Muzzle tough

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Sinds vandaag hebben wij voor Bailey een muzzle tough.

Ze kan gewoon drinken... ze kan gewoon haar beloning krijgen... maar als hulpmiddel bij het trainen en ook een beetje omdat andere hondenbezitters nogal onder de indruk zijn van het geluid van Bailey... 

Het lijkt erop dat mensen hun hond niet durven uit te laten als ze Bailey zien... We maken indruk... 

 

We hebben bewust voor deze gekozen, omdat die vriendelijk oogt en het zwart valt weg in haar vacht.

Het komt erop neer dat Bailey niet meteen kan gaan bulderen als ze een andere hond ziet.

Ik ben heel benieuwd naar onze ervaring hiermee en ik hoop dat het ons een stukje kan helpen in de training... nee, het moet niet het trainen overnemen.

 

 

Hebben jullie ervaring met een muzzle tough of een soortgelijke?

 

 

Vanmorgen tijdens het uitlaten kwam er een vrouw aanlopen met 2 berner senners.

Ze zag dat Bailey reageerde... een compliment voor deze vrouw. Deze vrouw ging namelijk aan de rand van het veld op de bank zitten, gewoon rustig wachten met haar eigen honden.

Je zag toen dat Bailey rustiger werd... het werd meer een blaf dat leek op... "ik wil spelen"...

 

 

 

honden page profiel LinetteLinette

honden foto van Linette

Ja ik heb hier ervaring mee, ze kunnen inderdaad gewoon drinken en kleine hapjes eten. Maar ze kunnen ook nog blaffen, gaat wat lastiger maar Noa (hond van een kennis) kon er altijd nog aardig wat geluid uit krijgen.

Ook werd ze super agressief ervan, als ze met zo'n snuitje een hond tegen kwam sprong ze er gelijk boven op. Ze kunnen er niet mee bijten maar een grote hond is nog sterk genoeg om zonder bijten een wat kleinere hond op de grond te leggen. Dit kan zijn omdat het haar verkeerd was aangeleerd (ze moest er altijd bij de dierenarts een op). Het snoetje werd dus verder met uitlaten maar niet gebruikt.

 

Het is belangrijk om het goed aan te leren dat ze dat snoetje niet erg vinden. Maak het dus leuk om hem om te doen en om te hebben.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Bedoel je dat je dit voor andere mensen wil gaan gebruiken voor je hond?

 

Ik zou hier niet voor kiezen, voor veel honden is het een vernedering zo te moeten rondlopen, ook is het dan moeilijk om de lichaamstaal van de hond te herkennen en dat is juist wat je als baas moet leren, je hond kennen, weten wat hij wil aangeven, of uitstralen om daar dan weer tijdig op te anticiperen.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Waarom  maakt je hond dan zo'n kabaal?

Is het uit angst, agressie, speelsheid?

 

Ik vind zo'n hulpmiddel een beetje gevaarlijk.

Je hond kan er erg onzeker door worden doordat hij wordt belemmerd door het snuitje.

En zijn frustratie die hij daardoor krijgt, moeten er ergens anders weer uit.

 

We zitten ook in de paarden en daar is een uitspraak die daar vaak wordt genoemd:

'waar de kennis van de mens ophoudt, beginnen de hulpmiddelen'.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Bedankt voor jullie reacties... ik wou de muzzle tough gebruiken als hulpmiddel bij het trainen van haar gedrag: Het uitvallen naar andere honden, zowel verbaal als trekken aan de lijn

 

Vanmiddag geprobeerd de muzzle toughe bij Bailey om te doen... welgeteld heeft ze deze 2 minuten om de snuit gehad... ze vond het helemaal niks... en ik ook niet!!!

Dus jullie begrijpen het misschien al wel... de muzzle tough is aan de kant!!!

 

Het gedrag van Bailey komt waarschijnlijk voort uit angst en onzekerheid. Hier ben ik mee aan het trainen.

 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Gelukkig dat je hem aan de kant hebt gegooid.

Het gevaar van hulpmiddelen is dat het de schijn opwekt dat iets goed gaat.

Tot je op een punt komt dat een dier helemaal blokkeert.

En haal je het hulpmiddel dan weg omdat je wel moet, dan blijkt dat je niks hebt bereikt.

Juist niet, het gedrag is er nog.

Plus je hebt een dier dat er een trauma of onzekerheid er bij heeft, vanwege het hulpmiddel.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ik ben het helemaal met Sylvia eens,

 

en super dat je dit hulpmiddel niet gaat gebruiken

 

Ik weet niet of je het boekje van Turid Rugaas kent Help mijn hond trekt (lees ook: blaft, valt uit etc.) Het is een fijne stap voor stap methode om rust te brengen in je hond tijdens de wandelingen en je te leren de aandacht van je hond te krijgen.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

" Ik ben het helemaal met Sylvia eens,
 
en super dat je dit hulpmiddel niet gaat gebruiken
 
Ik weet niet of je het boekje van Turid Rugaas kent Help mijn hond trekt (lees ook: blaft, valt uit etc.) Het is een fijne stap voor stap methode om rust te brengen in je hond tijdens de wandelingen en je te leren de aandacht van je hond te krijgen. "

 

 

Ik ken het boekje niet, maar zal me er eens in gaan verdiepen... Bedankt voor de tip...  

Anoniem (Gast)

Het boekje wat je net is aangeraden heeft ons onwijs geholpen  Ik hou zelf absoluut niet van snuitjes, vooral niet met dit warme weer; hijgen is onmogelijk. Ik vind het dan ook zeer kwalijk dat menig dierenwinkel de muilkorven er uitgooit en mensen deze 'diervriendelijke' snuitjes aansmeert. Winter krijgt er alleen een om bij de DA, en ook alleen als er iets zeer onplezierigs in de buurt van zijn hoofd moet gebeuren (zoals laatst toen ze zijn 3e ooglid moesten bekijken). Hij heeft wel een tijdje met een (hele lieve, lichtblauwe ) muilkorf gelopen zodat ik zelf meer vertrouwen had in de wandeling... en omdat mensen dan dus wel voor je op willen schuiven, wat een rust  

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Bedankt voor jullie reacties... ik wou de muzzle tough gebruiken als hulpmiddel bij het trainen van haar gedrag: Het uitvallen naar andere honden, zowel verbaal als trekken aan de lijn
 
Vanmiddag geprobeerd de muzzle toughe bij Bailey om te doen... welgeteld heeft ze deze 2 minuten om de snuit gehad... ze vond het helemaal niks... en ik ook niet!!!
Dus jullie begrijpen het misschien al wel... de muzzle tough is aan de kant!!!
 
Het gedrag van Bailey komt waarschijnlijk voort uit angst en onzekerheid. Hier ben ik mee aan het trainen.
  "

 Ik probeer er altijd achter te komen waardoor een hond iets doet. Hele grote kans dat ze hoopt, door heel hard te blaffen ze zo andere honden wegjaagt. Ze vind het dus eng andere honden bij haar in de buurt.

Hoe kan je haar helpen en dit oplossen: aan de lijn zijn honden best kwetsbaar. Ze kunnen door de riem niet weg, worden gedwongen dichter bij andere honden te komen, dan goed voelt. Als baas kun je de afstand vergroten naar andere honden. Loop weg, draai om, steek de straat over. Zo laat je aan je hond zien, dat ipv blaffen, samen weglopen ook helpt dat ze zich veiliger gaat voelen.

Als je op een afstand bent dat ze andere honden ziet, maar nog niet reageert, ga je voertjes geven, kilo voertjes. Door de voertjes, zal ze een positieve associatie gaan krijgen met vreemde honden. Dit ombuigen heeft veel tijd nodig. 

 

Als het op een bepaalde afstand goed gaat, ze kijkt niet naar de andere hond, maar naar jou, kan je de afstand verkleinen. Blijf voertjes geven. 

 

Je kan sowieso: kijk leren. Hou een voertje voor je gezicht, als ze naar je kijkt, braaf en voertje. Oefen dit overal, zo dat ze gelijk naar jou kijkt op het woord: kijk. Zo kan je met kijk de afstand gaan verkleinen. Dan moet ze wel op afstand niet meer reageren op andere honden.

 

Het nadeel van zo een muiltje is dat ze niet kunnen hijgen. 

 

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

Ik heb ook zo'n hond die uit angst erg heftig reageert op andere honden. Hier trainen we al een hele tijd mee en er zit gelukkig ook wel wat verbetering in. Ik snap wel dat de reacties hierboven zeggen dat een muilkorf/snuitje niets doet aan de oorzaak, vernederend is, etc. Maar het is ook een ontzettend handig hulpmiddel om ruimte te creëren. Ik heb aan sommige mensen heel vaak moeten vragen of ze hun hond even wilden bij houden (in een gebied waar aanlijnplicht geldt) en ze doen dan amper moeite. Met een muilkorf daarentegen nemen mensen je ineens serieus, gaan ze voor je aan de kant en houden hun hond (bijna paniekerig) heel goed bij zich als ze je zien aankomen. Heel gek eigenlijk, als je je bedenkt dat je hond mét muilkorf juist niets kan.

 

Mijn hond vond het in het begin ook niet leuk, maar dat is echt even wennen. Ga leuke dingen doen als je hond de muilkorf om heeft en beloon haar uitvoerig. Kleine stapjes, niet te veel ineens willen. Wij gebruiken de muilkorf niet zo veel, maar soms is het echt een uitkomst en ben ik blij dat we 'm hebben. Ik zou het idee dus zeker nog niet meteen opgeven! Ik vind het echt relaxter lopen met de muilkorf, omdat er veel meer rekening met je gehouden wordt. Trainen gaat op deze manier dus ook een stuk beter, dus een muilkorf kan zeker bijdragen aan het oplossen van Baileys probleem.

 

Overigens ben ik absoluut geen fan van zulke snuitjes. Het mag er dan misschien vriendelijker uitzien, maar daar heeft je hond niets aan.  Ik zou liever voor een echte korf gaan, daarmee hebben ze veel meer vrijheid. De bek van de hond kan daarin ontzettend ver open, dus hijgen e.d. is ook geen probleem (net als drinken of snoepjes eten). Wij hebben zelf een baskerville. Ziet er dan wel wat onvriendelijker uit, maar is wel fijner voor de hond.

 

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

Ah, ik had verkeerd gelezen.  Ik lees nu pas dat je het snuitje wil gebruiken zodat ze niet meer kan blaffen. Geloof mij maar dat er nog een hoop herrie uit kan komen, ook al zit de bek "dicht".  En dat vind ik ook niet echt de juiste manier om te trainen...

 

Wat wij hebben gedaan (en nog doen), is dit: als je hond ziet meteen omdraaien en weglopen, voorkomen dat je hond zo'n herrie maakt. En in het begin zal dat van een hele grote afstand al zijn en zal je overal ogen moeten hebben. Maar het is het zeker waard, dat zeg ik je! Na een hele tijd merk je dat je steeds dichter bij honden kunt komen zonder dat ze uit zal vallen... En dat kun je zo steeds een beetje opbouwen. Maar wel héél voorzichtig, want iedere uitval is weer een stapje terug.

 

En hierbij kan de muilkorf dus goed van pas komen (dat bedoelde ik eigenlijk in mijn eerste bericht); mensen houden rekening met je, houden hun honden veel beter bij zich en geven je veel meer ruimte. Dat maakt het voor jou makkelijker om andere honden te ontwijken.

 

Het is een methode die veel geduld en inzettingsvermogen van je eist, omdat het zo langzaam gaat (baby steps) en je hond zeker nog een aantal terugvallen zal krijgen. Maar uiteindelijk werpt het zijn vruchten af, dat zie ik hier... Dus ik zou je aanraden om het op deze manier te proberen, in plaats van alleen het blaffen aan te pakken door middel van een snuitje.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

"  Ik probeer er altijd achter te komen waardoor een hond iets doet. Hele grote kans dat ze hoopt, door heel hard te blaffen ze zo andere honden wegjaagt. Ze vind het dus eng andere honden bij haar in de buurt.
Hoe kan je haar helpen en dit oplossen: aan de lijn zijn honden best kwetsbaar. Ze kunnen door de riem niet weg, worden gedwongen dichter bij andere honden te komen, dan goed voelt. Als baas kun je de afstand vergroten naar andere honden. Loop weg, draai om, steek de straat over. Zo laat je aan je hond zien, dat ipv blaffen, samen weglopen ook helpt dat ze zich veiliger gaat voelen.
Als je op een afstand bent dat ze andere honden ziet, maar nog niet reageert, ga je voertjes geven, kilo voertjes. Door de voertjes, zal ze een positieve associatie gaan krijgen met vreemde honden. Dit ombuigen heeft veel tijd nodig. 
 
Als het op een bepaalde afstand goed gaat, ze kijkt niet naar de andere hond, maar naar jou, kan je de afstand verkleinen. Blijf voertjes geven. 
 
Je kan sowieso: kijk leren. Hou een voertje voor je gezicht, als ze naar je kijkt, braaf en voertje. Oefen dit overal, zo dat ze gelijk naar jou kijkt op het woord: kijk. Zo kan je met kijk de afstand gaan verkleinen. Dan moet ze wel op afstand niet meer reageren op andere honden.
 
Het nadeel van zo een muiltje is dat ze niet kunnen hijgen. 
  "

 

Ik besef dat het trainen tijd en geduld kost... dat heb ik graag voor Bailey over... Ze is verder een hartstikke lieve meid.

Het enige minpuntje is het uitvallen. Nu ben ik mij ervan bewust dat het misschien niet helemaal zal weggaan, maar ik wil het in ieder geval een groot stuk verminderen.

 

Momenteel doe ik het al, als ik een andere hond zie aankomen, draai ik om of ik steek over.

Dit gaat nu 5 van de 10 keer goed... vind ik al heel wat in 4 weken tijd... 

Natuurlijk wordt Bailey dan positief beloond voor haar gedrag.

 

Ik heb vanmiddag ook besloten dat ik op de drukke momenten van de dag, dat is rond 11.00 uur & 16.00 uur, apart met Jack en Bailey ga lopen.

Jack reageert namelijk op het uitvallen van Bailey en wil dan in de achterpoten happen... dan moet ik 2 honden begeleiden, daar doe ik ze beide onrecht mee.

Op de rustige momenten, om 5.30 uur en 's avonds om 23.00 uur gaan ze wel samen naar buiten omdat we dan geen andere honden tegenkomen, waar wij lopen.

 

Ik denk dat ik Bailey dan de aandacht kan geven die ze dan verdiend en haar de veiligheid kan bieden.

 

Daar komt bij dat ik van maandag t/m vrijdag alleen thuis ben (samen met mijn zoontje)... in het weekend loopt mijn man altijd mee en kunnen ze wel samen naar buiten.

 

Mijn doel is uiteindelijk dat het uitvallen van Bailey verminderd is en dat ik samen met Jack en Bailey ontspannen kan gaan wandelen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je bent al heel goed bezig. Gaat vast goed komen! 

Jack wil misschien Bailey laten stoppen??

 

Luca blafte naar fietsers en brommers, ging als ze los was fietsers en joggers najagen en in kuiten happen. Met voertjes en kijk, is het gelukt om haar niet meer op fietsers en joggers te laten jagen. Ze is een schapenhoeder en probeerde voor fietsers te gaan staan en zo ze tegen te houden en joggers net zo. Ook naar fietsers als ze aan de riem is blaft ze niet meer, nu alleen brommers nog. Ik probeer haar nu door te laten zitten en zo op mij te focussen niet meer op brommers te laten reageren. Geduld en een hoop tijd! 

Volgende forumvraag: Kilo jaloers
^