Mijn Spaanse hond van ongeveer 2jaar oud is nu ong. 3 maanden bij ons . Zij is veel gebeten in een erg overvol asiel waar veel vechtpartijen waren. In het bos rent zij blaffend en grommend naar andere honden die we tegenkomen. Zij wil ze dus wegjagen.
Thuis is ze allerliefst, ze is een kalme hond, maakt zich verder niet zo druk. Iedereen is welkom binnen, honden( even eng en raar doen, dan ok) mensen,kinderen etc..afgelopen kerst 22mensen hier binnen, even begroeten en een rustig plekje zoeken om weer lekker te slapen, heel gemakkelijk dus allemaal . Wat te doen met het gedrag in het bos, ik vind het. Heel vervelend ook voor de hond.
Honden die ze vaker tegenkomt, daar gaat ze mee spelen.
Graag een reactie, dank alvast!
Groet Fieke
Mijn hond doet hetzelfde minus het spelen, ik geef hem de kans niet meer om een ander te intimideren. Hij gaat aan de lijn en wordt beloond voor rustig blijven en van de andere hond terug naar mij kijken.
Je zou kunnen proberen om je hond alleen kennis te laten maken wanneer ze rustig de andere hond benaderd.
wat goed dat deze hond nu in veiligheid is en een fijn plekje bij jullie heeft gekregen.
Ik zou als ik jou was de hond bij me houden voor andere honden en hun eigenaren en ook voor jou hond als jijzelf is dit gedrag niet prettig. En je weet nooit of het niet ooit eens tot een serieus gevecht zal komen.
Toen mijn hond net bij mij was viel ze uit naar alles, dit kwam doordat ze ook nog geen raad wist met situaties.
Ik heb dit opgelost door wandelingen kort en saai te houden in het begin en voor successen gezorgd. Dit door haar altijd bij me te roepen als er een andere hond (of mens) aankwam. Het is hierbij belangrijk een goede timing te hebben en nog voordat de hond er ook Maar aan denkt zich op de andere hond te fixeren en uit te gaan vallen jij al aktie onderneemt en het gedrag gaat voorkomen. Zorg ook voor voldoende afstand, maak bogen of keer desnoods om. Op die manier zal je hond leren dat jij verstandig bent en haar niet in situaties laat komen waar zij nog niet aan toe is en daardoor ook meer ontspannen aan de wandeling zal beginnen.
Zelf heb ik veel gehad aan Turid Rugaas haar boekje Help mijn hond trekt. Het is een stap voor stap methode om rust te brengen in de wandelingen en je te leren de aandacht van je hond te krijgen.
Misschien vind je hier iets bij Dog-dog reactivity 2 om te gebruiken, of juist niet.
3 maanden is voor een hond nog maar pas...
ze zal zich wel 'zetten' en zekerder worden. geef het tijd.
Hoe meer ze op haar gemak raakt, hoe meer ze zal kunnen spelen, zonder te grommen. (is slechts rookgordijn)
Ik heb hier een herplaatser, en die heeft ook veel tijd nodig gehad.
(reken op een jaar, huishoudroutine, vreemde honden en geplogenheden incluis)
dank alvast voor het reageren!
ik ga de tijd nemen en ook het boekje van Turid Rugaas nog eens lezen! goed idee!!
fijne jaarwisseling met weinig knallen wens ik jullie en alle dieren .
een goed , gezond en diervriendelijk nieuwjaar!
groet Anna-Sophie
Hm, ik zou dit gedrag in elk geval proberen te voorkomen. Want in feite laat je het haar zelf oplossen, zij probeert die andere honden weg te blaffen en daar staat ze eigenlijk alleen voor. Een echte vertrouwensrelatie is er denk ik ook nog niet, juist omdat ze dit gedrag laat zien. Ze vertrouwt jou nog niet genoeg om jou het op te laten lossen maar ze neemt zelf het heft in handen (poot ). Ik zou haar dus aan de lijn houden bij dit soort onzekere situaties zodat je kunt voorkomen dat ze er vandoor kan gaan en wie weet succes kan boeken met het wegblaffen. Beter kun je als ze dit gedrag laat zien je omkeren en weg lopen, geen aandacht geven aan het blaffen e.d. maar gewoon weglopen. En voorkom dit soort dingen door bijvoorbeeld geen smalle paadjes in te gaan waar de honden op kleine afstand langs elkaar moeten lopen. En het ook geen uiting van zwakte om een conflict te voorkomen door met een bocht om de andere hond heen te lopen e.d.
Kalmerende signalen geloof ik niet zo in, het is maar de vraag of de hond het als kalmerend opvangt of juist als een stress-signaal, om maar iets te noemen. Bovendien geeft het extra aandacht aan het gedrag en ik denk dat je dit juist moet gaan negeren.
Succes in elk geval en hopelijk is het snel in goede banen!
Dobber, omkeren en weglopen, en met éen boogje om de andere hond heenlopen zijn kalmerende signalen...
Ik zou dit zeker inzetten, én, als je dat eenmaal in hebt kunnen schatten, samen met de hond naar het object van zijn angst gaan kijken. Je kunt hem dan op die afstand belonen met een hoop koekjes, met een goed gesprek of door zijn schouders wat te masseren. Net wat jij en je hond het prettigst vinden. Laat de hond voelen dat je de situatie onder controle hebt en hij veilig is. Zorg wel voor éen groot genoege afstand, anders trap je idd in de valkuil waar Dobber denk ik op doelt, dat deze methode de hond juist kan overprikkellen.
Ik begrijp de combi: onzeker-naar anderen rennen blaffend en grommend
niet helemaal?
Waarom zou de hond in deze onzeker zijn?
Als je hond met dit gedrag succes heeft gehad, dus de andere hond ging weg, zal het erg moeilijk zijn om het af te leren.
Mijn hond doet het ook, kalmerende signalen, boogjes, en zelfs een GT ingeschakeld. Maar niks mocht baten.
Ik heb nog steeds geen oplossing gevonden om dit gedrag af te leren. Ik lijn hem steeds aan zodra ik een andere hond zie aankomen.
Door goed te leren observeren leer wat voor je hond kalmerend werkt en wat voor je hond meer stress oplevert.
Dit gedrag kun je oplossen d.m.v. BAT. Dit houdt in: Veel honden weten tegenwoordig niet meer hoe ze een hond moeten benaderen en gaan daarom maar meteen grommen, uitvallen of trekken aan de lijn. Ze vergeten de hondentaal (kalmerende signalen).
BAT is een techniek waarbij je de kalmerende signalen benadrukt (beloond) en zo de hond weer leert kijken naar een andere hond zonder agressie en dat de hond zelf een keuze maakt voor conflict vermijdend gedrag. Dit kan zijn door kijken naar de andere hond en daarna bv. te gaan snuffelen. Of na het kijken de kop te gaan draaien. We gaan het kijken naar de hond met een beloningswoord markeren en daarbij maak ik gebruik van een functionele beloning, nl. weglopen van de situatie.
Door dit in scene te zetten en gebruik te maken van een stabiele hond ga je je hond zien veranderen. Mijn honden heb ik al vaak in kunnen zetten om andere honden weer fijne ontmoetingen te hebben. Veel mensen willen juist dat hun hond alleen maar kijkt maar hunzelf maar ik wil juist het tegenovergestelde, leren dat er een wereld is waar gewone ontmoetingen mogen plaatsvinden.
Mocht je interesse hebben in BAT dan kan ik kijken welke trainer je kan helpen. In welke provincie woon je?
Volgens mij gewoon onzeker gedrag..wat doet de andere hond ? Loopt die weg of staat hij stil en kijkt je hond aan met een blik van..raar beest..
Als de hond angstig wegloopt, dan zit er wel wat agressie in, maar als de andere hond stilstaat.. is je hond gewoon onzeker en dat gaat vanzelf over hoor..
De honden vertellen elkaar meer dan je denkt..
Je hond vind vreemde honden duidelijk niet fijn en gezien haar geschiedenis heeft ze daar goede redenen toe! Als je een andere hond benadert, probeer dat zo een grote afstand te maken dat je hond die andere wel ziet, maar nog niet reageert. Dan ga je voertjes geven , hierdoor gaat je hond zich prettig voelen en zal dit prettige gevoel (na lang oefenen!) aan die andere hond koppelen. Als dit goed gaat, probeer je de afstand naar een vreemde hond steeds te verkleinen naar een kleinere afstand, en blijven voertjes geven, maar ze mag nog niet grommen of blaffen. Als je dit heel consequent oefent en neem er echt heel veel tijd voor (maanden) zal je zien dat je hond op een gegeven moment als je een andere hond ziet, naar jou gaat voor een voertje en niet meer op de andere hond zal gaan reageren. Je buigt het gedrag van angst naar een andere hond om op een positieve manier. Ik heb mijn hond ook geleerd: kijk, en dan kijkt ze naar mij en krijgt een voertje. Is heel handig als je ergens langs wilt wat je hond eng vind, of als ze (in ons geval) achter een jogger of fietser aan wilt, of als je langs een boze hond wilt lopen. Ik zelf ben geen gedrags therapeut of trainer, maar zit op een super leuke honden school. Mijn trainer is ook gedrags therapeut en dit alles leer ik van hem. Ook raadzaam en erg leerzaam om op cursus te gaan bij een goede honden school, die leren je hond en jou goed kennen en hebben een voor jullie gepast adviezen! Succes!
Misschien kan je aan de lange lijn gaan oefenen?
Bij Max werkt afleiden wel heel goed. ( om hem bij mij te houden als er een hond passeert) met een balletje of dergelijke wat jouw hond leuk vind. Je hond moet voorbij gaande honden normaal gaan vinden.
Onze hond doet dit ook, soms (maar zonder te happen, ze probeert gewoon de andere hond weg te jagen), en soms rent ze met een grote boog weg. Ook angst, hier. Wij hebben geen specifieke training oid maar we gaan gewoon steeds het losloopgebied in. Zo is ze langzaamaan aan het leren dat ze niet overtrokken hoeft te reageren. Ze raakt namelijk juist in paniek als ze zelf aangelijnd is en de andere hond niet...
Dat is jammer Jessie. Naast het BAT geef ik ook altijd tips voor op straat als je idd klem zit en geen ruimte meer hebt.
En ik adviseer zeker niet om een hond waar BAT mee getraind wordt om deze los te doen. Een hond heeft eerst veel zekerheid nodig, dan een lange lijn en dan pas los van de lijn. 1 slechte ervaring en weg training.
Zelf heb ik zeer goede ervaringen met BAT en ga hier zeker mee door.
Ik zou zelf mijn hond voorlopig ad (lange) lijn houden, rustigere (voorspelbare) wandelplekken opzoeken om dat gedrag te voorkomen zodat het geen ingesleten gewoonte wordt die er nog moeilijker weer uit te krijgen is.
Hier kom ik ook met enige regelmaat honden tegen die hetzelfde gedrag vertonen en ik heb niet bij alle honden het idee dat het uit onzekerheid voortkomt dus zelf zou ik de daadwerkelijke reden wel willen weten zodat je ook gericht ermee ah werk kan. Misschien kan een bij de stichting aangesloten GT (als daar sprake van is) eens met je meekijken en voor verheldering zorgen.
Ja zeker kun je op straat ook met BAT trainen.
Er wordt eerst getraind met een stabiele hond omdat er vaak automatische handelingen bij de eigenaar zitten. Strakke lijn, onbewuste spanning, verkeerde timing qua beloning. Dan ga je je automatische handelingen ombuigen tot een goede begeleiding voor je hond.
Ook een tuig kan helpen en daar is dan ook ruimte voor om deze te testen.
Gaat dit goed? Dan kun je ook trainen met wat onstabielere honden en ook op straat.
Wij mensen willen vaak te snel gaan en vallen vaak terug in oude gewoontes. BAT geeft ook vertrouwen aan zowel de hond zelf en als aan de baas!
En ik ben het met je eens dat grommen en uitvallen ook hondentaal zijn. Hoe wordt er hier ook op gereageerd in het algemeen? Dit mag in veel gevallen niet. Laatst in mijn lessen gevraagd aan 4 eigenaren. En dit mocht van geen enkele eigenaar.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?