Dat eerste is zoals al in dit topic genoemd is, niet waar. Om een stamboom te krijgen hoeft een fokker niet aangesloten te zijn bij een rasvereniging en dus ook niet aan door de rasvereniging verplichte gezondheidseisen te voldoen. Daarnaast verplichten lang niet alle rasverenigingen 'een goede uitslag' op 'verplichte testen', dus ook als een fokker is aangesloten bij een rasvereniging is dit geen garantie dat de ouderhonden in goede gezondheid verkeren (dit verschilt enorm per rasvereniging!).
Het Basisreglement Welzijn en Gezondheid dat je noemt is helaas ook een wassen neus en beschermt niet tegen uitbuiterij en inteelt: een teef mag volgens dit reglement worden gedekt door bijvoorbeeld haar oom of halfbroer, en dan krijgen de pups gewoon een stamboom, ondanks de extreme inteelt. Ook mag een teef al gedekt worden als ze pas 16 maanden jong is (in mijn ogen veel te jong) tot een leeftijd van -echt waar- 9 jaar. En een teef mag volgens dit reglement vijf (!) nesten krijgen. En als de regels mbt leeftijd en/of hoeveelheid nesten worden overschreden, krijgen de pups alsnog gewoon een stamboom (zie artikel VIII.4, lid 1). Kortom, een stamboom geeft ook absoluut geen garantie dat een teefje niet wordt uitgebuit.
Ah oké, super interessant. HD is volgens mij bij de Leo’s wel verplicht maar mag bijvoorbeeld wel een generatie overgeslagen worden dacht ik. ED is niet verplicht maar wordt door veel fokkers wel getest.
Al meerdere malen reacties in dit topic dat pups uit ouders met stamboom ook een stamboom kunnen krijgen bij de Raad van Beheer zonder dat de fokker lid is van een rasvereniging en zonder verplichte testen van de ouders!
Het is onbegrijpelijk dat de Raad van Beheer, die de nadruk legt op welzijn en gezondheid, dit faciliteert en dat de rasverenigingen hiermee akkoord gaan. De Raad van Beheer is immers een vereniging van rasverenigingen, die allerlei projecten opzet voor gezonde rashonden zoals bijv. het Plan van Aanpak Fair Fok - Fair Dog. Het testen heeft als doel om veel voorkomende erfelijke aandoeningen bij een ras te voorkomen.
Je opmerkingen over het Basisreglement Welzijn en Gezondheid zijn terecht; deze zouden veel strenger moeten zijn.
De Raad van Beheer lijkt meer op een beheerder en uitgever van papieren. Alleen aan stambomen wordt een fors inkomen van ca. 4 miljoen Euro per jaar gegenereerd.
Zij geven zelfs stambomen aan honden, die volgens wetgeving niet gefokt hadden mogen worden in verband met de korte snuiten van de fokhonden. https://www.rashondenwijzer.nl/nieuws/2019/09/raad-van-beheer-geeft-stambomen-aan-onwettige-pups
Jaren geleden schreef ik al dat de Raad van Beheer met duidelijke belangenverstrengeling vervangen zou moeten worden door een instituut dat werkelijk de welzijn en gezondheid van rashonden behartigt. Een instantie die rechtstreeks aan de rijksoverheid rapporteert.
Om een voorbeeld te noemen van de belangenverstrengeling van de Raad van Beheer; in 2011 had de Raad van Beheer samen met dr. Mandigers een Plan van Aanpak opgesteld met daarin de eis dat Cavalier fokkers hun fokhonden op vijfjarige leeftijd nogmaals door een MRI moesten laten onderzoeken op Syringomyelie, omdat hoe ouder de honden zijn hoe hoger het percentage van door SM aangedane Cavaliers. De Cavalier fokkers verwezen dit plan tijdens een vergadering naar de prullenbak. Dit ras is trouwens met medeweten van de Raad van Beheer willens en wetens kapot gefokt.
Ik wist wel dat men niet perse lid hoefde te zijn van een rasvereniging voor een stamboom voor een nestje, maar met lidmaatschap krijg je korting of zoiets op de stambomen,
Maar Loesje de rest wist ik niet en vind ik erg.
Ik dacht juist dat door die nieuwe wet er bv met bepaalde kortsnuiten niet meer gefokt mocht worden, waar snuit te kort is in verhouding tot schedellengte.. dat daardoor de franse bulletjes en shi,s , engelse bull en noem maar op, ed een fokverhod hebben en outcross moeten doen. Iets met rood oranje en groen. Weet dat de lhasa in oranje zit, wist ik niet bij aanschaf, anders had ik nog even goed nagedacht.
Heel naar dit.
Krijg je dan korting?
Voor de kortsnuitige geldt een uitzondering.
Bij overlegging van de dierenartsverklaringen waarop is aangegeven dat de ouderdieren voldoen aan de handhavingscriteria wordt een stamboom afgegeven. Wanneer uit de verklaringen blijkt dat de ouderdieren niet aan de criteria voldoen wordt er geen stamboom afgegeven.
https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/fokken-met-kortsnuitige-honden/
Maar daarom vind ik dus dat stambomen helemaal niet heilig zijn. Het klinkt allemaal heel wat, maar puntje bij paaltje is het nog steeds geen gezondheidsgarantie.
Er loopt hier een labrador in de buurt met stamboom. Het beestje is net drie jaar oud en loopt al helemaal krom met haar poten. Slechte gewrichten. Het arme beestje mag niet springen en rennen. En dat voor een heppie de peppie labrador. Zo sneu.
En ik zeg absoluut niet dat geen stamboom beter is ofzo, maar ik hecht er dus om deze reden totaal geen waarde aan. Gezondheid zou leidend moeten zijn, en niet of er wel of niet 5 generaties terug eens een Berner door mijn Grote Zwitser is gefokt. (Slecht voorbeeld, want Berners zijn alles behalve gezond, maar je snapt mijn punt.) En zover is weet is Odin een echte GZ, maar 100 procent weet ik het niet nee. Ik heb het niet zwart op wit.
De stamboom is het begin. Als aankomend baasje (of als fokker) doe je aan de hand daarvan onderzoek naar de gezondheid van de voorgaande generaties. Google is ook pas een zoekmachine wanneer je iets in typt en op ‘zoek’ drukt
Zucht...
Een stamboom is nooit bedoeld geweest als gezondheidscertificaat.
Hoe komt het toch dat dit niet doordringt bij de mensen....
En inderdaad: het is een begin.
Beter een begin dan helemaal niks.
En persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat mijn hond een zuiver ras is.
Of hij gezond gefokt wordt, ligt aan mij, de koper, om uit te pluizen.
Aan de andere kant .... hoe kan je gezonde hond fokken zonder voorouders te kennen?
Redelijk makkelijk. Net zoals het aan veel rassen te merken is, poep simpel is om ongezonde honden te fokken met voorouder kennis ;)
Stamboomhonden: het begin van vanalles... te kleine genenpoelen ook.
Goh ik kijk om me heen en overlopen van de beste gezondheid doen ze meestal ook niet.
Zeer jammer. Meerwaarde? Ik blijf zoeken. Ze zou er moeten zijn maar eerlijk, vaak niet.
Omdat veel mensen geen kruisingen willen, maar een raszuivere hond.
En jawel ook gezondheid, maar dat heeft totaal niks te maken met een stamboom.
Niet alle rassen op één hoop gooien aub.
Geen woorden in mijn mond leggen die ik niet gezegd heb a.u.b.
Als je maar ver genoeg terug kijkt is geen enkele hond natuurlijk "raszuiver" sommige rassen bestaan (officieel) zelfs pas enkele decennia. Maar van verre voorouders kun je nog DNA terugvinden. Ras is een concept bedacht door mensen. Wat zoals inmiddels al lang bekend is; een concept is wat zorgt voor enorme gezondheidsproblemen. Juist door honden alleen met soortgenoten binnen het ras (selectieve groep) te laten voortplanten of nog erger alleen met de winnaars van hondenshows. Sommige uiterlijke kenmerken en de genen die daarvoor nodig zijn kunnen gelinkt worden aan bepaalde afwijkingen. Niet echt een goed idee om dan telkens wéér te kiezen voor honden die al een enorm vergelijkbare basis in hun DNA hebben. Het is onmogelijk om een hond op basis van DNA volledig door te lichten (mensen weten hier ook onvoldoende voor) dus houden ze het bij een aantal tests op veelvoorkomende afwijkingen. Maar daar kun je ook geen enkele garantie voor gezondheid op baseren, maar feitelijk kun je dat nooit. Veel diersoorten die afhankelijk zijn van een te kleine populatie is geen lang leven beschonken en bedenk eens hoeveel hondenrassen er inmiddels bestaan die de hondenpopulatie per ras opdelen. Gelukkig bestaan er dierenartsen en kunnen we als mensheid hier en daar wel wat plooien recht strijken al is het vaak verre van perfect en eigenlijk dus ook niet wenselijk. Omdat het eindresultaat vaak slecht blijft, denk maar aan operaties bij Bulldogs om ze wat meer lucht te gunnen. We lopen daarmee bij sommige rassen tegen de limieten aan. Denk ook maar aan de mopshond b.v. of cavalier.
De beste manier is zoals de natuur het doet; alles mengen. Dan heb je een enorme populatie en een enorme diversiteit in DNA tot je beschikking. Zelfs dan haal je de 100% natuurlijk niet want mutaties vinden sowieso plaats. Soms slechte en soms goede... Daarom ook is een kruising niet per definitie gezonder. Dat effect wordt pas groter na meer generaties kruisingen.
Hoe dan?
Ik heb niets over raszuiver of kruisingen gezegd. Ik heb het over kennis van voorouders, dat kan evengoed een kruising zijn hoor.
in de natuur sterft de helft van een nest vroegtijdig, nee danku :D De natuur denkt alleen aan een volledige populatie niet aan een individu. Hoe oud wordt gemiddelde wilde hond?
Door te testen en gezond verstand te gebruiken.
Niet doen alsof een gezonde hond fokken hogere wiskunde is waarvoor jaren studie nodig is ;) Neem eender welke willekeurige goed gebouwde teef, laat die röntgen, doe dna onderzoek, eventueel oogtest en doe het zelfde met eender welke willekeurige goed gebouwde reu en je kunt een uitstekend nest fokken.
En daar kunnen dan geen honden met HD uitkomen?
Dan ga je uiteindelijk maar 1 ras overhouden?
Welke natuur?
Honden (ook zwerfhonden) zijn geen " natuur".
Denk je echt dat mensen een gezonde hond willen? Daar is grote deel van mensen echt niet mee bezig. De meeste willen een hond en enige wat belangrijk is is het uiterlijk en snelheid van afleveren voor liefst de laagste prijs. Moest men bezig zijn met gezondheid zou men niet bij broodfokker aankloppen voor de eerste beste pup
natuurlijk wel. Maar dat heb je ook met gekende voorouders. Je kunt veel voorspellen maar niet alles.
Daarnaast is HD meer dan enkel erfelijk.
Ja klopt zeker maar de kennis van voorouders (en dan spreek ik niet over rashonden maar dat kan in mijn ogen evengoed een kruising zijn) kan u wel helpen om betere honden te fokken.
In mijn ogen kan je nooit 100% gezonde honden fokken. In de natuur worden ook gewoon dieren met mankement geboren maar die worden gewoon sneller geëlimineerd. De mensheid is daar ook een voorbeeld van zolang je natuur niet op zijn beloop laat leven er mensen met mankementen. Als je natuur op beloop wil laten kan je geen huishond houden.
Natuurlijk kun je dat wel. Ik heb 100% gezonde honden.
Dat ze daarom geen 100% met zekerheid allemaal 100% gezonde nakomelingen gaan geven, dát kun je niet voorspellen. (maar toch wel met zeer grote waarschijnlijkheid).
met 100% zekerheid ongezonde dieren fokken, dat kun je dan weer wel en daar zijn heel wat rassen helaas het voorbeeld van.
Tja mijn honden zijn ook 100% klinisch gezond maar ik spreek niet over 1 individu, maar over de populatie hond he. Je kan in mijn ogen nooit 100% gezonde nakomelingen fokken, binnen 1 nest wel maar niet binnen een populatie.
Maar je fokt geen populaties, je fokt individuen.
Wat maakt het mij uit als een ander kapotte Mechelaars gaat fokken. Mijn honden zijn belangrijk. Ik ga me niet verantwoordelijk gaan voelen voor de shit van een ander.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?