Schoon gebitje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Binnenkort moet Twinko naar de DA om z'n gebit te laten reinigen. Hij is pas 3 jaar en ik hoop dat z'n tandjes nog lang mee mogen gaan. Echter is tandenpoetsen in zijn kleine bekkie en met zijn grote koppigheid echt een drama. 

 

Als voer krijgt hij KVV en als beloning gedroogde vlees dingen. 

Bullenpees en andere botjes heeft hij wel maar kauwt er weinig op. 

Flostouw etc speelt hij niet mee. Is enkel gek op knuffelbeestjes. 

 

Dus mijn vraag is of er (naast het poetsen) nog andere manieren zijn om z'n gebit mooi te houden?

 

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

Het is dat ik waarschijnlijk al een examenkandidaat heb, maar anders had Twinko eventueel een goede optie geweest voor mijn examen gebitsreiniging!

 

Binky is pas twee en heeft ook dramagebit. Sommige honden, vooral de kleintjes, hebben er echt aanleg voor. Binky krijgt harde brokken, poets zijn tanden en hij krijgt inderdaad botjes.

 

Ik volg mee voor eventuele tips!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Puck heeft ook een vreselijk gebit .. Donderdag gaat ze naar de dierenarts voor een gebitsreiniging. Puck krijgt nrv. Had gehoopt dat mede daardoor en het poetsen en de konijnenoren waar ze verzot op is zouden helpen, maar helaas ... Toch een afspraak moeten maken.

 

Succes bij de dierenarts!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wat tips ? toch proberen vol te houden dat je zelf er aan meehelpt ? er zijn vingerdoekjes waar je dat mee om je vinger doet, en spelende wijs kan je dan het gebit poetsen, iedere dag even, na het wandelen, en als je hond er aan went wat uitbreiden...

drie jaar en nu al naar de dierenarts voor te reinigen, jammer, zou toch proberen na het reinigen van zijn tanden, het toch iedere dag aanpakken...

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

" wat tips ? toch proberen vol te houden dat je zelf er aan meehelpt ? er zijn vingerdoekjes waar je dat mee om je vinger doet, en spelende wijs kan je dan het gebit poetsen, iedere dag even, na het wandelen, en als je hond er aan went wat uitbreiden...

drie jaar en nu al naar de dierenarts voor te reinigen, jammer, zou toch proberen na het reinigen van zijn tanden, het toch iedere dag aanpakken... "

 

Dat laatste doe ik. Maar helpt dus niet. Er zijn honden die er dus echt aanleg voor hebben, voor tandsteen.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow heeft vorig jaar een drastische reiniging gehad. Veel tandsteen, echt heel erg, ze was nog geen 3 jaar (maand later wel).

Ik poets inmiddels 6 keer per week, maar goed, zij heeft een iets grotere mond, dus dat gaat wat makkelijker.

 

Heb je al eens zoiets geprobeerd? Vind ik makkelijker dan een tandenborstel, al heb ik alleen een gewone tandenborstel geprobeerd, geen hondentandenborstel. 

 

Met zo'n hoesje voel ik beter waar ik ben in haar mond. En hoewel ze uit alle macht probeert de klodder tandpasta van mijn vinger te likken krijg ik wel alles gepoetst. Ik moet het echter wel heel goed bijhouden, omdat ze weinig tot geen glazuur heeft.

 

Ik heb de bijbehorende tandpasta erbij, die vindt ze érg lekker. Helaas krijgt ze niet zulke stralend witte tanden als de meneer die op de verpakking staat 

honden page profiel IsalindeIsalinde 3 doggies

honden foto van Isalinde

Toevallig laatst een foldertje meegenomen bij de DA. Naast de dingen die je al genoemd hebt, staat er als tip:

 

'Vet Aquadent' een vloeistof die je toevoegt aan het drinkwater. Hier zijn waarschijnlijk ook varianten op. Ik heb hier verder geen ervaring mee.

 

Als andere tip kreeg ik laatst: Tandgel van Beaphar. 

De tandgel bevat verzorgende enzymen voor het afbreken van tandplak en het bestrijden van schadelijke bacteriën. Dit zorgt ervoor dat tandsteen zich niet kan vormen. Daarnaast geeft de gel een frisse adem. 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Al diverse malen heeft Willemijn op dit forum geschreven, dat zij goede ervaring heeft met TropiClean Clean Teeth Gel (zonder poetsen). Google maar eens met deze productnaam.

 

Bij Casper kan ik poetsen, maar hij vindt het verre van prettig.

Vooral de binnenkant is zeer lastig. Bij kleine hondenrassen zie je meer en op jongere leeftijd tandplaque dan grote hondenrassen.

 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Dank voor alle reacties. Natuurlijk niet fijn voor de hondjes maar wel fijn te lezen dat ik niet de enige ben met dit probleem.

 

Die vingerdingen lijken me idd handig. Ik ga ze eens zoeken. En ook de tropiclean. Thanks!

 

Shiba ook bedankt voor de tips. Ik had ook al eens van die spulletjes gehoord maar schijnt een hoop rommel in te zitten. Dat spul voor in t drinkwater zegt men dat er veel zout in zit enzo. 

honden page profiel IsalindeIsalinde 3 doggies

honden foto van Isalinde

Ik twijfelde inderdaad ook over hoe gezond het al dan niet was. Vandaar toch even de vermelding dat ik er geen ervaring mee heb ;) De tip van Mellow heb ik een tijdje terug ook van harte genomen. Een heel fijn doekje is het. 

 

Zelf heb ik het gekocht bij Ranzijn (4 euro en een wat centen).

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik heb die hoesjes ook bij Ranzijn gekocht, heb ze verder eigenlijk nooit gezien.

 

En zo'n blauw goedje voor in het water is smerig als ik Mellow mag geloven. Die dronk gewoon niet meer, dus daar ben ik snel mee gestopt.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz 3 doggies

honden foto van Sem en yinz

Bijzonder dat jou hond dan toch vieze tandjes heeft.
Misschien heeft het bij jou hond niet veel te maken met wat voor voeding hij krijgt, maar dat het gewoon aan zijn tanden ligt.
Sem mijn hond, die krijgt ongeveer dezelfde voeding als die van jou, hij is nu ook 3 jaar, maar heeft nog hagelwitte tanden!
Verder poets ik niet zijn tanden.

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

De ene hond heeft er gewoon meer aanleg voor dan de andere.

mijn australian shepherd van 4 jaar heeft veel tandsteen, ook bij haar moet het verwijderd worden, mijn flatcoated retriever van bijna 12 jaar heeft helemaal geen tandsteen alleen afgesleten tanden, zij krijgen alle 2 dezelfde voeding.

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Hier ook hoor mijn collie zijn tanden zit veel tandsteen en aanslag op en mijn aussie heet hagelwitte tanden en beide krijgen ze precies hetzelfde te eten.

M'n collie is ook 3 jaar.

 

Ga ook eens opzoek naar dat spul om in het drinkwater te doen want tandenpoetsen weet ik nu al van mezelf dat dat hem niet gaat worden 

honden page profiel KathKath 3 doggies

honden foto van Kath

Ik gebruik buisvormig verband en poets gewoon met water.

Daarnaast heb ik ook tandenkrabbers.

 

Met die hoesjes van de dierenwinkel geraak ik niet goed tussen de tanden en de lip, is te smal, te weinig lip.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Bij mijn Cavalier gebruikte ik ook een middel dat je in het drinkwater kan doen. 2 verschillende soorten geprobeerd; geen verbetering gezien. Het gebit van mijn Cavalier kon ik niet poetsen vanwege de ernstige hoofdpijnen door de erfelijke Chiari-achtige Malformatie en daardoor Syringomyelie.

honden page profiel GerardGerard 3 doggies

honden foto van Gerard

" wat tips ? toch proberen vol te houden dat je zelf er aan meehelpt ? er zijn vingerdoekjes waar je dat mee om je vinger doet, en spelende wijs kan je dan het gebit poetsen, iedere dag even, na het wandelen, en als je hond er aan went wat uitbreiden...

drie jaar en nu al naar de dierenarts voor te reinigen, jammer, zou toch proberen na het reinigen van zijn tanden, het toch iedere dag aanpakken... "

 

Het is niet zo gek hoor Willemijn. Mijn Cloe heeft ook heel erg snel last van tandplak en de fokker zei dat haar moeder dat ook had. Bij mijn reuen merk ik daar niet zoveel van terwijl ze alle 3 precies hetzelfde te eten krijgen. 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Gewoon buisvormig verband is ook een goede tip Kath, dankje! 

 

De dierenarts bij mij raadde ook dat drinkwaterspul aan maar die raadt me geregeld 'chemische troep' aan omdat het 'makkelijker is in gebruik'. Op dat gebied neem ik zijn advies dus met een korreltje zout (of met minder zout in het geval van drinkwaterspul ).

honden page profiel KathKath 3 doggies

honden foto van Kath

" Gewoon buisvormig verband is ook een goede tip Kath, dankje! 
 
De dierenarts bij mij raadde ook dat drinkwaterspul aan maar die raadt me geregeld 'chemische troep' aan omdat het 'makkelijker is in gebruik'. Op dat gebied neem ik zijn advies dus met een korreltje zout (of met minder zout in het geval van drinkwaterspul ). "

 

Een stuk ossenstaart (tip van Roos) werkt hier ook goed als tandenborstel. Charlie eet er enkel het vlees van op maar het is flink werken en het poetst goed. Kan je bij de slager kopen. Misschien geen té groot stuk voor Twinko (de kleine puntjes geef ik zelf ook niet, die vind ik te klein en te gevaarlijk). Nu ja ik weet niet of Twinko dat lust.

Charlie vindt het heerlijk. Hij lust niets van gekocht spul uit de dierenwinkel zoals bullenpees of runderhuid of pensstaafjes ofzo.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Er is een tandgel, die op de tanden gesmeerd kan worden en

na een aantal dagen laat de tandplak en/of tandsteen los. Ik gebruik

Beaphar tandgel. Op de gebruiksaanwijzing staat dat het dagelijks

gebruikt moet worden, maar dat is niet nodig. Ik doe het eenmaal in de zoveel weken een paar dagen achter elkaar.Verder heb ik een

tandenschraper en doekjes. Het is belangrijk dat bij het verzorgen

van de tanden rust in huis is. Ik legde de spullen klaar en liet Romeo

ruiken en deed nog niets en herhaalde dat een paar dagen achter 

elkaar. Daarna werd hij beloond. Zo werd dat opgebouwd. Als er

stress is of het baasje nerveus, dat het niet lukt, voelt de hond dat

en dan lukt het niet. Alsa Nature heeft allerlei tandverzorgingsproducten.

honden page profiel MoniqueMonique 3 doggies

honden foto van Monique

Het zal wel aan de hond liggen. Tosca haar tanden heb ik nooit gepoetst en ze was dus 10 toen tandsteen verwijdert werd,Vigo 7.

 

Tandenpoetsen is hier een drama,nooit geleerd natuurlijk.

Heb nu die gel gekocht,dat is een makkie om aan te brengen. Ik wil toch graag hun tanden goed houden zeker bij mij oudje zodat ze niet onnodig onder narcose moet want dat is natuurlijk minder.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Het spul dat je in het drinkwater doet, bevat xylitol en misschien ook nog fluor. Allebei zijn ze niet goed voor de hond. Er is genoeg te krijgen zonder chemie.  Goede kauwproducten zijn ook heel belangrijk.

Romeo krijgt bullepezen, lams-of runderoren, gedroogde pens ed.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Bedankt voor alle tips. Vandaag is Twinko bij de dierenarts geweest en z'n tandjes zijn weer mooi wit. Nu goed aan de slag met gel etc etc.

 

Beetje suf nog maar pleister staat stoer 

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van oukje

Misschien volgende keer even langs een hondentrimster die maakt het gebitje zo schoon.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Hoe vaak zou ik dat moeten laten doen? Nu moest hij echt onder narcose maar als het bijgehouden kan worden zou dat natuurlijk fijner zijn.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

De tandgel gebruik ik in elk geval niet dagelijks, wat op de verpakking staat. Ik hou de tanden goed in de gaten en zit er iets van tandplak of tandsteen, gebruik ik het een paar dagen achter elkaar. 

Maar wat minstens zo belangrijk is, zijn de kauwproducten.

Bullepezen, runderoren, gedroogde pens ed.

 

 

 

honden page profiel TheaThea 3 doggies

honden foto van Thea

Beau kreeg tot haar 6e jaar KVV en er was al 3x tandsteen verwijderd onder narcose. 

Ik ben overgegaan op brokjes van een goede kwaliteit met een gedroogd pensstaafje toe en met 2x pw.vers. Ze is niet meer bij de tandarts geweest en stinkt ook niet meer uit haar bekje.

Ben het bij mijn andere dwerg ook gaan doen maar het succes is niet zo groot als bij Beau

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

Binky gaat iedere twee maanden naar de trim en dan wordt z'n gebitje ook direct gereinigd van het meeste tandsteen.

honden page profiel TheaThea 3 doggies

honden foto van Thea

" Binky gaat iedere twee maanden naar de trim en dan wordt z'n gebitje ook direct gereinigd van het meeste tandsteen. "

 Dat is wel fijn natuurlijk. Zit dat automatisch bij de trimbeurt?

Volgende forumvraag: Waterbak
^