Hey,
Ik zit met een dingetje. Ik lees hier regelmatig en merk in mijn omgeving dat het over het algemeen wordt afgeraden om je hond in een situatie te brengen waarbij de hond stress ervaart. Soms komt het over dat als je erop gaat letten je helemaal niets meer met je hond kunt doen, want er zijn VEEL situaties waarin een hond stress ervaart. Nu ben ik wel heel erg benieuwd naar jullie visie of mening hierover. Ik ben namelijk van mening dat een hond een geweldig aanpassingsvermogen heeft en dat stress niet zozeer een negatief iets is meer een normaal iets. Het lijkt me dat als jij je hond weg houdt van stress deze er ook nooit mee leert om te gaan.
Dus graag jullie mening hierover. Ik wil het graag beter begrijpen.
Mvg. Naomi
Ik denk dat het aan de hond zelf ligt.
Met penny kan ik best dingen doen wat een beetje stress opleverd zoals naar andere honden die ze nog een beetje eng vind.
Laten aaien door mensen enz.
Ik vind niet dat je elke stress situatie moeten ontwijken.
Daar in tegen moet je erge stress niet gaan opzoeken.
Is je hond vang voor honden ga je niet ineens naar een grote groep lijkt mij maar begin je het rustig aan.
Ik heb dan hus.
Ja ik vermijd stress zoveel als mogelijk.
Als hij veel stress heeft kan dat op een epilepsie aanval uitlopen.
Zit hij niet op te wachten en ik niet.
Dan onze vorrige hond Luna.
Een stress situatie voor haar was dan weer anders.
De aanval was de beste verdediging.
Dus ontwijk je stress.
Een bijt incident zit je niet op te wachten en een dagenlang trillende zenuwachtige hond kan je ook niet maken.
Mijn mening dus....
Stress kan best een beetje maar dat is per hond verschillend.
Nou, ik vind dat je gelijk hebt Naomi. Stress is echt niet zomaar slecht voor je hond.
Bij elke nieuwe situatie of onbekende omgeving ervaart een hond enige stress. Ook als hij een nieuw probleem moet oplossen. Dat is gewoon normaal.
Die adrenaline die er bij vrijkomt, helpt hem om snellere en betere keuzes te maken.
Het gaat erom, dat een hond daarna moet kunnen ontstressen. Even lekker spelen, of relaxt een stukje wandelen. Of 2 uur slapen. Of zoiets.
Pas als een hond gedurende langere tijd niet voldoende kan ontstressen, dan wordt het een probleem. Dan wordt het een stresskip die onvoorspelbaar, angstig of druk gaat worden......
Ik breng gijs wel eens in een situatie waar hij stress ervaart, soms per ongeluk soms expres
Daarbij begeleid ik hem wel natuurlijk
ik denk dat als ik hem nooit blootstel aan dingen die hij niet leuk vind het gedrag erger word
voorbeeld, naar de dierenwinkel wandelen
dat is langs een drukke weg, door 2 fietstunnels (eng! De mensen en de geluiden komen overal en nergens vandaan, laat staan als er een trein boven ons rijd) en er zijn onderweg veel prikkels
vind hij het leuk, niet de hele weg nee
soms schrikt hij ergens van, maar tusse door gaat hij ook rustig snuffelen ed
de eerste keer was het drama, maar nadat we het een paar keer hadden gedaan zie ik dat het steeds beter gaat
Het is afhankelijk wat de oorzaak is, hoe je hond ermee omgaat, etc etc
als hij 2 dagen er van bij moest komen en niet meer naar buiten durft, dan zou ik het niet doen
Als dit gaat om een ander topic dat nu loopt.....
In dat geval zou ik zeggen neen niet doen.
Een hond dat niet goed reageert op andere honden ga je niet ergens mee nemen waar héél véél honden en mensen lopen en waar het erg druk is.
Dan zou ik het een jaartje rustig opbouwen en stap voor stap doen.
Niet ineens boem daar sta je.
Stress is een natuurlijk en noodzakelijk gegeven in leer-en leefproces. Daar hoef je niet over te gaan stressen
Waar het om gaat is de balans. Is de hond in acute stress situatie of staat ie voortdurend in 'standje overleef'. Wanneer er sprake is van acute stress, een normaal gegeven in situaties waarin een vecht of vlucht mechanisme geactiveerd wordt kun je de hond begeleiden in het maken van keuzes waardoor de stress weer kan afnemen. Je hond leert hierdoor grip krijgen op situaties/prikkels die hij spannend of stressvol ervaart. Wanneer een hond veelvuldig en/of langdurig aan stresssituaties wordt blootgesteld waardoor hij niet op een gezonde manier kan leren om er met de juiste begeleiding grip op te krijgen wordt het ongezond.
Wat hierin heel belangrijk is, is dat je weet dat het stresshormoon ca 2 dagen tot 2 weken nodig heeft afgebroken te worden. Doseren is dus van belang. Een goed evenwicht in het (dmv onze op de individuele hond afgestemde begeleiding) aanbieden van prikkels, stress, leren integreren, en prikkelarme gelegenheid om zo het lichaam de tijd te geven te herstellen. Teveel stress, overkill, tot chronische stress (lichaam is voortdurend bezig met overleven/herstellen/overleven/herstellen, met veel probleemgedrag en gevolgen voor de gezondheid van de hond.
Dus stress is natuurlijk en noodzakelijk in leren en leven. Chronische stress door disbalans is schadelijk. Wat de juiste balans is verschilt per hond.
Bedankt voor de reacties allemaal
@ Jaime dat topic is niet de aanleiding. Het is weer een typisch topic voor wat mij vaker opvalt. Verder als de gezondheid van je hond het natuurlijk onmogelijk maakt dan is dat natuurlijk een heel ander verhaal dan een gezonde hond.. Maar ik ben het zeker met je eens dat het per hond verschilt.
@ Cody ik denk dat je een heel belangrijk punt aanstipt. De duur van de stress is enorm belangrijk. Ik zou zeggen stress over meerdere dagen (sommige honden meerdere uren) is inderdaad niet goed. Ontstressen is dan inderdaad noodzakelijk.
@ Gijs Begeleiden van stress kan altijd natuurlijk. Niet per se nodig maar soms wel makkelijker.
Een keer stress kan gebeuren, maar een hond die continu bang is en gewoon écht niet durft, die ga je niet blootstellen aan dingen waarvan je wéét dat ie het doodeng is.
Ik ga niet met Mellow naar de markt, omdat ze dan zó'n doodsangst uitstraalt, dat doe ík mijn hond niet aan.
Ik ga zelf tenslotte ook niet in een bak met vogelspinnen zitten omdat 'een beetje stress gezond is'...
Fijn dat het verhelderend overgekomen is
Ik ga zelf tenslotte ook niet in een bak met vogelspinnen zitten omdat 'een beetje stress gezond is'...
Dat zou ik niet eens overleven hahaha.
Maar goed voorbeeld en helemaal eens
Mijn visie: ik heb ook weleens stress
Ik breng de hond alleen niet in situaties die gevaarlijk zouden kunnen uitpakken. Ook heb ik hayzel (lijnagressie door onzekerheid) meegenomen naar de AINF dag(stichting van waar ze komt). Toen heeft ze ook stress gehad ja, maar ook heeft ze daar leuk lopen frisbeeën tussen de loslopende honden. Dagen daarna wel rust. Ik denk dat je gewoon per hond per situatie moet kijken.
Soms is het niet anders. Oke, de markt hoeft misschien niet perse, maar toch zijn er situaties die nu eenmaal even niet anders zijn. Ook al zou je, ik, ze graag anders zien. Ik maak ze met Jip stresskip ook mee *overweegt naamswijziging, dit terzijde*
Juist daarom is het ook zo belangrijk je eigen hond te kennen en te weten wat (en hoe lang) je hond nodig heeft om weer te herstellen om te voorkomen dat je er nog wat schepjes bovenop doet en zo een vicieuze cirkel creeert.
Maar je kunt ook een middenweg zoeken (voor Mellow ligt dit waarschijnlijk wel anders). Ik zou ook never nooit in een bak vol gaan zitten, maar 1 over mijn hand lopen, zou ik dan wel weer proberen. Zo kijk ik ook met mijn hond, een beetje stress zo nu en dan, hoort erbij (vind ik)
Mate van stress verschilt natuurlijk ook van hond tot hond. In dit geval heeft hayzel niet uitsluitend in standje overleef geleefd, heeft zij ook weer kunnen ontladen gok ik. Zou zij van torenhoge stress niet meer eten, spelen, functioneren dan zou jij daar, neem ik aan, anders mee omgegaan zijn.
Maar goed ken je hond, weet wat de aanvaardbare balans is en geef de tijd die je hond nodig heeft om te herstellen. En soms...ja soms is het hier even niet anders en dan daarna maar chill out weekje inlassen. Maar ik ga die overkill situaties niet opzoeken als leermomentje.
Ja ook Chica heeft wel eens stress. En vaak omdat ik haar in die situatie breng. In de auto bijvoorbeeld. Hijgen, zitten dan weer liggen, veel gapen.... Eenmaal de auto uit is het snel weer goed. Vaak gaan we ook iets leuks doen natuurlijk :)
Ook het onder de grote brug lopen geeft haar stress maar die 15 meter wordt daarvoor en daarna weer gewoon een hele fijne ontspannen wandeling..
Vandaag was ook zo'n dag met toch wel wat stress. Ze is een dagje mee geweest naar ons nieuwbouw huis. Veel indrukken, mee in de auto, ik en mijn vriend af en toe 10-20 minuutjes uit beeld..... maar ze legt zich erbij neer en kan omgaan met de situatie.
Dit resulteert zich in een hele avond heel vast slapen.
Maar dit is hoe Chica is. Ze ervaart dus wel eens stress maar kan zelf zich wel erg goed aanpassen aan de situatie op dat moment. Ik heb dus geluk met mijn makkelijke hond.
En zoals hierboven al eerder gezegd denk ik ook dat het echt aan je hond ligt hoe die is. Mocht Chica bv een situatie zoals de markt kei en kei eng vinden zou ik haar niet expres in meenemen.
Uiteraard. Ik denk dat er ook wel verschil is of de stress uit echte angst of "alleen" onzekerheid is. Zoals ik al aangeef kijk ik per hond, per situatie. Ik zou hayzel bijvoorbeeld nooit mee naar de stad nemen ofzo.
Stress is een natuurlijke fysieke reactie op een situatie/prikkel die de hond lastig (tot beangstigend) vindt mee om te gaan. Op de lijn spanning---- ongemak----onzekerheid---angst en alles daartussen in. Situaties waar je niet zo goed mee om weet te gaan, geen grip. Op dat moment vindt er een fysieke chemische reactie plaats die gedrag aanstuurt om weer grip te krijgen.
Dit is een mooie basis van het leerproces. Langzame gewenning aan een een begreigende prikkel. Een bak vol zou je blokkeren, maar van eentje (of ahankelijk van de mate van angst eerst achter glas of op beeldscherm) zou je misschien kun leren hoe je grip kunt krijgen op de situatie en daarmee je angst (exposure). Zonder de prikkel en daaropvolgende stress reactie zou je tav deze prikkel niets kunnen leren in weer grip krijgen. Dat doet stress dus ook.
Ik quote mezelf
Jezelf in een bak spinnen zetten is overigens ook een therapie, flooding. Dan moet je alleen wel door alle fases heen net zolang in de bak blijven zitten tot je angst volledig is uitgedoofd...kan even duren. Stap je eerder uit die bak komt je angst in volle hevigheid, of erger, terug. Als het je lukt... daarna maar een paar weken op vakantie
Ben dat zeker met je eens. Ook in veel situaties met mensen met angst overigens. Dan is exposure een mooie, veilige methode. Maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel.
cm maakt overigens regelmatig gebruik van flooding...helaas.
Nee, maar van angst op angst op angst krijg ik dus wél een zwaar gestresste hond.
Wees maar blij dat je geen Mellow hebt...
cm maakt overigens regelmatig gebruik van flooding...helaas.
Dat heb ik laatst gezien met een asiel hond die hij wel even zou gaan uitlaten.
Mijn bloed kookt nu nog als ik eraan denk.....
Ik kan me er iets bij voorstellen. Heb hem ooit met 'baby' (zo heet die hond) aan de slag zien gaan met flooding .... dat ging me ook door merg en been.
Geen idee hoe de hond heette.
Weet alleen dat het binnen een paar tellen alweer ergens anders opstond om de tv heel te houden
Maar goed , ik vind flooding in geen geval bij een hond toegepast kan worden.
in mijn opzicht is er een.geel groot verschil tussen ' gezonde' stress en 'ongezonde' stress.
Flooding valt bij mij onder ongezonde stress.
stress is niet erg zolang de sress maar niet overheerst
als je hond verder niet angstig is maar alleen gewennings stress heeft is dat echt niet anders dan een spannende dag voor je zelf hebben
even iets leuks en het is zo vergeten
Als je hond ook echte angsten heeft herken je de balans van je eigenhond haarscherp
soms is het gewoon in 1x genoeg klaar over uit
Petra Jip stresskip..ohh hihi..mag niet meer hoor
Ik heb waldo ook mijn bibberkip genoemd ...maar heb het verandert in dodo dobermann Het is de kracht van de positieve asociatie
zolang je het goed aanpakt kan een beetje stress geen kwaad en kan het behoorlijk leerzaam zijn.
Mijn reu heeft nog nooit stress gehad geloof ik, dat is zo'n koele kikker. Daar doe ik ook van alles mee en ik hoef me nooit druk te maken of hij dood neer zou kunnen vallen van de stress.
Mijn teef wel. Die kan soms staan trillen en hijgen dat ik denk dat ze ieder moment om kan vallen.
Ik kies ervoor soms wel door te zetten en het soms over te slaan. Ik vind dat sommige dingen moeten, zoals in de trein. Dan moet ik gewoon en dat heeft ze dan maar even te ondergaan. Gelukkig heeft ze mijn andere hond als steun.
Maar ik ga haar dus echt niet meenemen naar de kroeg, wat ik met mijn reu nog wel deed. Dat vind ik oneerlijke stress. Ik kan dat niet heel goed uitleggen merk ik maar dat is in enkel mijn belang omdat ik het zo gezellig zou vinden als ze erbij is. Terwijl ze aan de grond genageld zou staan trillen en heel bang zou zijn van al die mensen. Mijn reu gaat juist bij iedereen langs voor een kriebel en gaat daarna vanuit de hoek iedereen bekijken.
Is het bruikbaar voor de toekomst en dus ook voor haar dat ze even door stress heen moet? Ja? Dan doen we het en gaan we iets opbouwen. Is het alleen voor mijn eigen belang? Nee dan slaan we het over.
En het topic waar jij op doelt is vanuit eigenbelang.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?