Patella luxatie/Hd orthopeed

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel lisanlisan

Hallo,

 

ik ben met mijn hond bij een dierenarts geweest om na te laten kijken of hij hd heeft,dit blijkt zo het geval te zijn. Zijn linker en rechterheup zien er niet goed uiten voornamelijk rechts, ook heeft zij zijn knieen onderzocht en blijkt hij aan beide knieen patella luxatie te hebben. Nou zijn wij doorverwezen naar het sdu in utrecht, heeft daar iemand toevallig ervaringen mee? 

Nu hebben we ook de dierenarts gevraagd wat het ongeveer gaat kosten als hij een operatie zou moeten krijgen en dit zou ons waarschijnlijk 6000 euro gaan kosten voor alleen al zijn heupen.. Nu hebben we dit helaas niet zomaar klaar staan om te betalen :( en we verwachten dat de rekening nog erger op gaat lopen ivm zijn knieen. Hij is verzekerd maar helaas niet voor heup en elleboog aandoeningen.... 

Zijn er mensen die ervaringen hebben met een operatie voor hd en patella luxatie en de kosten hiervan? Ik wil me graag zoveel mogelijk voorbereiden op wat er komen gaat zodat hij alles kan krijgen wat hij nodig heeft!

 

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Het zijn ingewikkelde operaties, en dat maakt ze vaak ook erg duur. 

Daarnaast is het zo dat je hond 4 keer onder narcose moet (ze doen 1 heup of knie per keer), omdat je hond anders geen kant meer op kan. 

 

Heftig hoor, én pl én hd... 

Krijgt je hond intussen pijnstillers of glucosamine?

honden page profiel lisanlisan

De dierenarts waar we als eerst bij zaten wou maar voor 1 week pijnstilling mee geven .. Ik had gebeld voor nieuwe maar die wouden zij niet meegeven ze vonden dat we het maar aan moesten kijken... Waarna we naar een andere dierenarts gestapt zijn en die ondervonden dus ook dat hij pl had en zij gaven ons gelukkig nog wel pijnstilling mee, geen glucosamine, ik vraag me wel af of dat niet handig is om erbij te nemen...

 

het lijkt mij zover ik nu lees dat het idd best wel heftig is ook qua revalidatie.. En ik hoop wel dat die operaties gunstig uit pakken en dat hij erna van alles af is...

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Bij Patella Luxatie hangt het ook af van hoe erg het is of het behandeld moet en kan worden. Als je hond graad 1 of 2 patella luxatie heeft, is de kans groot dat hij er nooit last van zal hebben. Als het erger is, is behandeling soms mogelijk, maar niet altijd. Dat hangt dus af van hoe erg het is. 

honden page profiel lisanlisan

De dierenarts had gekeken in hoe verre er beweging in zat en bij zijn rechterachterknie kon ze hem er helemaal uit drukken, lijkt me dat je het dan wel hebt over een wat ergere pl???

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

 

Bij patella luxatie komt het erop neer dat de knieschijf los kan schieten.

 

Ernst van patellaluxatie

De mate van patellaluxatie wordt in verschillende graden van ernst uitgedrukt:

 

Graad 1: Incidenteel luxeert de patella die weer spontaan door het strekken van het been terug in de trochlea komt. Bij rotatie van het scheenbeen kan de patella met de hand geluxeerd worden.

 

Graad 2: Regelmatig optredende luxatie met duidelijke problemen. De geluxeerde patella kan zonder hulp weer terugkomen in de trochlea.

 

Graad 3: Continu aanwezige patellaluxatie, waarbij het mogelijk is met de hand de patella weer in de trochlea te krijgen.

 

Graad 4: Continu aanwezige patellaluxatie, waarbij het niet mogelijk is met de hand de patella weer in de trochlea te krijgen.

 

 

http://www.dierenkliniek-sleeuwijk.nl/library/documents/honden/patellaluxatie_2012.pdf 

(ook interessant om het gehele artikel eens door te nemen)

 

Ik heb de dierenarts ook laten kijken hoe het zat met de patella bij onze hond. Zij heeft gevoeld etc. en ze kon de patella inderdaad met haar hand bewegen. Ze vertelde dat de spieren er omheen echter goed ontwikkeld waren, dus dat het niet erg waarschijnlijk is dat hij er last van zal ondervinden (dat de patella dus uit zichzelf losschiet, dat is iets anders dan het met de hand kunnen verplaatsen). Je zit dan in principe bij graad 1. Wanneer je de hond goed gespierd houdt, zal hij in die graad blijven en er waarschijnlijk nooit last van ondervinden. 

 

Wel kan ik me voorstellen dat je hond door de HD zijn achterpoten zoveel mogelijk probeert te ontzien, waardoor de spierontwikkeling minder goed zal zijn. Het is dus verstandig om goed met de dierenarts waar je nu naartoe gaat de ernst te bespreken. Deze zal je natuurlijk veel wijzer kunnen maken dan dat ik dat kan ;) 

 

 

honden page profiel lisanlisan

Bedankt voor de info! Stuk duidelijker nu. We gaan inderdaad hem goed na laten kijken en bekijken wat mogelijk voor hem is. Voor nu zijn we vooral bezig dat zijn spieren sterk blijven, in de hoop dat dit ook ze bijdrage heeft aan een sneller herstel.

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Graag gedaan :) 

 

Ik raad jullie aan om sowieso alle vragen die bij jullie opkomen op te schrijven. Als je dan naar de deskundige gaat, kun je alles vragen en vergeet je niets. Vraag ook vooral door als je het antwoord niet helemaal snapt. 

 

Het sterk houden van de spieren is inderdaad belangrijk. Volgens mij helpt zwemmen er erg goed bij. 

 

Belangrijkst is, zo denk ik, zo snel mogelijk naar een deskundige te gaan. Iemand aan wie je alles kunt vragen, iemand die meedenkt, etc. Dan kun je echt verder. 

 

 

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

Over de spieren kan je ook vragen naar injecties met anabole steroide.

heb iemand gekend die dat voor z'n Mastiff kreeg en zo de spieren 'sterk' hield, heeft het een tijd lang goed daarop gedaan, is overigens gewoon legaal, vraag er eens naar bij je DA.

Zij zaten in het zelfde schuitje, werd ook niet vergoed door de verzekering, wel de onderzoeken e.d. maar de operatie weer niet.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Het moet niet erger worden; je hond is pas 10 1/2 maand en nu al HD en PL beiderzijds.

 

Wat is je hond voor een ras of kruising?

 

De fokker is heel slecht bezig geweest en heeft hoogstwaarschijnlijk de ouderhonden niet laten testen op HD en PL. Heb je officiële uitslagen van testen op HD en PL gezien? Het is onverantwoord om pups op de wereld te zetten en ook nog te verkopen, die door de ouders belast zijn met erfelijke HD en PL.

 

Wat zegt de fokker hier zelf van? Je kunt de fokker aansprakelijk stellen als de HD en PL door erfelijke factoren is veroorzaakt. Als de fokker niet wil opdraaien voor de kosten, vraag dan juridische hulp van de Stichting Dier & Recht http://www.dierenrecht.nl/wat-wij-doen/juridisch-advies-rashonden

en/of schakel je rechtsbijstand-verzekering in. Volgens mij kan Dier & Recht ook juridisch advies geven bij honden zonder stamboom.

 

Veel sterkte.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een verwijzing gekregen naar faculteit Utrecht ? daar zit een uitstekende orthopeed, dr. Meij... je zou een consult daar aan kunnen vragen en dan de prijsopgaves...

is dat te duur dan zit er ook een goede orthopeed in Steenwijk die ook goed is maar minder duur...

Steenwijk, T.v.d. Vlerk, ook daar zou je een consult en diagnose kunnen aanvragen en kijken wat het daar dan eventueel gaat kosten.

erg dat je hond dit heeft, en ja tuurlijk moet er wat aan gedaan worden, zo kan het niet met pijnstillers worden afgedaan, vandaar shop even, en bel op en vraag om een consult, en dan hoor je wat de kosten zijn.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

heel toevallig hier op honden forum, staat onderaan de berichten....


dierenkliniek Steenwijk.



Patella operaties bij hond en kat. Ervaringen en tarieven op onze site

de orthopeed is T.v.d.Vlerk. vraag ernaar.














honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Wat vervelend :(

hopelijk kun je genoeg info verzamelen

sterkte ermee! 

 

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Bij dierenartsen kun je geloof ik ook een betalingsregeling krijgen.. dat je elke maand een bedrag betaald ipv in 1x 6000 euro 

honden page profiel lisanlisan

Bedankt voor jullie reacties!! Ik ga gelijk op onderzoek uit.

 

@loesje hoe weet ik of het bij mijn hond erfelijk bepaald is, ik las namelijk dat hd en pl ook door omgevingsfactoren kan komen en dat het moeilijk is om hard te maken dat het door erfelijke factoren komt. Ik heb niks op papier gezien van de ouders van de hond de fokker gaf wel aan dat dat beide honden getest waren en het niet hadden. Maar of je dit daadwerkelijk kan vertrouwen. Ik heb de aankoopkosten terug gekregen vandaag vraag me wel af of hij dit gedaan heeft om onder de medische kosten uit te komen... Hij gaf ook aan dat ik goed moest kijken of de operatie wel wel zijn vruchten af ging werpen.. En kwam er op neer dat ik hem anders beter in kan laten slapen... Hij had het ook gelijk over dat ik dan een nieuwe hond bij hem uit mag zoeken... Alsof ik dat nu zou willen... 

Onze hond is 01-06-2014 geboren en het is een kruising bordercollie met een sheltie. Begin dit jaar had hij alweer een nestje van deze kruising wat ik ook al vreemd vond. Ze fokken daar meerdere kruisingen en andere honden. Het wordt gedaan bij een kennel.

 

mijn gevoel ligt er gewoon niet juist bij... 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Hopelijk heb je niets getekend om de aanschafprijs van de pup terug te krijgen.

 

Zolang je de officiële uitslagen van de testen niet op papier gezien hebt, twijfel ik ten zeerste of er ook maar iets getest is.

 

Onze hond is 01-06-2014 geboren en het is een kruising bordercollie met een sheltie. Begin dit jaar had hij alweer een nestje van deze kruising wat ik ook al vreemd vond. Ze fokken daar meerdere kruisingen en andere honden. Het wordt gedaan bij een kennel.

 

Bedoel je hier mee weer een nestje bij dezelfde moederhond? Als dat zo is, dan is dit broodfok. Een teef die elke loopsheid gedekt wordt, is not done.

 

Meerdere kruisingen bij een kennel; is broodfok. Ik geloof het niet dat de ouderhonden van meerdere kruisingen op erfelijke aandoeningen worden getest en indien er een of meerdere erfelijke aandoeningen aanwezig blijken te zijn, de betreffende hond wordt uitgesloten van de fokkerij.

honden page profiel lisanlisan

Ik heb inderdaad niks getekend alles is via telefonisch contact gegaan. 

Ik wacht de afspraak met orthopeed volgende week af om te kijken wat hij zegt en dan ga ik eens contact ofnemen met de stichting van dier en recht. Het enigste is denk ik dat het allemaal afgehandeld moet zijn voordat hij een jaar oud is, in het koopcontract stond ook iets qua garanties waar ik zelf niet helemaal uit kom ik zal eens een foto ervan maken

honden page profiel lisanlisan

 Dit is een deel van de koopovereenkomst.

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Het is toch waanzin om €6000,  uit te gaan geven. Dit staat toch in enkele verhouding meer.

Bij mensen wordt er ook gewoon gekeken of de behandeling / operatie in verhouding met het eventuele resultaat staat. We gaan iemand van 90 jaar geen nieuw hart geven omdat dit met de levensverwachting en de bijbehorende kwaliteit van leven gekkenwerk is.

honden page profiel lisanlisan

Een update : we zijn naar de orthopeed geweest, het kwam uiteindelijk op een bedrag van 3600 euro uit met nazorg medicatie etc. Hij zou dan een bekkenkanteling aan beide heupen krijgen. Nu is het alleen het geval dat een andere orthopeed erg terug houdend is over een operatie bij onze hond omdat hij het op pijnmedicatie erg goed doet. Dus we moeten nog steeds er goed over nadenken of we wel een operatie gaan doen. En waarschijnlijk gaan we dat niet doen omdat het volgens de orthopeed erg heftig is en een lang herstel nodig heeft. En als hij het prima op pijnmedicatie doet je erg terughoudend moet zijn met een operatie volgens de orthopeed. 

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Maar hij heeft nu wel een operatie voor de patella luxatie gehad, toch?

Wat kostte je dat dat en hoelang duurt daar de revalidatie van?

honden page profiel lisanlisan

Nou de dierenarts zei dat hij een ergere vorm van pl had, terwijl de orthopeed zei dat de pl in het laagste niveau zat en dat je daar absoluut niks aan moet laten doen! Dus nee ook niet aan geopereerd!

Petra (Gast)

Mijn hondje een chihuahua heeft ook pl heeft u goede ervaringen voor een goede ortopeed.hoe gaat het nu met u hond

Petra (Gast)

Wie kan mij verder helpen daarmee met een goede ervaren ortopeed.alvaat bedankt voor u reactie.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Wie kan mij verder helpen daarmee met een goede ervaren ortopeed.alvaat bedankt voor u reactie. "

 

Hoe oud is je chihuahua? Is de patella luxatie aan 1 knie?

Waren beide ouders getest op patella luxatie? 

In welke regio zoek je een orthopeed?

Volgende forumvraag: tumor bij 13.6 jaar oude jack
^