Flexilijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IngeInge

honden foto van Inge

gisteren was ik heerlijk aan het lopen met mijn honden. Ik kwam een mevrouw tegen op een scootmobiel zat. Ze had een kleine teckel naast de scootmobiel lopen. Ik loop met 3 honden dus dat teckeltje begon te blaffen. Hij liep voor de scootmobiel. De mevrouw had het in de gaten en probeerde met de flexilijn hem te corrigeren. Met een flexilijn heb je heel weinig controle over de hond, dus dit lukte niet. Het hondje kwam onder de scootmobiel terecht. Hij maakte een paar saltos onder dat ding en begon te krijsen! Het was vreselijk om te horen. 

Het liefste had ik de mevrouw graag even doorelkaar heen geschud, denk toch eens even na met zo'n lijn! Maar ze was zo geschrokken dat ik hoop dat dit voldoende is... Ik zie ook vaak mensen fietsen met dat ding in handen. Vaak zie ik de mensen rare bewegingen doen als de honden mijn honden zien. Ze willen erheen. Dan maakt een lijntje niet meer uit. Zelfs een keer toen een mevrouw haar kind achterop had. 

Ik gebruik ook wel eens een flexilijn. Maar alleen als ik weet dat de honden kunnen luisteren. Ik heb huskys dus dat kan niet altijd. Ik ga dan maar een klein rondje. 

Natuurlijk is een flexilijn niet erg. Mijn buurvrouw gebruikt ze ook voor 3 honden, en dat gaat altijd super goed. Maar niet om mee te fietsen! 

 

Hoe doen jullie dit? Wat voor lijn gebruiken jullie het liefste?

 

groetjes Inge

Dyfaine (Gast)

Met fietsen gebruik ik een vaste lijn precies zoals je zegt je bent dan gewoon te flexibel. 

Hoop dat het tekeltje niets had verder.arm beestje

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik heb een flexlijn gekregen van mn zusje, want dan zou puck meer ruimte hebben tijdens wandelingen. 

 

Ik vind het een regelrecht onding. Je hebt geen 'controle' omdat je hond te ver weg loopt. 

 

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je aan dat ding loopt te rukken en te trekken als er een andere hond aan komt.

 

Maar als he hond niet zo heel goed luisterd, dan heb je een probleem, want je hond is te ver weg en het contact is dus ook weg.

honden page profiel --

honden foto van -

Mijn god wat moet dat naar geweest zijn om te zien! Heel veel sterkte met het verwerken..

 

Hier gebruik ik de flexi tijdens de loopsheid, om toch wat meer snuffelruimte te geven. Niet tijdens de vruchtbare dagen uiteraard. En alleen in gebieden waar ik heel goed overzicht heb zodat ik haar bij kan houden als er iemand aan komt. Aiko luistert als ze loops is (zelfs tijdens haar vruchtbare dagen) nog steeds perfect en ze heeft helemaal geen interesse in gozers. Sterker nog, ze vindt ze dood eng dan.  

 

Maar ik zou het zelf nooit met meerdere honden tegelijk doen en zéker niet aan de fiets inderdaad. Iemand in de buurt heeft het een poosje gebruikt terwijl zijn Kangal naast de brommer liep. Hond heeft een klein hondje ernstig verwond omdat hij er vandoor schoot én de man lag open op straat omdat hij eraf getrokken werd. Neen dat doet die man nooit meer. Wel het uitlaten naast de brommer helaas.. 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Ik vind het zelf ook ondingen, maar meer doordat mensen niet schijnen te beseffen dat er een stop op zit.

 

Zelf loopt yara ook aan een 10 meter lijn (geen flex), maar dat wil nog niet zeggen dat ze die ruimte overal krijgt en ik niet meer op hoef te letten. 

Daarbij is er nog steeds contact, ookal loopt ze verder weg. 

 

En naast de fiets/step zeker niet, want het is niet de bedoeling natuurlijk dat ze voor het wiel kan komen als ze iets interessants ziet. 

 

Zielig voor het tekkeltje, hoop dat de vrouw wat beter oplet voortaan.

 

honden page profiel De collie,sDe collie,s

Hier de buurvrouw. Ha ha. Ja ik vind het heerlijk met de flexlijn. Heb wel een met een "gewone" lijn geprobeerd maar dan breek ik mn nek met 3 honden. Lijn ging in een boog hangen als er 1 stil stond te snuffelen. En met de flex rolt ie gelijk in als er 1 of 2 of 3 stil staan. Dus mijn conclusie is nooit meer anders dan een flex. P.s. toen ik nog fietste met de hond ook aan de flex. Op de lengte die ik wou en hop het slotje erop.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

" Hier de buurvrouw. Ha ha. Ja ik vind het heerlijk met de flexlijn. Heb wel een met een "gewone" lijn geprobeerd maar dan breek ik mn nek met 3 honden. Lijn ging in een boog hangen als er 1 stil stond te snuffelen. En met de flex rolt ie gelijk in als er 1 of 2 of 3 stil staan. Dus mijn conclusie is nooit meer anders dan een flex. P.s. toen ik nog fietste met de hond ook aan de flex. Op de lengte die ik wou en hop het slotje erop. "

 Inderdaad! Alleen vind ik zelf dat ding ook onhandig vast houden, maar dat is een ander verhaal haha. 

 

Maar zolang mensen snappen waar de stop voor dient en opletten is het in mijn beleving een normale lijn.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Flexi's zijn gevaarlijk als de gebruiker van een flexi niet attent is of onhandig, de hond maar zijn/haar gang laat gaan en niet oplet op wat en wie zich in de nabije omgeving bevindt.

 

Flexi's, waarvan het koord strak staat, zijn vlijmscherp. Men, en ook andere honden, kunnen daar flinke snijwonden of ander letsel door oplopen.

 

Koop nooit een flexi met koord, maar kies voor een band. Deze is bovendien beter zichtbaar voor anderen. Of nog beter geen flexi, maar een lange lijn.

 

In het ziekenhuis ontmoette ik enige tijd geleden een jonge vrouw, die een flexi koord/band om haar benen had gekregen. Lelijke kneuzingen en daarna posttraumatische dystrofie. Ze was opgenomen in het ziekenhuis voor pijnbestrijding. Zij zou op de dag, dat dit gebeurde, op zichzelf gaan wonen en haar flatje was net in orde. Nu zit ze in een rolstoel met ernstige pijnen ondanks pijnmedicatie en kan niet in haar eigen flatje wonen.

 

Ook maakte ik mee, dat een vrouw op het fietspad met haar hondje liep. Zij liep aan de ene kant van het fietspad, de hond aan de andere kant. De koordlijn stond strak over de volle breedte van het fietspad. Er kwam een wielrenner aan, die het koord van de flexi niet gezien had en er volop in reed. De wielrenner maakte een buiteling. Gelukkig had de man een goede valtechniek en daardoor geen verwondingen, kneuzingen of breuken.

 

Voor mij dus geen flexi; behalve als Casper onverhoopt ziek zou worden of door andere omstandigheden helemaal niet los mag/kan lopen, aan de lijn moet blijven en hij door een flexi meer ruimte krijgt. Dan uiteraard een flexi met band.

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Ik gebruik altijd de flexi behalve in drukke gebieden dan gaan ze aan de vaste lijn. 

Wij fietsen ook niet met de honden (ja doen we wel maar dan zitten ze in het mandje) 

 

Maar inderdaad mensen vergeten zo vaak dat slotje  ik krijg soms echt het idee dat men niet weet hoe een flexi werkt. 

 

Flexi is idiaal als je weet hoe die werkt en je hond goed luisterd.

 

 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik gebruik mijn flexi lijn altijd tijdens het steppen. Zie ik niemand dan mag ze voor me uit en step ik achter haar aan op haar tempo, stopt ze om te snuffel dan stop ik ook. 

Komt er iemand aan zonder hond dan zorg ik ervoor dat ze naast me loopt en heb ik de lijn op een korte stand op slot gezet.

Komt er iemand aan met een hond dan moet ik toch uitwijken omdat Moh andere honden niet altijd even leuk vind. Dit is dus met een step in de hand niet te doen op een smal paadje. Dan zet ik de step op de standaard en loop ik van het pad af en laat Moh daar brokjes zoeken.  Is de hond weer weg dan steppen weer weer verder.

 

Op de fiets gaan we meestal sneller en dan is het ook gewoon doorlopen naast de fiets, niet snuffelen en niet plassen dus dan is een kortere vaste lijn handiger vind ik.

 

Maar wat ik niet snap van die mevrouw in der scootmobiel is dat de hond voor de scootmobiel was gekomen en dan door blijven rijden? Als ik om wat voor reden ook soort van in de knoop raak met Moh aan de andere kant van de step ofzo dan stop ik altijd,zorg dat ik duidelijk ben en wat ik van Moh verwacht op dat moment en dan gaan we weer verder.

 

Heel veel onhandige flex gebruikers weten volgens mij niet dat je de lijn ook op een meter vast zetten als dit nodig is. Bijvoorbeeld bij passeren van mijn hond , of in een drukke winkel staat de hond alle ruimte geven,ook zoiets raars...

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Ik gebruik altijd 2 flexi's als ik met mijn honden ga wandelen. Wanneer ik aan een straat loop met auto's klik ik ze vast op een korte afstand zodat de hondjes naast mij lopen. Wanneer ik dan op wandelpaadjes kom, mogen ze 'vrij' lopen. 

 

Ik vind het veel handiger dan met lange lijnen die steeds in de knoop komen. Een van mijn hondjes kan nooit los, dus door de flexi kan zij toch wat verder weg lopen en snuffelen. Het ander hondje kan wel heel goed los, maar officieel mogen ze hier enkel los in een kleine losloopweide en het grootste deel van de tijd houd ik mij daar ook aan, dus mag ze aan de flexi om toch wat meer te kunnen snuffelen de rest van de wandeling. 

 

Wanneer ik iemand tegenkom (met of zonder hond) roep ik ze bij me en moeten ze bij mij komen zitten aan de rand van het paadje tot die persoon gepasseerd is. Ik klik ze dan ook steeds vast op een korte afstand voor als ze toch niet luisteren (al is dat normaal geen probleem, behalve bij andere honden). 

 

Ze kennen ook heel goed de afstand van de flexi en ze kennen het geluid van het los of vastklikken. Ik zeg dan ook steeds iets van "ga maar" als ik ze los klik en "flink volgen" als ik ze vastklik. Ik heb wel eens mensen horen zeggen dat flexi's enorm verwarrend zijn voor honden omdat ze de ene keer wel verder kunnen en de andere keer niet. Maar hier kennen ze dat verschil heel goed en is dat echt geen probleem 

 

Ik heb gelukkig ook nog geen problemen gehad met andere mensen en flexi's. Hier laten heel veel mensen hun honden los (terwijl dat dus niet mag). Degene die hun hond wel aan de lijn hebben, zijn eigenlijk ook altijd mensen die hun hond dan goed bijhouden, of ze nu een flexi of andere lijn gebruiken. 

honden page profiel IngeInge

honden foto van Inge

" Met fietsen gebruik ik een vaste lijn precies zoals je zegt je bent dan gewoon te flexibel. 
Hoop dat het tekeltje niets had verder.arm beestje "

 

Het tekkeltje krijsde verschikkelijk, maar de mevrouw knuffelde hem helemaal plat dus kon niet zien of hij in orde was. Hij was in iedergeval goed geschrokken. Ik heb de lijn onder de banden weggehaald en ben weg gegaan, want het tekkeltje krijsde harder als ik dichterbij kwam met mn honden. ?? Arm beestje

honden page profiel IngeInge

honden foto van Inge

Gelukkig te zien dat hier veel verantwoordelijke mensen zijn! 

 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Wat ik overigens ook echt vreselijk vind aan flexlijnen zijn die mensen die plots op de stop drukken.

Of de hond in volle vaart ineens het einde van de lijn bereikt.

 

Ik heb al aardig wat lichte hondjes salto's zien maken

 

Maar goed, ook dat ligt weer aan de gebruiker natuurlijk. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Mijn vriends moeder veroorzaakte eens een ongeluk door de flexilijn, waardoor een fietser viel, hond schrok, en beet de fietser in de kuit. Politie erbij, hond moest naderhand nog een test doen of ze niet vals is. Een heel drama nog.

 

Ik gebruik meestal een gewone leren lijn van twee meter, aangezien Jenna nogal reaktief is, is goede lijnvoering bij ons heel belangrijk. Met een flexi zou dat niet kunnen. Aangezien ze niet los kan hebben we ook een twintig meterlijn voor plekken waar dat handig is.

honden page profiel toto

honden foto van to

Ook hier 2 flexilijnen wel met band beide.

de ene 8 m en de andere 5m. Ze krijgen op een verantwoorde manier de ruimte of niet.

Ik kan op het pad lopen en hun kunnen dan in de slootkant poepen..

En inderdaad er zit een stop op, en de honden kunnen goed schatten hoever ze mogen.

En heeel handig ik fiets er ook mee, dan kan de hond zijn eigen tempo bepalen, als als hij dan denkt  "ik moet plassen" (is altijd nadat we 100m op weg zijn) dan hangt hij niet meteen heel strak..

Ik zie oprecht het probleem niet...

honden page profiel AlexandraAlexandra

honden foto van Alexandra

Ik gebruik wel een Flexilijn, ik weet dat er heel verschillende meningen over zijn.

 

Mijn meiden kunnen behalve op het losloopveld niet los, op de dijk of plekken zoals het bos (recht naast de woonwijk vandaar dat ze niet los kunnen) is het voor mij dan ideaal.

In de woonwijk heb ik hem op bijvoorbeeld 1.5m op de stop zoals gewoon een normale lijn.

 

Ik ben er bewust van dat ik veel minder controle heb, ze rennen nooit volledig tot het einde dus krijgen ook geen klap te verduren.

 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Als mijn hond langs een scootmobiel zou lopen, liep hij zeker NIET aan een flexi. Veel te gevaarlijk en zo'n scootmobiel is al een onding dus het zou handig zijn als er een hond naast liep die netjes aan 1 kant bleef lopen en aan een vaste lijn.

Beer heeft wel een flexilijn (8 meter) voor als hij mee mag naar natuurgebieden etc. omdat hij niet los mag lopen.

honden page profiel AlexandraAlexandra

honden foto van Alexandra

Oh ja en wij hebben de 8m versie, ik fiets trouwens nooit met een flexi. Ik zou niet weten waarom aangezien ik tijdens het fietsen mijn hond naast me wil hebben.. ?

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

Ik heb een hekel aan flexi lijnen, heb ook echt niet het gevoel dat een hond daardoor meer ruimte krijgt.
Hier bedoel ik mee dat er altijd spanning op de lijn staat, lijkt mij niet fijn!

Ik gebruik liever een gewone lijn die slap hangt en als ik vind dat hij meer ruimte nodig heeft en we lopen ergens waar hij niet los mag dan gebruik ik de vijf meter lijn (ook alleen daar waar het kan!).

Kom ik mensen tegen met een flexi lijn draai ik om en ga ik ergens anders lopen.
Ik kan niet ruiken of mensen er verstandig mee om gaan of niet, dus ik ontwijk het liever dan dat ik en mijn hond dit aan den lijven moeten ondervinden O-)

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Onze hond loopt vrijwel overal los. Hebben het geluk dat we in een super rustige wijk wonen en waar het door iedereen geaccepteerd wordt. Ik heb dan een standaard 1,20 lijntje bij me of een jachtlijn, mocht ik hem even moeten aanlijnen als we bijvoorbeeld aan aangelijnde hond tegenkomen. 

 

Ik was nooit zo'n voorstander van de flex, mocht kaylo ergens niet los mogen of kunnen had ik hem gewoon aan een 7 m lijn. Nu was dat ook niet altijd handig.. Op onze vakantie in de Ardenne heeft die lijn zich zo volgezogen met modder en regen na een bui dat ik de hele week met zwarte handen liep haha. Er zat daar veel wild en daarom mocht hij daar niet loslopen, toen heb ik toch maar een flex aangeschaft. 

 

Wordt hier dus alleen gebruikt voor lange wandelingen waar de hond niet los mag of kan lopen. 

 

Hebben we een loge, lopen ze beide aan een 2m lijn of los. Ik ga niet met twee van die flexilijnen overstraat hihi. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

 

Korte hunterlijnen van anderhalve meter hooguit, beperkt, ze mogen los waar het kan .....

^