fok verbod

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel karin en milokarin en milo

honden foto van karin en milo

Dierenbescherming wil eind aan fokken rashond

DEN HAAG - De Dierenbescherming vindt dat bepaalde hondenrassen zo ziek zijn dat zij niet meer zouden mogen bestaan. „Simpelweg omdat zij niet meer zijn te redden. Er moet paal en perk worden gesteld aan het fokken van rashonden. Met 40 procent van de Nederlandse rashonden is iets mis”, stelt donderdag directeur Frank Dales van de dierenwelzijnsorganisatie.




Volgens hem is inteelt een groot probleem. De populaties zijn in Nederland te klein om mee te fokken. Tumoren, heup- of ademhalingsproblemen zijn het gevolg. Er bestaan rassen waarbij de pups alleen nog via een keizersnede kunnen worden geboren.
Bij een populair ras als Cavalier King Charles Spaniels (bekend door Pim Fortuyn) heeft volgens de Dierenbescherming één op de acht hondjes een schedel die te klein is voor de hersenen.

„De pijn die de zieke dieren lijden, is ontoelaatbaar. Het uiterlijk wordt bovengesteld, waardoor de gezondheidstoestand er niet meer toe doet”, aldus Dales.

De directeur doet zijn uitspraken naar aanleiding van de documentaire Pedigree Dogs Exposed (Rashonden onder de loep), die donderdagavond op de zender Het Gesprek wordt uitgezonden. De documentaire veroorzaakte in Groot-Brittannië veel opschudding.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "fok verbod" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Hmm jammer zo gaan deez rassen helemaal populiar worden bij de puppie farms.
Op één of andere reden zijn verboden rassen altijd in trek..... :'(
En heel jammer voor de fokkers die wel goed voor het ras waren.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Wij hopen nu een cavalier nestje te krijgen maar eigenlijk heeft Dales gelijk. In ieder geval beperken en vanuit hogerhand, de club dus paal en perk zetten bij de dekkingen.

Fokkers weten dit nu al lang en nog gaan ze naar de kampioen toe om te fokken omdat hij er zo mooi uit ziet. De fokkers kunnen hun verantwoording niet aan en nu is de beurt aan de club en evt. de dierenbescherming en de raad.

Wij hebben een combinatie gemaakt waarbij de gezondheid voorop staat en dit zou iedere fokker moeten doen maar ja, waar geld bij betrokken is :'( :'( :'( willen de fokkers dit wel eens voorop zetten.

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Ik begin steeds meer te begrijpen dat er een stichting is die "de daadwerkelijke dierenbescherming" heet.

Wat een populistisch gedoe. Meneer kijkt een documentaire, die vrij duidelijk herkenbaar maar één kant van het verhaal belicht en manipulatief taalgebruik bezigt. En schreeuwt zonder verder onderzoek naar de Nederlandse situatie of wat de Engelse Kennelclub (hoewel het buiten kijf staat dat ze héél erg nalatig zijn geweest!) daadwerkelijk heeft gedaan uit dat die rassen dan maar verboden moeten worden.

Schandalig! Ik ben opgegroeid met Cavaliertjes en dit is echt niet het antwoord. God er zijn steeds meer fokkers die wel goed testen. Zo'n enorm probleem los je niet in 1x op. Sorry hoor maar dit is echt een ondoordachte opmerking van die vent!

Geen cavaliertjes meer, stel je voor... :'(

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Ze moeten het ras niet verbieden, maar mensen die niet testen verbieden.
Bij de cavalier zijn er nu enkele fokkers die juist hun hondjes testen en de aandoening eruit fokken. De geteste cavaliers zijn gezond.
Net als veel DH's, die getest zijn op HD/ED en uit geteste ouders komen.

Laat de regering contact opnemen met de rasverenigingen en de dierenartsen. Laat ze de verplichte testen op papier laten zetten en bestraf iedereen die en nest voortbrengt zonder de vereiste testen.

EN de goede fokkers, dus niet de pretnestfokkers en broodfokkers halen dekreuen en nieuwe fokhonden uit het buitenland voor vers bloed. Dus zij zijn niet de schuldige van de kleine genenpool.

honden page profiel PaulinaPaulina

honden foto van Paulina

Ik vind niet dat ze het helemaal moeten verbieden.

Deels wel,ze zouden beter de kwaliteit van de honden,bij erkende fokkers,onderzoeken om na te gaan waar er werkelijk gefokt wordt met eerder gezonde dan mooie honden, en die fokkerijen zouden ze moeten laten. Al de rest afsluiten!

Zo zou het bij alle "mode" rassen moeten zijn! Chihuahuas-labladors-goldens-cavalies-duitse schepers-collies...enz.


Natuurlijk is er ook een andere oplossing...maar dat is dan ook globaal en onmogelijk voor de mensheid:
Een hondje kopen die gezond is en gekweekt wordt voor zijn karakter en gebruiksmogelijkheden i.p.v. Show-prestaties.(<--nog eens:onmogelijk)

Ik vind dat het een hele goede onderneming is, maar ze moeten ook niet te ambitieus zijn.


Wat nog beter zou zijn - Sluit alle broodfokkerijen af!!! Woefkesranch-Dierenplezier... Allemaal weg! Dat zou al een vooruitgang zijn voor het bestaan van honden in het algemeen!

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Een leven zonder cavalier kan ik me ook echt niet indenken vandaar dat ik fok vanuit een verantwoorde combinatie.

Misschien is de uitspraak idd ondoordacht maar het schudt misschien wel veel mensen wakker en dat is de bedoeling hiervan.

Ga verantwoorde combinatie's maken want anders een fokverbod van hoger hand. Het is een serieus probleem en ik weet van div. fokkers die zeggen het komt niet in mijn lijn voor. Bullshit want het komt in iedere lijn voor in meer of mindere mate.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Door een verbod op te leggen doet de regering alleen net of ze ingrijpen, even laten zien dat ze het oh zo goed voor hebben..

Gewoon testen gaan verplichten, klaar.. en iedere fokker beboeten voor 1000 euro per pup geboren uit ongeteste ouders. Denk dat de broodfok dan ook vanzelf doodbloed :-p

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Goed voorstel Loes daar kan ik wel meeleven.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker

Ik ben het met jullie eens dat helemaal verbieden niet helpt en zorgt dat er veel in de illegaliteit verdwijnt.

Toch denk ik dat het goed is sommige rassen te moderniseren of juist terug te brengen naar een oudere, gezondere variant.

Ik heb zelf een plat-neuzig ras (Boston Terriër), en zij hebben absoluut geen problemen met ademhaling of hitte. Echter zijn er rassen waarbij er veelvuldig operaties uitgevoerd worden, om de hond weer goed te kunnen laten ademen. Misschien is het goed bij deze rassen de rasstandaard te herzien?

Misschien een extra uitdaging voor de fokkers (die er overigens vaak al alles aan doen gezonde honden te fokken) en vooral rasverenigingen.

Moet de neus langer? Moet de rug korter? Moet de hond minder massief zijn? Kunnen we de honden kruizen zodat er bijvoorbeeld minder vaak kanker voorkomt?

Wat denken jullie?

honden page profiel PaulinaPaulina

honden foto van Paulina

Wat ik denk? Moesten de mensen zichzelf niet als "goden" beschouwen en zelf rassen "creeren" zouden al die problemen zich niet voordoen ;-)

De ene vindt een kleinere hond mooier,de andere een grotere...platte snuit...korte poten..teveel vel...pfff een hond is een hond, je neemt er een voor uw plezier,gezelschap,bescherming. En niet om de buurman jaloers te maken omdat jouw hond betere punten haalt in shows.



geef mij maar een hond die in staat is om zijn baas te verdedigen en een vurig karakter heeft zodat ik er ook wat werk aan kan hebben. En of hij nu 1 oor omhoog heeft en de andere half hangend, en 1 oog geel en ander groen/blauw heeft... maakt niets uit voor mij.
Zolang die aan mijn karakter"eisen" voldoet(en gebruiksmogelijkheden) O-)



Esther, ja zo een boetes zouden wel goed zijn.
ik zou zelfs boetes geven aan mensen die een hond halen uit een winkel!!!

-niet alleen bij rashonden,maar bij alle honden.

+ Er zou meer gelet moeten worden op het AANTAL pups.
Meestal zijn alleen de 4 1ste honden sterk, de rest zijn "parasieten" ,ze laten de sterkere pups niet uitgroeien en op die manier blijft een nestje gemiddeld. Natuurlijke selectie zou ook een optie zijn (volgens mij) Maatschappelijk is het niet mogelijk natuurlijk, mensen willen geld verdienen door zwakke,met achterstand opgescheepte pups te verkopen aan onwetende kopers.


Als ik een nestje zie,met bv 8 pups, kies ik liever uit de 1ste 2-3 pups dan dat ik uit de laatste 5 zou moeten kiezen. Ik zou afgaan op Karakter van de hond(volgens de vereiste van het rasstandaard) en de sterkte van de hond. Ik heb niet veel aan kleine,onuitgegroeide pups.


honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Idd de engelse bulldog en king charles ziojn goede voorbeelden.
Daar zijn ze net even te ver doorgeslagen.
De old english bulldog en de cavalier zijn de net wat meer 'normale' versies van deze rassen.
Al blijft de cavalier natuurlijk ook in bezit van gebreken, maar dat extra korte snoetje is gewoon om extra problemen vragen.
De engelse bulldog is ook niet meer helemaal gezond, er zit best veel variatie, maar een deels kan niet eens meer normaal bewegen door ademproblemen.
En de old english buldog is dat net weer een stapje gezonder.

De DH uit show en werklijnen verschillen ook enorm.
De iets schuine rug is geen drama, maar wel als er daardoor heup en rugproblemen ontstaan.
Sommige show DH op de crufts konden niet eens normaal rennen.

Ze moeten de rassen iets meer terug fokken naar waar ze voor bedoeld waren vroeger.
En bij de rassen die geen doel hadden moet er gewoon gewerkt worden aan de te korte/lange/schuine/gerimpelde etc lichaamsdelen, om ze weer 'normaal'/gezond te krijgen.

honden page profiel PaulinaPaulina

honden foto van Paulina

Mexx: " Ze moeten de rassen iets meer terug fokken naar waar ze voor bedoeld waren vroeger.
En bij de rassen die geen doel hadden moet er gewoon gewerkt worden aan de te korte/lange/schuine/gerimpelde etc lichaamsdelen, om ze weer 'normaal'/gezond te krijgen
"


Helemaal mee eens!

honden page profiel ........goedgekeurde fokker

Terugfokken naar waar ze voor bedoeld zijn is kan ook negatief zijn:
Denk aan jachthonden die een dassen/konijnenhol in moesten (daar zijn toch wel de hernia's uit ontstaan toch?). De losse/gerimpelde vellen zijn juist ook vaak gefokt, zodat de hond minder snel gewond raakte bij gevechten of jacht...

Ik krijg op straat af en toe opmerkingen over hoe zielig mijn honden zijn met zo'n platte neus. En dat ze benauwd zouden zijn. Ik klik ze dan gewoon even los en laat ze dan de andere hond uitputten met een een spelletje achter elkaar aan rennen. :-D

Ik heb vaak weer moeite met herders die zowat niet meer kunnen lopen i.v.m. problemen met de achterhand. Al zag ik dit weekend wel weer twee prachtige Oud Duitse Herders met een prachtige bouw en blakende gezondheid! :-)

Ik denk dat er goede afwegingen per ras moeten worden gemaakt en dat het veel tijd kost om rassen weer gezonder te krijgen.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

@ leoniek, maar die honden konden wel functioneren.
Het probleem begon toen mensen het gingen overdrijven en maar meer rimpels en nog kortere pootjes en langere ruggen wilde.
Omdat het mooi was.

Anoniem (Gast)

dit is dus ook duidelijk de schuld van rashondenfokkers en rasvereningingen.
veel hondjes moeten zo klein mogelijk gefokt worden.
nee hoor dat koppie moet nog kleiner.
dit is dus ook de schuld van rasfokkers dus niet alleen van broodfokkers.
eigenlijk van ons allemaal want wij kopen ze :'( :'( :'( :'(

honden page profiel ........goedgekeurde fokker

Hm... ja... daar was ik natuurlijk niet bij... ik weet niet of tekkels toen ook hernia's hadden ;-)
Ik bedoelde meer te zeggen: oorzaak van het probleem ligt ook bij het doel van dat soort rassen.

Dat mensen nog verder doorgeslagen zijn om wille van 'schoonheid' is duidelijk.

Maar wat te denken bij rassen die kankergevoelig zijn, omdat ze juist al jaren vasthouden aan 'zuivere' bloedlijnen? Dit komt ook voor bij de heel oude rassen (+ standaard).

En moet je grote honden willen als die hoogstens 10 jaar worden?
Deze honden zijn vaak groot gefokt vanwege hun gebruiksdoel.
Hoe oud werden deze honden vroeger?

Ik denk dat het erg moeilijk is om zwart op wit vast te stellen waar het daadwerkelijke probleem onstaan is en of we moeten 'terugfokken' of moderniseren.

Hoor graag weer wat jij denkt Mexx, lijkt me leerzaam.

honden page profiel PaulinaPaulina

honden foto van Paulina

het zou héél veel tijd kosten om alles terug goed te krijgen...maar je kunt nergens aan beginnen als de mentaliteit van de mensen even achterlijk(show-only) blijft :(


Die vellen zijn negrens voor nodig(niet dat ik weet)
bij de jacht had de bassenthound geen vel nodig hoor!

Wat is gezonder? Dit:







Of dit??





Deze?



of deze?



echt zielig :'(

honden page profiel hondengek , renyhondengek , reny

honden foto van hondengek , reny

tja de ""populaire glijbaanruggen "" de te lange ruggen de te korte snuiten ,de F 16 snuiten die de schotse collie moest hebben
wat de mens wenst wordt gemaakt :'(
wij zijn toen Amber onze jongste engelse bulldog nog een pup van 8 maanden was eens een ""trotse eigenaar "" tegen gekomen ,we zagen zijn engelse bulldog van verre al aankomen manken :'( de eigenaar hield ons aan en vertelde dat hij reuze trots was op zijn reu van toen 10 maanden ,hij woog al 42 kilo :'( :'( :'( en ja ik heb het voornemen de zwaarste bull van nederland te krijgen ,ik voer hem dagelijks bij met pap roomboter en flink wat suiker :'( :'( we hebben dat ""betoog """even aangehoort en we werden boos ,en hebben hem onze mening verteld ...dit is dierenmishandeling !!! waar zit je verstand !!! hij ""wandelde "" door met zijn wrak !!!

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

De dierenbescherming moet eens gaan doen wat ze behoren te doen en zich niet bemoeien met het fokken van rashonden.

Laat ze dieren redden, mishandelde dieren onderbrengen, broodfokkers aanpakken en dat soort dingen.

Maar als ze zich gaan bemoeien met het fokken van de rashonden komt het niet goed.
Ze zijn al bezig met de aanpassingen van rasstandaarden en er zo voor zorgen dat er weer gezonde honden geboren worden.
Na 1 documantaire gezien te hebben kan je niet gelijk alle rashonden in Nederland op de schop nemen en over 1 kam scheren.

Maar ja de dierenbescherming wil graag gezien worden, maar daadwerkelijk wat doen ho maar.

Groetjes veronique

honden page profiel mandy missy molly en butchmandy missy molly en butch

honden foto van mandy missy molly en butch

Ik heb ook nooit een echte zuivere rashond gehad,
omdat daar idd heel vaak zieke honden bijzitten.
Erkende fokker of niet ze hebben dan toch echt kwalen.
We hebben 4 honden in ons huishouden n zijn allemaal kruisingen.
die zijn gewoon veel gezonder.
Hoe vervelend het ook is, maar rashonden zijn idd stuk ongezonder helaas.

groetjes mandy en de pack

honden page profiel Marianne v. B.Marianne v. B.

honden foto van Marianne v. B.

Ik denk dat de heromslag moet beginnen bij de keurmeesters. Als zij in het vervolg geen honden meer kwalificeren die te korte neuzen, te lange ruggen, uitpuilende ogen, te veel rimpels, "glijbaan-ruggen" en/of andere gezondheidsproblemen hebben, ben je al op de goede weg.

Als dát afgedwongen wordt door de overheid -boetes bij het kwalificeren van ongezonde honden- zou het zelfs heel snel kunnen werken. Anders blijft het dweilen met de kraan open.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Weet je wat ik me afvraag? Wanneer is een hond raszuiver? Is een hond nog raszuiver als een overgrootoma niet raszuiver was?

Het lijkt mij namelijk verstandig om af en toe wat vers bloed in te brengen. Bij paarden gebruiken ze arabieren voor dit veredelen. Niet dat dit nou zo geweldig is, want steeds meer rassen gaan op arabieren lijken, maar toch.

Maar is er een bruikbaar type voor een hond? Je kan ze moeilijk met een wolf kruisen. Maar vers bloed en meer nieuwe ras elementen inbrengen zou een gezondere rashond kunnen brengen. Ja, het kost tijd. Maar dit raszuivere geneuzel kan op lange termijn niet goed zijn.

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Beste Mandy,

Hoewel dat bij sommige rassen zeker het geval is, is dat zeker niet altijd het geval.

Ik kies juist voor rashonden omdat als je via een goede fokker van de rasvereniging een hondje neemt je weet dat de ouderdieren getest zijn. Vaak hebben dat soort fokkers zich ook erg verdiept in fokken en worden die hondjes beter gesocialiseerd dan de vaak mixjes uit een oeps- of een pretnestje.

Er zijn een aantal rassen (waaronder de Tibetaanse Terriër en het Markiesje) die een hogere levensverwachting hebben dan mixjes.

Ik ken drie honden met slechte heupen, één golden retriever, één bouvier-ierse wolfshond mix, en één Duitse Herder-Ierse Setter Mix.

Dus je kan echt niet zeggen dat rashonden per definitie gezonder zijn.

Ik zag laatst een ongetest sheltie-border collie nestje. Shelties en Border Collies hebben veel van dezelfde afwijkingen.

Idd Veronique, ik wou dat de DB zich met wat andere dingen bezighield. Er zijn hier nog genoeg zwerfkatten als ze zich vervelen.

Hoewel goede wettelijke fokregels zou heel fijn zijn.

Groetjes,

Fanny

honden page profiel Marianne v. B.Marianne v. B.

honden foto van Marianne v. B.

Het zou fijn zijn als de Dierenbescherming hun geld eens ging inzetten (ze hebben een "potje" van zo'n 80 miljoen euro), voor een grote landelijke aktie tegen broodfokkers!
Met tv-spotjes, interviews voor radio en tv, artikelen in dag- en weekbladen, voorlichtings folders enz, enz enz... Ze hébben er de middelen voor, waarom doen ze het niet gewoon?!

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Heb net editie NL op rtl 4 zitten kijken, zelfs daar moest de dierenbescherming vertellen dat rashonden afgeschaft moeten worden en de nederlandse schows.....

Nou het spijt me zeer, ze moeten zich met hun eigen zaken bemoeien...
Ze hebben hier geen verstand van dus moeten ze dit maar goed doen...
Dan gaat straks iedereen naar een broodfokker toe, want de Nederlandse fokkers zijn slecht bezig, dat wordt nu verteld.
Dan worden de problemen alleen maar groter.. Maar ja daar denken ze niet overna.....

Als ze die 80 miljoen nou eens gebruiken om de broodfokkers aan te pakken, ben je al een grootdeel van de problemen kwijt..

Maar ja het enige wat de dierenbescherming wil in op tv en maar vertellen hoe goed ze bezig zijn terwijl ze helemaal niet doen, wat ze zouden moeten doen.....

Zo dat ben ik ook weer kwijt....
Nu hopen dat ook eens dieren gaan helpen in plaats van hun eigen hoofd.

Groetjes Veronique

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Die mensen moeten eens nadenken voor ze wat gaan zeggen..
Als ik bv kijk naar mijn ras. Daar werd op HD getest, logisch, herder, groot ras etc.
Toen werd er bekend dat er ook ED en een MRD1 problemen voor kan komen, dus hupla ik heb Mexx gelijk door de scan gegooid, ook voor de gehoortest (witte hond he, er is dus een kans).
Mexx is goedgekeurd als dekreu en ik wil natuurlijk alleen een gezonde hond in zetten.
Met mij gingen steeds meer reuen eigenaren en fokkers hun honden laten testen en dit jaar heeft de vereniging de MDR1 test en de ED test verplicht.

Dus onze rasvereniging pakt de problemen aan.

De broodfokker op de hoek fokt vrolijk door zonder testen en meld iedereen dat zijn honden raszuiver zijn tijdens de witjes hype: gevolg, goh de witte herder is een ongezond ras..

Rasverenigingen verplichten juist testen die gezondheidsprolemen bij hun ras helpen voorkomen of verminderen. Zij zijn dus niet de boosdoener.

Natuurlijk is het vroger misgegaan met het fokken, men is doorgeslagen, maar men is zich er van bewust en is nu bezig het ras weer gezond te maken en houden.
Ze helpen fokkers honden uit australie en amerika importeren voor nieuw bloed, stellen nieuwe eisen voor testen op etc.

Waarom dan zo iets doms gaan roepen als de rashonden verbieden. Of sommige rassen.
De dierenbescherming kan toch gewoon in overleg met de rasverenigingen gaan kijken naar de testen die zijn eisen en samen nieuwe testen verplichten en eisen opstellen.

En ongetest fokken verbieden??

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Ja helemaal mee eens......

Bij onze vereniging hebben we 2x per jaar een fokkersoverleg, daar wordt alleen maar gesproken over testen en welke we wel moeten doen en welke niet...

Ons ras is 1 van de rassen waar heel weinig ziektes voorkomen...
Wel hebben we verplicht de HD test (niet meer dan normaal), ogen test (je weet maar nooit), maar ook de Dillute test (kleur verdunning) omdat blauw gevaarlijk is voor de gezondheid van honden en von Willenbrand (bloed ziekte) omdat als honden leider daarvan zijn kunnen doodbloeden.

De dierenbescherming moet juist de fokkers helpen en niet afvallen om de nationale tv.
Want van mij hoeft de dierenbescherming voorlopig geen medewerking te verwachten.....

Daar denken ze alleen niet overna, het gaat alleen om eigen belang!!!!

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Mexx schreef: Ze helpen fokkers honden uit australie en amerika importeren voor nieuw bloed, stellen nieuwe eisen voor testen op etc.

Ja daar zat ik ook al aan te denken. Misschien verplicht stellen dat vanaf jaar X iedere hond 1/4e, 1/8e of 1/16e (ik roep maar wat) uit bloed moet bestaan uit een ander continent. We hebben 3 continenten waar de populairste rassen zeker gefokt worden, en waarschijnlijk ook fokkers in Zuid Afrika, en landen als Brazilië. Er zou toch keus genoeg moeten zijn om een te kleine genenpoel te voorkomen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "fok verbod" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^