Op zoek naar goede tips: vervelend gedrag bij vreemden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

Het begint me steeds meer op te vallen: als er vreemde mensen aan de deur staan komt er een waakse krijger in hummer naar boven..
Hij begint te blaffen en staat stijf van spanning, haren overeind en begint zodra de deur openstaat te springen en te blaffen. Nu zie ik af en toe zelfs dat hij begint te happen ..
Nu begin ik te twijfelen aan zijn reactie op vreemden, en vanwege angst dat het een x fout gaat hou ik m liever bij vreemden weg. Maar toch, hij moet het toch ook leren?

Wie heeft er goede tips?

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ik zou als er iemand voor de deur staat de hond naar zijn plaats sturen, net zo lang tot hij daar zelf blijft zitten. Zodra je visite rustig zit beloon je je hond en geef je hem het commando 'vrij'. Laat je visite al die tijd de hond negeren, ook niet aankijken. Laat na je commando 'vrij' de hond aan je visite ruiken. Zodra je ongewenst gedrag bespeurd, stuur je hem weer naar zijn mand.

Het is jouw huis, jij bent de baas ;-)

honden page profiel lutlut 3 doggies

honden foto van lut

Hier ook zo eentje die denkt dat hij erf en goed met zijn leven beschermen moet O-) Hij krijgt commando mand, bezoek wordt gevraagd de hond compleet te negeren, als hij rustig is en even snuffelen kan dan wordt de hond vanzelf rustig en is het geen probleem meer. Als er iemand langskomt die hem meteen wil aanhalen ( ondanks nadrukkelijke vraag van ons...) dan geeft hij ook een snauw. Is lastig hé maar als je even doorzet en hetzelfde steeds herhalen gaat dan weet de hond op den duur wel wat van hem verwacht wordt ( hier is het nog niet echt doorgedrongen maar we leven op hoop : )...)

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic 3 doggies

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Ik ga met Roosje mee. Cosmic heeft ook een probleem met visite, ze is niet agressief maar over-enthousiast. Vindt iemand die zin en tijd heeft om 10 keer op een dag bij je op visite te komen, en oefenen maar! Als voor de 10e keer dezelfde persoon binnen komt heeft Hummer waarschijnlijk ook wel zoiets van, ja uhm, wéér jij? Da's niet spannend..

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Ik denk dat je moet gaan werken aan wat je wel wil wat hij doet als er bezoek komt. Ik zou dit gedrag, dat aan het escaleren is als ik je goed begrijp, echt met eem bewuste training aan gaan pakken en niet alleen wat doen als er een vreemde aan de deur komt. 

Wat hij in feite moet leren is zelfbeheersing; hij is opgewonden maar moet toch rustig blijven, een paar uitgangspunten daarvoor staan hier http://www.suzanneclothier.com/de-artikelen/richtlijnen-om-zelfbeheersing-aan-te-leren

Stapsgewijze aanpak geeft meer kans op succes. Waarvan wordt Hummer druk? De bel? Als jij naar de deur loopt? Als er echt iemand binnen komt?
Als het begint bij de bel, begin je met trainen dat hij rustig blijft zitten als de bel gaat. Schakel een familielid in dat op een moment dat jij kent belt. Jij zorgt dat je opdat moment er klaar voor bent om met Hummer te gaan oefenen wat je wil dat hij doet (op zijn plek blijven liggen? Bij jou gaan zitten? Op zijn kop gaan staan ? Bedenk het maar :-D ) dat bouw je op, eerst alleen bel, dan terwijl je naar de deur loopt. Dan terwijl er een bekende binnen komt en als laatste bij 'ingehuurde onbekenden'. Tot die tijd is het voorkomen van ongewenst gedrag, managment is het devies. Hang een briefje op de deur, dat het ivm training van de hond wat langer duurt voor je open doet. Gaat de bel, dat begeleid je Hummer naar een plekje, bv bench, bijkeuken, waar hij kan blijven tot het bezoek weer weg is. Pas als je stappen maakt in je training, ga je dit weer afbouwen. Succes!

honden page profiel karibokaribo 3 doggies

ik denk dat dit een goede oefening is:
1. je hond is in huis met een van zijn andere baasjes. jij staat voor de deur en hebt een snoepje
2. bel aan.
3. je hond blaft en het andere baasje straft dat. als hij is gestopt doet hij de deur open
4. je hond blaft weer (begrijp ik uit je verhaal) je houd het snoepje voor zijn neus want een hond kan niet blaffen en ruiken tegelijk.
5. hij zal stoppen en dan kan je het snoepje geven.
6. herhaal dit elke dag 2 of 3 keer

zorg er ook voor dat jij niet de enige bent die voor de deur staat. doe ook een keer een kennis ofzoiets. zorg ervoor dat je zeker niet bang bent of schrikt als hij blaft, blijf zelfverzekerd, schouders naar achteren en hoofd op. zo laat je zien dat jij de baas bent.

als hij weer in de relax stand is als je eenmaal binnen bent beloon je hem weer!

onze hond blaft 1 soms 2 keer als iemand aanbelt. dit staan we toe zolang het bij 1 of 2 keer blijft. hij mag waaks zijn maar wel onderdanig en hij moet blijven luisteren!

^