Katten!! krijg ik het ooit afgeleerd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sanne&DjinoSanne&Djino

honden foto van Sanne&Djino

Hoi allemaal,
Ik vraag me af of jullie honden katten kunnen negeren?

Ik ben vandaag lekker stuk met Djino aan fietsen niets aan het handje. Hij iwas in het begin altijd vrij snel afgeleid dus heb heeeeel veel met hem geoefend en het gaat echt super. Andere hondjes negeert hij alshij ze ziet of passeert. Dankzij hele lekkere worst haha. We doen dit best veel samen Djino geniet er duidelijk van alleeeeeeeen....

Vandaag dus eenkat. Eerlijk ik had ze niet gezien maar Djino dus wel dus poef weg was hij als een dolle achter die kat aan en ik lag op mn gezicht niks aan de hand verder maar goed, hij rende dus wel de weg over kat ging de boom in en Djino bleef teleurgesteld staan kijken.

Ik ben me dus kapot geschrokken. Hebben wel de ronde afgemaakt maar vraag me af wat ik nu hetbeste kan doen? Gewoon gaan oefenen net als met honden negeren of moet ik me erbij neerleggen dat hij ze waarschijnlijk achterna blijft gaan en dus zelf gewoon constant opletten op katten? (Doe ik sowieso maar soms zitten ze onder auto oid).Kunnen jullie honden dit en hoe hebben jullie dit bereikt?

Groetjes

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Als ik gewoon loop met mijn honden reageren ze alleen op katten die weg rennen, katten die blijven zitten zien ze niet of daarvan weten ze dat die nog wel eens uit kunnen halen.

Maar als ik fiets gebeurd er niets. Ik wil absoluut niet hebben dat ze harder lopen dan dat ik aangeef. Voor elke hond is dit een ander tempo. Maar of er nu een kat, haas, konijn of wat dan ook de weg over steekt ze reageren niet. Ik laat ze namelijk op zo'n tempo lopen dat ze gefocust zijn op de training en niet op hun omgeving.

Mijn honden krijgen tijdens het fietsen geen worst of wat dan ook. Het gaat mij erom dat ze beweging krijgen en spieren op bouwen.

Mijn honden lopen al in draf maar wel goed door draven.

Misschien is het voor jou handig dat je probeert sneller te fietsen waardoor jou hond niet meer met de omgeving bezig kan zijn, maar met zijn eigen lichaam en de training die je aan het doen bent.

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Mijn honden weten precies wanneer ze een kat met rust moeten laten. Ook als ik daar een commando voor geef als we er een onderweg tegenkomen. Dat komt doordat wij een kat thuis hebben. Van onze kat hebben ze dat geleerd. Hij geeft aan wat wel en niet mag. Zo hebben mijn honden geleerd hoe je met het fenomeen kat moet omgaan. Ik denk dus dat het een stuk socialisatie is voor jonge honden.
Vroeger had ik een hond die katten als prooi zag. Jaren lopen rukken, totdat mijn schouders er bijna aflagen. Toevallig kwam ik toen in aanraking met de halti (zo'n bandjesding om de neus) voor een ander gedragsprobleem. Ik had al alle andere dingen, trainingsmethodes, gedragstherapie enzo geprobeerd dus die halti was het laatste redmiddel. Hij heeft zichzelf er 3x mee gecorrigeerd, waarvan 1x bij een kat. Hij viel nooit meer uit naar katten en liep gewoon mee. Na 3 maanden heb ik de halti afgedaan en weer gewoon een halsband om. Het verbeterde gedrag bleef!
Ik denk dat je hond een kat als prooi/onweerstaanbaar spelletje ziet. Het is heel moeilijk om een hond dit af te leren!

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Dit heeft niets met socialisatie op jonge leeftijd te maken, maar puur met het karakter van de individuele hond.

Wij hebben hier 4 katten, die er al waren voordat er 3 honden bij kwamen.
Mijn reu gaat dus echt achter vreemde katten aan, terwijl hij mijn katten met rust laat.
Mijn oudste teef jaagt alleen op katten in onze tuin. Buiten gaat ze er achter aan, maar als je haar roept komt ze gewoon.
Mijn jongste teef vind alle katten het zelfde en doet er niets mee.

Men vind dan dus dat mijn reu niet goed getraind is, maar mijn reu doet precies waar mijn ras voor gefokt is, persoonlijk vind ik dat je dat moet respecteren zolang je er mee kan werken.
Als je een bepaald ras gekozen hebt zal je ook de consequenties van het karakter moeten aanvaarden en mee werken, zodat het een houdbare situatie is.

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Sorry maar dan krijgt die van mij een uitbrander (en dat werkt prima.)

Hij weet waarschijnlijk heel goed dat het ongewenst is wat hij doet maar hij doet het toch. Kan zijn omdat het te spannend is, kan zijn omdat hij zijn eigen plan boven het jouwe stelt.

Als het te spannend is zou tempo opschroeven voldoende moeten zijn. Hij moet zich dan automatisch focussen op jou.

Ik zou het fietsen laten voor wat het is en uit gaan vinden waarom hij jou als een dolle stier omver trekt. (Om een kat is niet het antwoord en worst sja.. Waar beloon je hem nou echt voor?)

honden page profiel Sanne&DjinoSanne&Djino

honden foto van Sanne&Djino

@

honden page profiel Sanne&DjinoSanne&Djino

honden foto van Sanne&Djino

Ik wil even duidelijk maken dat hij nu geen worst meer krijgt natuurlijk, en dat het altijd super goed gaat. Hij trekt me niet zomaar als een dolle"dolle stier" omver alleen nu hij die kat onder de auto zag wegduiken . We hadden inderdaad niet echt tempo erop was nog in destraat dus kan goed dat hetdaar aan ligt. Bedankt voor de tips!

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Je hoeft het niet goed te praten hoor overkomt mij ook nog wel eens. Mijn hond is alles behalve het ideale 'Zonnedael figuur'. Eerder een echte Flodder.

Ik vloog vorige week bijna over de kop omdat ze last minute besloot uit te vallen aan de fiets. We waren er al zo goed als voorbij en boem.. Je zegt zelf ook al als een dolle en dat is het ook. Anders mieter je niet van je fiets.

Het punt is.. Het boeit ze op dat moment dus totaal niet wat er met jou gebeurt. En dat is heus geen schande je hebt vast een hele leuke hond. Het is dus een zaak weer veel te gaan trainen. Voor mij ook, want na een half jaar geen stuntvrouw meer te zijn kun je evengoed niet verslappen blijkt.

Houdt je scherp! ;-)

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Ik snap ook prima wat je bedoeld. Voordat ik het voor elkaar had om mijn reu de focus kreeg die ik vond dat nodig was een een heel stuk te fietsen zijn we aardig lang bezig geweest en hij wil nog wel eens, zo vanuit het niets op de rem om te plassen. Dan vlieg je dus ook gewoon van de fiets.

Gelukkig gaat hij nu nergens meer achteraan als we fietsen, en totdat we de staat uit zijn en zijn aandacht gaat ergens anders heen, wordt behoorlijk boos op hem.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Negeren? Nee.... 
Op commando er niet naar toe gaan? Ja... 

Max leeft samen met een kat. En in huis is hij altijd rustig met de kat. Maar buiten? Dan wil hij gewoon spelen met de kat..... Er is nog werk aan de winkel, maar hij luistert al redelijk goed naar "nee". :-)

honden page profiel Sanne&DjinoSanne&Djino

honden foto van Sanne&Djino

Haha ja dat klopt het is alleen de 1e keer dat hij dat doet. wil het ook echt niet goed praten want is gewoon fout klaar. maar hij heeft t nog niet eerder gedaan en t ging echt zo goed. daarom hoop niet dat je er een verkeerd beeld van krijgt. het is zeker geen engeltje haha en heeft ook zeker een uitbrander gehad, schrik je je toch kapot als hij de weg over schiet. mja vond het jammer omdat we er nog geen last van hadden gehad. inderdaad
weer trainen! Kan geen kwaad ;-)

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Als ik de kat eerst zie gaat het goed.. De honden houden mij dan in de gaten en als ze de kat toch zien weten ze dat ze op mij moeten letten en dus niet mogen trekken naar die kat toe. Als ik de kat te laat opmerk en de honden hebben de kat al gezien en zijn op dat moment al in die "jacht" sfeer.. Dan wordt het lastiger en kan ik beter gewoon doorlopen en op een afstand weer de aandacht vragen.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Pas kwamen we trouwens in de wijk een kat tegen die honden gewend was. Die bleef midden op straat staan met een bolle rug en Masha en Jayla wisten allebei niet wat ze zagen.. Allebei met een hele grote boog om die kat heen.. want dat was toch wel een hele enge vonden ze, haha

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Dit doen mijn honden ook bij dat soort katten. Vooral degene die niet bang voor honden zijn, kunnen gevaarlijk zijn.

Ik heb wel eens een vreemde kat op een hond zien springen, terwijl die hond dus niets deed.

honden page profiel --

honden foto van -

Laatst kwam er een kat op Max af en die begon hem wild kopjes te geven etc.... Max veroerde geen vin hahaha.....

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic 3 doggies

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

In huis gaat het met zowel Punk and Cosmic goed met katten, maar buiten.. Nee, als zo'n beest rent, dan moeten en zullen ze erachteraan.. Punk doet dapper drie sprongen richting de kat en komt triomfantelijk terug als het beestje wegrent, en Cosmic zit uiteraard vast, dus die begint als een malle te gillen en krijsen. Punk loopt niet meer langs de fiets, kan me niet herinneren dat we er ooit eentje tegen gekomen zijn tijdens het fietsen, maar Punk liep los dus dat scheelde, de weg oversteken zou ze nooit zomaar doen, óók niet voor een kat. En Cosmic loopt nog niet langs de fiets :-)

honden page profiel Sanne&DjinoSanne&Djino

honden foto van Sanne&Djino

Haha ja djino is ook helemaal geen katten gewend, ook niet als pup of iets en ziet ze maar zelden maar als, dan gaat hij ervoor en heeft hij poep in zn oren EN ogen blijkbaar zomaar de weg over rennen pff. Werk aan de winkel!

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Goeie vraag.. Onze pup van 6 maanden vind het ook geweldig om achter katten aan te jagen. Op straat mag hij het écht niet maar ja het afleren is nog niet echt gelukt zeg maar. Wij hebben zelf ook geen katten maar dan nog denk ik dat hij achter vreemde katten zou aanjagen.

In de tuin spurt ie regelmatig als een dolle achter een kat aan. Hij is er best fel op, straks gaat het hem nog eens lukken om er één te vangen. ;-)Eén keer had ie er bijna één te pakken. 

Zitten hier altijd veel vreemde katten in de tuin, eigenlijk best vervelend.

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Hierbij rend je hond al mee aan de fiets...(wat zeer gezond is voor een hond om lekker even alle energie er even lekker uit te rennen)

Maar op het moment dat een hond aan het rennen is, schiet die veel sneller door in jachtmodus.
En dan kan een hond veel makkelijker ineens achter een kat aanrennen.
Want zo'n kat rend weg..en de hond rent toch al waardoor die echt veeeeel sneller achter een kat aan zal gaan rennen.

Ik weet niet wat je eraan kan doen, maar het is normaal gedrag van de hond.

Maar nu....je hebt ook een fietsbel.
Ga je fietsbel eens gebruiken als klicker.
Duw je wilt iets van je hond...normaal zou je dus klikken op een klicker, maar nu ga je de fietsbel gebruiken.
Veel koekjes en veel geduld.

Leer je hond aan in diverse situatie's dat als je belt met je fietsbel dat die jou moet aankijken.
Meer niet.
Alleen aankijken en dan krijgt die iets lekkers.
Ook oefenen bij drukken en spannende dingen...blijven bellen en blijven vragen om de aandacht van je hond.

Het moet een 2de natuur van je hond gaan worden.
Dan kan je de fietsbel ook gaan gebruiken in dit soort situatie's.

Ik hoop dat je iets aan deze creatieve tip heb.

honden page profiel Sanne&DjinoSanne&Djino

honden foto van Sanne&Djino

He ja ik heb helemaal geen fietsbel! Idd een creatieve tip zeg ga ik zeker proberen! Morgen ff een belletje halen! Dankjewel :-)

honden page profiel Sanne&DjinoSanne&Djino

honden foto van Sanne&Djino

Zo heb ik het hem in 1e instantie ook gewoon aangeleerd maar dan met mn stem en dat gaat eigelik heel erg goed verder maar een bel is idd mischien nog wat interesanter :-)

honden page profiel D&DD&D 3 doggies

honden foto van D&D

Negeren.....NEE
op commando ... JA
of het dan lukt.... SOMS

ik heb 2 honden en 1 kater genaamd Tarzan.
(waarom die zo heet vraag ik me af maar hij komt uit het asiel...heb hem nog nooit door het huis zien slingeren) eigenlijk maar goed ook.

Maar die honden weten heeeeeeeel goed dat ze hem niet achterna mogen maar ze doen het 7 van de 10 keer wel en ja dan wint Tarzan..dus vandaar de naam misschien haha

Maar buiten kan ik roepen wat ik wil, maar t is zo leuk! Behalve als de kat in kwestie gaat zitten en gaar grommen dan druipen ze wel af.
Maar denk dat het altijd een kat en hond strijd blijft hoe vervelend het ook is voor het baasje.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Hier ook zoiets. Als ik ze eerder zie dan lukt het me meestal wel om haar af te leiden en de aandacht  vast te houden. Maar ja, helaas zie ik het ook niet altijd en zeker als ze rennen volgt er een flinke jaag-speurt. Ik denk zelf ook niet dat het is om te spelen, want er wordt bij gegromd, soms geblaft en ook gaan vaak dr nek haren overeind van de spanning.
1x bleef er een kat gewoon heel dapper zitten. Toen deed ze eigenlijk niet veel. Wel blaffen, maar dit klonk meer onzeker en vijandig. Eigenlijk denk ikzelf dat ze buiten katten gewoon 'rare' wezens vindt waarvan ze ook niet precies weet wat ze er nu mee moet doen.

Thuis hebben we katten die er eerder waren dan zij en dat gaat prima. (op kleine opjaag momentjes na, maar nooit met gegrom of nekharen overeind) Ook bij kennissen waar katten in huis zijn gaat het helemaal perfect.. maar buiten..

Ook een vreemde kat in de tuin lokt hele felle reacties uit en dan springt ze ook wel een enkele keer vol tegen de deur met geblaf.
Mocht ik het sneller zien dan kan ik het wel wat onder controle houden door op lage en rustige toon 'laat' te zeggen. (Alleen het binnensmonds grommen blijft dan)

Heb ook geen gouden tip voor je want die zoek ik zelf nog :-) Maar eh.. toch blijven opletten :-)

Gr. Alexandra

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^