de bedoeling van de koekjes methode is dat je in het begin steeds koek geeft en dan afbouwen tot eentje of helemaal niks
Helemaal eens met Kai, werk aan éen goede verstandhouding met je hond.
Ik ben ook zo'n wandelende snoepdoos. Rocky bleek erg voer gericht.
Hij valt door onzekerheid/angst enorm uit naar andere honden, aan de lijn is dat erger dan als hij los loopt of op de voetenplank van de scootmobiel zit.
Een poos geleden ben ik begonnen om zodra er een hond aan komt zijn aandacht te trekken met: "Kijk eens". Kijkt hij me dan aan dan krijgt hij een snoepje, andere hond komt dichterbij = weer een snoepje, andere hond passeert = weer een snoepje, geen grom gegeven: goed zo! nog een snoepje.
De bedoeling is dat het wordt: andere hond = niet eng maar = snoepje.
Een paar dagen geleden het eerste resultaat, goed het waren wel 2 kleine hondjes, hij keek uit zichzelf mij aan. Dat was dus: goed zo!!! + snoepje.
Rocky is een heel zachtaardig hondje, zou ik hem eens flink stevig aanpakken op de ouderwetse manier dan wordt hij beslist weer het angstige, wantrouwende hondje dat mij niet vertrouwd zo als hij was toen hij bij mij kwam bijna 3 jaar geleden. En dat is iets wat ik absoluut niet wil.
Natuurlijk corrigeer ik hem als dat nodig is. Een beslist Nee is dan voldoende.
Dit is ook mijn strijd geweest! Ik heb een soort hond die ook op zijn plaats gezet moet worden zo af en toe. Of anders gezegt: Nog heel veel moet leren! Honden onderling doen (corrigeren) dit vaak harder dan wij mensen naar de hond...Tja en wat is dan de middenweg....Laatst zij iemand tegen mij dat hij de hond frikandellen gaf om nog beter naar hem te laten luisteren...Ik denk dat je dan te ver gaat idd ook omdat het ongezond is....
Het positieve opvoeding is voor mij niet het rigoreus afstraffen van gedrag wat je niet wilt, maar kijken naar de oorzaak van het gedrag.....Verder kijken dan je eerste oordeel, onder de ijsberg kijken. Daarna kun je gaan kijken, wat moet de hond eigenlijk leren moet om bepaald gedrag, wat hij nog niet weet of snapt aan te leren.
Dit betekend dat je soms je eigen emoties ook onder de loep moet nemen die voort kunnen komen uit overtuigingen zoals: Hij zal wel een loopje met mij nemen, Hij domineert mij...enz...Hierbij druk je jezelf in een soort slachtofferhouding die je vervolgens projecteerd op je hond, en dan vervolgens op je hond kunt gaan afreageren, omdat dit je eigen pijnlijke plekken raakt bijvoorbeeld....Hierbij betekend het dan dat je rustig zou kunnen gaan observeren en kijken waar dit gedrag vandaan komt, wat de reden hiervan is. Ik heb geleerd om er niet meteen vanuit te gaan dat een hond het slecht met je voor heeft, of geen respect voor je zou hebben. Wanneer de vertrouwensband er is, wil een hond veel voor je doen en misschien zelfs ook laten. Die vertrouwensband maak ik kapot wanneer ik hem fysiek iets aan zou doen. Dat is het laatste wat je wilt wanneer je van je dier houdt. Ik merk aan mijn hond dat hij soms moet leren op bepaalde fronten vanuit een band en veiligheid iets moet leren....en niet vanuit angst. Soms hoort daar een brokje bij, maar je kunt ook veel doen met je intonatie. Bij Ozzie moet die lief zijn, dan wil hij alles voor je doen
Eigenlijk heb ik van mijn omgeving e.a. geleerd.
Ozzie ging als puppie van 9 weken snel liggen tijdens het wandelen en kwam niet meer omhoog
De opmerkingen van andere hondenbezitters die ik hier naar mijn hoofd kreeg waren:
Je moet hem gewoon meesleuren, anders leert hij het nooit!
Je gaat jouw hond toch niet tillen!!! Wat doe je als hij straks volwassen is en hij vertoont dit gedrag til je hem dan nog!!!!
Goh loopt ze alweer met een hond in haar armen, vreemd hoor!!!
Goh gaat die hond er alweer bij zitten!
Ik voelde me wat onzeker, en vroeg me af of ik het allemaal wel goed deed??? Ik dacht bij mezelf hij is nog maar 9 weken, kent de omgeving nog niet heel goed, kan wat angstig zijn, maar kan ook gewoon moe zijn..onder de indruk...
Ik heb tegen de mensen gezegt, dat het nog maar een puppie was van 9 weken en dat hij niet zoveel mag lopen. En de storm van kritiek ging weer door
ozzie is mijn eerste hond en de mensen die mij dit vertelden hebben zelf honden...
Ik ben Ozzie gewoon blijven tillen wanneer hij niet meer kon, omdat ik ervan uit gegaan ben dat een hond juist graag wil lopen. Wat er ook de reden van was dat hij dit niet deed. En dat wanneer hij ouder is dat het vanzelf wel weer goed komt (was ook een advies van een trainster en een hele aardige buurvrouw). Nou en het is goed gekomen hoor, hij loopt als een kievit en ik ben blij dat ik hier vanuit positief opvoeden zo rustig op gereageerd heb
Ook krijg ik nu complimenten van mensen dat de band tussen Ozzie en mij heel goed is, wat ze kunnen zien, Super toch! En Ozzie is een zelfverzekerde hond, niet bang en mooi open, zoals ik dit graag wilde!
Het afbouwen ben ik ook weer niet geheel mee eens.
Ik loop met mijn hond in de GG en alle basiscommando's zitten er natuurlijk al lang in dus zou hij daar niet meer voor beloond hoeven worden maar toch kies ik er bewust voor om ook die oefeningen te belonen doormiddel van een voertje of spel of stem.
Juist door te blijven belonen hou je het trainen met je hond leuk en aantrekkelijk voor de hond omdat er steeds hoe simpel de oefening ook is nog wat te verdienen valt.
Persoonlijk vind ik dat het trainen zeker op hoger niveau voor beide heel leuk moet zijn en dat je steeds samen gemotiveerd op het veld staat, door veel dingen niet meer te belonen omdat je verwacht dat de hond het al weet zal de motivatie en enthousiasme bij de hond ook steeds minder worden.
Van deze reacties heb ik wat geleerd. Ik word ook wel eens boos als mijn Heera niet luisterd. Zoals ik gelezen heb kan ik beter afleiden en iets anders vragen.
Het hoofdstuk "De kunst van het positief bekrachtigen" uit "Denken als een hond" van John Fisher sluit heel goed aan bij deze discussie, aanrader voor geïnteresseerden!
Met een harde stem bereik je niet zoveel maar een goede nee mag natuurlijk
Als Mijn Ioki ergens niet mag aankomen dan zeg ik hem gewoon dat het niet mag, op een gewone manier en meestal luistert hij ook.
In de natuur is het iets ingewikkelder en dan is afleiden de boodschap.
Het moeilijke is als je er niet bij bent zoals in de tuin als ie een put graaft en je ziet het pas later!
Niks zeggen, de put dichtdoen, de dag nadien een nieuwe put hihi, niet makkelijk om dit aan te pakken !
Weet tot nu toe niet hoe te reageren maar ik ga terug mee de tuin in met Ioki
Voor de ene hond zal een andere aanpak werken dan voor de andere hond. Dus om te zeggen dit is goed of dat is goed daar geloof ik niet in. Kijk naar je eigen hond. Iedere hond heeft naar mijn idee beloning, consequentie, duidelijkheid en daarbij soms ook straf nodig alleen in welke verhouding hangt af van de combinatie hond baas en situatie.
Leuke plaatje over de werking van klassieke conditionering:
En nog een leuke over positief trainen:
Ik had wel enkele meningen verwacht maar dit hier allemaal...
Prachtig
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?