Help, lieve hond komt soms heel agressief uit de hoek

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Michel Michielsen (Gast)

Een dikke week geleden hebben we een Beagle gered uit het asiel, we hebben hem Benny genoemd.
Het is een vrij afstandelijke, maar voor de rest zeer lieve hond.
Hij eet na ons, mag niet op de zetel of in bed. Hij wil echter wel altijd in onze buurt blijven.
We hebben wel gemerkt dat hij redelijk angstig is: bijv. onbekende mensen, donker, motors enzovoort.
Het is een voorbeeldige hond: tijdens wandelingen trekt hij niet, hij bedelt niet, bijt niets kapot (behalve sokken die hij graag uit de wasmand plukt)
We hebben echter op die 10 dagen een drietal incidenten gehad met hem:
- Tijdens een familiefeestje was hij aan het slapen en mijn vader wou hem opnemen en toen heeft ie gebeten. (Dit kan zijn schuld niet zijn, misschien was hij verschoten door een prompte beweging...)
- Deze week is hij toen ik naar toilet ging op mijn plaats komen liggen in bed. Toen mijn vriend hem van mijn plaats wilde duwen heeft hij gegromd, maar verder niets.
- Vandaag heeft hij uit de wasmand een paar sokken gepikt, toen mijn vriend ze terug wou nemen en zei dat het niet mocht heeft hij heel agressief gegromd. Dit doen we trouwens elke dag een vijftal keer zonder gegrom of gevolg.
Kan iemand ons helpen, we vinden dit zeer vervelend.
Het is een lieve hond, we willen hem graag een goede thuis geven, maar schrik hebben dat hij uit het niets agressief wordt is helemaal niet leuk en houdbaar...

honden page profiel delubodelubo

honden foto van delubo

Dat eerste is heel normaal, als iemand mij wakker maakt zou ik ook grommen. Slapende honden niet wakker maken.

Verder bespeur ik wat verlatingsangst. Hij zoekt dingen met jou geur. Gaat op jouw plek liggen omdat daar jouw geur het sterkste is. Zoekt sokken, die waarschijnlijk van jou zijn. Is hij wel eens alleen? Maar dan echt alleen.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik ga mee met mijn voorganger.

En waarom duwt je vriend hem van de bank af? Met wat (vriendelijke) woorden naar zijn eigen plek begeleiden komt op hetzelfde neer, maar is wat minder bedreigend voor hem.

Dat hij schrikt en hapt als ie wordt gestoord in zijn slaap kan ik wel begrijpen, dus dat is gewoon een beetje de eigen schuld van je vader. 
Als er midden in de nacht ineens iemand boven mijn bed hangt die 3 keer zo groot is als ik dan schrik ik me ook wezenloos en krijgt ie waarschijnlijk ook een dreun ;-)

Hij woont nog maar net bij jullie, nieuwe gewoonten, nieuwe mensen, nieuwe omgeving.

honden page profiel B met D&A†B met D&A†

honden foto van B met D&A†

Ik zie lees alleen maar normale dingen :-)

Hij is net bij jullie, moet nog aan alles wennen en moet nog leren vertrouwen.

1. Slapende honden moet je niet aaien.
Gun ze hun rust en respecteer het feit dat ze op een eigen plaats liggen. Hond op zijn plaats? Laat hem met rust.

2. Duw een hond niet van bed af.
Lok hem van bed af met wat lekkers en zodra hij op de grond is geef hem dan dat lekkers. Begeleid hem naar zijn plaats.

3. Neem niks zomaar af en straf hem daarvoor.
Je straft hem dus voor het terug nemen van de sokken.
De sokken zijn op dat moment zijn buit en dat moet verdedigd worden. Ruilen is hier dus een goede optie. Als hij commando los kent kan je hem dat geven en als hij los laat lekkers geven en de sokken oppakken.

Hij is dus niet agressief, hij vertoont doodnormaal hondengedrag ;-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik zou dit niet agressief noemen, maar angst. Je weet. Iet wat hij heeft meegemaakt en hij weet nog niet wat hij aan jullie heeft.
Als een hond slaapt en in eens opgetild wordt, schrik je je een hoedje. Bovendien honden willen niet altijd opgetild worden.
Je vriend wilde zijn warme plekje terug op de bank, hond zit er lekker, mij krijg je dan ook niet zo van mijn plek. Als je hem weg wilt, roep hem even naar je toe en geef iets lekkers. Anders ga er gewoon naast zitten.
Tja sokken dat is het enige wat onze hond hier regelmatig heeft stuk gekauwd. Vieze stink sokken
Ruikt lekker vertrouwd naar de baas! Ik heb haar een sok laten houden, was toch al stuk.
Als je iets van je hond wilt afpakken wat je hond heel belangrijk vind, zoals de sokken ruil het dan met iets heel lekkers. Je zult zien dat ze het zo graag met je ruilt! 
Als hij mensen of dingen eng vind, kun je hem voertjes geven op die momenten. Door een voertje krijgt hij een aangename prikkel en zal het enge gaan associëren met het aangename van het voertje. Als je dit blijft oefenen zal hij langzaam zijn angst vergeten en om een voertje bij jou komen vragen. De voertjes kan je gaan afbouwen of om het snappend te houden af en toe nog een voertje geven.
Er is een heel goed boek: Sacha Gaus en Nikki Gootjes, begrijp ik mijn hond. Ik heb het zelf al heel vaak gelezen eigen lijk een must voor elke honden bezitter! 
Succes!

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Probeer hem niet fysiek te dwingen. Je hond zal zichzelf willen verdedigen. Leer liever dat juist reageren op jouw verzoek iets goeds oplevert. Meeste honden vinden lekkers een beloning (of iets een beloning is wordt door de ontvanger bepaald). 
En uit het niets is zeer zeldzaam. Honden laten veel signalen zien, alleen moet je ze leren zien, herkennen en goed interpreteren. 
Probeer situaties waarin hij al in de problemen is gekomen te voorkomen. Dus geen toegang tot je vuile was. Zorg dat ie niet op bed kan komen. Laat hem met rust als ie slaapt. Moet je hem toch storen laat hem dan zelf naar je toekomen. 
En zoek een gedragstherapeut/trainer die je kan helpen een vertrouwensband met je hond op te bouwen en leren hoe je omgaat met je hond op een veilige manier.

Michel Michielsen (Gast)

Bedankt allemaal voor de tips.

Een paar opmerkingen nog:

Hij mag absoluut niet bij ons op de bank of in bed omdat dat volgens ons een teken van dominantie is van hem (hij stelt zich gelijk met ons, dat staat in veel boeken beschreven)

Ik dacht als ik hem van de bank haal met een snoepje dan gaat hij op den duur misschien denken dat op de bank gaan zitten beloond wordt met eten...

Alvast bedankt voor de nuttige tips, we zullen hier zeker rekening mee houden...

honden page profiel delubodelubo

honden foto van delubo

Nee je beloont hem dan voor het eraf gaan van de bank. Is in de beleving van de hond een andere oefening.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Heel vroeger dacht men dat een hond hoger in rang wilde komen en dat een hond zijn baas wilt domineren. Ze hadden wolven bestudeert. De onderzoeker daarvan, is later opnieuw onderzoek gaan doen en ontdekte dat zijn onderzoek niet klopte!
Je kan een leuk stuk lezen op: hondenwijzer,com, het stukje heet dominantie theorie.
Mijn hond ligt soms op de bank, als het koud is, de vloer is vaak een stuk kouder. Ze eet eerst en gaat als eerste de deur uit. Ze slaapt bij ons op bed, maar soms gaat ze ook in haar mand naast ons bed. 
Mijn hond wilt mij niet domineren, maar met mij samen werken en samen zijn. Eigenlijk is dat ook wat een hond het liefste wilt!

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

" Bedankt allemaal voor de tips.

Een paar opmerkingen nog:

Hij mag absoluut niet bij ons op de bank of in bed omdat dat volgens ons een teken van dominantie is van hem (hij stelt zich gelijk met ons, dat staat in veel boeken beschreven)

Ik dacht als ik hem van de bank haal met een snoepje dan gaat hij op den duur misschien denken dat op de bank gaan zitten beloond wordt met eten...

Alvast bedankt voor de nuttige tips, we zullen hier zeker rekening mee houden... "


Die boeken waarin dat beschreven staat..zijn veelal boeken die een flink aantal jaar geleden gedrukt zijn. Die theorie is gebaseerd op een onderzoek uit de jaren 60/70.. Wat achteraf helemaal onjuist uitgevoerd bleek te zijn. Er zijn nu veel artikelen en moderenere boeken die uitgaan van een heel ander principe en waarin 'dominant' een heel andere betekenis heeft.

Misschien kan je dit artikel eens lezen? ; http://www.kangani.nl/Hoe-speelt-dominantie-bij-onze-honden.-De-grote-misvatting-over-dominantie./

Het is prima hoor, als je niet wil dat je hond op de bank o.i.d zit.. Maar dat hoef je niet te doen puur omdat je bang bent dat de hond zich anders hoger in rang gaat voelen.
Wij zijn mensen, honden zijn honden. Wij vormen derhalve geen roedel en daarom is er uberhaupt geen sprake van rangen tussen mens en hond.
Wat vaak omschreven word als 'dominant gedrag' is in werkelijkheid vaak bijvoorbeeld bezitsagressie of angst.

Sowieso moet jullie hond nog erg wennen, hij is pas net bij jullie, jullie moeten hem leren vertrouwen en hij jullie. Probeer inderdaad dingen niet 'fysiek' op te lossen, dus niet duwen/trekken aan de hond om iets te bereiken maar probeer het met gebaren of commando's.

Heel veel succes en veel plezier met jullie nieuwe hond!

honden page profiel Jacko1Jacko1

honden foto van Jacko1

Jullie hebben de hond pas een week. Geef het tijd om aan hem te wennen en hem aan jullie. Niet bang voor hem worden en zorgen dat er geen conflicten ontstaan over het bed of de bank. Over een poosje begrijpt hij dat jullie het niet kwaad bedoelen en zal hij niet of minder grommen. Jullie moeten elkaar nog aftasten.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Een hond ligt graag op de bank omdat hij graag bij zijn "roedel" ligt en omdat de bank nu eenmaal lekker zacht is. Heeft totaal niets met dominantie te maken. Een hond denkt echt niet zo oo ik lig lekker op de bank nu sta ik boven mijn baasjes.. 

Die "dominantie theorieën " zijn inmiddels achterhaald. Voor mij staat wederzijds vertrouwen op nummer 1als je hond je voldoende vertrouwd dan zal hij die sok zeker willen loslaten als je dat vraagt ( maar zoals sommige vermelden moet je beginnen met ruilen). 

Ook is het heel begrijpelijk dat je hond gromd als men hem wil oppaken als hij slaapt. Hij is nog maar net bij jullie en moet nog wennen aan jullie. Als je je hond wil wakker maken doe dat dan zachtjes door bv eerst zijn naam te "roepen" en
Hem dan pas aan te raken.

Suzan (Gast)

Mijn denkwijze is bovenstaand al uitvoerig omschreven.

Inderdaad, de bank/bed theorie is al ruimschoots achterhaald. 

Zelfs C.M, die toch behoorlijk van de dominantie theorie is, geeft aan dat naast het baasje op de bank willen zitten of op het bed springen, geen greep naar de macht hoeft te betekenen. 

Waar het mee valt of staat, is dat bed en bank met de baas delen, een voorrecht voor de hond moet zijn... geen recht!


Door de hond kalm en prijzend te leren dat een kussen of mand 'zijn' plaatsje is, wordt na verloop van tijd automatisch duidelijk dat bed en bank het plaatje van de baasjes is.

De hond geeft aan dit te respecteren wanneer hij op jouw verzoek deze plek verlaat (niet duwen)
Of afwacht op een seintje dat hij bij je mag komen zitten. 

Tot slot wil ik je meegeven dat je minstens een jaar verder bent, eer je je hond echt hebt leren kennen. Geef het tijd.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Waarom komt er geen einde aan dominantie een door Monique Bladder vertaald stuk.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Zoals hierboven in wat berichtjes ook al geschreven: Ik vind het eigenlijk ook normaal hondengedrag. Misschien niet gewenst, maar wel normale reacties. Dat de grens om te happen misschien net wat korter is komt waarschijnlijk ook omdat de hond net bij jullie is. Het vertrouwen is er wellicht nog niet helemaal, en dan komen die happen net wat sneller.
Blijf gewoon lekker met je hond omgaan, train er mee, speel ermee, en dan komt dat vertrouwen vanzelf. Probeer niet te straffen, maar juist de goede dingen te belonen. Dat is leuker en ontspannender voor alle partijen! :-)

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Eens met meerdere van bovenstaande reactie. Dat zal ik ook niet herhalen. Maar wat ik nog niet gelezen heb, of ik heb er echt grandioos overheen gelezen,  is dat de hond nog geen enkele vertrouwensrelatie heeft met jullie en zijn nieuwe omgeving. Alles is nieuw en hij heeft nu eerst tijd nodig om jullie te leren kennen (wat voor 'vlees heb ik in de kuip') en in wat voor 'kuip' woon ik eigenlijk.

Herplaatsen is voor veel honden stressvol. Nieuwe omgeving, nieuwe mensen die dingen doen en van hem vragen die hij nog helemaal niet begrijpt (andersom overigens ook). Vertrouwen op elkaar heeft tijd nodig om te groeien, evenals vertrouwd raken met z'n  nieuwe omgeving en alles wat daarin op hem af komt. Geef hem die tijd. Als je dit goed doet zul je merken dat er wederzijds steeds meer credits komen ten opzichte van elkaar.

Vraag niet teveel, stel geen hoge eisen, respecteer dat hij nog moet aftasten en kom niet direct in z'n  privezone met fysieke handelingen als oppakken en wegduwen. Geef de hond ook de tijd om rustig en kalm alles op te nemen en te verwerken. Geen drukke verjaardagsvisites, bezoek, lange wisselende uitlaatrondes. Stukje bij beetje uitbouwen op geleide van zijn kunnen. Laat zien dat je het beste met hem voor hebt en bouw aan een gedegen respectvolle kennismaking waarmee je de basis legt voor een levenslange vertrouwensvolle vriendschap.

En lees de link die Wendy hierboven plaatste (van monique Bladder) maar eens, heel verhelderend.

Fijn dat jullie deze hond een doorstart willen geven.

Michel Michielsen (Gast)

Even een hele andere vraag: hoelang duurt het ongeveer voor de hond zich bij ons 'thuis' voelt en ons als zijn roedel gaat aanzien? Wij zijn zelfstandig, dus de hond is heel de dag bij ons: ook in onze werkomgeving...

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Even een hele andere vraag: hoelang duurt het ongeveer voor de hond zich bij ons 'thuis' voelt en ons als zijn roedel gaat aanzien? Wij zijn zelfstandig, dus de hond is heel de dag bij ons: ook in onze werkomgeving... "

Een termijn is daar moeilijk op te plakken. Bij sommige honden gaat dat sneller als bij andere. Hangt ook een beetje samen met wat ze vroeger hebben meegemaakt. Zoiets komt gewoon vanzelf.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

" Even een hele andere vraag: hoelang duurt het ongeveer voor de hond zich bij ons 'thuis' voelt en ons als zijn roedel gaat aanzien? Wij zijn zelfstandig, dus de hond is heel de dag bij ons: ook in onze werkomgeving... "


Een echte termijn kan ik je niet echt geven.. Maar bij mijn herplaatser en zwerfhond zag ik pas echt verandering (meer ontspannen zijn, routine etc) rond de 6 maanden..

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Het duurt zo lang als het duurt. Het is misschien verstandiger om je niet aan een tijdslimiet vast te houden. 
Het duurt zo lamg als het duurt, en de hond bepaalt het tempo.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

" Even een hele andere vraag: hoelang duurt het ongeveer voor de hond zich bij ons 'thuis' voelt en ons als zijn roedel gaat aanzien? Wij zijn zelfstandig, dus de hond is heel de dag bij ons: ook in onze werkomgeving... "


Dat is heel verschillend. Dat heeft te maken met verschillende factoren in de hond zelf, de omgeving (jullie o.a.) en de interactie. Je zou er goed aan doen om er geen tijd 'op te plakken' maar er open in te gaan. Leef bij het moment en neem alle tijd van de wereld op geleide van de hond. En kijk dan af en toe eens achterom naar wat er al veranderd is, dat kan soms heel verrassend zijn :-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Waarom komt er geen einde aan dominantie een door Monique Bladder vertaald stuk. "


.heel duidelijk artikel!

Volgende forumvraag: Hond is van alles bang
^