niet naar om.
Als jij wil spelen, pak je een speeltje uit de kast, en ga je met hem spelen. Zodra hij in je vinger bijt is het spelletje afgelopen. Zodra je vindt dat hij teveel gromt of hapt, is het spelletje ook afgelopen. Jij pakt het speeltje, bergt het op en gaat op de bank zitten en schenkt geen aandacht meer aan hem.
Gaat het spelen goed, win dan zelf het laatste spelletje door het speeltje te ruilen voor een snoepje en berg het speeltje dan op. Zeg duidelijk 'klaar' en stop helemaal met hem aandacht te schenken.

Gedraag je in alle opzichten als een 'leider'. Jij bepaald!
Dit klinkt hard naar een pupje, maar een pup heeft leiding nodig, die zou hij in een roedel ook krijgen en dan niet van 1 hond, maar van alle ooms en tantes!

Verder zou ik zeker naar een goede hondenschool gaan.
Woon je in omgeving Rotterdam dan kan ik Chantal Olfers ten zeerste aanraden. Ik heb jaren bij haar gewerkt en echt met eigen ogen gezien hoe zo'n klein 'terroristje' ;-) veranderde in een leuke, gezellige hond en dat zonder mopperen en straf, gewoon met duidelijkheid.
Woon je in een andere omgeving, laat het even weten, dan kijk ik voor je of er iets vergelijkbaars is.

Nou lang verhaal.. maar ik vind het zelf heel belangrijk dat je vanaf dag 1 duidelijk bent naar je pup, dat het leuk voor je is om een pup te hebben en dat het uitgroeit tot een gezellige vrolijke lieve hond. En vooral dat je niet de hele dag hoeft te 'mopperen' van 'nee... niet dit doen', 'ah! blijf af!' Niet alleen tegen je kind, maar ook tegen de hond, daar word je zelf gek van, dat politieagentje spelen.

Groetjes, Margje

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Ohw en dan nog even over wat Janneke zegt:

Ik zou je kleine scheetje zeker nog niet op zijn rug gaan leggen, hij weet niet wat er gebeurd!!!
En als je dochter het eerste contact maakt en hij gromt, is zij de schuldige niet je hond!!!


Daar ben ik het dan persoonlijk niet mee eens. Als je bij de honden in het nest kijkt, zie je al dat ze door hun moeder al regelmatig met een grom en een poot op hun rug zijn gelegd.
Ik vind ook dat jij dat nog niet moet doen, maar dat is meer omdat je nog niet weet hoe je dat goed doet. Een hond snapt het alleen als je het op een 'hondse' manier doet en niet zoals wij mensen geneigd zijn, past, boem op de rug gooien en blijven duwen op die borstkas, helemaal fout!

Maar goed, dat leer je wel hoe je dat op een goede manier aanpakt.

Groetjes Margje

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Even correctie:

Met de tweede zin in de quote van Janneke:
En als je dochter het eerste contact maakt en hij gromt, is zij de schuldige niet je hond!!!
ben ik het wel helemaal eens, met heel haar verhaal verder trouwens ;-)
Maar dit is mijn persoonlijke mening, dus of het waar is moet ieder voor zichzelf natuurlijk uitmaken.

Groetjes, Margje

honden page profiel marliesmarlies

honden foto van marlies

Hallo allemaal
Als eerst bedankt voor de snelle reactie´s.
Ik ga hier dan ook mee aan de slag, heb mijn dochter hier al over ingelicht.
Dat ze hem niet meer op mag pakken, en dat we samen gaan spelen.
Hij gromt niet naar mij als ik hem op pak.
Is juist erg aanhankelijk naar mij toe, loopt continue achter mij aan, als ik ergens zit ligt hij met zijn kopje op mijn voet. Ligt hij dan te slapen en loop ik ergens anders naar toe dan gaat hij gelijk mee.
Hij probeert ook wel mijn aandacht te trekken door te staan piepen en/of blaffen, dit negeer ik dan op dat moment.
Het liefst zou hij op mijn schoot willen liggen, maar dit is niet de bedoeling.

Anderzijds lijkt hij soms ook juist wat angstig, wanneer er iemand binnen komt houdt hij afstand en staat dan te blaffen.
Hij geeft al redelijk goed aan wanneer hij moet plassen of poepen. Ik heb een krant voor de deur gelegd, wanneer hij binnen iets doet is het telkens op de krant. Ook buiten doet hij dit al redelijk goed.
's nachts maak ik gebruik van de doos methode, naast bed. Ook dit gaat prima, ik hoor hem de gehele nacht niet.
Ik ga het zeker overwegen om met hem naar een cursus te gaan, ik woon in de omgeving van roosendaal

honden page profiel

Ik lees hier over het niet mogen oppakken van de pup door je dochtertje, maar eigenlijk mag ze helemaal niet naar de pup toegaan. Hij moet bij haar komen en dan kan ze aaien, kroelen enz.
Ik heb met mijn teckeltje meegemaakt dat kinderen persé naar hem toe wilden om hem te aaien enz. Hij vond dit niet leuk, bedreigend zelfs. Als ze hem riepen en dan met hem kroelden was het helemaal toppie. Komt ook nog eens een keer omdat kinderen niet op de hurken gaan maar half voorovergebogen de hond van bovenaf willen aaien... Eigenlijk heel dubbel voor een hond: aan de ene kant is het kind de ranglagere (want kind gaat naar hond) en aan de andere kant is er de benadering als door een ranghogere (vanuit de hoogte aaien, meestal richting kop).
Dus de pup moet naar haar komen en niet andersom!

honden page profiel jojo

honden foto van jo

ben het eens met martie.
de pup moet naar jouw toekomen en niet andersom.
als een pup of (hond)jouw benadert wilt die meestal kontact.
en een hond op tillen en dwingen moet je nooit doen.
als een hond behoefde heb aan aandacht of spelen komt die vanzelf.

groetjes joke en dr hondjes :-D

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Marlies,

Leer gelijk je hondje NIET de hele dag achter je aan te hobbelen. Dat is geen liefde, dat is controle.... O-)

Leer hem op gezette tijden alleen te zijn terwijl je thuis bent.
Gewoon alleen in de gang of in de bijkeuken leggen.
Bijvooreeld "standaard" na het ochtend wandelingetje; eten geven in de bijkeuken en de deur dicht doen; tijd om te slapen...

Dat doe je meerdere momenten per dag.
Geef je hondje niet het hele huis tot zijn beschikking.
Het vertrek waar jullie zijn - als hij niet slaapt - is groot genoeg..

Verlaat je het vertrek, doe dan de deur dicht en laat hem een paar tellen alleen. Niet gegroeten als je terug komt er niks bijzonders gebeurd.
Neem de hond dus niet mee naar de wc o.i.d.

Zoek geen oogcontact als hij staat te drammen/piepen. Niet tolereren dat hij op schoot wil of op de bank...
Leer hem dat hij z'n eigen plekje heeft...
Natuurlijk moet je ook eens met hem knuffelen maar dan op jouw voorwaarden en in jouw tijd...
Aai hem niet de hele dag door, daar worden honden heel vervelend van...
Een aai moet hij verdienen...

Wel iedere dag 2 x spelen op de manier die Margje uitlegt. Leer je hondje komen met een beloning. Dan heeft hij een motivatie om te blijven komen...
Laat je hondje nu al los lopen op veilige plekken en laat weten dat je lekkere beloningen bij je hebt...Roep je hondje, beloon hem en laat hem weer lopen...
Zodat hij niet leert, komen is einde spelen met m'n vriendjes en heerlijk de wereld ontdekken...
Komen bij de baas is ALTIJD een feestje!!!

Leer je hondje nu al wat borstelen is..
Doe dit in het begin heel kort en bouw hier iedere dag een minuutje aan vast.
Door de herhaling zal hij het makkelijk leren...
Sta niet toe dat hij je bijt...

Leer hem dat je in de bek kan kijken, oren kan checken, pootjes kan bekijken...

Zorg dat zijn vacht niet in de klit komt. Als je dan pas begint te borstelen, dan heb je gelijk een probleem omdat je hem dan zeer gaat doen.
En dan krijgt hij uiteraard een hekel aan kammen en borstelen. En leert automatisch bijten...

Leer hem te liggen voor een borstelbeurt...
Zodat je de buik, oksels en liezen ook kunt kammen.. Is je hondje een reu, houd dan het haar aan zijn plassertje kort.

Havaneesjes hebben haren in de gehoorgang groeien. Die kun je er uit halen. Durf je dat zelf niet, ga dan even bij een trimsalon langs...
Vraag gelijk of ze naar de nageltjes kijken...

Laat bezoek je hondje niet aan te staren als hij er tegen blaft. Negeren is de boodschap!! O-)

Succes, lieve groet, Ilja
High-five van *Sterre*

honden page profiel marliesmarlies

honden foto van marlies

Ja, Ilja goed dat je dat zegt, over het achter mij aan hobbelen.
Ik dacht eigenlijk dat hij dat meer deed omdat hij bang was om alleen gelaten te worden.
En dit moet hij straks toch wel kunnen, alleen blijven. Ik probeer ook al wel om een paar tellen naar een andere ruimte te gaan, maar hij gaat dan gelijk piepen. Bij terugkomst geef ik hem geen aandacht. Maar is het dan niet erg dat hij even piept.
Wat betreft belonen bij o.a. het roepen dat hij moet komen deed ik al. Ik merk wel dat hij leergierig is, o.a. met zindelijks training en komen als ik hem roep.
Daarbij is hij natuurlijk nog maar net 3 dagen bij ons.
Ik vindt het trouwens harstikke leuk dat ik al zoveel reactie´s heb gekregen.
Allemaal alvast bedankt

gr marlies

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Marlies,

Nee, geeft niks als hij piept...
Negeren dan blust het uit....
Hij zal eerst nog harder gaan piepen, omdat het hem niet lukt zijn zin te krijgen...
Let ook op dat je dochter of je man niet naar hem kijken...
Want dan heeft hij z'n zin weer...

Als je hem geregeld een paar keer per dag - na het uitlaten en eten geven - alleen legt - en je maakt daar een regelmaat van dan zal hij dit als iets "gewoons" gaan beschouwen...

Dan is de overstap- tot écht even alleen zijn - niet groot... ;-)

Als je zo ver ben om hem alleen te laten, heb je eerst geoeffend met even de vuilnisbak buitenzetten of even iets aan de buren aanreiken..."Dus weg en terug"..

Niet gelijk lang weg blijven...

Je hebt hem dan al op het plekje liggen waar hij overdag al alleen ligt, dus da's dan een vertrouwd plekje...

Als dat ff weggaan, goed gaat, dan ga je wat langer weg...
Niets zeggen als je weggaat..
.
Het liefst dus op zijn vertrouwde plekje achterlaten en hem al een half uur van de voren hem geen aandacht meer geven.

Ook niet begroeten als je terug komt.
Je maakt het weggaan en terug komen dan weer bijzonder.
En dat moet het niet zijn...
Het moet normal worden/zijn om af en toe eens alleen te moeten blijven...

Hoop dat je er wat aan hebt... O-)

Lieve groet, Ilja
High-five van *Sterre*

honden page profiel Laura met Finn en FaeLaura met Finn en Fae

honden foto van Laura met Finn en Fae

Wat leer je toch veel op dit forum. :-)
Onze hond van 9 mnd hebben we nu 5 dagen uit Spanje en hij vertoont hetzelfde gedrag, herkenbaar herkenbaar!!!! Hij loopt de hele tijd achter me aan en protesteert als ik alleen de badkamer in ga met de deur dicht. Hij gaat er vervolgens zelf - nadat ik er geweest ben heen en komt er niet meer vandaan. Voor zover ik weet is dat (licht?) dominant gedrag, min plek confisceren en ervoor zorgen dat ik m niet meer alleen kan laten.

Hij lag vandaag bij mij op de bank (prima, maar onder mijn voorwaarden en niet op een door hem geclaimde plek) en hij komt inmiddels bij mij om een knuffel vragen. Mijn vriend wilde hem ook aaien en toen gromde hij en hapte toen naar mijn vriend. Natuurlijk is mijn vriend niet zo handig geweest door op hem af te gaan voor aandacht en wat dat betreft is het ook niet de schuld van Finn, maar ik heb hem wel in zn nek gepakt totdat hij op zn rug ging liggen en ben iets over hem heen gebogen. Tja, dat voelde gewoon als 'the right thing' en ik heb er echt geen schade mee aangericht. Ik besefte juist in een klap dat hij nu wel goed zijn positie moet leren, namelijk onder mij en mijn vriend!

Het is lastig, ik verwarde het met agossie - wat trouw dat ie achter me aanloopt... Ik ga m dus vanaf nu af en toe het zicht op mij ontnemen!

Groetjes

honden page profiel aadjeaadje

honden foto van aadje

Syco wil ook nog weleens heel veel achter me aanlopen elke keer doe ik dan lekker de deur dicht O-)

net als met eten maken hebben we een hekje ervoor staan waar hij makkelijk overheen kan stappen maar hij blijft NETJES achter het hekje! :-D

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Finn

Op het forum waar ik lid van ben van de stichting waar ik Lola vandaan heb, lees ik dat ELKE hond die net in een nieuw tehuis is de neiging heeft om achter zijn nieuwe baasjes aan te lopen. Het lijkt me onzin dat elk van deze honden dominant zou zijn en ons wil controleren en de baas over ons zijn.

Maar goed de reden doet er eigenlijk niet toe, wij kregen de tip om het niet teveel toe te laten omdat het voor de hond veel onrust geeft.

Ik denk ook echt niet dat een hond die 5 dagen bij je is en door een fout van je vriend gaat grommen dit doet omdat hij de baas wil zijn. M.i. doet hij dit uit onzekerheid en angst. En dan kom jij en legt m op zn rug. :'( ..lijkt me niet echt bevorderlijk voor het vertrouwen van de hond in jullie.
Ik zou deze hond eerder met positieve handen opvoeden, wie weet wat hij in Spanje al meegemaakt heeft....
Het alpha zijn heeft volgens mij meer te maken met ervoor te zorgen dat de hond zich veilig en geborgen voelt zodat hij daardoor vertrouwen in jullie krijgt en niet meer hoeft te grommen en happen uit angst.

honden page profiel Charlotte en de WitjesCharlotte en de Witjesgoedgekeurde fokker

honden foto van Charlotte en de Witjes

Dit is heel simpel. Het kind staat -ja nu ook al- lager in rang da de hond. In een roedel is het zo dat de lagere in rang naar de hogere in rang gaat. Andersom dus nooit. Zo laten ze ook aan elkaar zien "ik ben onderdanig naar jou toe" Als zij hem wilt optillen en hij wilt dat als hogere niet dat gromt hij dat is hondentaal Tot ze een jaar of 12/13 is kun je hier niets aan veranderen en zeker niet door hem op zijn rug te draaien.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Mensen, dit is een topic uit 2008...
Het is per omhoog gekomen doordat er spam in was geplaatst.

honden page profiel Charlotte en de WitjesCharlotte en de Witjesgoedgekeurde fokker

honden foto van Charlotte en de Witjes

Okee sorryyyyy :-):-) haha

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vertoont mijn pup nu al dominant gedrag?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^