beste hondenliefhebbers,
Ik heb een mooi kooiker reutje van ongeveer 1.5 jaar. Er is alleen een klein zeg maar groot probleem!
hij valt namelijk andere honden aan. Toen hij nog een klein hondje was was hij super blij tegen andere honden en speelde hij met iedere hond. De laatste tijd veranderde hij in een speelse hond in een hond die ik niet los durf te laten.
Helpt castratie? Ik wil er wel bij zeggen dat ik volgensmij wel de baas ben over hem want ik ga altijd eerst de deur uit, hij mag niet op de bank, ik eet eerst, hij luistert naar mij etc. Het kan mischien ook zijn omdat het een kooikerhond zijn.
Weet iemand wat ik kan doen want ik wil hem graag weer los laten
mvg Sibren
Ik denk persoonlijk dat je met castratie niet het probleem oplost.
Het maakt ook niet uit of jij eerst de deur uit gaat, of dat jij als eerste eet, en of hij wel of niet op de bank mag.
Er zijn namelijk genoeg honden die op de bank liggen te maffen en fijn als eerste de deur uit mogen rennen, maar toch vreselijk goed luisteren.
Je zult flink terug moeten denken waarom hij zo ineens die omslag maakt.
Heeft hij misschien lichamelijke problemen? Pijn wat hij verder niet laat zien, behalve in het aanvallen van andere honden?
Mis jij een stukje kennis van de hondentaal en hebben jou hond en de andere hond al een heel gesprek gevoerd wat jij niet hebt gezien?
Is hij eens gebeten en is hij daarom veranderd?
Neem eens een gedragstherapeut in de arm, misschien kan deze je goed helpen. Of misschien eens naar een goede hondenschool gaan en je probleem voorleggen, ook hier zullen ze je misschien kunnen helpen.
Maar vooralsnog zal ik niet gauw een castratie toe juichen om zo'n probleem aan te pakken.
Bedankt voor het antwoord.
Hij was ooit wel eens aangevallen door een hond toen hij klein was. Zal dit met de problemen te maken heeft.
hoe kan je dan eigenlijk zien of hij pijn heeft? Hij heeft wel een probleem met zijn knieschijf waarbij de gleuf in de knie te klein is en de knieschijf er soms uit vliegt.
mvg Sibren
Als hij ook soms huppelt dan is dit het beste bewijs dat hij patella luxatie heeft.
Een veel voorkomend othopedisch probleem van de knietjes bij kleine rassen in deze tijd, komt van inteelt en broodf..etc.
Soms echter wippen ze zelf het knietje terug op zijn plaats, zonder pijn eraan te hebben.
Maar dikwijls komt er dan ook artrose op het gewricht en dat doet erge pijn hoor. Dan jankt hij als hij beweegt of je erover wrijft. Of blijvend manken....dan moet je handelen als goed baasje.
Het is met operatie meesal goed te herstellen , en met pijnbestrijding kan je hem lang pijnvrij houden. Misschien zelfs zonder opereren. De DA weet dit veel beter dan wij hier.
Het beste voor je hondje
Beste Sibren,
Ik denk dat het beste advies is om een gedragstherapeut thuis langs te laten komen om jullie te helpen. Het feit dat je hond niet als eerste eet, niet op de bank mag, niet als eerste de deur uit gaat heeft niets te maken met dat jij dan de baas bent. Daarnaast zijn dat achterhaalde ideeën vanuit de dominatietheorie.
Belangrijk is om erachter te komen waarom je kooiker andere honden aanvalt. Het feit dat je hond als jonge hond is aangevallen door een andere hond kan hier een aandeel in hebben. Hoe is je hond precies aangevallen? Was het een flink gevecht met wonden?
Daarnaast moet je weten dat gedrag dat honden laten zien direct te maken heeft met hoe wij met onze honden omgaan en hoe wij op gedrag inspelen. Vandaar dat een gedragstherapeut in dit geval belangrijk is zodat hij/zij jou kan laten zien wat jij anders moet doen in jouw handelen/houding om het gedrag van je hond te kunnen ombuigen. Het werk en inzicht zal vooral uit jouw kant moeten komen om het gedrag van je hond te veranderen.
Kun je aangeven in welke omgeving je woont? Dan kunnen mensen je tips geven voor een gedragstherapeut bij jou in de buurt.
De dominantie theorie is achterhaald, dus de baas over hem zijn, als eerst de deur uit, etc
Heeft eigenlijk helemaal geen nut.
Castratie zal je hond ook niet helpen.
Kooikers zijn vaak hondjes die minder goed met andere honden op kunnen schieten. Veel kooikers die ik tegen kom, blaffen en grommen naar mijn hond.
Er zijn ook exemplaren die dat niet doen, uitzondering hou je altijd
je hondje is nog jong, wat had je gedacht om naar een cursus te gaan, vele honden zijn daar , dan kan je probleem zeker opgelost worden door een trainer/ster.... ze zien het gedrag van je hond en ook van jou hoe je er mee omgaat.
castreren is daar niet de weg voor, medische problemen tuurlijk, maar niet voor dit gedrag, je zal er echt mee aan de slag moeten gaan, en dan is een hondencursus een goede oplossing.
een gedragstherapeut is een dure luxe, een hondenschool daar kan je ook hulp vragen en krijgen, en het is leuk voor beiden.
Belangrijk is om eerst na te gaan waarom je hond uitvalt .. Indien je hond uitvalt uit angst/ onzekerheid /... Dan zou een castratie dit verergeren... En angstagressie steeds meer en erger voorkomen.
Misschien kan je ook eens informeren achter de BAT methode?
Wammes is een kooiker aan de flexi van ruim een jaar, hier in de buurt, en grote vriend van Jazz van bijna 1 jaar.
Er loopt er hier nog 1 altijd los die ken ik niet zo goed,is ook heel vriendelijk.
Wilde ik even zeggen.
Dankjewel voor alle antwoorden!!!!
ik heb zelf drie cursussen gedaan met mijn hond. Hij vind inderdaad grote honden en groepen honden eng.
Weten jullie nog tips over de hond in de omgang en hoe hij andere honden negeert?
Als hij een andere hond ziet maakt niet uit hoe ver staat hij gelijk stil en wil die niet meer verder lopen ik heb al geprobeerd maar brokjes werken niet!
Ja sorry dat ik je negeerde.
ik ga kijken naar een gedragstherapeut.
In welke provincie woon je? Misschien kunnen wij iemand aan bevelen.
Ik woon in Denhaag in Zuid Holland
Bovenstaande kan zeker invloed hebben.
Hoe oud was je Kooikerhondje toen hij aangevallen werd en was hij verwond?
Mijn overleden Kooikerhondje (reu) werd als pup in zijn oor gebeten door een oudere reu en dat had helaas wel degelijk invloed op zijn omgang met andere reuen. Op de trainingsvelden, waar we gehoorzaamheid, behendigheid en flyball beoefenden, was er niets op zijn gedrag ten opzichte van andere reuen aan te merken. Loslopend ging het ook meestal goed. Echter aan de lijn ging ik niet de confrontatie aan met een passerende reu op korte afstand, want dan viel mijn Kooikerhondje uit. Honden moet men sowieso niet aan de lijn met elkaar in contact brengen. Ik anticipeerde altijd goed als ik met mijn Kooikerhondje aan de lijn liep; als we een andere reu aan de lijn tegenkwamen, ging ik een andere richting op of als er voldoende plaats was, nam ik een grote bocht, terwijl ik mijn hondje afleidde en probeerde zijn aandacht voor mij vast te houden.
Wat adviseert je dierenarts in verband met de patella luxatie?
Welke gradatie is er vastgesteld door de dierenarts? Je Kooikerhondje is door de patella luxatie minder wendbaar en zal zeker zelf proberen om de kop in de kom te houden; daardoor kan hij niet vrij bewegen. Daarom zou hij zich onzeker kunnen voelen in contact en spelen met andere honden. Honden vertonen ongemak en pijn in een zeer laat stadium. Zeker als de kop soms uit de kom schiet, is het wel zaak om met een dierenarts te overleggen of een operatie noodzakelijk is. Als je een operatie laat doen, laat deze dan doen door een dierenarts die tientallen patella luxatie operaties per jaar doet of door een specialist orthopedisch chirurg.
Sibren,
Heb je de patella problemen bij de fokker gemeld? Zijn er meer hondjes uit hetzelfde nest, die knieproblemen hebben. Hoe reageerde de fokker? Zijn beide ouders van je Kooikerhondje getest op patella luxatie, hetgeen verplicht is volgens het fokreglement van de rasvereniging VHNK? Heb je zelf de uitslagen van de testen van beide knieën van de vader- en moederhond gezien of een copie hiervan gekregen?
quote
M. Patellaonderzoek / knieonderzoek Een onderzoek naar patellaluxatie uitgevoerd door een voor het patellaonderzoek erkende Specialist Chirurgie van Gezelschapsdieren (protocol Meutstege). Dit onderzoek mag pas plaatsvinden als het dier tenminste 12 maanden oud is. Voor de waardering van de knieën wordt aangesloten bij de kwalificaties/gradering zoals deze specialisten dat onderling hebben afgesproken.
N. Patellaluxatie Panelonderzoek Na twee patellaluxatie onderzoeken volgens Protocol Meutstege met verschillende uitslagen, bestaat de mogelijkheid voor een panelonderzoek. Dit onderzoek wordt verricht door 3 (daarvoor erkende) dierenartsen, allen specialist Orthopedie van Gezelschapsdieren uit de Hoofdafdeling Gezelschapsdieren van de Universiteit van Utrecht. Ingeval de eerdere onderzoeken verricht werden door dierenartsen uit die Hoofdafdeling, dan worden hiervoor vervangende dierenartsen aangewezen.
unquote
Bron: http://www.kooikerhondje.nl/fokkerij/documenten-fokkerij/
Beste mensen!
mijn hondje was toen hij ongeveer 10 maanden oud was gebeten door een hond op het strand. Er was geen bloed of dergelijken. Het was wel even schrikken! Over het knie probleem zijn we naar de dierenarts geweest. Omdat het niet erg vaak gebeurt vond de dierenarts het niet nodig om een operatie aan te brengen omdat het natuurlijk een dure maar ook riskante opdracht is. Je snijdt natuurlijk in zijn beenderen. De hond lijkt er ook niet zoveel problemen door te hebben. Denken jullie dan dat ik hem gewoon los kan maken en dat het dan beter gaat met honden dan aan de lijn? Nog bedankt voor alle reacties! Jullie zijn top!
mvg Sibren
Je durfde je hond niet meer los te laten omdat deze aan valt zei je in je openingspost. Wat maakt in jou ogen de situatie anders als jij je hond los maakt als een andere hond aan de lijn zit? Ik denk dat de hond die aan de lijn zit nogal vervelend kan gaan uitvallen! Jou hond zal het er niet bij laten zitten en bijt ook nog eens en dan is het weer vechten en weer nare ervaringen met vreemde honden.
Mijn tip nogmaals is, ga met je hond of naar een goede hondenschool met privé trainings mogelijkheden of zoek een goede gedragstherapeut en ga niet zelf aan het stunten. Want ik denk dat je dan de situatie alleen maar erger maakt ipv beter.
Als hij andere honden aanvalt/aanvliegt,dan eerst voorlopig aan de lijn houden en gaan oefenen met het negeren van andere honden,en de aandacht bij jou te krijgen.
Met brokjes werkt dat niet,mee iets mee wat zó lekker is ,dat het niet te weerstaan is.Denk aan piepkleine stukjes rodi worst,of frikandel,gedroogd vlees.
Ga thuis flink oefenen-elke dag 2 keer een minuutje of 2)met zijn aandacht vragen.Kies daarvoor een woordje,zijn naam of geluidje wat je gaat koppelen aan het lekkers.
Je zegt zijn naam/woordje/geluidje en geeft hem het lekkers om op te eten.Dit herhaal je 2 minuten.Doe dit 2 keer per dag.(waarom 2 keer 2 minuten,omdat het kort moet,als je een hond te lang bevraagd kan het zijn dat een hond zijn aandacht verliest)
Na een dag of 2 ga je een stapje verder.Je laat hem zitten en zegt hem te wachten,je zet 1 stap op zij,en roept zijn naam/het woordje/maakt het geluidje,dan komt hij bij je,je beloont weer met het áller lekkerste wat je hebt voor hem(of wat zijn duidelijke voorkeur heeft om direct te wíllen luisteren)
Dit ga je ook 2 keer per dag 2 minuten doen.
Na 2 weken weet hij echt wel wat je bedoelt en kun je ook op straat zijn aandacht vragen als je/hij een hond ziet aankomen die hij te spannend gaat vinden.
Je kunt 2 dingen doen:
-met afstand om de andere hond heen lopen,dus meters er tussen maken,zo krijgt je hond meer vertrouwen in jou,honden krijgen namelijk mot met elkaar als er simpelweg te weinig ruimte is om hun normale hondentaal uit te kunnen spreken..en dat kan niet met al die smalle stoepjes in Den haag.Laat hem jou volgen,vraag zijn aandacht,laat hem met jou mee lopen.Beloon hem met het lekkerste wat je hebt.
-neem gepaste afstand,meters en sta stil met je hond en vraag zijn aandacht,beloon hem met het lekkers als zijn aandacht naar jou gaat.Vindt hij het nog moeilijk,dan kan het zijn dat je nog te dichtbij bij de andere hond bent en neem je de volgende meer nog wat meer afstand en ruimte voor je eigen hond.Houdt rekening met mensen en een hond aan de flexilijn...die dingen kunnen van 3 tot 8 meter uitrekken...dus als iemand dan alsnog de hond zo bij jou hond kan laten komen heeft het geen nut,echt voldoende ruimte houden en rekening houden met flexilijnen.
Proberen mensen toch dichterbij te komen,attendeer hen er op dat ze afstand moeten houden,omdat je met jouw hond aan het trainen bent.
Alles is een proces -kost tijd- en een hond voedt je een leven lang op.Soms verwateren aangeleerde dingen,dan pak je dat gewoon weer op.
Wat betreft het contact hebben met andere honden,zorg voor een aantal wandel vriendjes.Misschien heeft hij al 1 of meerdere honden waar hij altijd goed op reageert,dan is het goed voor hem om daar mee te wandelen,daar heeft hij al vertrouwen in.
Je kan ook mee gaan lopen met sociale wandelingen,daar houden ze juist rekening met honden die het moeilijk vinden om met andere honden om te gaan.In die wandelingen krijgen honden de kans om in een rustige situatie samen te wandelen,aan de lijn,of later los omdat ze vertrouwen in elkaar hebben gekregen.
Ik zou ook afstappen van de roedelregels..het maakt niet uit wie er eerst eet of voorop loopt,bouw een vertrouwensband op,geen militaire orde..denk aan ouderlijke liefde,met regels en grenzen,gebracht op een kalme manier.
Er is door TS Sibren een nieuw topic over de problemen met zijn Kooikerhondje geopend:
http://www.hondenpage.com/hondenforum/197483/hond-heeft-roedellid-gebeten.php
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?