Dominantie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MaruelMaruel

Onze Goof is bijna 2 jaar. Het is onze eerste Rhodesian Ridgeback! In de opvoeding van Goof is veel tijd en energie gestoken. Hij is uitgegroeid tot een geweldige kameraad. Hij loopt mee langs de fiets en vergezeld me tijdens het rennen. Meestal gaat dit goed....maar als we andere dominante reuen tegenkomen is het niet gemakkelijk om hem bij de les te houden. Zeker als de reu al van veraf staartzwaaiend, daarna grommend en blaffend aan komt zetten. Met de fiets is het wel eens gevaarlijk geweest, dus wil ik hieraan gaan werken!
Ik heb al wat dingen uitgeprobeerd maar Goof is erg volhardend wat dat betreft. Graag zou ik wat tips krijgen om te kijken of ik zijn gedrag kan veranderen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 1 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik zou het eerst aanpakken zonder de fiets. Bij Max werkt afleiden heel goed. Dus jij moet de hond zien voordat jou hond hem ziet. Dan kan je gaan afleiden met een snoepje of wat bij Max goed werkt een balletje. Dan belonen op goed gedrag. 

Wat je ook kan doen is een commando "kijk" aanleren. Zodat je hond naar jou kijkt en niet naar een hond. 

Veel succes!!

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna 1 doggies

honden foto van Suzanne & Senna

Deze grommende en blaffende ''dominante reu'' is geen dominante reu hoor, dit is meer een agressieve reu. Grommen en blaffen is agressie. Begrijpelijk dat jou hond daar op reageert. :-)

Zorg inderdaad dat je jou hond dan afleid. En probeer de ''kijk'' aan te leren. Dat commando zeg je als jij zo'n aankomenderennendehond ziet haha. Afleiden kan ook met een speeltje of je neemt een andere weg. Belonen als je hond niet op zulke honden reageert, met snoepje en braaf.

Succes ;-)

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 1 doggies

honden foto van Ziva < 3

Ik weet niet of je een stang aan de fiets hebt? Wat ik in het begin heb gedaan met mijn hond is dat ik haar daaraan deed en dan nog een tuig om met nog een riem die ik in de hand hield. Vervolgens als ik een hond zie en merk dat mijn hond naar die andere hond wilt gaan, houd ik haar kort en ga ik naast de fiets lopen zodat ik er niet afgetrokken word. Vervolgens zeg ik streng zoiets als "Loop door" en naarmate ze steeds beter doorloopt bleef ik doorfietsen en dan als ik zie dat ze naar die andere hond kijkt dan zeg ik opnieuw streng "nee. loop door." En dan als je er voorbij bent goed belonen :-D

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 1 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Deze grommende en blaffende ''dominante reu'' is geen dominante reu hoor, dit is meer een agressieve reu. Grommen en blaffen is agressie. Begrijpelijk dat jou hond daar op reageert. :-)

Zorg inderdaad dat je jou hond dan afleid. En probeer de ''kijk'' aan te leren. Dat commando zeg je als jij zo'n aankomenderennendehond ziet haha. Afleiden kan ook met een speeltje of je neemt een andere weg. Belonen als je hond niet op zulke honden reageert, met snoepje en braaf.

Succes ;-) "

Ben het met je eens dat het waarschijnlijk niet veel te maken heeft met dominantie. Kan door angst of agressie zijn ( kan vaak ook samengaan) ik denk niet dat een dominantie hond per definitie blaft:-D 
.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Als er iemand grommend en zwaaiend op mij afstuift zet ik ook al mijn verdedigingswerken recht omhoog ('huhuh...wat had je nou!) of ik zet een vlucht in. Dat is best intimiderend namelijk als iemand je zo loopt uit te dagen. Ik zie daar niet echt een dominantiestrijd in, maar een gefrustreerde hond (om wat voor reden dan ook) en jouw hond die zich klaar maakt om zichzelf te verdedigen mocht dit nodig zijn. Ik geloof direct dat je daar een hele kluif aan hebt.

Je hond leren, duidelijk maken in daden, dat jij de regie neemt en hem zal beschermen in situaties waarin je dat kunt en moet doen en hem ook niet in situaties brengen waarin hij zich genoodzaakt voelt op deze manier z'n eigen boontjes te moeten doppen.

Ik ben, toen ik met mijn hond aan het fietsen was, wel afgestapt en ben tussen mijn hond en de andere hond in gaan staan, andere hond weggestuurd. Of afgestapt en met mijn wiel de andere hond geblokkeerd. 'fietsende honden' kunnen ook andere honden weer triggeren (door hun snelheid ze als dreiging ervaren) wat dan weer een reactie uitlokt. Daarom stap ik ook eigenlijk altijd af als ik een hond moet passeren die aan de kant van mijn hond loopt en plaats mij en de fiets tussen mij en mijn hond en de andere hond in (hij kent de opdracht 'andere kant') of steek een zijweg in.

Voel en onderzoek voor jezelf wat voor jou en je hond een goede manier is om voor jullie beiden de regie hierin te nemen.

honden page profiel MaruelMaruel

Goof en ik zijn gestart met het lopen langs de fiets aan een stang. Daarna stang en riem en daarna alleen met een riem. Goof reageerde overal op, wat natuurlijk heel normaal is, maar voor ons helemaal nieuw. We hebben altijd Deense Doggen gehad en die zijn wat dat betreft makkelijk. Goof is een gigantische losbol en ik heb met name moeten leren om rustig te blijven.
Het is inderdaad voor Goof maar voor mij ook intimiderend. Mijn "body-language" zal op dat moment ook niet de juiste zijn. Ik probeer  rustig te blijven maar voel me behoorlijk geïntimideerd. Daar zal ik op de eerste plaats aan moeten werken. De regie in handen nemen zoals Petra zegt!
Ik stap ook af als er een hond komt die aan dezelfde kant van mijn hond loopt en zet mijn fiets ertussen. Alleen gaat dat niet altijd makkelijk omdat Goof dan al getriggerd is. Koekjes, speeltjes of iets dergelijks halen hem niet uit deze situatie. Eerder afstappen dus!? En ja inderdaad oefenen met aan de andere kant van de fiets lopen. 
Tijdens het rennen is het wat gemakkelijker dan kan ik makkelijker bij hem en geef een por met mijn vinger in zijn zij en zeg "pas op". Meestal reageert hij dan, kijkt me aan en loopt weer lekker mee. Dat is met de fiets weer wat moeilijker. Overigens kijkt hij mij met rennen veel vaker aan en raakt met zijn neus ook mijn hand aan. Dus waarschijnlijk ben ik ook meer ontspannen met rennen!?
Oefenen oefenen en nog een oefenen dus!

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

:-D oefenen ;-)

Als Goof al op z'n kookpunt is, of erover, loop je achter de feiten aan. Jezelf trainen in eerder anticiperen, al zie je in verte nog maar puntje van de neus van andere hond. Je hoeft niet af te wachten hoe een situatie zich ontwikkelt. Door op tijd te anticiperen bepaal jij de afloop. Een hond die er al midden in zit is ook vaak niet af te leiden, die strijd om eigen hachie te redderen. Op de juiste afstand, waarbij de prikkel wel in beeld is maar hij nog niet torenhoog in z'n emotie is geschoten, en er dus wel wat mee moet, is Goof waarschijnlijk wel trainbaar en begeleidbaar.

Natuurlijk zijn situaties waarbij ineens een hond van om de hoek komt stuiven, dus altijd zorgen dat hij goed vast zit en doorfietsen, desnoods even tandje erbij.

Hij zal jouw gemoed zeker voelen. Daarbij merk ik ook aan mijn hond dat hij zich minder op zichzelf teruggeworpen voelt als we samen lopen.

Het komt vast goed enne...leuke naam, Goof :-)

honden page profiel --

honden foto van -

Een blaffende, grommende hond zie ik niet als dominant en ook niet als agressief...
Meer als onzeker (d.m.v. slechte socialisatie en/of ervaringen).

Maar, wat je eraan kunt doen... Afleiden? Ik heb er geen ervaring mee. ;-)

honden page profiel MaruelMaruel

Goof is goed trainbaar, maar als hij dat kookpunt bereikt heeft is er geen houden aan en ben ik dus inderdaad te laat. Anticiperen, attentie vragen, moet alleen nog iets zoeken waar hij interesse in heeft tijdens het fietsen. Ga ermee aan de slag':-) Bedankt voor de goede tips.
Goof is de naam die mijn oudste zoon gaf aan onze eigen gefokte Deense-dog-pup. Deze pup is helaas zeer vroeg overleden aan een zeldzame doggenziekte. Toen wij naar de rhodesian ridgeback puppies gingen informeren vond het hele gezin dat het weer een Goof moest worden. De eerste pup die ik vasthield was een echte Goof het was echter afwachten welke pup we kregen toegewezen door de fokkers. Ook bij het tweede bezoek was het weer Goof die ik vertroetelde, terwijl ik dat niet wist. De fokker wel, die had zijn keus voor ons al gemaakt uit 13 puppies. Grappig hé:-D

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Het moest zo zijn, jullie hebben elkaar gevonden en een fokker die dat zag :-)

Leuk, een echte Goof ;-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Deze grommende en blaffende ''dominante reu'' is geen dominante reu hoor, dit is meer een agressieve reu. Grommen en blaffen is agressie. 
Succes ;-) "


.ben ik het helemaal niet mee eens! Achter een grommende en blaffende hond schuilt vaak een onzekere hond die door zo stoer te doen niet wil laten zien dat hij eigenlijk vaak een beetje bang is. Door maar een hoop lawaai te maken hoopt hij dat de andere hond snel weggaat!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Tijdens het fietsen is dit best lastig aan te pakken. Voorlopig zou ik als je die andere hond ziet omdraaien en terug fietsen. Of afstappen je je fiets en jij tussen jou hond en de andere hond doen tot de andere hond weggaat.
Ik zou beginnen met trainen aan de riem aan de hand.
Het werd al genoemd maar je kan je hond het woord: kijk leren. Je houd een voertje voor je gezicht en zegt: kijk. Je hond kijkt naar t voertje en je geeft het voertje. Dit blijf je herhalen tot je hond snapt dat: kijk betekend naar je gezicht kijken.
Als je op straat loopt en je ziet een hond, zeg je: kijk en je hond kijkt naar jou ipv de hond. Je zult dat voertjes moeten blijven geven om de aandacht ban je hond vast te houden tot die hond voorbij is, maar je zult merken dat steeds minder voertjes nodig zijn om de aandacht vast te houden. Je hond zult zo leren als een andere hond er aan komt dat hij dan naar jou kijkt en zo minder of geen aandacht gaan besteden aan de andere hond. Mooiste zou zijn als je een grommende en blaffende hond tegen komt en dit zo kan oefenen. Als dit aan de hand goed gaat, kan je het op de fiets proberen. 
Succes!

Volgende forumvraag: Volwassen hond zindelijk maken
^