Ik wist niet goed in welke rubriek dit moest, want het is niet echt een opvoedings-vraag.
Sinds we Rhowdy hebben hebben we voor het eerst een hond binnen wonen. Nu vroeg ik mij af of haar gedrag gewoon `honds` is en iets wat er nou eenmaal bij hoort, of dat haar gedrag voortkomt uit weinig training en uitdaging, de meesten kennen haar verhaal wel.
Als er visite komt is er namelijk feest en enorme drukte. Ze springt graag tegen iedereen op en pas sinds korte tijd blijft ze - na drukke 10 minuten - rustig op haar plek liggen.
M`n vriend logeert deze kerstvakantie bij ons thuis, en elke keer als hij beneden komt wordt hij begroet alsof hij visite is, inclusief het springen.
Nu is het geen ramp of klaag-topic, want ze word steeds beter en kan bij visite steeds beter op haar plek blijven, en de mensen die bij ons op bezoek komen vinden honden alleen maar leuk.
Maar ik vraag me nu wel af of dit iets is wat gewoon bij het `honden hebben`hoort.
Mijn schoonfamilie heeft namelijk absoluut niets met honden, en mijn `perfectie toekomstplaatje` zou dus zijn dat als we tegen die tijd een eigen hond hebben - waarschijnlijk grote poedel- , dat deze de visiste of rustig begroet, of niet eens de behoefte heeft kennis te maken. Is dit een realistisch beeld?
Hoe gaan jullie om met visiste die of bang zijn voor honden, of niet gedient zijn van honden die komen aanrennen en springen? Wat zijn eerlijke verwachtingen van een hond?
(Rhowdy is van ouders en ik woon nog thuis, grote poedel gaat erover wanneer ik op mezelf woon over aantal jaar. )
Hier krijgt iedere persoon de mededeling: "Opspringen van de hond is voor eigenrisico, wanneer je geen aandacht aan de hond besteed zal je niet eens merken dat hij er is".
Veel mensen willen Max toch stiekem even aanraken, of (toen hij nog veel opsprong) hem van zich afduwen.. Dit was voor Max een enorme trigger om juist op te springen..... Het kost heel veel moeite om mensen te vertellen dat ze Max moeten negeren, en dat mensen het dan ook daadwerkelijk doen, maar het is wel echt verbetert sinds mensen hem negeren en wij hem wel vertellen wat ie wel of niet mag doen....
Sindsdien springt Max eigenlijk nooit op... Alleen bij de mensen die hem aandacht geven... Daarbij zeggen we dan ook : "niet gaan miepen of zeuren dat hij opspringt, dan moet je hem maar negeren"...
Dus, dat opspringen is geloof ik best "normaal" haha..
Wij begroeten mensen als ze binnenkomen , Lance ook. En dat mag vind ik. Hij hoort bij ons.
Wél stuur ik hem na de begroeting naar zijn zeteltje, want anders gaat hij voor de oorlellen
Ik weet dat er mensen , oa. familie is die daarom liever niet hier komt, so be it. Er zijn altijd honden en poezen geweest, en er zullen er altijd zijn.
Ik doe echter mijn uiterste best om hem rustig te houden. Dit gaat beter en beter.
Laatst was de technieker voor de wasmachine hier, die deed erg gek met hem.....Lance zat bijna mee achter in de machine, maar dat was niet onze schuld. '
Het is dus normaal hondengedrag als ik zo lees.
Hoe jullie ertegenover staan denk ik er ook over, kom je bij ons op bezoek moet je de hond voor lief nemen.
Tenzij de visite bang is voor honden of slecht ter been is doen we de tussendeur dicht zodat Rhowdy niet in de woonkamer kan maar alleen in de andere ruimtes.
Het voelt altijd alleen zo enorm stressvol, zo`n grote drukke hond die springt en hijgt en .. druk is.
Ik hoopte dat het misschien zou komen omdat Rhowdy maar weinig kansen heeft haar energie kwijt te kunnen, en dat bij een hond die alle beweging en uitdaging krijgt dat nodig is het wat gemoedelijker zou gaan.
Dat heeft ook heel veel te maken met wat jij van een hond verwacht.
Wij hebben onze asielzoekrt uit het asiel meegenomen omdat hij in ons plaatje past.
1 bonk energie als er iemand binnen komt..
Hij staat op ooghoogte tegen de poort de bezoekers op te wachten...dol enthousiast.
We hebben bijna nooit bezoek, dus kan hij lekker z'n gang gaan.
We gaan ook bijna nooit met hem op bezoek, dus ook geen probleem.
Onze Landseer is heel rustig in vergelijking met hem, en gaat goed om met visite.
Het gaat om het karakter, en wat de hond geleerd heeft..
Dus neem je een wat rustiger karakter..scheelt dat..
Belangrijkste is dat iedereen met zijn vingertjes van je pup afblijft..
veel mensen zijn de eerste 7 maanden als een gek aan het trainen dat mensen leuk zijn, interessant, dat ze altijd voedsel hebben, aandacht geven.
En dan opeens....wordt het lastig...?
Ja, doet die hond eindelijk wat je erin getraind hebt....is het weer niet goed.!.
Je hoort dan zelfs dat ze anders angstig worden van mensen, en dat willen we natuurlijk niet.
(Iets totaal onbegrijpelijks in mijn ogen.)
(Tikkie vreemd voorbeeld, maar even het principe)
Ik ben persoonlijk niet bang van koeien in de wei..
En da's eigenlijk vreemd, want mijn ouders hebben nooit op koeien cursus gezeten met mij omdat ik anders koeien eng zou gaan vinden.
Nee, simpel...ik hoef niets met koeien, die staan daar in de wei en klaar.
Die staan daar gewoon te staan.
En als jou hondje wendt aan het idee dat er gewoon andere apen in zijn omgeving aanwezig zijn.
Die daar gewoon zitten, lopen, en waar je helemaal niets mee hoeft, geen angst of beloningen.
Dan gaat je pup zien dat er niet gesprongen hoeft te worden...simpel.
Echt dat is de grootste opgave die er is..
Hoe loods je je pup door die horde enthousiaste apen heen,"' zonder geestelijke schade voor je hond' .
Wij begroeten mensen met een stevige handdruk, maar honden begroeten anderen dan weer met het springen op elkaar. Mijn hond vertoont dit gedrag ook.
Het beste wat je kunt doen is de hond negeren of hem afduwen en hem aantonen dat dit gedrag niet mag.
Ik begrijp dat dit moeilijk is want dan kunnen je gasten dramatisch gaan overdrijven, maar jij zou je daaraan dan moeten houden want jij bent zijn baasje.
Alvast nog veel succes .
PS: je bent niet alleen geloof me
Zo herkenbaar, volgens mij hebben wij dezelfde hond
ik heb een energieke hond die vriendelijk is tegen iedereen, dat bind ik in, nieuw bezoek laat ik Bamse niet bij het bezoek, even aftasten wat zijn ze gewend. en dan nog zorg ik dat Bamse niet tegen ze opspringt en op schoot gaat zitten, altijd sta ik er tussen in. en wordt ze opdringerig ? dan gaat ze uit de woonkamer.
een uitzondering, mijn tweelingzusje, die moet niets van Bamse hebben, en dan laat ik haar dr gang gaan, ze springt niet tegen mijn zusje op maar wil haar begroeten, ze kent ze immers al zo lang. en mijn Bamse vind haar wel zo leuk, ze doet zo histerisch tegen Bamse, en dan laat ik haar mooi even de gang gaan. hahahaha
zit ze ? mijn zusje, dan kijk ik stiekum wat Bamse doet, en echt ik heb het een keer gehad dat Bamse pardoes naast haar is gaan liggen met de kop op haar schoot. en mijn zusje ? wil je niet weten hoe die reageerde. hahahah
maar bij normaal bezoek rem ik Bamse af, zodat ze rustig kan vertoeven in de woonkamer bij het bezoek, ook mag ze aan de voeten zitten, maar beslist niet springen of naast ze gaan zitten.
Grappig dat je het geen opvoedings ding vind..ik vind het een typisch opvoedings ding
Ik zou niet willen dat mijn honden zomaar tegen mensen opspringen of opdringerig of hyper zijn.simpelweg omdat ik vind dat ook oma met rollator of een kind of iemand die niet zo gek is op honden ongeschonden binnen moet kunnen komen.
Ik zou bezoek vragen de hond compleet te negeren bij binnenkomst en de hond bv. leren dat zodra er bezoek komt er een overheerlijke kong in de mand ligt en dat hij pas aandacht krijgt bij rustiger gedrag.
Dat is voor jezelf ook stuk relaxter
"
De gemiddelde poedel zal je denk ik alleen plezier aan hebben door op te voeden op de manier die jij omschrijft. Die blijven mensen toch wel leuk vinden, dat zit er zo ingefokt.
"
Irene & Rhowdy
Het gefokte zal zijn of een hond een afwachtende houding aanneemt, of met open blik overal naar toe gaat.
Moet altijd zo lachen als mensen "gewoon" een pup gaan halen bij een fokker.
Als de hond dan verder normaal opgroeit, prima.
Maar onze landseer is helemaal gek van kinderen, dol enthousiast.
Wat heeft ze bij de fokker geleerd.?, de kleinkinderen zaten altijd in de puppy bak..
Bij ons is ze nooit meer in aanraking gekomen met kleinen kinderen, maar nu na 6 jaar.?....het staat in marmer gebeiteld bij haar...
Kinderen zijn leuk, zijn geweldig.
Dus...ja..
Kom je bij een fokker die de hele dag met de pups aan de gang is, die alles en iedereen erbij laat, de pups worden de hele dag geknuffeld door de hele buurt die gezellig langs komt om het nestje te bekijken.
Of een fokker die de pups rust gunt en bv eens meeneemt naar een drukke straat, of markt, met een peloton politie er omheen die de dolenthousiaste mensen op een afstand kunnen houden.
Maar dat de pups leren dat ze niets hoeven te doen met die mensen.
Geen angst, geen beloningen...gewoon...andere apen..
Zou voor mij een belangrijke vraag zijn aan een fokker.
Ik denk ook wel dat het per hond weer anders is. En misschien ook wel per mens.
Dat jullie Rhowdy het nu doet zegt niet dat een Poedel het ook gaat doen. Als je Poedel als pup krijgt heb je dat (grotendeels) zelf in de hand denk ik.
Fleur van mijn ouders is altijd helemaal hyper als wij daar komen, of ze ons wéken niet heeft gezien.
Ga ik drie dagen later weer... precies hetzelfde verhaal
Eerst sprong ze ook heel erg op, het is een klein hondje, maar ze komt hoog. En ze doet je gewoon pijn met die nagels. Ik draaide me weg, ik duwde haar van mij af, maar dat hielp niks. Sinds ik haar negeer gaat het beter. Ze stuitert nog wel rond, maar niet tegen mij op. Na een paar minuten geef ik haar een aai en dan komt ze bij me zitten. Dan is het goed en wordt ze weer rustig.
Wij hebben eigenlijk nooit visite, alleen mijn ouders en heel sporadisch mijn broer + schoonzusje.
Mellow is wel altijd heel springerig, opdringerig, maar dat ligt vooral aan mijn moeder, bij mijn vader doet ze het namelijk helemaal niet. Mijn moeder wordt zo ongeveer aangerand door Mellow, terwijl ze bij mijn vader even komt kijken (of ie nog een stukje oliebol laat vallen ofzo), maar niks van dat opdringerige wat ze bij mijn moeder wel doet.
We sturen haar van de bank (Mellow dus he, mijn moeder mag blijven zitten ), maar ze loopt om de tafel heen en springt er weer op. Volgens mij kijkt mijn moeder op een bepaalde manier, een manier die Mellow uitdaagt tot gek doen en spelen ofzo.
Bij ons springt ze vaak ook wel even op, maar dat is maar 1 keer en zelf heb ik er geen probleem mee. Probeer het bij anderen wel weg te krijgen, maar het is lastig.
Iedereen weet cyra is erg druk.......
Even en dan is het goed het is een kleine hond gelukkig.......
Dus effe aandacht en klaar in haar mandje...
Waldo is angshaas...dus die was alzo
Jeff ook asielzoeker/ex zwerver raakte snel over prikkelt en kon dan wel eens als torpedo tegen iemand opspringen vanuit het niks
Ivm waldo heb ik bezoek meteen moeten leren negeren(lastiger dan een hond trainen hihi)
Jeff heeft rustig begroeten geleerd door deze methode ..net als waldo heeft geleerd bezoek te verdragen hierdoor.
Kluiven ontspant enorm..eenmaal klaar is bezoek gesetteld en hond rustig genoeg voor normale begroeting.en kan je er voor kiezen om de hond contact te laten maken met bezoek op jou initiatief.
Bij Jeff was het gedrag snel verdwenen op deze manier nu begroet hij iedereen rustig zonder hulp
Waldo is geen mensen vriend maar echte vrienden worden begroet met tientallen pirouettes .ik woon op 44m2 dus gedrag herleiden is de enige manier ivm weinig ruimte voor andere oplossingen.
Haha, heeft hij een zus die Noor heet?
Hier hetzelfde verhaal, Noor is de enige die mensen omver begroet, de twee anderen doen dat niet..
Negeren helpt niet, zij stuiterd teveel als er iemand komt, onbeheersbaar enthousiast. Wij hebben een kinderhek waar ze achter ligt, tot ze rustig ligt, meestal gaat het daarna prima. In het veld hetzelfde... Soms benaderd ze mensen als zijn het pilonnen die ze omver mag kegelen, soms begroet ze ze normaal/ gewenst..
Het gaat wel steeds beter, ze is in september een jaar geworden. Wij zien het duidelijk als een karaktertrek, ze zal wel matigen als de jeugd eruit gaat en verder hopen we haar met begeleiding wat zelfbeheersing te leren... '
hier word bezoek hartelijk ontvangen door de honden Mijn kleine hondje Sasha springt daar vaak bij anders zien ze haar niet denkt ze haha, daarna gaat ze weer naar haar plek slapen! Myra word enorm enthousiast en blijft maar kwispelen maar springt niet, maar eenmaal Myra geaaid dan blijft ze komen xD Ik kijk zelf goed wat mensen ervan vinden, vinden ze het leuk mag Myra er lekker naast gaan zitten, vinden ze haar niks roep ik haar even bij me
Hier wordt ook wild enthousiast gereageerd op visite inclusief springen. Bij mensen die 1 keer langskomen voor een gesprek o.i.d. doe ik haar even in de slaapkamer. Mensen die vaker komen krijgen het advies haar te negeren. Als je dat 3 keer doet gaat ze spelen om de energie kwijt te raken. Tot op heden is het nog niemand gelukt om hier rustig binnen te komen. Het is kennelijk verschrikkelijk moeilijk om door te lopen en haar in de hal achter te laten totdat ze rustig is.
Ik denk niet dat je beeld onrealistisch is, maar ik denk wel dat je visite moet hebben die goed meewerkt. Want terwijl jij je hond zo goed mogelijk traint, vinden zij hem "zielig" en willen ze hem toch even aaien.
Hoe ik ermee om ga hangt af van wat bezoekers ervan vinden. De "hondenmensen" vinden het niet zo'n ramp dat Cosmic bij ze op schoot springt. Ik had iemand eens per week over de vloer die me hielp met mijn administratie. Ze haatte honden, had altijd jurkjes aan met panties (ai) en Cosmic vond haar, omdat ze niet bovenop haar mocht springen, des te leuk! Ik kreeg het niet voor elkaar om Cosmic bij haar weg te houden dus uiteindelijk heb ik haar vastgelegd aan de tafel wanneer ze kwam met een kluif. Mijn begeleidster van het GGZ komt hier ook aan huis (omdat Cosmic niet alleen kan blijven) en Cosmic is gek op haar, duwt steeds haar neus in d'r gezicht terwijl wij een gesprek proberen te voeren. Dan stoppen we even, wachten tot Cosmic uitgesnuffeld en gelikt is (meteen heel je oren schoon!) en dan is het goed, gaat ze tegen mijn begeleidster aan liggen pitten en is er geen probleem meer.
och zo leuk herkenbaar.
Hier is het ... zoals we haar soms noemen..... Lompe Louise ofwel ... Nanook ons newf ( je ) die is ook zo heerlijk enthousiast als er mensen komen die wilt ze dan zo welkom heten. Liefst springen en doen maar ja .... tis geen kleintje.
Ik zeg ook altijd als ze binnenkomen ... negeer ze ... draai je met de rug ernaar toe en gewoon doorlopen. Nu ze ouder is gaat dat beter ... scheelt ... krijgen weinig visite en de meesten hebben ook niks met honden.
wat ik persoonlijk vervelender vind is als je ze dan wilt corrigeren of bij je wilt roepen dan zijn er altijd nog gasten ( die ook honden hebben ) ze blijven aanhalen enzo ... tsja dan heeft het geen nut meer.
De rest van de roedel is blij maar niks geen gespring dus dat scheelt weer. Maar geloof ook dat het per ras verschilt en dat newfs er wel bekend om staan maar correct me if I'm wrong Willemijn maar moet zeggen bij watersport deed het me enigszins goed om te zien dat zowat alle newfs dit deden. Geen reden om het niet toe te laten maar wel een iets van ... oef het ligt niet direct aan mij.
Zo fijn om te lezen dat Gijs niet het enigste springveertje is bij bezoek. :P
Heb een jaar lang geprobeerd hem met snoepjes, afleiden ed te leren niet te springen. O wat vond ik het vervelend voor de visite..
Nou ik ben er mee gestopt! Bij mijn man en mij luistert hij prima naar het commando laag. Heb dit zo'n 600 keer proberen uit te leggen aan het bezoek. Maar ze luisteren niet. (laag roepen en tegelijk aaien, recht aankijken en zeggen hoe lief hij wel niet is) Dus dan is het eigen schuld, hond op schoot en tong in je gezicht.
Ik zeg als ze binnenkomen je hebt 2 keuzes:
1.) Je negeert hem en dan negeert hij jou.
2.) Je haalt hem aan, maar dan zijn de consequenties voor jezelf. En kom je niet meer zo makkelijk van hem af. Hij houd van aandacht en het liefst veel!
Merk dat het nu een stuk beter gaat! Gijs leert bij wie hij uit zijn pannetje mag en bij wie niet, bezoek merkt dat het menens is en ik ben relaxeter omdat ik ze de keuze heb gegeven.
in aug. was laatste keer hiero bezoek ivm verjaardag en zag ook toen ze deden wat ik zei dat Nanook ook minder springerig deed. Zorgde net als Willemijn er wel voor dat ik er tussen stond en hield ze wel in de gaten maar was al blij dat visite deed wat ik vroeg. Want zodra je haar voert met aandacht dan is hek van de dam. Merkte het hier zelf ook. Als ik beneden kwam en haar negeerde was er niks aan de hand maar de rest moest dat nog even leren want die gaven gelijk een goede morgen etc tsja ..... kaassie voor haar
en idd ... geeft jezelf rust als je weet ik heb keuze gegeven en denk op een of andere manier voelen de honden dit ook ... merk het zelf aan nanookje.
Je kan wel de Hyper Hyper de Hyper....in juiste banen lijden.
Als ik bij Sasja niet ingegrepen had....lag alle bezoek telkens op de grond omdat Sasja tegen ze op wilt springen.
We hebben een gulde middelweg gevonden.
Zij mag bezoek begroeten, maar moet wel laag blijven.
Tuurlijk is een grote draaiende hond erg druk, maar doordat ze niet opspringt is het een stuk minder erg.
Dit kan je ook aan jou hond leren.
En dan het comando herhalen als er bezoek is.
Zo te lezen is je vriend een zeer goed proefpersoon hiervoor om te leren dat je hond niet gaat springen.
Hier heb je een goed filmpje van Youtube die laat zien hoe je een hond op een vriendelijke manier duidelijk kan maken wat je van hem wilt.
En in de toekomst als jij de droom-poedel heb, kan je de pup al van jongs af aan trainen zodat die vriendelijk bezoek kan begroeten.
Mijn hond heeft er ook een handje van. Heb nu met bezoek afgesproken dat wanneer mijn hond springt ze dit negeren. Wanneer hij gaat zitten mogen ze hem aaien en belonen. Tot nu toe gaat het nog goed!
Met kinderen is het ander verhaal. Hier blijf ik altijd zelf bij en corrigeer indien nodig mijn hond. Gelukkig springt hij wel minder op bij kinderen. Misschien omdat ze nog klein zijn?
Een hond die op zijn bed of in de bench ligt kan niet op visite springen. En als je de deurbel als cue gebruikt voor op je plaats, nergens meer last van....
Mijn honden zijn ook druk met visite, maar om dat op de visite te schuiven is wel een tikkie makkelijk. Ik heb onvoldoende tijd en moeite genomen om dat te trainen.
Een ander hoeft jouw hond niet te trainen dat moet je zelf doen. En misschien moet je je visite ook wel trainen, maar dat is verdomde lastig.
Je kan leren, hem te laten zitten als hij opspringt. Als er bezoek komt, laat je hem zitten, dan voertje. Als hij opspringt, laten zitten en voertje. Laten zitten, is aandacht geven en snoepje. Opspringen is omdraaien en geen aandacht geven. Moet lukken!
Is het eigenlijk mogelijk om op "hondvriendelijke" wijze, ingeprent gedrag proberen weg te trainen?
Perdie is nogal angstig en zal eerst afstand houden en dan na een 10-tal minuten eens snuffelen. En als ze in een dappere bui is durft ze wel eens meteen snuffelen, maar daarna is het klaar en gaat ze verder haar ding doen. Dus daar heeft niemand last van
Orga is een ander gevalletje Hij wordt dolenthousiast en begroet iedereen alsof hij de persoon heel goed kent en al jaren niet meer gezien heeft... Niet iedereen is daar natuurlijk mee gediend en vooral tijdens etentjes kan hij nogal eens 'gezellig' zijn hoofd mee op tafel leggen of zelfs een broodje stelen... Nu houden we hem aangelijnd, we maken hem ook moe voor er visite komt (met een extra lange wandeling of speurspelletje) en we zorgen er ook voor dat hij iets te doen heeft. Ik zet hem dan aangelijnd naast mij op een dekentje en dan krijgt hij een kluifje of kong. Tijdens etentjes maak ik hem vast aan mijn stoel op een dekentje en dan neemt hij zijn rust. Zo vermijd ik dat hij het bezoek lastigvalt en zo kan hij er toch bij zijn
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?