Tips gevraagd: uitvallen naar onbekende zelfverzekerde intacte reuen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Luan is een paar weken geleden 2x op 1 dag gegrepen door 2 verschillende reuen. Hij is nu bijna 1,5 en een ongecastreerde reu. Vroeger was hij altijd heel onderdanig naar grote, zelfverzekerde intacte reuen of door reuen die zich aggressief naar hem opstelden. Soms ging hij op afstand al op zijn rug liggen. Echter is hij aangevallen op het moment dat hij zelf op zijn rug lag voor een andere reu.

Sinds die tijd reageert hij enorm overspannen als hij een onbekende zelfverzekerde reu aan ziet komen. Staart omhoog, tanden ontbloot, haren overeind. Als de reu te dichtbij komt (zowel aan de lijn als dat ze beide los zijn) valt hij uit waarbij hij enorm veel kabaal maakt.

Ik zie het echt als een soort van paniek reactie omdat het gebeurd is nadat hij aangevallen is. Ik weet dat het van nature geen hond is die het conflict op zoekt, maar het lijkt erop dat hij tegenwoordig meer vertrouwen heeft in zelf aanvallen/uitvallen dan zich onderdanig opstellen, wat op zich ook wel logisch is.

Graag zou ik tips krijgen hoe ik hieraan kan werken zodat Luan niet meer zo in paniek raakt van dit type honden. Met gecastreerde honden, pups of teefjes heeft Luan totaal geen problemen, met bekende reuen eigenlijk ook niet al vindt hij dat wel spannender als hij ze weer voor het eerst ziet. Als hij losloopt en de andere reu ook gaat het meestal ook wel goed, totdat de reu te dichtbij komt (in Luan zijn beweging). Ik heb geen zin in gevechten en ik weet dat het wel in hem zit om zich onderdanig op te stellen dus ik hoop dat er een manier is om daar weer naar terug te gaan...

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Helemaal niemand? :(

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Ik kan je helaas niet helpen, maar vraag me wel 1 ding af.
Hoe is hij dan met zelfverzekerde gecastreerde reuen? is dat ook geen probleem?
Bij deze in ieder geval een upje, hoop dat iemand een goed antwoord voor je heeft!

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Sorry, ik heb je verhaal wel gelezen, maar ik weet het ook niet zo goed. Ik heb hier ook een erg onderdanige toller. Zij is dan wel een teefje maar gaat ook bij elke hond op haar rug leggen (vaak al bij voorbaat vanaf een afstandje)
Ik merk dat veel honden zichzelf dan zekerder voelen en het nogal nodig vinden om boven haar te blijven hangen zodat ze kunnen aanvallen als jayla toch wil opstaan. En ook bij jayla is het meerdere keren gebeurt dat ze op haar rug lag en toch werd gebeten. Dit ging een tijdje zo totdat jayla er genoeg van had, en nu snauwt ze honden flink af als ze er klaar mee is. Ik heb toen zo ingegrepen dat ze na die snauw naar mij toe komt.. Van mij mag ze best aangeven dat ze er genoeg van heeft.. graag zelfs, maar er niet in door gaan.. Nu geeft ze dus een snauw, komt naar mij en dan kan ik de honden die toch door blijven gaan wegsturen omdat ze bij mij staat.

Misschien ligt het met een reu heel anders, en bij jayla gebeurt dit juist bij de hele opdringerige honden. Dus ik ben bang dat het je niet veel verder helpt, maar in ieder geval een upje voor je topic.

honden page profiel LupiLupi 3 doggies

honden foto van Lupi

Ik vrees dat Luan eerst eventjes moet bekomen van die incidenten, logisch dat zijn vertrouwen wat geschaad is.
Ken je geen mensen met ongecastreerde reuen die erg zachtaardig van karakter zijn? Misschien kan je wat fijne ontmoetingen organiseren zodat Luan terug vertrouwen krijgt?

Met Lupi zou dit prima gaan, ongecastreerd en erg zachtaardig. Maar ik weet niet of je in de buurt woont. ':-)

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

" Ik kan je helaas niet helpen, maar vraag me wel 1 ding af.
Hoe is hij dan met zelfverzekerde gecastreerde reuen? is dat ook geen probleem?
Bij deze in ieder geval een upje, hoop dat iemand een goed antwoord voor je heeft! "


Ik weet het niet zeker, we zijn volgens mij nog niet een super zelfverzekerde gecastreerde reu tegengekomen. Luan heeft donderdag wel heel leuk gespeeld met een gecastreerde stafford maar die kwam al heel speels aanrennen en Luan was toen al super relaxt.

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

" Ik vrees dat Luan eerst eventjes moet bekomen van die incidenten, logisch dat zijn vertrouwen wat geschaad is.
Ken je geen mensen met ongecastreerde reuen die erg zachtaardig van karakter zijn? Misschien kan je wat fijne ontmoetingen organiseren zodat Luan terug vertrouwen krijgt?

Met Lupi zou dit prima gaan, ongecastreerd en erg zachtaardig. Maar ik weet niet of je in de buurt woont. ':-) "


Ik ken ze wel, maar Luan kent ze ook, en met bekende honden gaat het goed :-). Het is juist met onbekende honden dat hij zo reageert. Waar kom je vandaan? Misschien is er iets te regelen dat we ergens samen gaan wandelen? Wij komen uit Dordrecht

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

Sorry hoor, maar wat versta jij dan over een grote zelfverzekerde intacte reu? Die vallen geen honden aan, al helemaal niet als jouw hond zijn buik laat zien. Een zelfverzekerde reu zou jouw reu juist negeren als de buik gegeven wordt. Dit is niet normaal! Als een van mijn reuen zo zou reageren bij andere honden, zoals Luan doet, en de andere hond zou doorgaan, had ik mijn hond in bescherming genomen door de andere hond te corrigeren. Ik raad je aan om met echte zelfverzekerde reuen te gaan wandelen, met baasjes die je hier en daar dingen uit kunt leggen over de hondentaal. Zodat je weet welke honden je moet vermijden of Luan in bescherming voor moet nemen. Natuurlijk is hij gestesst! In hondentaal betekent "buik geven" een absolute NO-GO voor andere honden, dat heeft niet gewerkt!

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

Sorry voor mijn verwoording. Ik bedoel het niet slecht naar jou toe, het staat nogal bitchy zo. Ik vind dat er veel honden zijn tegenwoordig die hun eigen natuur niet meer kennen, en van dit soort berichten gaan m'n haren overeind staan...

Als je interesse hebt wil ik je graag helpen, maar ik woon in Zaandam. Is een uurtje rijden. Ik ken wel een zelfverzekerde reu in Dordrecht, maar die is klein (weegt 13 kilo). Ik weet niet of je daar wat aan hebt?

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

" Sorry hoor, maar wat versta jij dan over een grote zelfverzekerde intacte reu? Die vallen geen honden aan, al helemaal niet als jouw hond zijn buik laat zien. Een zelfverzekerde reu zou jouw reu juist negeren als de buik gegeven wordt. Dit is niet normaal! Als een van mijn reuen zo zou reageren bij andere honden, en de andere hond zou doorgaan, had ik mijn hond in bescherming genomen door de andere hond te corrigeren. Ik raad je aan om met echte zelfverzekerde reuen te gaan wandelen, met baasjes die je hier en daar dingen uit kunt leggen over de hondentaal. Zodat je weet welke honden je moet vermijden of Luan in bescherming voor moet nemen. Natuurlijk is hij gestesst! In hondentaal betekent "buik geven" een absolute NO-GO voor andere honden, dat heeft niet gewerkt! "


Sorry hoor maar hier kan ik heel heel weinig mee. Wat een oordelen over een situatie die je niet kent. Ik zeg nergens dat Luan aangevallen is door een reu die zelfverzekerd was. Luan reageert sinds die tijd alleen wel op dat type reuen. Die reu die Luan aan heeft gevallen zat een steekje bij los, zoveel is duidelijk. En nee ik kon de hond niet corrigeren, ik stond namelijk op 10 meter afstand. Hier is het hele verhaal http://www.hondenpage.com/hondenforum/164266/luan-twee-keer-aangevallen-op-1-dag...-:(.php?v=v1&utm_expid=1508167-1.LDTFi-EMS-iBaen1P1uxdQ.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fwww.hondenpage.com%2Fhondenforum%2Fbaasje%2F38931.php

Dus om meteen de conclusie te trekken dat ik hondentaal niet begrijp op basis van een paar punten aan informatie vind ik erg overtrokken en niet echt bijdragen aan de discussie...

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

" Sorry voor mijn verwoording. Ik bedoel het niet slecht naar jou toe, het staat nogal bitchy zo. Ik vind dat er veel honden zijn tegenwoordig die hun eigen natuur niet meer kennen, en van dit soort berichten gaan m'n haren overeind staan...

Als je interesse hebt wil ik je graag helpen, maar ik woon in Zaandam. Is een uurtje rijden. Ik ken wel een zelfverzekerde reu in Dordrecht, maar die is klein (weegt 13 kilo). Ik weet niet of je daar wat aan hebt? "


Heb mijn beginpost iets aangepast om het wat te verduidelijken. 

Luan heeft tot nu toe alleen maar gereageerd op honden die groter zijn dan hem. Ik weet niet of je Goku kent van het forum hier? Daar reageerde Luan bijvoorbeeld op. En een grote zwarte lab van jachttraining die ook een hele zelfverzekerde uitstraling heeft. Beide honden reageerden bijna niet op Luan's uitvallen (gelukkig) maar weet zeker als Luan dit wel blijft doen dat hij dan wel een keer een correctie te pakken heeft. 

Sorry ook voor mijn bitchy reply. Ik zou graag van je aanbod gebruik maken. Het enige probleem is dat ik eigenlijk alleen op zaterdag kan vanwege werk en jachttraining... is het voor jou haalbaar een keer op zaterdag af te spreken?

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

"

Sorry hoor maar hier kan ik heel heel weinig mee. Wat een oordelen over een situatie die je niet kent. Ik zeg nergens dat Luan aangevallen is door een reu die zelfverzekerd was. Luan reageert sinds die tijd alleen wel op dat type reuen. Die reu die Luan aan heeft gevallen zat een steekje bij los, zoveel is duidelijk. En nee ik kon de hond niet corrigeren, ik stond namelijk op 10 meter afstand. Hier is het hele verhaal http://www.hondenpage.com/hondenforum/164266/luan-twee-keer-aangevallen-op-1-dag...-:(.php?v=v1&utm_expid=1508167-1.LDTFi-EMS-iBaen1P1uxdQ.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fwww.hondenpage.com%2Fhondenforum%2Fbaasje%2F38931.php

Dus om meteen de conclusie te trekken dat ik hondentaal niet begrijp op basis van een paar punten aan informatie vind ik erg overtrokken en niet echt bijdragen aan de discussie... "


Internet is a bitch he?! Jij neemt gelijk aan dat ik JOU veroordeel. Zoals ik al zei in een reactie die je waarschijnlijk gemist hebt toen je hierop reageerde, is mijn felheid niet richting jou. Ik veroordeel je niet, het leest heel wel heel makkelijk alsof je zegt dat Luan aangevallen is door een zelfverzekerde reu. Je vraagt daarna om advies, en aan de hand van wat jij HIER geschreven hebt, speel ik daar op in. Ik ken je idd niet, ik volg je topics niet. Ik vind het heel vervelend dat Luan aangevallen is en ben bereid om je daarin te helpen.

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

Haha en toen gingen we weer langs elkaar heen. Op zaterdag is prima :-)! Ik ben ook wel bereid ergens halverwege af te spreken :-) scheelt een stuk rijden!

Ik heb twee border collies. De oudste zou perfect zijn voor Luans gedrag! Het is een reu van 23 kilo, is dat groot genoeg om mee te beginnen?

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

" Haha en toen gingen we weer langs elkaar heen. Op zaterdag is prima :-)! Ik ben ook wel bereid ergens halverwege af te spreken :-) scheelt een stuk rijden!

Ik heb twee border collies. De oudste zou perfect zijn voor Luans gedrag! Het is een reu van 23 kilo, is dat groot genoeg om mee te beginnen? "


:-) 

Ik stuur je even een PB

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

"

Ik weet het niet zeker, we zijn volgens mij nog niet een super zelfverzekerde gecastreerde reu tegengekomen. Luan heeft donderdag wel heel leuk gespeeld met een gecastreerde stafford maar die kwam al heel speels aanrennen en Luan was toen al super relaxt. "

Ik loop elke zaterdag met een akita en 2 border collies in het kralingse bos, alle reuen en gecastreerd. De akita komt vrij zeker over, akita uiterlijk... Maar is een vriendelijk hond, die graag met honden speelt, dit doet hij wel wat happend en brommend. Maar wanneer een hond naar hem gromt, gaat hij wel weer netjes achteruit daar wil hij dan niks mee te maken hebben. Als je wilt ben je vrij een keer mee te lopen, kijken hoe hij op hun reageert..
.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Komt het door het incident of zijn het de hormonen? Mijn meneren hebben ook dit gedrag wel naar vreemde reuen, Shadow is er nu een beetje overheen aan het groeien, Spot zit er middenin (zucht).
Als het wel door de aanval komt, heb ik hetzelfde met Janouk gehad (die viel uit wat aanval is de beste verdediging). Ik vond dat heel moeilijk af te leren toendertijd, het meeste succes had de methode die Patricia McConnell beschreef in 'Feisty fido'
Kort gezegd; leer je hond 'kijk' beloon hem al 'ie kijkt en ga dat toepassen als hij een andere hond in de verte ziet. Je uiteindelijke doel is een 'autocue' ; hond zien is jouw aankijken en beloond worden. Het voordeel is mn dat je het fixeren voorkomt. 

Helaas heb ik geen rustige stabiele heren in de aanbieding en woon ik ver weg. Wel twee macho reuen... Wat we wel zouden kunnen doen is 'parallel wandelen'. Begin op een zodanige afstand dat beide mannenrustg zijn. Beloon rustig gedrag. Loop parallel aan weerszijden van een veld. Verklein in een aantal sessies de afstand. Zo kun je oefenen op rustig blijven bij vreemde reuen. Het lastige is dat je 'onbekende reuen' nodig hebt...  

Misschien heb je hier nog wat aan;
http://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/dog-dog-reactivity-treatment-summary

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

" Komt het door het incident of zijn het de hormonen? Mijn meneren hebben ook dit gedrag wel naar vreemde reuen, Shadow is er nu een beetje overheen aan het groeien, Spot zit er middenin (zucht).
Als het wel door de aanval komt, heb ik hetzelfde met Janouk gehad (die viel uit wat aanval is de beste verdediging). Ik vond dat heel moeilijk af te leren toendertijd, het meeste succes had de methode die Patricia McConnell beschreef in 'Feisty fido'
Kort gezegd; leer je hond 'kijk' beloon hem al 'ie kijkt en ga dat toepassen als hij een andere hond in de verte ziet. Je uiteindelijke doel is een 'autocue' ; hond zien is jouw aankijken en beloond worden. Het voordeel is mn dat je het fixeren voorkomt. 

Helaas heb ik geen rustige stabiele heren in de aanbieding en woon ik ver weg. Wel twee macho reuen... Wat we wel zouden kunnen doen is 'parallel wandelen'. Begin op een zodanige afstand dat beide mannenrustg zijn. Beloon rustig gedrag. Loop parallel aan weerszijden van een veld. Verklein in een aantal sessies de afstand. Zo kun je oefenen op rustig blijven bij vreemde reuen. Het lastige is dat je 'onbekende reuen' nodig hebt...  

Misschien heb je hier nog wat aan;
http://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/dog-dog-reactivity-treatment-summary "


Ik ga je links doorlezen!

Hormonen zal zeker meespelen maar het gedrag is wel terug te leiden tot het moment dat hij gegrepen is. Daarvoor deed hij het niet en reageerde hij eigenlijk altijd onderdanig en zeker niet zo gespannen als nu. Ik vind zijn uitvallen ook redelijk paniekerig klinken, hij klinkt niet echt alsof hij het haantje wil spelen maar meer inderdaad "ik val jou aan voordat jij mij aanvalt". Maar ik ben zeker geen gedragsdeskundige dus ik kan me ook heel goed vergissen.

Ik denk dat jouw honden wel goed oefenmateriaal zijn, ze zijn ook de leeftijd van de honden waar hij naar uitviel. Misschien dat het een optie is om eerst alleen met Shad te oefenen aangezien die er al wat uitgegroeid is? Ik vind het echt niet erg om een eind jouw richting op te rijden als we een goede oefensessie kunnen doen. Vind het wel belangrijk om dit gedrag niet uit de hand te laten lopen..

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

"
Ik loop elke zaterdag met een akita en 2 border collies in het kralingse bos, alle reuen en gecastreerd. De akita komt vrij zeker over, akita uiterlijk... Maar is een vriendelijk hond, die graag met honden speelt, dit doet hij wel wat happend en brommend. Maar wanneer een hond naar hem gromt, gaat hij wel weer netjes achteruit daar wil hij dan niks mee te maken hebben. Als je wilt ben je vrij een keer mee te lopen, kijken hoe hij op hun reageert..
. "


Klinkt goed en voor ons goed te doen! Ik ga as zaterdag met Susanne en haar reuen wandelen/trainen. Ik kijk even in mijn agenda en laat het je weten!

Volgende forumvraag: Erg onrustig in de auto
^