Herplaatser luistert steeds minder.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Samantha (Gast)

Hallo,   Sinds 6 weken hebben wij een hele leuke herplaatser. Ze wordt in oktober 3 jaar. Dit is onze eerste hond en ook nog een herplaatser. In het begin luisterde ze heel goed, maar ik merk nu dat ze steeds meer haar eigen zin doet. We zijn heel consequent. Niet op de bank, als er aangebeld wordt, naar haar plaats, in plaats van door het dollen heen gaan. Als we lopen aan de lijn, niet snuffelen of naar andere honden. Als ze los loopt, wat elke wandeling is, mag ze wel gewoon naar andere honden en snuffelen en doen. aan de lijn is zo onhandig. alle lijnen gaan in de knoop en wandelen is wandelen. Niet snuffelen of spelen. We proberen het voor haar allemaal zo leuk en fijn mogelijk te maken, maar er moet ook geluisterd worden. In het begin ging dit allemaal niet zo goed. Maar een tijdje consequent zijn, ging het goed. Maar nu lijkt ze weer bij af te zijn. Nu merk ik, vooral aan de lijn naar andere honden dat ze gewoon niet terug te roepen is. Ik wil niet steeds aan die lijn hoeven trekken. Maar als ik haar roep, komt ze gewoon niet. Voorheen deed ze dit wel. Als ze iets goed doet, belonen we haar altijd. Dus dat is het niet. Ook met loslopen, ze mag niet naar honden die aan de lijn zitten, ze zitten niet voor niks aan de lijn. Of als ik met haar bezig ben, zoekspelletjes en er komen honden langs, moet ze gewoon bij mij blijven. Dit deed ze eerst wel, maar nu niet meer. Als ik haar terugroep of nee zeg, wat eerst wel hielp, doet ze nu niet meer. Net als uit plassen drinken. Ik zeg dat het niet mag. Eerst luisterde ze wel, nu kan ze mij zelfs aankijken terwijl ze het doet en ik nee zeg. Ook met loslopen luistert ze maar zelden. Ik roep haar, ze kijkt amper om. Soms kijkt ze om, doet ze een paar stapjes en vervolgens gaat ze weer iets anders doen. Pas als ik mijn stem verheft komt ze. Maar dit is ook niet altijd. Ik wil ook helemaal niet mijn stem verheffen. Ik vind het echt heel lastig. Is ze nog aan het puberen? Probeert ze mij nog steeds uit? of opnieuw? Het is voor ons ook zo zoeken. Ik hoop dat jullie iets voor mij kunnen betekenen. We gaan donderdag beginnen met een gehoorzaamheidscursus. Dus ik ben benieuwd, maar ervaringsdeskundige met herplaatsers is ook heel fijn. Herkennen jullie dit?

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Wil je niet te snel ??? Wees conseqwent , maar niet te veel commando-overdracht geven, en te veel je wil erop leggen, ga eens lekker wandelen, en dan aan de lijn en als je veilig ergens bent een lange lijn gebruiken, wat vrijheid en geen dwang erop, en toch heb je dan de controle erover, lekker laten snuffelen, en als je naar huis wilt, hoef je alleen de lijn maar binnen te halen, geef wat vrijheid , maar hou je hond dan wel aan de lijn, controle  heb je dan.....ook thuis, geen dwang erop, kijk eens of het dan beter gaat, en tuurlijk blijf je conseqwent....wat is 6 weken ? Niets......je hebt een herplaatser , rustig aan, en goed dat je naar cursus gaat, samen wat doen, bezorgd een goede band tussen jullie.

honden page profiel SamanthaSamantha

Het is niet zo zeer, vind ik dan, dat ik teveel wil. Ik wil gewoon rust en regelmaat geven en dat ze weet waar ze aan toe is. Hoe het is werkt. Want ik heb het gevoel, maar dat ben ik, als je geen goede start geeft en niet aangeeft waar ze aan toe is, dat het voor haar alleen maar lastiger is. Net als bij kinderen. 

 

Het loslaten gaat wel goed, ze blijft altijd in de buurt, maar soms heeft ze gewoon geen zin om te komen. Ze komt wel, maar het duurt soms even en soms luistert ze ook goed. Ik vind het heerlijk om met haar naar het bos of strand te gaan. Ik zie hoe erg ze geniet van het loslopen. Maar ik wil gewoon duidelijk tegen haar zijn. Ik vind het gewoon vreemd dat ze eerst wel zo goed luisterde en nu opeens een beetje lak heeft. Dat vind ik vooral gek.

 

Natuurlijk heeft ze tijd nodig om aan de situatie te wennen. Maar ik ben van mening dat dat vooral kan als ze weer hoe het huishouden werkt. Wat haar plaats is en wat wel en niet kan. Op die manier wil ik haar graag rust geven. Weet ze waar ze aan toe is. :) Niet dat ik straks over een paar weken opeens alles verander, omdat ik het anders wil hebben. Dan wordt alles toch verwarrend voor haar. Lijkt mij dan hoor.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het lijkt me logisch dat je hond eerst beter 'luisterde'.

Ze moest wennen en jullie waren haar veilige haven, dus blijft ze wel bij je.

Waarschijnlijk voelt ze zich steeds meer thuis, en kan ze haar eigen karakter tonen.

Wat heb je voor een hond en hoe oud?

Misschien zit ze in een leeftijd dat ze wat pubergedrag hebben?

 

Verder heb ik zelf geen ervaring met herplaatsers dus ik heb niet echt tips voor je.

honden page profiel SamanthaSamantha

Ja, ik heb ook al aan pubergedrag gedacht. Ze is een kruising Berner Sennen met Friese Stabij. Ze is nu 2,5 jaar. :)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Wat goed dat je voor een herplaatser gegaan bent. Wat is het voor soort hond, en weet je iets van haar achtergrond?

 

 

Lopen aan de lijn hoeft niet perse te betekenen dat ze niet mag snuffelen, snuffelen ontspant juist. Of bedoel je niet aan andere honden snuffelen? Dan geef ik je helemaal gelijk honden aan de lijn nooit met elkaar nooit met elkaar in contact brengen.

 

Het kan zijn dat ze nu wat gewend is en zich wat vrijer voelt. Een echt sterke band met jou heeft ze na 6 weken ook nog niet dus zal ze misschien ook niet altijd luisteren als ze vindt dat ze iets beters te doen heeft of er de zin niet van in ziet om te luisteren. Of soms is het ook gewoon miscommunicatie dat er niet begrepen wordt wat jij bedoeld, of dat jij niet begrijpt wat de hond op dat moment beleefd.

 

Elkaar begrijpen en door en door leren kennen heeft veel tijd, geduld en inzicht nodig, per mens en hond verschillend.

 

Ik zou haar leren (aan de lange lijn) dat andere honden, maar ook mensen, fietsen, joggers e.d. betekend: naar baasje gaan. Ik vind het belangrijk dat honden dat leren en niet in het wilde weg naar elke hond  of anders toerennen. Pas in overleg met het andere baasje kan besloten worden of er gespeeld mag worden of liever niet. En meteen leer je dan dat er netjes langs mensen of verkeer gelopen wordt (jij tussen hond en mens/verkeer)

 

Ik zou me ook gaan verdiepen in kalmerende signalen. Turid Rugaas heeft daar een paar boekjes over geschreven dat is een mooie start.

 

Jenna is mijn tweede herplaatser, zij is een heel zacht hondje maar luisteren buiten is niet haar sterkste punt. In het begin kon ze nog los, maar later was haar jachtinstinkt toch te groot en gaat ze alleen nog heel gedoseerd los.

Lola mijn eerste herplaatser, luisterde helemaal nooit in het begin, zij zat te hoog in haar stress, en wilde dat ik naar haar luisterde, zij kon dat heel goed aangeven in het begin met grove communicatie als grommen, happen en bijten, en later toen we elkaar hadden leren kennen en ik me voor haar bewezen had te vertrouwen te zijn was een knipperen of heen en weer gaan van de ogen al genoeg.

 

Het is dus verschillend per hond is mijn ervaring, maar altijd moet contact en vertrouwen opbouwen van twee kanten komen.

 

Ik zou me tijdens het wandelen gaan concentreren op samen iets doen, eens wat lekkertjes strooien om naar te laten snuffelen, een heerlijke boswandeling, samen over een grote tak springen, een klein oefeningetje, je verstoppen, een spoortje uitzetten, of wat je maar kan verzinnen (mits ze zulke dingen leuk vindt natuurlijk) zodat jij leuk en interessant wordt voor haar. En natuurlijk genoeg ruimte om te snuffelen naar alle lekkere geurtjes.

 

 

 

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ik denk ook dat ze in een fase zit van die op puber gedrag lijkt.

Eerst was het wennen bij jullie, en aftasten. Nu voelt ze zich rustig en vertrouwt en veilig bij jullie en gaat haar grenzen verkennen......

Haar eigen ikje  komt meer naar boven.....

Laat het maar wat gebeuren. Als de regels wat losser kunnen, dan is dat prima, maar als jij heerlijk duidelijk en consequent blijft, dan leert jouw hond weer hoe het bij jullie nu eenmaal gaat.

Die cursus lijkt me wel heel goed: een extra stimulans en feedback mogelijkheid. En lekker aan het werk met die leukerd....

Het komt echt goed, met wat geduld.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Het is niet zo zeer, vind ik dan, dat ik teveel wil. Ik wil gewoon rust en regelmaat geven en dat ze weet waar ze aan toe is. Hoe het is werkt. Want ik heb het gevoel, maar dat ben ik, als je geen goede start geeft en niet aangeeft waar ze aan toe is, dat het voor haar alleen maar lastiger is. Net als bij kinderen. 
 
Het loslaten gaat wel goed, ze blijft altijd in de buurt, maar soms heeft ze gewoon geen zin om te komen. Ze komt wel, maar het duurt soms even en soms luistert ze ook goed. Ik vind het heerlijk om met haar naar het bos of strand te gaan. Ik zie hoe erg ze geniet van het loslopen. Maar ik wil gewoon duidelijk tegen haar zijn. Ik vind het gewoon vreemd dat ze eerst wel zo goed luisterde en nu opeens een beetje lak heeft. Dat vind ik vooral gek.
 
Natuurlijk heeft ze tijd nodig om aan de situatie te wennen. Maar ik ben van mening dat dat vooral kan als ze weer hoe het huishouden werkt. Wat haar plaats is en wat wel en niet kan. Op die manier wil ik haar graag rust geven. Weet ze waar ze aan toe is. :-) Niet dat ik straks over een paar weken opeens alles verander, omdat ik het anders wil hebben. Dan wordt alles toch verwarrend voor haar. Lijkt mij dan hoor. "

 Niet zo raar dat ze wat minder nu luisterd dan toen je ze net had, ook honden kijken het even aan, voelen ze zich op hun gemak dan kijken ze een andere kant op.....

honden page profiel SamanthaSamantha

Dat is wel echt een goed teken. Haha. Voet bij stuk houden, denk ik maar. Pas terugroepen als ik zeker weet dat ze komt. Ik denk dat ik het zo maar doe. Haha. Bedankt voor alles reacties!

 

 

honden page profiel SamanthaSamantha

" Wat goed dat je voor een herplaatser gegaan bent. Wat is het voor soort hond, en weet je iets van haar achtergrond?
 
 
Lopen aan de lijn hoeft niet perse te betekenen dat ze niet mag snuffelen, snuffelen ontspant juist. Of bedoel je niet aan andere honden snuffelen? Dan geef ik je helemaal gelijk honden aan de lijn nooit met elkaar nooit met elkaar in contact brengen.
 
Het kan zijn dat ze nu wat gewend is en zich wat vrijer voelt. Een echt sterke band met jou heeft ze na 6 weken ook nog niet dus zal ze misschien ook niet altijd luisteren als ze vindt dat ze iets beters te doen heeft of er de zin niet van in ziet om te luisteren. Of soms is het ook gewoon miscommunicatie dat er niet begrepen wordt wat jij bedoeld, of dat jij niet begrijpt wat de hond op dat moment beleefd.
 
Elkaar begrijpen en door en door leren kennen heeft veel tijd, geduld en inzicht nodig, per mens en hond verschillend.
 
Ik zou haar leren (aan de lange lijn) dat andere honden, maar ook mensen, fietsen, joggers e.d. betekend: naar baasje gaan. Ik vind het belangrijk dat honden dat leren en niet in het wilde weg naar elke hond  of anders toerennen. Pas in overleg met het andere baasje kan besloten worden of er gespeeld mag worden of liever niet. En meteen leer je dan dat er netjes langs mensen of verkeer gelopen wordt (jij tussen hond en mens/verkeer)
 
Ik zou me ook gaan verdiepen in kalmerende signalen. Turid Rugaas heeft daar een paar boekjes over geschreven dat is een mooie start.
 
Jenna is mijn tweede herplaatser, zij is een heel zacht hondje maar luisteren buiten is niet haar sterkste punt. In het begin kon ze nog los, maar later was haar jachtinstinkt toch te groot en gaat ze alleen nog heel gedoseerd los.
Lola mijn eerste herplaatser, luisterde helemaal nooit in het begin, zij zat te hoog in haar stress, en wilde dat ik naar haar luisterde, zij kon dat heel goed aangeven in het begin met grove communicatie als grommen, happen en bijten, en later toen we elkaar hadden leren kennen en ik me voor haar bewezen had te vertrouwen te zijn was een knipperen of heen en weer gaan van de ogen al genoeg.
 
Het is dus verschillend per hond is mijn ervaring, maar altijd moet contact en vertrouwen opbouwen van twee kanten komen.
 
Ik zou me tijdens het wandelen gaan concentreren op samen iets doen, eens wat lekkertjes strooien om naar te laten snuffelen, een heerlijke boswandeling, samen over een grote tak springen, een klein oefeningetje, je verstoppen, een spoortje uitzetten, of wat je maar kan verzinnen (mits ze zulke dingen leuk vindt natuurlijk) zodat jij leuk en interessant wordt voor haar. En natuurlijk genoeg ruimte om te snuffelen naar alle lekkere geurtjes.
 
 
 
  "

 Ze komt bij een vrouw vandaan die het helemaal niet breed had. Kyra, want zo heet onze lieverd, was erg mager. Sinds ze bij ons is, is ze 6 kilo aangekomen. Nu zit ze op haar ideale gewicht. Wel had die vrouw veel met haar getraind. Maar Kyra was wel bangig. Het schijnt dat ze van een boerderij komt. Verder weet ik er weinig van... Die vrouw heeft zoveel verteld, wat uiteindelijk niet waar was... Dus ik heb geen flauw idee. (Ze zei dat ze elk jaar gewoon geënt was. Dit bleek, na het bellen van haar oude dierenarts, niet waar te zijn. Voorbeeldje.)

 

Dank voor je uitgebreide bericht. Ik ben benieuwd wat de tijd ons zal brengen!

 

We hadden bewust voor een herplaatser gekozen. Die verdienen gewoon een 2de kans en op Kyra waren wij opslag verliefd!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Achjee 6 kilo ondergewicht, gelukkig dat ze nu op haar gewicht zit dan.

 

Zo te lezen heeft Kyra geluk gehad dat jullie op haar pad kwamen, heerlijk dat ze niet meer bang hoeft te zijn ook, eindelijk veilig en geliefd.  

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik lees dat ze veel dingen moet of juist niet mag.

Begrijpt ze je wel?

Prettiger voor een hond, laat zien wat je wel wilt.

1 Als je wandelt mag ze niet snuffelen.
Ik vraag me af waarom niet?

Voor een hond is zijn neus gebruiken heel erg belangrijk.
Wij kijken, nemen zo alles in ons op, een hond doet dat met zijn neus.
Als ik wandel, heb ik een lijn van 2m ( langer vind ik niet veilig in een stad) Luca loopt voor me en snuffelt. Soms loopt ze een stukje door. Soms roep ik haar op een moment dat ze niet snuffelt, aandacht voor mij is voertje.

Als er een andere hond aankomt ( contact aan de lijn laten maken hier ook niet)
Gewoon doorlopen, niets zeggen. Als ze naar een andere hond kijkt is er even geen aandacht voor de baas, geen probleem, maar op dat moment zal ze niet luisteren.
Roepen heeft geen zin, handelen wel. Weg lopen, oversteken of omdraaien. Dat is duidelijk.
Als je dit consequent doet, zal ze het snel door hebben.

Maar misschien, juist omdat je haar dan roept dat ze het als aanmoediging ziet om naar die hond toe te gaan.
Zeker als je lijn geeft.

Niet drinjen uit plassen en wat dat wel als ze dorst geeft?
Net zo als niet snuffelen, iets natuurlijks wat niet mag.

Honden vinden regen water erg lekker.
Ze hebben een maag die veel meer kan hebben dan wij.
Waarom niet?


Ik snap wel een beetje waarom ze niet zo heel goed meer luisterd, je verteld vooral wat ze niet mag.

Laat haar snuffelen, uit plassen drinken, als je een zoek spelletje doet en er komt een andere hond aan, geef haar dan even de ruimte.
Je hkbd heeft ook geen idee als ze los is dat ze niet baar een aangelijnde hond mag.

Geef je hond de ruimte, roep haar als ze los is en er is geen afleiding. Als ze komt, belonen en voertje.

Zo wordt je een leuke baas ipv een baas die verbied.


honden page profiel SamanthaSamantha

" Ik lees dat ze veel dingen moet of juist niet mag.

Begrijpt ze je wel?

Prettiger voor een hond, laat zien wat je wel wilt.

1 Als je wandelt mag ze niet snuffelen.
Ik vraag me af waarom niet?

Voor een hond is zijn neus gebruiken heel erg belangrijk.
Wij kijken, nemen zo alles in ons op, een hond doet dat met zijn neus.
Als ik wandel, heb ik een lijn van 2m ( langer vind ik niet veilig in een stad) Luca loopt voor me en snuffelt. Soms loopt ze een stukje door. Soms roep ik haar op een moment dat ze niet snuffelt, aandacht voor mij is voertje.

Als er een andere hond aankomt ( contact aan de lijn laten maken hier ook niet)
Gewoon doorlopen, niets zeggen. Als ze naar een andere hond kijkt is er even geen aandacht voor de baas, geen probleem, maar op dat moment zal ze niet luisteren.
Roepen heeft geen zin, handelen wel. Weg lopen, oversteken of omdraaien. Dat is duidelijk.
Als je dit consequent doet, zal ze het snel door hebben.

Maar misschien, juist omdat je haar dan roept dat ze het als aanmoediging ziet om naar die hond toe te gaan.
Zeker als je lijn geeft.

Niet drinjen uit plassen en wat dat wel als ze dorst geeft?
Net zo als niet snuffelen, iets natuurlijks wat niet mag.

Honden vinden regen water erg lekker.
Ze hebben een maag die veel meer kan hebben dan wij.
Waarom niet?


Ik snap wel een beetje waarom ze niet zo heel goed meer luisterd, je verteld vooral wat ze niet mag.

Laat haar snuffelen, uit plassen drinken, als je een zoek spelletje doet en er komt een andere hond aan, geef haar dan even de ruimte.
Je hkbd heeft ook geen idee als ze los is dat ze niet baar een aangelijnde hond mag.

Geef je hond de ruimte, roep haar als ze los is en er is geen afleiding. Als ze komt, belonen en voertje.

Zo wordt je een leuke baas ipv een baas die verbied. "

Haha. Het komt net over alsof ze niks mag. Dit is zeker niet waar hoor, ik heb nu vooral gezegd dat ik belangrijk vind. Ik zal even uitleggen waarom;

 

Het snuffelen mag ze, wanneer ik het zeg en als ze losloopt, wat bijna de hele wandeling is, kan ze zoveel snuffelen en doen als ze wilt. Mag ze ook naar andere honden en heerlijk spelen. Als ze aan de lijn is, is het gewoon lopen. Ik zie het een beetje als werken. Dit is geen uur aan één stuk. Ze mag dan inderdaad niet naar andere honden, niet snuffelen. We zijn dan aan het werk. Dit is hooguit een half uur. Maar meestal van ons huis naar het losloopveld. Wat een kwartiertje is. Daarna spelen we samen of zij met andere honden, als deze er zijn. Of snuffelen, als ze dat wilt. Maar nogmaals, ze loopt heel veel los. Sowieso elke wandeling. Minimaal een half uur.

 

Met naar andere honden gaan, bedoelde ik vooral de honden die aan de lijn zitten. Niet Kyra zelf. :) Meestal zitten de honden aan de lijn voor een reden. Ik wil dus eerst met de eigenaar bespreken of het kan of niet. Uit bescherming van Kyra, de andere hond en de eigenaar.

 

Mijn ervaring is dat als honden uit stilstaand water en dus plassen drinkt is dat ze vaak aan de diarree raken. Dit wil ik voorkomen. Ik heb zelf altijd een flesje met water bij me. 

 

Alles, behalve het snuffelen aan de lijn en drinken uit plassen pas ik al toe. :) Dankjewel voor je reactie. Iedereen gaat op een andere maniet met zijn hond om. Kyra mag heel veel. Ze heeft veel vrijheid (Wat jij misschien niet ziet, dit is ook maar één kant en deel van het verhaal.) maar ik heb bepaalde basisregels die ik belangrijk vind.:) Belonen doe ik ook, héél erg veel. Bij ieder dingetje dat ze goed doet. Dus positiviteit genoeg. Dat is wat ik vooral doe, niet straffen of aan de lijn trekken.

honden page profiel SamanthaSamantha

Oke, dit moet ik toch even kwijt:

 

Ik zeg haar niet vooral wat ze niet mag. Ik som alleen even wat ik nu allemaal gezien heb. Er zijn bepaalde dingen die ik belangrijk vind. Je hoeft er niet mee eens te zijn, hoor. Jij moet vooral doen wat jij denkt dat goed is voor jouw hond. Maar ik vind jouw mening niet echt genuanceerd. Jouw mening is gebaseerd op de dingen die ik hierboven heb geschreven. Maar dit is maar een deel. Ik heb hier vooral het negatieve omschreven, omdat mij dat nu even opviel of zelfs een beetje dwars zat. Ik heb niet tot in detail beschreven hoe ik met mijn hond omga of hoelang ik iets doe of waarom.

 

Dat je begrijpt dat ze niet zo goed luistert of dat ik alleen maar zeg wat ze niet mag. Ik vind het raar dat je zoiets zegt. Zoals ik al hierboven heb gezegd. Ik voel me, bijna, door jouw verhaal een stomme en domme eigenaar. Maar ik wil juist mijn hond duidelijkheid bieden en juist de vrijheid. Maar ze mag niet alles. Ik probeer wel alles positief op te lossen. Dus ik beloon tot ik erbij neerval. Ik ben dus geen baas die verbied. Ik heb dingen die niet mogen en soms verbied ik iets, ja. Maar over het algemeen ben ik juist vanuit het positieve aan het werk.

 

Het is ook gekke werk dat ik mij zo aan het verdedigen ben. Maar jouw woorden vind ik niet fijn. Juist omdat je mij niet kent en juist omdat je maar 1/1000 van mijn manier van doen hebt gelezen.

 

Dit is echt een beetje een frustratie berichtje. Ik waardeer wel heel erg dat je de tijd neemt om het te lezen en te reageren. Ik wil je ook niet aanvallen, maar ik wil ook niet dat ik gezien wordt als een verbied eigenaar, terwijl dit niet het geval is.

 

Ik denk dat ik nu wel duidelijk ben. No hard feelings, hoor. Maar ik moest het er gewoon even uitgooien. :)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik ken je idd niet en ga puur af op wat ik lees, wat je me verteld.

Ik ga daar van uit en probeer alleen maar mee te denken, te helpen, meer niet.

Op zoek naar de rede, ik denk alleen maar mee.

honden page profiel SamanthaSamantha

Waardeer ik heel erg! Het is fijn als mensen meedenken. Maar je concludeert dingen. Dingen die, naar mijn idee, totaal niet waar zijn. Dat triggert mij. Snap je? Meedenken is fijn, concluderen op basis van weinig informatie niet.:)

honden page profiel Brigitte, Zebee & ZabaaBrigitte, Zebee & Zabaa

honden foto van Brigitte, Zebee & Zabaa

Dat ze dit nu durft......haar eigen ding doen.......is een goed teken !!

Sorry, moet er om grinnken.........ze komt nu echt thuis bij jullie.....ze durft !!

Hoe vreemd het ook klinkt.....ze durft tegen je in te gaan......ze voelt zich vertrouwd in haar omgeving.

Dit is vaak met herplaatsers.

 

Nu is het aan jou om het geduld op te brengen haar weer te gaan sturen, zonder haar vertrouwen te schaden.

Hier heb je veel geduld en liefde voor nodig en kan beslist langer duren dan een "gewone" opvoeding.

Bekend is bij herplaatsers dat ze, na zich thuis te voelen, in een 2e puberteit komen. Niks vreemds.

Ga zo door, geduld, consequent en liefde........dan heb je over een tijdje een heerlijke hond !!!!!!

 

Succes !!

honden page profiel SamanthaSamantha

" Dat ze dit nu durft......haar eigen ding doen.......is een goed teken !!
Sorry, moet er om grinnken.........ze komt nu echt thuis bij jullie.....ze durft !!
Hoe vreemd het ook klinkt.....ze durft tegen je in te gaan......ze voelt zich vertrouwd in haar omgeving.
Dit is vaak met herplaatsers.
 
Nu is het aan jou om het geduld op te brengen haar weer te gaan sturen, zonder haar vertrouwen te schaden.
Hier heb je veel geduld en liefde voor nodig en kan beslist langer duren dan een "gewone" opvoeding.
Bekend is bij herplaatsers dat ze, na zich thuis te voelen, in een 2e puberteit komen. Niks vreemds.
Ga zo door, geduld, consequent en liefde........dan heb je over een tijdje een heerlijke hond !!!!!!
 
Succes !! "

Het is dus, wat ik al dacht, juist is heel positiefs! Ze kan eindelijk zichzelf zijn. Wat zal dat voor haar heerlijk voelen.

 

Dankjewel voor je fijne reactie! Ik ga haar eens lekker laten puberen, maar wel consequent zijn, met heeeeeeel veeeeel liefde! Dat verdient ze, zonder meer!

honden page profiel Brigitte, Zebee & ZabaaBrigitte, Zebee & Zabaa

honden foto van Brigitte, Zebee & Zabaa

" Het is dus, wat ik al dacht, juist is heel positiefs! Ze kan eindelijk zichzelf zijn. Wat zal dat voor haar heerlijk voelen.
 
Dankjewel voor je fijne reactie! Ik ga haar eens lekker laten puberen, maar wel consequent zijn, met heeeeeeel veeeeel liefde! Dat verdient ze, zonder meer! "

 Heb zelf 2 Spaanse honden hier.

Zebee was eerst perfect en werd toen zichzelf

Het deed me echt goed dat ze dingen ging durven 

 

Nogmaals met weinig druk, geduld, duidelijkheid , consequentie  EN liefde bereik je het meeste.

Ga je echte druk leggen schaadt je het toch al zo broze vertrouwen.

Gewoon (lief) duidelijk zijn. ( ook al is dat vaak moeilijk in bepaalde situaties)

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Het is dus, wat ik al dacht, juist is heel positiefs! Ze kan eindelijk zichzelf zijn. Wat zal dat voor haar heerlijk voelen.
 
Dankjewel voor je fijne reactie! Ik ga haar eens lekker laten puberen, maar wel consequent zijn, met heeeeeeel veeeeel liefde! Dat verdient ze, zonder meer! "

 

Dat is eigenlijk, wat iedereen hier in het topic schrijft.

Maar iedereen heeft dat geschreven in z'n eigen woorden.

honden page profiel SamanthaSamantha

"  Heb zelf 2 Spaanse honden hier.
Zebee was eerst perfect en werd toen zichzelf
Het deed me echt goed dat ze dingen ging durven 
 
Nogmaals met weinig druk, geduld, duidelijkheid , consequentie  EN liefde bereik je het meeste.
Ga je echte druk leggen schaadt je het toch al zo broze vertrouwen.
Gewoon (lief) duidelijk zijn. ( ook al is dat vaak moeilijk in bepaalde situaties)
  "

 Dat is inderdaad wat ik probeer! Lief duidelijk zijn! Soms best pittig. Haha. 

 

Wat fijn dat jij ook 2 lieve Spaanse honden hebt genomen! Alle honden verdienen een goede kans!

honden page profiel SamanthaSamantha

"  
Dat is eigenlijk, wat iedereen hier in het topic schrijft.
Maar iedereen heeft dat geschreven in z'n eigen woorden. "

Zeker. Hihi. Fijne mensen hier! Nieuw en al zoveel hulp. :)

honden page profiel bassiebassie

Ik merk aan je verhaal dat je heel erg je best doet. Maar ik denk dat je veel te veel je best doet. Je legt de lat voor je hond veeeeeeeeeeeel te hoog.

Vergeet niet dat je hond er nog maar net is en dat het jouw eerste hond is. Hij moet ALLES nog leren. Het lijkt misschien wel alsof hij al heel veel dingen wist en goed deed, maar dat wil niet zeggen dat het ook zo is. In het begin gedraagt je hond zich nou eenmaal anders, houdt hij zich in. Nu gaat het pas echt beginnen.

Begin nu eerst om je hond aan te leren wat je van hem wil. Maak een lijst met alles wat je niet wil. En ga op basis van die lijst bedenken wat je dan wel wil dat je hond doet in situaties en ga dat aanleren. En bedenk dan meteen wat je doet als je hond dan toch het ongewenste gedrag uitvoert. Zo wordt het duidelijk voor jou en je hond wat te doen.

Honden worden niet snel ziek van het drinken uit een plas. Zeker niet in deze periode. Dit is geen stilstaan water. Het wordt de laatste tijd dagelijks ververst met de regenval van de laatste tijd. Maar zelfs van echt stilstaand water(vieze sloten) worden honden bijna nooit ziek. Er zullen er best zijn, maar het komt maar heel weinig voor.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

" Hallo,
 
Sinds 6 weken hebben wij een hele leuke herplaatser. Ze wordt in oktober 3 jaar. Dit is onze eerste hond en ook nog een herplaatser. In het begin luisterde ze heel goed, maar ik merk nu dat ze steeds meer haar eigen zin doet. We zijn heel consequent. Niet op de bank, als er aangebeld wordt, naar haar plaats, in plaats van door het dollen heen gaan. Als we lopen aan de lijn, niet snuffelen of naar andere honden. Als ze los loopt, wat elke wandeling is, mag ze wel gewoon naar andere honden en snuffelen en doen. aan de lijn is zo onhandig. alle lijnen gaan in de knoop en wandelen is wandelen. Niet snuffelen of spelen. We proberen het voor haar allemaal zo leuk en fijn mogelijk te maken, maar er moet ook geluisterd worden.
In het begin ging dit allemaal niet zo goed. Maar een tijdje consequent zijn, ging het goed. Maar nu lijkt ze weer bij af te zijn. Nu merk ik, vooral aan de lijn naar andere honden dat ze gewoon niet terug te roepen is. Ik wil niet steeds aan die lijn hoeven trekken. Maar als ik haar roep, komt ze gewoon niet. Voorheen deed ze dit wel. Als ze iets goed doet, belonen we haar altijd. Dus dat is het niet. Ook met loslopen, ze mag niet naar honden die aan de lijn zitten, ze zitten niet voor niks aan de lijn. Of als ik met haar bezig ben, zoekspelletjes en er komen honden langs, moet ze gewoon bij mij blijven. Dit deed ze eerst wel, maar nu niet meer. Als ik haar terugroep of nee zeg, wat eerst wel hielp, doet ze nu niet meer. Net als uit plassen drinken. Ik zeg dat het niet mag. Eerst luisterde ze wel, nu kan ze mij zelfs aankijken terwijl ze het doet en ik nee zeg. Ook met loslopen luistert ze maar zelden. Ik roep haar, ze kijkt amper om. Soms kijkt ze om, doet ze een paar stapjes en vervolgens gaat ze weer iets anders doen. Pas als ik mijn stem verheft komt ze. Maar dit is ook niet altijd. Ik wil ook helemaal niet mijn stem verheffen. Ik vind het echt heel lastig.
Is ze nog aan het puberen? Probeert ze mij nog steeds uit? of opnieuw? Het is voor ons ook zo zoeken.
Ik hoop dat jullie iets voor mij kunnen betekenen. We gaan donderdag beginnen met een gehoorzaamheidscursus. Dus ik ben benieuwd, maar ervaringsdeskundige met herplaatsers is ook heel fijn. Herkennen jullie dit? "

 

Zo te lezen hebben jullie het vanaf het begin goed aangepakt dor consequent en duidelijk te zijn... 

Je vertelt dat ze nu ineens slechter lijkt te gaan luisteren, niet komt als je haar roept.

Klinkt alsof ze gaat uitproberen, tot hoever kan en mag ze gaan.

Belangrijk is om consequent te blijven!!!En veel geduld.

Ik zou een paar stappen terug gaan... wandelen / lopen prima, maar aan de lijn.

En maar oefenen, aandacht vragen. In sommige situaties is het ook goed om juist niks te zeggen, maar juist stevig door te lopen.

Ga oefenen met een lange lijn (10 of 15 meter)... roep haar op onverwachte momenten bij je, komt ze belonen.

Komt ze na de 2e keer niet, dan kan je een beetje sturen met de lijn.

 

Succes... 

honden page profiel SamanthaSamantha

" Ik merk aan je verhaal dat je heel erg je best doet. Maar ik denk dat je veel te veel je best doet. Je legt de lat voor je hond veeeeeeeeeeeel te hoog.

Vergeet niet dat je hond er nog maar net is en dat het jouw eerste hond is. Hij moet ALLES nog leren. Het lijkt misschien wel alsof hij al heel veel dingen wist en goed deed, maar dat wil niet zeggen dat het ook zo is. In het begin gedraagt je hond zich nou eenmaal anders, houdt hij zich in. Nu gaat het pas echt beginnen.

Begin nu eerst om je hond aan te leren wat je van hem wil. Maak een lijst met alles wat je niet wil. En ga op basis van die lijst bedenken wat je dan wel wil dat je hond doet in situaties en ga dat aanleren. En bedenk dan meteen wat je doet als je hond dan toch het ongewenste gedrag uitvoert. Zo wordt het duidelijk voor jou en je hond wat te doen.

Honden worden niet snel ziek van het drinken uit een plas. Zeker niet in deze periode. Dit is geen stilstaan water. Het wordt de laatste tijd dagelijks ververst met de regenval van de laatste tijd. Maar zelfs van echt stilstaand water(vieze sloten) worden honden bijna nooit ziek. Er zullen er best zijn, maar het komt maar heel weinig voor. "
 
 
 
 
 
 
 
Hihi. Ik ben het niet met je eens. Ik ben juist consequent en juist duidelijk. Vooral voor haar. Ik wil niet teveel. Het zijn gewoon regels. Zoals in elk huishouden. Ze doet het meer dan prima en ze weet precies waar ze aan toe is. Zoals velen al zeggen, en wat ik al dacht, gaat ze nu haar grenzen opzoeken. Wat logisch is. iedereen gaan op zijn eigen manier met zijn hond om en dat mag. Maar ik zie aan Kyra dat ze het fijn vindt dat ze weet waaraan ze toe is. Dit doe ik juist om haar meetenemen in ons leven. Gelijk in een ritme en aangeven hoe ik dingen wil hebben. Ik vind überhaupt niet dat er een lat is. :) Lekker wennen, door juist regels te geven. De dingen die ik aangaf was vooral omdat ik mij afvroeg hoe het kwam dat ze opeens minder luisterde. Dank voor je reactie! Ik waardeer het zeer. Maar ik denk dat ik er zo goed aan doe. Mensen om mij heen vinden dit ook. Onze hondenoppas geeft les op de hondenschool. Bespreek al veel met hem. Ik denk weldegelijk dat honden diarree kunnen krijgen van stilstaande plassen. Kyra had laatsy last van diarree en mijn dierenarts kwam hiermee.  

honden page profiel SamanthaSamantha

"  
Zo te lezen hebben jullie het vanaf het begin goed aangepakt dor consequent en duidelijk te zijn... 
Je vertelt dat ze nu ineens slechter lijkt te gaan luisteren, niet komt als je haar roept.
Klinkt alsof ze gaat uitproberen, tot hoever kan en mag ze gaan.
Belangrijk is om consequent te blijven!!!En veel geduld.
Ik zou een paar stappen terug gaan... wandelen / lopen prima, maar aan de lijn.
En maar oefenen, aandacht vragen. In sommige situaties is het ook goed om juist niks te zeggen, maar juist stevig door te lopen.
Ga oefenen met een lange lijn (10 of 15 meter)... roep haar op onverwachte momenten bij je, komt ze belonen.
Komt ze na de 2e keer niet, dan kan je een beetje sturen met de lijn.
 
Succes...  "

Dankjewel! Wij dachten hier, inderdaad, erg goed aan te doen om haar meteen mee te nemen in ons leven en dus laten blijken hoe het allemaal gaat.

 

De lijn is een hele goed tip! Die ga in zeker toepassen. Ook ga in proberen in huis te starten met het oefenen van roepen. We zijn aan het kijken wat ze echt heeeeel lekker vindt. Dus echt een extra grote beloning!

 

Ik heb er helemaal zin in! Goed inlezen is het halve werk. Hihi. Dankjewel voor je reactie!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Het is altijd lastig van een forum af mee te kijken/denken, zoekt ze haar grenzen op? Wat is dat precies? Denkt een hond zo? Wat ik al schreef, na zes weken heb je gewoon die band nog niet dat je kan verwachten dat een hond altijd naar je luistert daar zal eerst aan gewerkt moeten worden.

 

Zelf zou ik denken dat buiten een hond (een neus/geurdier) graag snuffelt op zijn gemak en in zijn eigen tempo, en dat een half uur meelopen zonder te mogen snuffelen erg frustrerend zou kunnen zijn. Ik zou het wat relaxter doen en als ze wil snuffelen dat dat dan ook mag, daar waar het kan natuurlijk anders niet, per slot loop je buiten om je hond een plezier te willen doen

 

Nu merk ik, vooral aan de lijn naar andere honden dat ze gewoon niet terug te roepen is. Ik wil niet steeds aan die lijn hoeven trekken

 

dit kan zijn omdat je te dicht bij de andere honden loopt, afstand bewaren desnoods omkeren voordat ze in fixatie is op een andere hond is dan de oplossing. Ken je het boekje kalmerende signalen van Turid Rugaas, dat is echt een aanrader, evenals haar andere boekjes. Je leert er een basis van over hondentaal en hondenetiquette zodat je meer van je hond snapt.

 

Ook met loslopen, ze mag niet naar honden die aan de lijn zitten, ze zitten niet voor niks aan de lijn.

 

Groot gelijk!, en daar moet je timing goed zijn, je moet voorkomen dat ze naar die honden gaat, en niet afwachten tot ze daar heen gaat en dan pas ingrijpen, dan wordt het wel erg lastig.  Dus haar alleen loslaten als je het overzicht hebt, en verder aan de (lange) lijn. Haar leren honden te negeren dus bij je roepen voordat ze op de andere honden gefixeerd is, levert groot voordeel op naar mijn mening en zou ik je zeker aanraden.

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je legt de lat helaas wel te hoog en dat kan absoluut de lat te hoog leggen.

Je verwacht van je hond dat hij van jou begrijpt, dat hij aan de lijn niet naar andere honden mag gaan.

Je schrijft dat je niet aan de lijn wilt trekken, je zegt iets tegen je hond neem ik aan,  die vervolgens gewoon naar de andere hond toe gaat. 

Wat voor commando geef je en ik ga er van uit dat je de lijn slap laat?

Je geeft je hond dus gewoon zelf de ruimte om naar een andere hond toe te gaan. Je verwacht dat je hond jou commando begrijpt, want je vind dat je hond niet luisterd.

 

Je hond begrijpt je niet, je hond neemt alleen de ruimte die je haar geeft.

 

Honden verstaan geen taal. Ze kunnen wel leren wat woorden betekend. Mijn hond kent na 3 jaar inmiddels heel veel woorden (ga, zit, af, blijf, blaf, stil, links, rechts, eten, lekkers, bal, beer, Luca thuis blijven, luca mee, ze kent al onze namen en de namen van onze katten en zo nog wel meer. 

 

Honden communiceren met meer dan alleen woorden, feit dat jij je hond lijn lengte geeft (vermoed ik) dat vertel je je hond dat het ok is naar een andere hond toe te gaan. Ik neem aan, dat je zelf mee loopt, je hond denkt ook daardoor dat het ok is.

Je kan niet van je hond na 6 weken verwachten, dat hij jou taal verstaat.

Je zal dus een stapje terug moeten doen. Niet aan de lijn naar andere honden, ben ik ook voorstander van. Niet alle honden vinden contact maken aan de lijn prettig. 

Maar als je een hond ziet, neem je hond dan gewoon mee, draai om, loop in een boog, dat is voor je hond heldere taal.

Als je daarna, of er voor aandacht wilt, roep haar naam, kijkt ze niet, voertje voor haar neus en doe dat voertje vervolgens voor je gezicht, zo leer je dat haar naam betekend: aandacht voor de baas.

Zo spreek je duidelijke taal voor je hond.

Uit plassen drinken, ik dacht dat het jou ervaring is. Mijn ervaring en ook van mijn omgeving (het is een hoop ervaring) drinken uit een plas, geen enkel probleem. 

 

Los daarvan, je verwacht iets onmogelijks van je hond. Water drinken is een eerste levens behoefte, water drinken is zelf belonend.

Af leren geen water te drinken, gaat je niet lukken.

Je kan hier opzoek naar topics over van straat eten, ook zelf belonend en ook eten is een eerste levens behoefte.

Vergeet het maar.

Dan denk je dat je het redelijk onder controle te hebben, let je een tel niet op en bam, het gedrag zit er weer in.

Het is net zoals jacht gedrag bij sommige honden. Voorkomen is het enige wat werkt, lijn er aan.

Je hebt het over hoe goed het is dat je hond zo veel los loopt. Los lopen is nu net niet heel erg belangrijk.

Er zijn een hoop honden die niet loskunnen, nooit. Of ze kunnen niet met andere honden, of ze jagen alles na wat ze zien. Ik ken een hond die, joggers, fietsers, brommers, auto's, eenden, katten en zelf treinen najaagt. Toen zijn baas hem net voor een trein weg trok, besloten ze dat ze nooit meer los komt.

Maar ook sommige angstige honden, Mellow van Cindy kan niet los. Als ze schrikt, rent ze als een kip zonder kop weg, ziet niets meer.

Gewoon aan de lijn dus.

Wil je dat je hond rent, ga fietsen en verder met wandelen, lange lijn eraan.

Wat wel belangrijk is, is laten snuffelen. Jij wilt dat je hond een kwartiet tot half uur nestjes naast je loopt.

Mijn Luca kan prima los volgen, doen we tijdens les gg, als we aan het trainen zijn.

Soms langs straat, als we ergens langs moeten waar het even nodig is dat ze naast me loopt, voor de veiligheid. Soms, in een losloop gebied trainen we kleine stukjes. Volg, wacht, enzo...

Ik zal nooit mijn hond een kwartier of langer naast me laten lopen.

Aller eerst, heel erg vermoeiend voor je hond, vreselijk saai,  bovendien, waarom zou je dit willen! Al die geurtjes die aan haar voorbij gaan, je krijgt er geen gehoorzamere hond van.

Je legt je lat te hoog, door dit van je hond te verwachten.

 

Eerlijk, ik heb bijna geen regels, niet voor mijn kids of mijn Luca. Ik ben duidelijk en consequent.

Ze mag liggen waar ze wilt, ze mag als eerste de deur uit, als we buiten lopen, mag ze lekker snuffelen en ik stop voor haar (zij ook voor mij) ze krijgt eten voor wij eten krijgt. Als we aan tafel gaan, ligt ze bij mijn voeten. Behalve als we patat gehaald hebben, dan komt haar neus boven tafel, ze weet dat de patat mee mag eten.

Als we op sport en spel aan het trainen zijn en ze is klaar, dan gaat ze snuffelen op het veld, dan stoppen we. Ze hoeft niets wat ze niet wilt, behalve een prik bij de dierenarts.

Als we buiten lopen, zijn we met elkaar, we doen leuke dingen, naast het snuffelen voor haar. Samen over een tak springen, voertjes zoeken, stukje rennen, op een bankje springen en zo.

Als ze los is, kijkt ze heel vaak om om te kijken waar ik ben. Gelijk en altijd belonen.

We hebben een super band en ze luisters zeer goed. 

 

Maar te veel regels, de lat te hoog leggen, dingen vragen aan een hond wat hij niet begrijpt, je moet het lekker zelf weten hoor, maar daarmee bevorder je geen goede band.

Daarmee maak je niet dat je hond komt als je haar roept, of omkijkt waar je blijft.

Goed kijken naar je hond, kijken en vooral merken waar de behoefte liggen, wat je hond aan kan en niet. Wat je hond prettig vind en niet.

Heel belangrijk niet je eigen wensen en ideeen op je hond te projecteren. Dat gaat niet werken.

 

honden page profiel SamanthaSamantha

Lieve allemaal,

 

Ik waardeer heel erg dat jullie mij helpen. Ik vraag natuurlijk ook om hulp. Jullie helpen mij, vanuit jullie zelf en dat vind ik fantastisch. Jullie tips zijn heel fijn en heel lief. Zoals ik al zei, ik ben sowieso bezig met de hondenoppas van Kyra. Hij werkt op een hondenschool. Jullie hebben veel advies over hoe ik beter met mijn hond om kan gaan. Heel lief hoor, nogmaals, maar Kyra doet het gewoon heel goed. Ze luistert nu niet meer zo snel als eerst, maar dat is niet erg. Dat doen we weer fijn positief mee omgaan. Dat komt allemaal wel weer goed. Maar ze blijft nog steeds bij mij in de buurt. Kijkt steeds waar ik ben en wijkt geen poot. Behalve als ze even iets interessants ziet. Ik schrik dan alleen als ze een fietser voorbij komt en ik dan graag wil dat ze komt. (Dat heb je weleens in de duinen.:)) 

 

Jullie vallen heel erg over het snuffelen. Als ik naar Kyra kijk en ze zou  helemaal verdrietig naast me lopen en om de 2 stappen willen snuffelen, zou ik ook mijn tactiek aanpassen. Maar Kyra maakt amper aanstalten om te snuffelen. Soms is het gewoon niet handig om haar te laten snuffelen langs een drukke weg of waar veel mensen lopen. Als ik haar een half uur naast mij laat lopen(Met af en toe wel snuffelen, maar wel wanneer ik het zeg. Dus als het kan.), wat zelden voorkomt(half uur lopen), is dat allen om naar een locatie te gaan. Daarna mag ze minimaal een uur los. Als ik hier in de buurt met haar loop ,is dat hooguit een kwartier, tien minuten en loopt ze een half uur los. Als het niet langer is.

 

Als er een hond komt en ik laat haar snuffelen aan de lijn, roep ik haar terug. voordat zij de hond ziet. Dan loop ik tussen haar en de hond in, als ze voorbij komen. Over het algemeen probeer ik haar dan af te leiden of loop ik gewoon door. Maar ja, dit heb ik niet altijd door. Als ze dan toch, ongezien, naar de andere hond loopt. Ik roep haar. Ze ruikt ze een paar seconde en komt ze toch terug en beloon ik haar. 

 

Ik heb het idee, of meer het gevoel, dat het allemaal groter lijkt dan dat het is.

 

Qua drinken en eten, ik snap wat je bedoelt. Maar het laatste wat ik wil is dat ze ziek wordt. Dus beschimmeld brood of vies plaswekker. Dat probeer ik zoveel mogelijk te ontlopen. Juist omdat onze dierenarts zei, omdat Kyra 2c diarree heeft gehad, zei dat het misschien door de plassen kwam. Maar als je niet oplet, drinkt ze zo weer uit de plas. Ja. Dus ontwijk ik zoveel mogelijk de plassen. :)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik heb het gevoel dat je je heel erg voor je hond inzet, maar nog onbekend bent met hoe een hond de dingen beleefd en hoe een hond leert, in het algemeen, en jouw hond natuurlijk speciaal. Een heleboel dingen doe je ook al heel goed lijkt me.  Zoals de hond bij je roepen als er een ander hond aankomt. En ja je kan ook niet altijd alles voor zijn natuurlijk. Kyra lijkt me een heerlijke hond, heb je een foto van haar?

 

Nee op een gevaarlijke plek idd niet laten snuffelen daar heb je helemaal gelijk in, en supergoed dat je tussen de hond en het verkeer in loopt.

 

Wij wonen in een gebied waar ook veel landbouw is en geen bio, dus plassen daar mag Jenna niet uit drinken, ik vind dat te eng. Een plas in het bos mag dan weer wel, ik denk dat dat weer heel gezond is.

Naar de situatie kijken en je eigen hond, en veel lezen over hondentaal, leren van elkaar en anderen, ik heb zelf heel veel gehad met mijn eerste herplaatser aan de tips op dit forum 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Speuren of detectiewerk
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^