Dit gaat toch over honden die al veel ouder of oud zijn.
Dan kan je ook laten helpen als je hond een jaar of 10 is.
De andere link die je geplaatst hebt staan voordelen en nadelen.
Meer dan 80% van de nadelen worden niet genoemd. De kans op mamatumoren en baarmoeder kanker is dan wel weggenomen maar de kans op andere kankers wordt zeker vergroot. Plus botontkalking, en wat voor ellende nog meer.
Bij reuen is hetzelfde. Kans op kanker aan de ballen is weg, maar de kans op andere kankers en ziektes worden vergroot.
In het laatste onderzoek staat dat je met een teefje beter kan wachten tot na de derde loopsheid. Dit ivm extra fel worden van teefjes.
Edit. Overigens als ik topics lees over honden met problemen en dan uiteindelijk wordt gezegd dat de hond al (jong) geholpen is. Typisch gedrag heeft..... Waar soms al voor een castratie/sterilisatie wordt gewaarschuwd ligt het natuurlijk ook noooooooit daaraan.
Zo, zoveel reacties hadden we ook nog niet verwacht.
We vinden het niet nodig om haar te laten helpen alleen voor dit gedrag 4 weken in het jaar. We hebben het gigantisch mis zien gaan bij de buren die ook hun hond heeft geholpen, liever niet. Verder is ze een prima en sociale teef en dat soort gedrag wil nog weleens veranderen nadat ze geholpen is.
we sporten inderdaad veel met haar, en gaan vanmiddag dan ook in die tijd met haar canicrossen, benieuwd of het vanavond minder is.
In iedergeval bedankt voor alle reacties
Die honden zijn ouder, des te meer risico met een ok dan bij een jonge en gezonde hond.
Je oude hond is verzwakt door de ontsteking en dan opereren, is een heel groot risico.
De baarmoeder is heel goed doorbloed door de ontsteking, komt er ook nig bij.
Een teefje maakt meer testosteron aan, na de castratie, ze kunnen veller worden, dat klopt.
Jong castreren, voor de loopsheid is funest! Laats een onderzoek gelezen, daar wordt je niet blij van.
Na de 1e loopsheid zijn ze uitgegroeid, dat is (volgens onderzoeken die ik heb gelezen) een prima leeftijd.
Als je alle voors en tegens naast elkaar zet, is bij een teefje niet castreren een groter risico, ondanks de nadelen.
Een reu zou ik niet castreren, daar vind ik, wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.
Als je een reu hebt, die echt hormonaal gerelateerde problemen heeft, of gezondheids problemen, alleen dan zou ik aan castreren denken.
Iedereen zijn eigen keus.
Martijn en Marijn. fijn dat je er wat aan gaat doen en ik hoop dat je er wat aan hebt aan de adviezen, wil je toch castreren, wacht tot je hond volwassen is en helemaal uitgegroeid is... en de nadelen die neem je dan op de koop toe. daar heb je dan voor jezelf een keuze in gemaakt.
bang voor baarmoeder ontsteking is niet nodig, ik ga niet van mezelf uit, maar hier is Bams intact, en de angst dat ze een baarmoeder ontsteking krijgt is hier niet. opletten tijdens loopsheid of alles okee is, trek aan de bel als je twijfelt.
hier wordt extra gewandeld, en dat is niet voor iedereen maar gewoon gezwommen, en dan is de rust in huis, en ook Bams heeft bepaalde dagen dat ze denkt, hee op gooserjacht, maar dat is normaal en geen reden om je hond te castreren.
castratie is nodig als er echt medische problemen zijn. je kent je teef.
we kunnen wel bezig blijven, maar is niet nodig, topicopener heeft adviezen gekregen en daar gaat ze mee aan de slag.
wil nog even voor Suzanne..... Bams haar zusje was 7 maanden dat ze voor het eerst loops was, totaal niet uitgegroeid en ook nog in het geheel niet volwassen, dus niet aankomen bij een eerste loopsheid zijn de teefjes volwassen nee is niet zo.
Bams was laat 18 maanden, maar ook niet uitgegroeid en zeker nog niet volwassen, zo geld deze voor meerderen teven, er zijn er bij met zes maanden oud, en moeten nog volwassen zijn, niet adviseren dan om te castreren, laat ze op zijn minst drie x loops worden en kijk naar de hond en leeftijd.
en nogmaals ik ben niet tegen castreren, maar om voor een piepgedrag maar het advies te geven om te castreren niet doen... het is geen standdaard als je een teef of reu hebt om standdaard te castereren.
praat eens met fokkers, die castreren hun teven ook niet, alleen als er problemen zijn.
hier op het forum zijn genoeg fokkers waarvan de teven nog steeds intact zijn... zeg niet dat hun alles weten, maar hun hebben meerderen honden in bezit dan ik.
wanneer je teef contstant schijndrachtig is een een te snelle cyclus heeft van loopsheid dan is er een juiste afweging te maken.
Martin en Marijn, jullie hebben ook het ras Bordercollie. dat zijn energieke honden, jullie hond zit nu in een fase van nog niet geheel volwassen, en puberteit fase. stel regels wat bij, en geef je hond wat extra beweging, een ras wat toch altijd wat meer aandacht beweging nodig heeft dan andere rassen.
van nature zijn deze honden vol met energie, en kan net zomaar zijn dat als ze tegen de loopsheid aan zit, wat hangerig is... bekijk het even of meer beweging ten goede komt of dat je juist even rustig aan moet doen, puberteit is ook niet altijd leuk van de hond, maar met vaste hand en wat regels bijstellen gaat ze door naar haar volwassenheid. is ze wat ouder dan zal ze ook rustiger worden.
Ik gaf een tip castreren. Volgens mij vroeg TS om adviezen, dit is mijn advies. Gelijk een hoop gezeur over castreren. Is dat nodig?
Dus ik laat mijn kant van het verhaal zien. Waarom mij aanvallen?
Mijn ouders fokten vroeger boxers en 1 x met de teckel, 6 fokteven. Nee dat klint zo naar, als hobby hadden ze van tijd tot tijd een nestje. Genoeg ervaring met loopse teven.
Ja fokteven die zijn nog intact, anders is het weinig fokken ermee.
Ik heb zelf nu een teefje en heb me ingelezen, de wetenschap van nu over castreren bij een teefje, de voor en nadelen. Heel duidelijk wat mij betreft.
Prima dat andere een andere mening hebben. Mij hoef je niet te overtuigen.
Lijkt me ook vrij duidelijk dat een grote hond later volwassen is. Zo logisch dat ik het niet eens noemde.
er wordt niemand aangevallen, ieder advies is welkom, maar gelijk als er maar een probleem is wordt er geadviseerd castreren, er zijn nog genoeg hand aanreikingen voor dat men over moet gaan tot castreren, en de topic opener vroeg daar niet om.
en nogmaals niemand is tegen castreren, maar wel op een te jonge leeftijd , geef dat advies dan, een teefje van net een jaar is te jong om te castreren.
en niet iedere fokker die niet meer fokt met ouder dieren die castreerd de teven, kijk naar Ruud hier die een fokteef heeft gekregen van zijn fokker, en die is nog steeds intact. en op een leeftijd van dacht ik zeven jaar.
Mijn gecastreerde teef jankt en huilt 's nachts, wat moet ik doen Suzanne? Stembanden dan maar laten overknippen? Want castreren kan niet meer, is al gebeurd nav baarmoederontsteking.
Ik vroeg ook mij af of jullie idd nu misschien iets te veel doen met de hond en dat ze wat oververmoeid is? Ik zou de tip ivm homeopathische middelen zeker overwegen.
Ik heb geen idee of er „normaal"gelijk wordt geadviseerd te castreren.
IK adviseer in dit geval castreren, niets mee te maken wat anderen in andere topics altijd adviseren toch?
Ik vind het gewoon heel vreemd dat als ik hier in dit topic adviseer te castreren, dat al die reacties op volgen.
Stel dat je nooit een reactie mag geven omdat het altijd geadviseerd wordt, vreemd.
Waar lees je dat?
Natuurlijk heb je gelijk dat als de hond ouder/oud is de risico's van de operatie groter zijn. Net als de risico's ook veel groter zijn als je teefje al baarmoederontsteking heeft.
Ik denk dat het net als met reutjes die bv een bal hebben en de ander ergens in het lichaam, waarbij voorheen gelijk de reu werd geholpen je nu kan wachten tot ze 10 zijn.
Na hun 10e worden de risico's groter op de kanker die ze ervan kunnen krijgen. (maar dat valt bij mij dan wel onder medische noodzaak)
Ik heb zelf een teefje gehad die met spoed geopereerd moest worden. Ze was toen net 7 en nee, een baarmoederontsteking is niet grappig. Bij haar liep de pus er al uit bij haar vulva. Heeft toch zeker 5 dagen geduurd voordat ze weer iets in beweging kwam na de operatie. Een ander teefje (van mijn moeder) is er helaas aan overleden. Ze was al ziek, ontsteking in de nieren. Hierop baarmoederontsteking en operatie kon niet vanwege dat ze zo ziek was. Dus......ben wel met je eens dat het beter is om een teefje te laten helpen. Maar dat kan ook als ze een jaar of 5-7 is. (overigens is die mening gebaseerd op hetgeen ik zelf met de teefjes meegemaakt heb)
Toch denk ik dat mensen pubergedrag van een hond veelal denken te kunnen weghalen door casteratie/sterilisatie. Erg jammer. Want het helpt daar echt niet voor. Vandaar ook mijn opmerking dat je daarna in topics leest dat de hond eigenlijk nog net zo irritant is en vervelend en niet wil luisteren enz enz of een blijvend negatief iets in gedrag heeft gekregen. Vergeet niet de kankers die ze al vrij jong kunnen krijgen en wat je steeds vaker ziet en hoort... Dit ligt dan natuurlijk nooit aan het te vroege castereren of steriliseren......ben je gek....
Bij een reu zie je rond de puber tijd vaak druk vervelend gedrag. Idd wordt dan geopperd castreren. Dit gedrag is meestal niet direkt het gevolg van de testosteron, maar door de algehele verandering van de hond. Castreren helpt dus niet, gedrag blijft.
Je zult gewoon moeten opvoeden en heel consequent zijn.
Als een reu zijn wilde haren verloren heeft, zie je banzelf dat ze rustiger worden in hun gedrag, het hyper en speelse gaat eraf.
Dit teefje vertoond piep gedrag als gevolg van de loopsheid, hier kan je dus wel er van uitgaan dat het puur hormonaal gestuurd gedrag is.
Tenzij het teefje dit gedrag blijft vertonen ook na de loopsheid.
Natuurlijk kan je ermee aan de slaggaan, maar ik las dat de eigenaren en nu al gek van worden............
Aangezien ik heb begrepen dat er bij een teef een groter risico is niet castreren dan wel, zou ik in dit geval, dus het gedrag, het risico van niet castreren en de reactie van de eigenaar, laten castreren.
Alles bij elkaar.
Daar haak ik dan even op in, de reden dat ik castreren zeg is omdat het teefje er in mijn ogen dus last van heeft. Maar ook omdat ik overal heb gelezen dat de kans op bmo, tepelkanker, baarmoederkanker etc met iedere loopsheid stijgt. En dat na de 4e loopsheid het eigenlijk voor het kankergedeelte geen nut meer heeft om te castreren, wel voor de baarmoeder als deze eruit gaat (wat tegenwoordig niet meer standaard is) maar zeker niet voor de melkklieren.
Bij gewoon pubergedrag zou ik dit absoluut niet adviseren, maar in mijn ogen was dit geen gewoon pubergedrag, maar daar kunnen natuurlijk altijd de meningen over verschillen!
Maar, Suzanne en daarna ook ik gaven een simpel advies/mening daar hoeven we het absoluut niet allemaal mee eens te zijn. Ik vind echter wel dat dan 1 of 2 berichtjes genoeg zijn, ipv een stuk of 20, puur persoonlijke mening, want het wordt nu een discussie over iets totaal anders dan de loopse dame
Sentina en Suzanne, ik begrijp jullie wel. Maar net zoals jullie opperen om tot castereren over te gaan mag er ook gezegd worden waarom ze dat beter niet kunnen doen. Overigens geef ik gewoon antwoord op iets wat aan mij gericht is of van mij gequoted is.
En nee...het is niet een discussie over wel of niet laten helpen. Maar waarom dit gedrag en wat eraan gedaan kan worden.
Maar natuurlijk, sorry als dat van mij zo overkwam van niet! Maar ik vond meerdere reacties van 1 persoon gewoon wel veel (dus niet waar jij weer antwoord op een ander gaf hoor) omdat ik het altijd al wel duidelijk vind na 1x, maar excuus als dat niet voor iedereen zo is
Sentina,
Excuses hoeft echt niet hoor. Jij mag toch best zeggen wat je denkt en vindt. Op zich is de discussie erover altijd best interessant. Waarom iemand woor is en waarom iemand tegen is bedoel ik.
Maar goed, deze reactie van mij is wel heel erg offtopic....
Als ik eerlijk Mag zijn zie ik toch veel teven in de praktijk die last hebben van medische problemen ( tumoren, ontstekingen , obesitas door hormonen) door de hormonen dit meestal op latere leeftijd. Ik ben dus helemaal niet tegen het castreren van een teef ... (een reu is een ander verhaal)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?