Artrose of verveling van de hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RoosRoos

Ik heb een golden retriever, 1 juli 10 jaar geworden. Al een tijdje als ik hem in de wijk uitlaat staat hij nog wel eens stil en wilt hij niet verder lopen of vooral de kant op die jij wilt, heeft meneer geen zin in. Thuis spelen met een bal of een knuffel lijkt het erop of dat hij niet weet wat ermee te doen. Opvallend is wel dat als je aport speelt met hem, je gooit een knuffel, dat hij vervolgens er op af gaat en ernaar gaat blaffen. Ik dacht misschien is dit ouderdom of verveling, wie weet een beetje verleerd. Covid was voor mij veel werken dus ‘s avonds op de grond spelen werd wat lastiger voor mij. Op vakantie loopt hij 10 meter vooruit, maar zodra je weer thuis komt is het toch ook vaak achter je aan lopen en soms meeslepen.

Vorige week een consult voor de jaarlijkse vaccinatie. Toen vertelde ik alleen dat hij niet meer zo’n zin had om te lopen en ja hij moet een kontje krijgen om in de auto te stappen, maar goed hij is ook weer wat ouder. Dierenarts was overtuigt dat dit artrose is. Consult ingepland om dit verder te kijken. Lichamelijk onderzoek, goede conditie, tja zijn gewrichten knakken als je zijn poten beweegt, en als ze op zijn rug drukte - zakte mijn hond door zijn achterpoten. Dat knakken was overtuigend artrose, rimadyl meteen mee gekregen en ander voer voor een senior hond. 

nu is het zo na 6 dagen zie ik met Rimadyl geen verschil, loopt niet mank, springt de bank nog steeds op maar ook niet vaker. Daarbij een trapje op gaat ook nog steeds heel soepel. Enige ergenis is dat hij nog steeds niet veel zin heeft om af en toe te lopen. Voer nog niet verandert om eerst het effect van de Rimadyl af te wachten.

Ik twijfel enorm of het artrose is of dat het gewoon geen verveling is van het uitlaten in de wijk.
Wie herkent dit? Meer ervaring met artrose dat Rimadyl geen verbetering toont? En is artrose ook zo voldoende aan te tonen met een knak horen of zijn er toch foto’s nodig om het definitief aan te tonen? 
De Rimadyl moet ik twee weken geven en dan een week stoppen, aan het eind hiervan een consult om te kijken hoe het gaat, maar deze pillen 2/3 jaar doorzetten zie ik zeker niet zitten, zijn mogelijk veel schadelijker dan dat ze helpen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 2 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Arthrose is een pijnlijke aandoening vandaar dat je dierenarts de pijnstilling heeft gegeven, je zou eens naar gelatinaat kunnen kijken is een supplement voor gewrichten. En de wandeling eens anders dan anders doen is misschien ook een optie voor je hond.          

 
 
PrimeVal Gelatinaat is een aanvullend diervoeder voor honden. Het supplement bevordert de smering van de gewrichten en is goed voor de aanmaak van kraakbeen.

honden page profiel ChantalChantal 1 doggies

honden foto van Chantal

" Ik heb een golden retriever, 1 juli 10 jaar geworden. Al een tijdje als ik hem in de wijk uitlaat staat hij nog wel eens stil en wilt hij niet verder lopen of vooral de kant op die jij wilt, heeft meneer geen zin in. Thuis spelen met een bal of een knuffel lijkt het erop of dat hij niet weet wat ermee te doen. Opvallend is wel dat als je aport speelt met hem, je gooit een knuffel, dat hij vervolgens er op af gaat en ernaar gaat blaffen. Ik dacht misschien is dit ouderdom of verveling, wie weet een beetje verleerd. Covid was voor mij veel werken dus ‘s avonds op de grond spelen werd wat lastiger voor mij. Op vakantie loopt hij 10 meter vooruit, maar zodra je weer thuis komt is het toch ook vaak achter je aan lopen en soms meeslepen.
Vorige week een consult voor de jaarlijkse vaccinatie. Toen vertelde ik alleen dat hij niet meer zo’n zin had om te lopen en ja hij moet een kontje krijgen om in de auto te stappen, maar goed hij is ook weer wat ouder. Dierenarts was overtuigt dat dit artrose is. Consult ingepland om dit verder te kijken. Lichamelijk onderzoek, goede conditie, tja zijn gewrichten knakken als je zijn poten beweegt, en als ze op zijn rug drukte - zakte mijn hond door zijn achterpoten. Dat knakken was overtuigend artrose, rimadyl meteen mee gekregen en ander voer voor een senior hond. nu is het zo na 6 dagen zie ik met Rimadyl geen verschil, loopt niet mank, springt de bank nog steeds op maar ook niet vaker. Daarbij een trapje op gaat ook nog steeds heel soepel. Enige ergenis is dat hij nog steeds niet veel zin heeft om af en toe te lopen. Voer nog niet verandert om eerst het effect van de Rimadyl af te wachten.
Ik twijfel enorm of het artrose is of dat het gewoon geen verveling is van het uitlaten in de wijk. Wie herkent dit? Meer ervaring met artrose dat Rimadyl geen verbetering toont? En is artrose ook zo voldoende aan te tonen met een knak horen of zijn er toch foto’s nodig om het definitief aan te tonen? De Rimadyl moet ik twee weken geven en dan een week stoppen, aan het eind hiervan een consult om te kijken hoe het gaat, maar deze pillen 2/3 jaar doorzetten zie ik zeker niet zitten, zijn mogelijk veel schadelijker dan dat ze helpen. "

Ik begrijp iets niet, denk ik. Je hond is 10 jaar en je schrijft dat hij niet weet wat te doen met bal of knuffel. Wist hij dat wel eerder? Is het niet gewoon desinteresse? Wat bedoel je met Covid, werken en niet op de grond liggen? Wat als je met je hond naar een andere plek ga dan normaal, waarbij zijn zintuigen weer geactiveerd worden, wat dan? Sowieso was mijn hond altijd veel actiever als we heen gingen met de wandeling, dan dat we terug gingen. Dat betekende weer naar huis, begreep ik eruit. En hij was echt langzaam. Is dat gedrag ineens ontstaan of langzaam zo geworden? 

Je hond is 10 jaar en een golden retriever. Dus hij is al een flinke senior. Dus dat hij artrose heeft (naast dat het gediagnosticeerd is door de huisarts) is duidelijk en eigenlijk ook wel in de lijn der verwachting. Door pijnstilling als Rimadyl gaan ze niet meteen ander gedrag vertonen. Het is een beetje als je pcm slikt. Jouw hond is eigenlijk vrij slim. Rustig wandelen, lekker chillen. Waarom niet. Ik zou meer gaan kijken naar de uitdaging die jij hem aanbiedt. Als je denkt dat hij onderprikkelt is, ga op onderzoek uit. Misschien hersenwerk? Zoekspelletjes? Ander rondje? Beweging is wel cruciaal met artrose, vooral hetzelfde ritme-beweging..Ik had tot nov 2022 een bejaardensoos van 3 honden. We liepen een rondje, wat je normaal in 10 minuten loop, in 1 a 1,5 uur. De honden waren aan het snuffelen, rollen, graven, nog meer snuffelen, beetje liggen en chillen, hondjes begroeten en weer snuffelen. Heerlijk was dat. 

honden page profiel RoosRoos

@Willemijn_baasje van Ozjin_Bams bedankt voor de tip, dat ken ik niet, zal het eens opzoeken. Hij krijgt wel al iets meer dan 6mnd in de ochtend een vloeistof met Glucosamine Chondroitine MSM. Zou ook ter ondersteuning van de gewrichten zijn.
Ik heb al verschillende routes geprobeerd, ook door een poort lopen, gisteren zelfs met een bal met een touwtje mee genomen. Zal eens kijken of ik nog iets anders kan verzinnen :)

honden page profiel LavinaLavina 1 doggies

honden foto van Lavina

heb je wel eens geprobeerd hem de weg te laten kiezen.

 

als ik een kant op loop en mijn hond heeft geen zin in die kant dan gaat ze ook trager lopen.

ja ze heeft ook artrose maar op dat moment heeft dat we niks mee te maken. 

zodra ik mij omdraai en ze zelf mag kiezen loopt ze direct vooruit vol geluk!

honden page profiel RoosRoos

@ Chantal. Ja hij weet zeker wat aport enzo is. Desinteresse is ook zeker een optie kunnen zijn.
Tijdens covid tijd heb ik veel moeten werken en vooral veel overuren moeten maken, hierdoor had ik thuis 's avonds geen energie meer om met hem te spelen. wat ik vaak na de avondwandeling deed, op de grond zitten (of soms ook staand) en dan met hem trek spelletjes doen of zijn favoriete knuffel weggooien en dan bracht hij die weer terug. Als ik dat nu doe gaat een trekspelletje staand spelen met hem nog wel goed, maar zodra ik ga zitten en zijn knuffel weggooi, 3 opties, 1) hij staat nog bij jou en gaat blaffen, 2) hij loopt of rent naar zijn knuffel en gaat blaffen met vervolgens kans dat hij erbij gaat liggen (dus hij komt niet meer terug en pakt zijn knuffel ook niet), 3) laatst niet veel meer meegemaakt, erop af lopen, even blaffen, en dan toch terug komen met knuffel. Dit gedrag is wel laatste jaar ontwikkeld, dit is niet van het een op het ander ontstaan.

Klopt met het wandelen, een rondje duurt nu weer wat langer, heb wel het een en ander geprobeerd, door de poort lopen etc. Op vakantie gaan vindt hij leuk, dan loopt meneer voorop. Rollebollen op de rug is ook nog wel een favoriet dat hij tussendoor regelmatig wilt doen.

honden page profiel RoosRoos

@ Lavina, ja zeker. Ik laat dat soms ook gewoon toe. Soms loopt het wat makkelijker als hij zelf een route kiest, maar zelfs dan is het soms alleen het eerste stukje en dan loopt hij weer achter je aan je sjokken.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Roos, zwemmen ? Samen zwemmen, 10 jaar is een senior, maar nog niet echt oud hoor…zwemmen samen dat is  dan  geen belasting voor je hond, wanneer je samen zwemt train je de spieren voor de hond en is de arthrose minder pijnlijk als die een goeie bespiering krijgt en wat is niet leuker om dat samen te doen…….? 

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Ben je al een keertje naar een fysiotherapeut met hem geweest? In mijn ervaring kan die aan de hand van spierspanning heel goed inschatten of een hond pijn heeft. Daarnaast is door rug zakken als er op geduwd wordt ook niet normaal. Mijn hond doet het ook wel eens aan het begin van een massage maar als het eenmaal los gemasseerd is geeft ze die reactie niet meer.

honden page profiel DagmarDagmar 1 doggies

Dan zou ik er ook eens een uitgebreid bloedonderzoek tegenaan gooien. Schildklier uitgebreid (niet alleen T4 dus), zink, foliumzuur, vitamine D, vitamine B12,…

honden page profiel Milou Milou 1 doggies

honden foto van Milou

Groenlipmossel ondersteunt erg goed voor de gewrichten. Je moet supplementen voor artrose langere tijd gebruiken wil je verschil gaan zien. En consequent blijven met geven. Glucosamine poeder ook erg goed voor de gewrichten en slijtage/artrose. 

 

Wandelingen korter maken en vaker op de dag ipv langere wandelingen en minder. Dus bij wijze van liefst 4/5 keer korte momenten naar buiten dan 2/3 "goede" wandelingen. Zo kunnen de spieren en gewrichten ook niet "verstijven" van het lang liggen bijv. Masseren zachtjes, als dat lukt af en toe. Kersenpit of warmte tegen je hond aanleggen of onder hem leggen zodat het lekker warm blijft. Het is echt een kwestie van levenstijl aanpassen.. na consequent handelen zal je na enkele dagen/ week wel verbetering zien. Alleen is het onderhoud en niet meer "op te lossen" zo maar te zeggen. Dus dit is puur om het te onderhouden en het lijden te verminderen. Sterkte! 

 

Ps. Ik geef Anicare joint care supplementen. Vind mijn hond lekker en werkt erg goed. 

honden page profiel Fine Fine

Maar hoezo zou het bezwaarlijk zijn om deze medicatie lang te slikken? Onze golden is 13 jaar en heeft ook al een lange tijd medicatie voor eventuele artrose. Dit is nooit officieel vastgesteld maar lijkt er op en zo is er in ieder geval geen pijn. De aanleiding was omdat hij stijver werd en wat moeilijker zijn achterpoten op tilde. Maar hij heeft nog steeds veel zin in de wandelingen en loopt heel eigenwijs de andere kant op dan ik. We doen wat langer over een wandeling en wat kortere rondes maar dat is helemaal niet erg!

honden page profiel ChantalChantal 1 doggies

honden foto van Chantal

" @ Chantal. Ja hij weet zeker wat aport enzo is. Desinteresse is ook zeker een optie kunnen zijn.Tijdens covid tijd heb ik veel moeten werken en vooral veel overuren moeten maken, hierdoor had ik thuis 's avonds geen energie meer om met hem te spelen. wat ik vaak na de avondwandeling deed, op de grond zitten (of soms ook staand) en dan met hem trek spelletjes doen of zijn favoriete knuffel weggooien en dan bracht hij die weer terug. Als ik dat nu doe gaat een trekspelletje staand spelen met hem nog wel goed, maar zodra ik ga zitten en zijn knuffel weggooi, 3 opties, 1) hij staat nog bij jou en gaat blaffen, 2) hij loopt of rent naar zijn knuffel en gaat blaffen met vervolgens kans dat hij erbij gaat liggen (dus hij komt niet meer terug en pakt zijn knuffel ook niet), 3) laatst niet veel meer meegemaakt, erop af lopen, even blaffen, en dan toch terug komen met knuffel. Dit gedrag is wel laatste jaar ontwikkeld, dit is niet van het een op het ander ontstaan.
Klopt met het wandelen, een rondje duurt nu weer wat langer, heb wel het een en ander geprobeerd, door de poort lopen etc. Op vakantie gaan vindt hij leuk, dan loopt meneer voorop. Rollebollen op de rug is ook nog wel een favoriet dat hij tussendoor regelmatig wilt doen. "

Het klinkt voor mij als een ouder wordende hond die met ouderdomsklachten loopt, waar je je aan moet aanpassen. 

Ps. NSAIDS is een prima medicatie voor artrose (ben ik meer voor de cox2 remmers, beter voor de maag). Bij verergering en als de nsaid niet meer afdoende is, kan je kijken naar librela. Maar het klinkt niet alsof het vergevorderd is. Preventie is beter en aanpassing natuurlijk. Of medicatie op lang termijn schadelijk is, is dat een vraag waar je je bezig moet houden? Je hebt een oudere hond en zal hij nog jarenlang leven vraag ik me af. En kwaliteit/kwantiteit vh leven is een mooie om over na te denken. Voor nu het je hond gewoon zo fijn en leuk mogelijk maken, lijkt mij. 

honden page profiel KeesKees 1 doggies

honden foto van Kees

Worden er geen fotos gemaakt?

honden page profiel RoosRoos

Tot nu toe zijn er geen foto's gemaakt en merk ik geen verschil met de Rimadyl pillen. 

Ik denk dat hij wat ouder wordt en dat hij meer heeft aan een supplement. Toch voor de zekerheid volgende week een second opinion aangevraagd bij een andere kliniek,  Rimadyl werkt snel en dat zou je moeten merken, ik wil dan ook foto's laten maken om het te zien.

Bedankt voor de reacties!

honden page profiel KeesKees 2 doggies

honden foto van Kees

" Tot nu toe zijn er geen foto's gemaakt en merk ik geen verschil met de Rimadyl pillen. 
Ik denk dat hij wat ouder wordt en dat hij meer heeft aan een supplement. Toch voor de zekerheid volgende week een second opinion aangevraagd bij een andere kliniek,  Rimadyl werkt snel en dat zou je moeten merken, ik wil dan ook foto's laten maken om het te zien.
Bedankt voor de reacties! "

Goed plan!

 

Het kan ook zijn dat Rimadyl niet het juiste middel is, dat is een beetje het nadeel van zo maar wat proberen.

honden page profiel LolaLola 2 doggies

honden foto van Lola

Wij hebben hele andere medicatie gekregen voor artrose. Van alles geprobeerd voor we het geschikte vonden. Ik vraag me wel af waarom er medicatie wordt voor geschreven zonder diagnose? Beide honden van ons, hebben ze eerst een foto gemaakt. Hieruit kwam artrose. Ze krijgen beide een librela injectie. Het andere werkte allemaal onvoldoende.

honden page profiel RoosRoos

Inderdaad misschien niet het juiste middel, maar om alles eerst te gaan proberen zou ik toch ook nu wel een foto willen zien.

Ik ben benieuwd naar de foto, nu zonder Rimadyl is hij vrolijk, springt en speelt hij met andere honden. Zo het bos even in, een nieuw stukje gevonden waar we nog nooit zijn geweest, eens kijken hoe leuk hij dat vind. 

Goed om te weten dat de librela injectie een optie is en dat het andere onvoldoende hielp, misschien is dat hier ook wel van toepassing.

honden page profiel ChantalChantal 3 doggies

honden foto van Chantal

" Inderdaad misschien niet het juiste middel, maar om alles eerst te gaan proberen zou ik toch ook nu wel een foto willen zien.
Ik ben benieuwd naar de foto, nu zonder Rimadyl is hij vrolijk, springt en speelt hij met andere honden. Zo het bos even in, een nieuw stukje gevonden waar we nog nooit zijn geweest, eens kijken hoe leuk hij dat vind. 
Goed om te weten dat de librela injectie een optie is en dat het andere onvoldoende hielp, misschien is dat hier ook wel van toepassing. "

Mocht je in de toekomst naar Librela gaan, laat je dan goed inlichten. Want Librela is alleen pijnstilling, geen ontstekingremmer, zoals Rimadyl en andere NSAIDS. En artrose zijn ontstekingen met flair ups. Maar eerst idd uitzoeken wat het precies is. Ik zou ook eerst foto's gemaakt hebben voor de zekerheid en de gerichtheid van behandel. 

honden page profiel kelliekellie 2 doggies

hij kan ook dement worden.

mijnoude hond blafte ook tegen alles wat ze normaal niet deed.

ging zomaar zitten en om zich heen kijken of ze het niet meer wist.

had ook atrose en ik gaf primeval wat in het begin heel goed werkte.

later kreeg ze ook spondyose en moest ze toch aan de pijnstilling.

 

honden page profiel RJRJ 3 doggies

ik zou persoonlijk allang hebben gekozen om foto's te laten maken....

honden page profiel RoosRoos

Bedankt allen voor de tips en reacties.

Er was bij de tweede onderzoek geen reden om foto's te maken. Hij vertoond wat ouderdoms klachten, voorpoot wat stijf, achterpoten goed lening maar wel iets minder bespierd. Het blaffen zou inderdaad wat de dierenarts ook aangaf een vorm van dementie kunnen zijn, maar ook door verveling laatste tijd dat hij het even niet weet. Het Hills voer wat ik eerder had gekregen, valt hem niet goed op de maag, dus weer terug naar de Royal Canin met supplementen en dat gaat nu sinds twee dagen weer goed. Ik heb nu afgesproken om actief met zijn gedrag aan de slag te gaan, kijken of we de verveling kunnen omkeren of dat het mogelijk toch ook wel dementie kan zijn houden we als tweede optie. Sinds vandaag bracht hij opeens het balletje terug, ook zonder er tegen aan te blaffen, dus wie weet is een gedeelte ook verveling.

We gaan het zien aankomende tijd, nu met de warmte lopen we sowieso kleine rondjes wat voor baasje als hond te doen is. Mocht er ooit weer artrose gezegd worden, dan wil ik na deze ervaring eerst de foto's zien. Dat is zeker een leermoment.

Volgende forumvraag: Zo bezorgd
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^