Verjaardag en gedrag hond (geschrokken)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JenniferJennifer

Beste hondenliefhebbers,

Wij hebben een leuke lieve doodle van 18 maanden. Kan goed met andere ronden, los, luistert goed. Beetje kat uit de boom kijk type.

Vandaag kindverjaardag gevierd en zijn gedrag was totaal niet leuk. Eerst grommen tegen visite die binnen kwam. Meisje van 7 jaar ging het grommen nog wat erger. Ze bleef door aaien (was zelf er niet bij) en toen maakte hij een hap beweging richting haar mouw. Naar zijn plaats gestuurd. Later liep er een kind met taart langs (denk 10 jaar) en daar sprong hij tegen op. Kind viel, taart op grond knie geschaafd. Later hoorde ik dat ze wel aaide als hij langs liep (wat moet kunnen zou je denken). De laatste keer sliep hij eindelijk op de bank en was er minder visite. Denk 4 volwassenen en 6 kinderen. Kind van 12 ging naast hem op de bank zitten en aaien (terwijl sliep) en ook weer grommen. 

Zou het kunnen dat dit teveel prikkels waren voor hem? In combinatie met veel minder slapen overdag dan normaal? Tussen 13 en 16 is hij ook even naar kennissen verderop gegaan waar hij weleens vaker een dagje is. Voel me heel dom en stom niet eerder hebben gedaan. 

Hoe erg is dit gedrag en moeten we hier iets mee? Of volgende keer gewoon voorkomen en hond bij drukte dagje onder brengen? Wij hebben zelf het gevoel dat dit komt vanuit angst, te druk, overprikkeld etc.

Hoor 't graag! Wel traantje gelaten! 

Alvast bedankt! 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Jullie hond had geen veilige plek waar niemand bij hem kon komen?

Onze honden zijn ook heel lief,  maar zouden het niet leuk vinden als er een kamer vol bezoek was, en ze zouden geen eigen plekje hebben waar het bezoek ze met rust laat.

Dat kunnen jullie misschien de volgende keer anders doen.

 

Het kan heel bedreigend voor je hond zijn, vreemde mensen en kinderen die zich over hem heen buigen en aaien.

 

Als het misgaat, en een hond hapt wel een keer. Dan krijgt vaak toch de hond de schuld, terwijl zo'n dier onbedoeld in een situatie is geplaatst die hij niet aan kon.

 

 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Oei al die drukte en kinderhandjes. De hond geeft duidelijk zijn grenzen aan. Voordat de hond gromt kunnen er nog een hoop andere stress signalen over het hoofd zijn gezien. 

er zijn hier vast leden die mooie artikelen kunnen aanraden over hondentaal. 

pas als de hond helemaal op zijn gemak is dan kinderen op een verantwoorde manier laten aaien. Zachtjes onder de kin en niet bedreigend van boven, vanuit daar verder kijken wat de hond prettig vindt. 

 

Als de hond onrustig lijkt / stress signalen geeft zou ik er echt voor zorgen dat hij een veilig plekje heeft zoals Sylvia aangeeft. 

goed dat je hier komt vragen, maar ik zou als ik jullie was het goed bekijken van de oogpunt van de hond en wat voor hem prettig is hp-thumbsup zo kan de hond jullie beter vertrouwen dat hij veilig bij jullie is, dat hij niet zelf in hoeft te grijpen (weglopen, grommen en in het ergste geval bijten) en dat komt jullie band alleen maar ten goede. 

honden page profiel JenniferJennifer

Bedankt voor je reactie! We gaan het de volgende keer zeker anders doen. Hij had indd niet echt een plek om zich volledig terug te trekken. Baal ook dat wij hem hieraan hebben blootgesteld maar dit wisten wij uiteraard niet. 

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Vind dat jullie goed bezig zijn om hier nu in te verdiepen en er op te acteren hp-thumbsup

Niet altijd alles gaat perfect wat betreft opvoeding. Het is al heel fijn dat jullie het willen begrijpen en er wat mee willen doen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Hoe erg is dit gedrag en moeten we hier iets mee? Of volgende keer gewoon voorkomen en hond bij drukte dagje onder brengen? Wij hebben zelf het gevoel dat dit komt vanuit angst, te druk, overprikkeld etc.

Ik lees in je tekst dat je zelf eigenlijk goed aanvoelt wat er verkeerd is gegaan. Namelijk: er is weinig rekening gehouden met de impact van zo'n druk kinderfeest op de hond. Dit heeft hem veel stress gegeven. Kinderen brengen een hoop energie mee, ze zijn onvoorspelbaar en erg aanwezig. Dat is heel veel voor een hond om te incasseren, en zeker als ie dan geen begeleiding krijgt of geen ruimte en rust. 

Als je ziet wat er allemaal speelde voor de hond, hoe hij door de kindjes (waarmee hij niet vertrouwd is) behandeld en overdonderd werd, dan is zijn reactie niet vreemd, nee. Uiteraard ongewenst, maar op zich een reactie die in verhouding stond met de aanleiding. Hij had namelijk geen uitweg en niemand kwam voor hem op, dus moest ie het zelf doen.

 

Volgende keer dus idd goed nadenken op voorhand hoe je dit beter kan begeleiden en je je hond de veiligheid, rust en ruimte kan bieden die hij nodig heeft. Als dat niet goed gaat, dan kan het zeker een oplossing zijn om hem tijdens het feestje ergens anders onder te brengen (logement). 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Met zo'n grote groep kinderen kan je de volgende keer even bedenken of die ergens anders kan zijn. Hetzij bij jullie in huis in een eigen ruimte zonder kinderen, hetzij misschien even bij familie of vrienden waar hij goed thuis is of eventueel een pension waar hij gewend is.

 

Kan best dat hij verder goed is met kinderen, maar zo'n groep is misschien toch erg overweldigend en jij hebt de tijd er niet voor om dit goed te managen, want je moet ook de groep kinderen in de gaten houden en voorzien van allerlei en ook de volwassenen voorzien van allerlei.

Niet erg je kunt immers ook niet alles tegelijk en je ogen voor en achter hebben. Zie het als een goede leer voor de volgende keer. Er hebben zich geen ernstige dingen voor gedaan.

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

Ik kan me best vinden in het advies van de rest wat je al hebt gekregen. Ik zie wel dat je schrijft dat even aaien toch wel moet kunnen, en wil daar toch even op inhaken.

Stel je eens voor dat je in een ruimte zit met allemaal vreemden, en je probeert je eigen ding te doen. Toch komt elke vreemde die langsloopt even fysiek aan je. Sommige mensen komen zelfs soms naar je toe om even aan je haar of je lijf te zitten. Ik zelf zou me daar niet prettig bij voelen en op een gegeven moment ook aangeven dat ik daar niet van gediend was, en je hond geeft duidelijk aan dat hij er ook zo over denkt.
Als jullie nog een poging wagen met hem, waarbij hij ook een veilig plekje voor zichzelf heeft, probeer hem dan in ieder geval ook te beschermen als hij ervoor kiest zich tussen het bezoek te begeven.

honden page profiel JenniferJennifer

Bedankt voor de reacties. Het was een gewone verjaardag ook met volwassene. Er waren 3 vreemde kinderen op dat moment. Maar we hadden dit zeker beter moeten inschatten. Daar baal ik ook van

honden page profiel JenniferJennifer

" Ik kan me best vinden in het advies van de rest wat je al hebt gekregen. Ik zie wel dat je schrijft dat even aaien toch wel moet kunnen, en wil daar toch even op inhaken.Stel je eens voor dat je in een ruimte zit met allemaal vreemden, en je probeert je eigen ding te doen. Toch komt elke vreemde die langsloopt even fysiek aan je. Sommige mensen komen zelfs soms naar je toe om even aan je haar of je lijf te zitten. Ik zelf zou me daar niet prettig bij voelen en op een gegeven moment ook aangeven dat ik daar niet van gediend was, en je hond geeft duidelijk aan dat hij er ook zo over denkt. Als jullie nog een poging wagen met hem, waarbij hij ook een veilig plekje voor zichzelf heeft, probeer hem dan in ieder geval ook te beschermen als hij ervoor kiest zich tussen het bezoek te begeven. "
Ja als je het zo bekijkt zou ik dat ook als onprettig ervaren. Het vervelende was dat wij allebei druk waren met koffie, taart etc regelen en daardoor dit niet goed hebben kunnen begeleiden. 
 
Zou het nog met leeftijd te maken kunnen hebben. Hij is nu puber 18 mnd en dat het volgend jaar misschien wel vlekkeloos verloopt? Niet dat ik dat denk ik durf uit te testen.

 

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

We leren allemaal bij hoor. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat niemand heilig is en nooit fouten gemaakt heeft. Misschien kun je bij de volgende verjaardag vantevoren al aangeven dat de hond wel naar het bezoek komt voor aandacht, in plaats van andersom. Niet iedereen zal luisteren, maar je vangt er wel al een deel mee op.

Leeftijd zou er zeker mee te maken kunnen hebben. De "gemiddelde hond" is tussen de 6 en 24 maanden bezig om zich te ontwikkelen. Daarbij heb je zowel hormonaal veranderingen als veranderingen in hersenverbindingen. Dingen als impulsiviteit en erger emotioneel gestuurde reacties kunnen dan normaal zijn, en dat kan als ze volwassen zijn ook weer mildere proporties aannemen. Zolang ze niet te vaak in situaties terecht komen waarbij zo'n reactie voelt alsof hij nodig is voor ze.
Ik zou het inderdaad zeker niet zomaar gaan uittesten, maar je kunt het wel in je achterhoofd houden.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Zou het nog met leeftijd te maken kunnen hebben. Hij is nu puber 18 mnd en dat het volgend jaar misschien wel vlekkeloos verloopt? Niet dat ik dat denk ik durf uit te testen.

Ongeacht de leeftijd van een hond, kan het nooit de bedoeling zijn dat kinderen -waarmee hij niet vertrouwd is- de hond ongevraagd gaan aaien en blijven dooraaien als de hond gromt (zijn grenzen aangeeft) of wanneer ie slaapt. Dat zijn echt dingen die kinderen moeten leren en respecteren, en waar de volwassenen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. 

Zo blijft het voor iedereen, mens en dier, veilig en prettig. hp-smile

honden page profiel BlondieBlondie

Kinderen of volwassenen en jonge of volwassen leeftijd van hond, dit soort drukke momenten zal je altijd moeten begeleiden of aanwennen.

En zelfs als ze het gewend zijn, dan moet je nog op blijven letten

Er zijn altijd mensen (jong of oud)  die dingen doen waarbij een hond zich ongemakkelijk kan voelen en dan is het afhankelijk van het type hond hoe ze dat duidelijk maken. De een gaat grommen, de ander loopt zelf weg, weer een ander waarschuwt maar zal misschien wel wat sneller overgaan tot een hap als zijn signalen genegeerd worden.

Om die reden wil ik eigenlijk zo veel mogelijk mijn honden in het oog houden bij visite. En zeker als ze veel drukte in huis nog niet hebben meegemaakt.

Zelf ook sterk geneigd om honden erbij te houden en te laten, maar wel goed gekeken hoe dat ging. Bij pup is het aanwennen, maar ik heb ook wat oudere herplaatsers gekregen waarbij ik dus goed moest inschatten hoe ze op visite zouden reageren, en daarbij ook nog eens verschil in bekende mensen en mensen die ze niet kenden.

En ze hoeven zeker niet alle pogingen tot aandacht en aanhalen te accepteren, als een hond zich netjes afzijdig houdt zeg ik eerder tegen de visite dat ze de hond met rust moeten laten op dat moment dan dat ik ze hun gang laat gaan terwijl de hond zelf geen toenadering zoekt bij wijze van spreken.

En wij hebben dan 2 benches in huis, dus als het echt te onoverzichtelijk wordt en te chaotisch, dan gaan ze daar kort even in, of ik zet ze zoals laatst even kort in de tuin. Toen kwam er iemand binnen die zeer slecht ter been was, en soms niet altijd even handig met honden is, en de honden vinden het juist geweldig om haar te zien en worden dan te druk en te lomp. Dus even apart tot iedereen zat, en dan mogen de honden er weer bij.

Het is soms ook een beetje managen en inschatten wat ok gaat en wat niet, en ook hier weer vaak, goed gedrag belonen, en gedrag wat je niet wilt voorkomen of als het al geschiedt de hond weghalen uit situatie maar hem wel een alternatief bieden en een plek waarbij men hem dus niet " lastig" kan vallen.

En kinderen combi hond vind ik soms nog lastiger, we hebben ze zelf niet maar de honden komen wel in contact met ze (bewust vaak ook) maar 1x met jonge herder was ik ook even bijna te laat, die hond was onder een grote tafel gaan liggen, uit zichzelf en blijkbaar om even rust te nemen. Ik zag ineens een kind onder stoel en tafel kruipen richting hond en zag zijn lipje omhoog gaan, ik haalde dat kind weg, zei tegen de ouders dat het niet zo handig was.. (die als reactie gaven, ze is wel wat gewend hoor van onze eigen honden) maar goed, eigen hond is niet mijn hond, en had het een hap of grauw geworden had ik hem begrepen maar inderdaad niet wenselijk uiteraard.

Dus voorkomen... en vul hem zelf maar in. Het is dus niet zo dat ik hem vanwege die reactie van destijds niet vertrouw bij vreemden, volwassen of kind, bekend of onbekend..

Het gaat mij niet alleen om drukte bij visite bijvoorbeeld, hier heb ik alleen benches in woonkamer en verder niet heel veel andere ruimtes om de honden apart te zetten. Werkmensen (timmerlieden, loodgieters, schilders) zijn ook oefenmomenten geweest.. als mensen écht enorm bang zijn, sluit ik de honden weg, maar anders mogen ze er gewoon mee kennis maken dat vind ik ook onderdeel van socialisatie/opvoeding eerlijk gezegd, maar wederom ik laat de honden niet zonder mijn toezicht, het blijven dieren.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Heb de rest nog niet gelezen maar is de eerste keer dat ik denk "JA teveel prikkels" als je het zo wilt noemen yell

 

Kan best een verjaar doen maar zorg voor ruimte voor je hondje, kinderen instrueren over het gedrag van een hond. Ze geven heel goed aan wanneer genoeg, genoeg is en dan is het bij een grom al veels te ver gegaan. Daarintegen moet je ook je hondje aanleren wat kwetsbaar is (opspringen) Ik gebruik meestal, zachjes is Oma/Opa of Baby.

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Ongeacht de leeftijd van een hond, kan het nooit de bedoeling zijn dat kinderen -waarmee hij niet vertrouwd is- de hond ongevraagd gaan aaien en blijven dooraaien als de hond gromt (zijn grenzen aangeeft) of wanneer ie slaapt. Dat zijn echt dingen die kinderen moeten leren en respecteren, en waar de volwassenen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. 
Zo blijft het voor iedereen, mens en dier, veilig en prettig.  "

Nee hoor, moet ook kunnen maar daarvoor moet je wel met enig beleid te werk gaan. Vergt uitleg naar je bezoek en uitleg naar je hond. Moeilijk om daar een hele instructie uitleg over te geven, wat niet werkt? Werkt niet, dus moet je durven, aanvoelen en desnoods je tactiek veranderen.

honden page profiel BlondieBlondie

" Nee hoor, moet ook kunnen maar daarvoor moet je wel met enig beleid te werk gaan. Vergt uitleg naar je bezoek en uitleg naar je hond. Moeilijk om daar een hele instructie uitleg over te geven, wat niet werkt? Werkt niet, dus moet je durven, aanvoelen en desnoods je tactiek veranderen. "

Ik snap je hierin denk ik niet zo.

Mijn vorige vond het niet zo grappig om te pas en te onpas benaderd te worden, of het nu door een kind was of een volwassene,  heb dan ook vaak genoeg juist tegen volwassen personen moeten zeggen dat ze de hond met rust moesten laten. Dat vond ik namelijk zijn goed recht, hij was niet vervelend, zocht zelf geen contact dus lekker met rust laten.

1 van de huidige vind contact wel leuk, maar kan geïntimideerd raken als iemand van bovenaf gaat lopen aaien of kloppen op de kop (iets wat veel honden onprettig vinden, maar zij ervaart het echt als héél eng en intimiderend.) Dus als ik het zie gebeuren, geef ik dat ook altijd even aan bij mensen.

Dat is dus met name waarom ik liever bij veel drukte en visite altijd wel even de honden in vizier wil houden.

En om andere dingen, Chara is voedselbelust, we zijn ver gekomen dat ze eten kán laten staan op tafel bij visite, maar geef je haar dan iets dan is én het hek van de dam en de kans is groot dat die persoon een paar vingers gekneusd heeft omdat haar iets geven ALTIJD met een waarschuwing moet gebeuren, anders hapt ze domweg je hand mee.

En we willen het niet hebben, omdat ze er dus niet goed mee om kan gaan.. eenmaal iets gekregen betekent onrust en blijven focussen op meer voedsel te pakken zien te krijgen.

De peuter destijds die voor haar neus aan het zwaaien was met een lange vinger was dus moment dat we haar echt even voor ieders zekerheid apart moesten zetten.

Betekent niet dat ze niet met kinderen of visite kan, maar vergt gewoon veel inzicht en begeleiding van zowel hond als visite, en van een peuter kan je niet verwachten dat die dat gaat snappen uiteraard. En ook van veel volwassenen niet die zelf geen honden gewend zijn.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Blondie, ik vind dan ook moeilijk uit te leggen en insturcties te geven, je moet het aanvoelen zeg maar.

 

Ik heb altijd een ooghoek op mijn bezoek en mijn dieren, grijp in wanneer één van de partijen het niet leuk vind op een zachte manier. Mensen moet je zo ie zo altijd uitleggen dat je ze beter met rust kunt laten en dan komen ze vanzelf wel bij je zitten. Daarintegen leg ik mijn hond op de één of andere manier ook uit dat het ok is om ff door de knuffel mangel te gaan.

 

Voor jezelf? Zachtjes, is ook een "commando" om aan te leren zowel als bij hond en mens hp-wink Oma/Opa/Baby die leggen wij ook onze kinderen uit, niet waar? Kan ook bij een hond. Hond begrijpt onze taal niet hoe graag we dat ook zouden willen, cues van het stemgeluid of gezichtsuitdrukking kunnen ze daarintegen wel lezen.

honden page profiel DagmarDagmar

Ik steek er ook 2 buiten als er bezoek is. Afgelopen weekend 2 nichtjes op logement gehad en dan gaan de 2 jongste even buiten.

Het kan wel allemaal samen hoor, zowel de honden als de nichtjes zijn verstandig genoeg, maar ik vind het het risico niet waard.

Top van de TS dat je niet meteen van alle soorten ‘schuld’ bij de hond gaat leggen. Het is managen, maar als er een mogelijkheid is om te scheiden bij dergelijke gelegenheden (die komen ook niet zo veel voor normaal gezien) zou ik dat wel gaan doen.

het is niet ideaal, maar ik vind het fijner om op voorhand te anticiperen en te voorkomen dan achteraf te moeten oplossen.

honden page profiel JenniferJennifer

Bedankt voor alle reacties, fijn om ervaringen van andere te lezen. 

Ik denk dat we wel hulp moeten gaan inschakelen van een gedragsdeskundige. We lopen er nu ook tegen aan dat hij gaat grommen als een "vreemde" binnenkomt. Dit was laatst iemand die wespennest ging weghalen en door de woonkamer komt. Wat hij doe is dan grommen, loopt er niet hard op af ofzo. Dit doet hij ook bij vriendjes van kinderen 14 a 15 jarige. En soms tegen mijn dochter omdat zij denk ik te druk of overheersend kan zijn .

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

De hondentrainingsbranch is helaas ongereguleerd. Om zeker te weten dat je met een deskundige te maken hebt kun je het beste contact opnemen met een gediplomeerde gedragsdeskundige opgeleid door een van onderstaande opleidingsinstituten en/of aangesloten is bij de volgende brancheorganisaties.

www.sppd.nl

www.nvgh.nl

www.apdt-bene.net 

 

 

succes! hp-thumbsup

honden page profiel Femke Femke

honden foto van Femke

Heb je een bench of hekje oid beneden staan? Als er vreemden binnen komen zet ik Bram in de keuken, ik heb een hekje tussen keuken en woonkamer. Dat geeft hem rust (en de persoon die binnen komt ook). Bij Bram is het vooral dat hij er anders onzeker van wordt, hij weet niet wat hij moet doen/ wat zijn rol is. Hiermee is duidelijk dat hij niets hoeft met die vreemde waardoor hij kan ontspannen. Bij verjaardagsvisite hetzelfde, even in de keuken tot iedereen rustig zit, dan is de onrust weg en kan hij makkelijk ontspannen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik denk dat we wel hulp moeten gaan inschakelen van een gedragsdeskundige. We lopen er nu ook tegen aan dat hij gaat grommen als een "vreemde" binnenkomt. Dit was laatst iemand die wespennest ging weghalen en door de woonkamer komt. Wat hij doe is dan grommen, loopt er niet hard op af ofzo. Dit doet hij ook bij vriendjes van kinderen 14 a 15 jarige. En soms tegen mijn dochter omdat zij denk ik te druk of overheersend kan zijn . "

 

Zoals Marijke zegt, kies zeer zorgvuldig als het om gedragstherapeuten gaat, want iedereen kan zich zo noemen en jammer genoeg zitten daar velen tussen die meer kwaad dan goed doen. Dus check zeker de opleidingen, of die hondvriendelijk en up-to-date zijn. 

Het kan dat je hond geleerd heeft om al snel te gaan grommen, omdat er voorheen over zijn grenzen werd gegaan en er geen rekening werd gehouden met zijn lichaamstaal. Een goeie gedragstherapeut kan jullie zeer nuttige handvatten aanreiken om de hondentaal beter te begrijpen en constructief hiermee aan de slag te gaan.

Succes! 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Bedankt voor alle reacties, fijn om ervaringen van andere te lezen. 
Ik denk dat we wel hulp moeten gaan inschakelen van een gedragsdeskundige. We lopen er nu ook tegen aan dat hij gaat grommen als een "vreemde" binnenkomt. Dit was laatst iemand die wespennest ging weghalen en door de woonkamer komt. Wat hij doe is dan grommen, loopt er niet hard op af ofzo. Dit doet hij ook bij vriendjes van kinderen 14 a 15 jarige. En soms tegen mijn dochter omdat zij denk ik te druk of overheersend kan zijn . "

Ik pak je laatste zin er even uit.

Misschien is het goed om je dochter ook bij een afspraak met de gedragskundige te laten zijn.

Zo kan zij ook leren en misschien haar gedrag wat aanpassen als de hond in de buurt is.

Volgende forumvraag: Aussie Djaidey 1 jaar oud
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^