Wanneer castreren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

De vacht kan wel zeker veel lelijker worden... Google maar eens op castratenvacht.
Bij onze hond (Witte Herder) was het verschil overduidelijk: na haar sterilisatie werd haar vacht niet lelijker, maar verhaarde ze wel enorm. Vóór had ze een duidelijke ruiperiode, twee keer in het jaar. Na ruide ze het hele jaar door erg, met twee keer in het jaar nóg ergere ruiperiodes.

Castratie kan een onzekere hond trouwens wel nog onzekerder maken. In zo'n geval is castratie dus zeer af te raden (zoals bij ons Witje nu).

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer castreren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Okay, dan ben ik er gewoon nog nooit 1 tegen gekomen. En ik heb toch wel in wat klinieken stage gelopen. 
Mijn herder ruid trouwens nog steeds maar 2x per jaar.
Ik denk dat dit ook voor elke hond anders is.

Ik ben het toch wel met je eens over onzekere honden niet laten castreren.
Het ging mij meer om het dominantie en druk zijn want daar wordt het voor aangeraden, maar daar werkt het niet voor

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

. Sorry 2x

honden page profiel --

honden foto van -

Ik krijg vaak te horen dat Max prachtig in zijn vacht zit.... Ik heb nog nooit een hond mrt castratenvacht gezien. Ik had er nog nooit van gehoord als ik eerlijk ben ;-)

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

Vaak zie ik wel dat een hond inderdaad een pluizigere of doffere vacht heeft.

Het zijn met name Cockers en dat soort rassen die meer last krijgen van een castratenvacht; heel veel klitten, snel vervilten, geen mooie 'krullen' meer e.d.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Oh ik zie het vaak wel aan de vacht wanneer een hond gecastreerd is.
Pluizig en pluimerig. En minder glans.
De ziekte komen doordat er geen testasoron meer aangemaakt word, waardoor het lichaam zwakker word.
Ik vind het allemaal onzin al dat gecastreer, je hond is er mee geboren.
Het word allemaal makkelijker gemaakt voor de mens zelf, en dat vind ik egoistisch.
Als je hond druk is, dan moet je er wat aan gaan doen, trainen bijvoorbeeld!Geestelijke inspanning geven.

honden page profiel hondhond

honden foto van hond

Zo dat vind ik even kort door de bocht. 

Ik heb een hoge energie hond waar 5,5 uur op een dag mee gewandeld word in het bos. Maar hij zag echt geen bos nee hij was 1 bonk hormonen. Scande de omgeving, altijd opzoek naar "prooi" loopse teef of gecastreerde reu het maakte allemaal niks uit. Door die opgewondenheid spetterde de etter uit zijn voorhuid en dan niet alleen in het bos nee dat ging thuis ook vrolijk door. Hij was bijna niet meer te bereiken met oefenen en los laten lopen op het laatst ging ook niet meer.
Hij is eerst chemisch gecastreerd en gelijk, toen de chemisch uit gewerkt raakte, daarop volgend gewoon. Hij was bijna 2 toe we hem chemisch lieten castreren. Ik heb vanaf 8 maand met hem bij een trainer gelopen die thuis kwam en waar we mee liepen in een roedel. Hij heeft daar een hond zo te grazen gehad dat die hond letterlijk blauwe plekken had van zijn gerij en dan heeft hij er maar een paar seconden op gezeten.
Nu heb ik een hond die los kan lopen. Die geniet in het bos, heerlijk speelt met andere honden. Het geweldig vind om te zwemmen en dat allemaal zonder dat er eerst een berg hormonen hem lastig vallen. Ik kan voor de volle 100% zeggen dat ik een hond heb die gelukkiger is. Ik heb nu een hond die hond kan zijn en dat nu ten volle is.
Ook heeft hij geen castratenvacht gekregen terwijl het toch een ras is dat wekelijks gekamd en 4x per jaar getrimd moet worden.
Wel ben ik tegen castreren voor dat de hond is uit gegroeid dus voor 1,5 jaar niet. Die heb ik hem dan ook gegeven.

honden page profiel michellemichelle

honden foto van michelle

Ik vind het zeker niet nodig een reu te castreren mits medisch. Ik heb in mijn omgeving veel reuen gezien die daarna onzeker werden en terwijl de mensen verder niks anders deden.
En ik heb bij meerdere klinieken stage gelopen met verschillende waarnemende dierenartsen en ook nu bij de kliniek waar ik werk doen we vrijwel niet aan castreren omdat het wel degelijk effect heeft op de hond en zeker op zo'n jonge leeftijd hormonen zijn er niet voor niks.

Bij ons op de kliniek castreren we zelfs niet mits het een medische reden heeft. Nu loop ik totaal niet niet achter deze artsen aan maar hierbij heb ik wel deglijk veranderingen gezien waarbij ik zeg nee niet castreren.

Verder vind ik dat je zelf moet kiezen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

we gaan niet castreren voor de vachten, hoewel zeker de langharige onder ons een echte castratie vacht krijgen, ze behouden {nu we het over een castratievacht hebben} een jas aan, een zomer een winterjas, de rui wisselt enorm, de onderwol groeit door de bovenvacht heen, er doorheen komen wordt een krim. veel klitten en stug .

ook wordt de vacht doorlatend, niet meer bestand tegen regen, de hond wordt nat en is niet meer waterdicht. zo zijn er nog meer problemen, maar dat is niet het ergste de vacht.

wil men tot castratie overgaan, laat de hond eerst ruim volwassen worden, hier lees ik ... mijn hond heeft nergens geen last van, nee deze honden zijn nog jong amper volwassen.

de problemen komen met de jaren, vaker orgaan kankers als men vroeg castreerd. botten die broser worden als men vroegtijdig castreerd, het bot is nog in het geheel niet uitgegroeid. een jonge hond teef of reu die in een vroegtijdig stadium gecastreerd worden daar van sluit het bot niet het groeit door, maar het bot wordt niet mooi stevig, zo zijn er nog meer nadelen, incontinentie treed op. bij zowel de reu als de teef, ook dat gaat gepaard met urine verlies, er zijn geen hormonen meer.

tuurlijk zijn er voordelen, dat zal best wel, dat staat ook in de encyclopedie, maar een gezonde reu en gezonde teef die zijn ballen nog heeft en de teef nog de baarmoeder. als er geen medische kwestie is, waarom dan castreren ? lees niet alleen de voordelen ervan, kijk en lees ook de nadelen, en maak dan een bewuste keuze.

ik ben niet tegen castratie van zowel de reu als teef, maar doe dat niet op jonge leeftijd, laat eerst het skelet volgroeid zijn en de teef en reu volwassen zijn. en train op oneffenheden van zowel de reu als teef. castreren is niet altijd een optie.

honden page profiel --

honden foto van -

Ik zeg er even bij: Dit geldt niet voor elke hond ;-) Max heeft van geen van allen last.....  Zit prima in zijn vacht, gaat goed door de rui (2x pjaar) en doorlatend? Nee hoor, even rollen in het gras en hij is nagenoeg droog.... 


En ik ken bijna alleen maar gecastreerde honden, ook een Golden van 16,5 jaar. Niks mis mee... Geen HD of ED, beetje last van staar en de vacht ik prima, maar door ouderdom gaat hij wel minder snel door de rui....

Ik snap je punt, maar nogmaals het geldt echt niet voor elke hond ;-)

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Ik denk dat iedereen zijn eigen mening heeft en het daar bij moet houden. Degene die castreren doen dat, degene die het niet doen doen het niet.'

Ik snap beide kanten. Ik heb keeto laten castreren, vanwege een binnenbal in zijn buik. Ik voel me er gewoon niet fijn bij als dat blijft zitten en dat gaf voor mij meer nadelen dan castreren.
Tuurlijk een gezonde reu zal ik niet castreren.

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

Hoi hoi,
Bedankt allemaal voor jullie reacties!

Ik heb nog eens met mijn man gepraat hierover.
Hij zei dat we dat balletjes zoiezo in het oog moesten houden, maar castreren op exact 6 maanden dat ziet hij zelf niet zitten.
Wat hij wel zei was dat als het balletje daarna nog niet gezakt was, dat hij wel die operatie wou inplannen.

En over dag gedrag, ik weet niet of ik het 100 % eens ben met de gedrags'wisseling' na een castratie.
In mijn ogen gebeurt er iets hormonaal in het lichaam van het dier. Hormonen zorgen deels ook voor je gedrag en gemoedsrust.
Niet alle honden veranderen hierna volgens mij, want hierboven staan verhalen van honden die net hetzelfde blijven... maar het KAN wel volgens mij.

Er is een rede dat de ballen van de man ( en dier) buiten het lichaam hangen. Ze zijn niet gemaakt om in te warme temperaturen te zitten. Kans op verkalking en uiteindelijk kanker is vrij reël, als het voorkomen kan worden dat is dan nog altijd makkelijker dan genezen. Want wie heeft er inmiddels al een vaccinatie tegen kanker uitgevonden.

Ik zeg niet dat dat ALTIJD het geval is, er zijn uitzonderingen, in die gevallen hebben jullie geluk gehad.

Begrijp me niet verkeerd, het liefste zou ik natuurlijk ook een gezonde hond hebben zonder dat erin gesneden is, gewoon zoals hij geboren is door het leven gaan.
Ik kijk er zeker niet naar uit dat als de dag gekomen is dat ik hem moet achterlaten bij de dierenarts.

Ik zie in de roedel van 4 honden bij mijn schoonouders dat de niet gecastreerde hond het moeilijkste is en het dominantste, en het is maar een klein ukkie!
Deze honden hebben geen training gehad, dusja het is puur natuur hoe het er daar aan toe gaat.

Ik heb nog tijd om erover te beslissen, de beslissing ligt ook niet enkel bij mij. Mijn man is er nogal zeker van dat ons beestje uiteindelijk onder het mes moet voor dat niet ingezakte balletje :-(

We zien wel...

honden page profiel michellemichelle

honden foto van michelle

Als ze bij de roedel van je schoonouders dominant zijn maar niet opgevoed worden zal het daar wel aan liggen en als ik eerlijk mag zijn met mijn ervaringen in de dierenwinkel en kliniek is dat kleine hondjes er sowieso meer last van hebben

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

Ja, het kleinste hondje heeft het grootste ego daar!
Die kan er niet tegen als er een grotere husky aan hem gaat snuffelen.
Hij eet zelfs niet meer van de grond, ze moeten hem op tafel zetten en daar laten eten.
Koning van het huis zo te zien, maar ik ben er zelf op tegen dat die geen opvoeding krijgen!
Je hebt er niks op te zeggen.

Ze zijn allemaal stuk voor stuk lief tegen mij hoor, komen naar me toe, bijten niet enzo... maar je hebt er niks over of tegen te zeggen, ze luisteren niet.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Max is niet gecastreerd en heb geen problemen met hem. Maar ik begrijp dat je nu je hond wil laten castreren.  Je hebt een verhoogde kans op kanker als de teelbal in warme ruimtes zit. 

Maar als je castreerd verhoog je de kans op botkanker,  kanker in urine wegen, prostaatkanker , tumoren en een te snel werkende schildklier. 

Dus het moet een hele moeilijke beslissing zijn voor jouw! 
Veelsucces!  En gefeliciteerd met je pup!

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

Haha ja als we zo gaan beginnen denken... ik denk dat ik maar beter niet met hem ga wandelen in het bos, want ja de kans is groot dat hij zijn pootje breekt :-) .

Het is een moeilijke beslissing ja en ik ben er nog niet helemaal uit wat ik ga doen.
Ik heb wel in ieder geval veel bijgeleerd hier!!!
Dus allemaal bedankt voor jullie eerlijkheid!!!

Ik ben in ieder geval een fiere eigenaar nu, het is een fantastisch beestje en hij is heel speels en nog gezond!

(Ok ja, ik ga toch eens iets moeten zoeken om hem af te leren dat hij aan mijn broekspijpen hangt!)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

ik wouw het alleen even meedelen.
ik heb namelijk mijn bordercollie verloren aan kanker en die had een te traagwerkende schildklier (vak na de castratie is dat allemaal begonnen) dus voor mij persoonlijk heeft dat wel een verschil gemaakt. Maar alles heeft een risico de bal er in laten zitten of eruit halen dus daarom dat ik zeg dat het een moeilijke keuze is.

honden page profiel TineTine

honden foto van Tine

Erin laten zitten heeft risico's, maar eruit halen ook.
Dat is met alles zo, ook bij mensen...
Ik heb bijvoorbeeld nog een mannelijk konijn, hij is al 6 jaar bij ons. Ik zag er het nut niet van in het beestje te laten castreren dus hij heeft zijn mannelijkheid nog steeds... nu er een tweede konijn in de buurt zit (eentje gered hartje winter, zat buiten en was geen wild konijn) is die ineens erg dominant en vervelend.
Ik heb er op zich geen spijt van dat het beestje niet gecastreerd is, maar nu zit ik wel met een stampend en springend beestje. Hij heeft gelukkig wel een ruim hok. Om dat nu nog te doen is een groot risico, want vele konijnen blijven erin bij narcose op latere leeftijd heb ik me laten vertellen.

Ik snap jullie allemaal, en iedereen heeft een goed punt! Maar ik heb gewoon enkel de slechte kanten gezien van het NIET castreren.



Het is gewoon een erg moeilijke keuze :-(

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

ik begrijp dat het een hele moeilijke keuze is maar op gebied van gedrag zou ik zowizo afwachten tot de hond volwassen is maar de meeste gedragingen kan je vermeiden door een goede opvoeding. Nu bij u is het verhaal anders en zijn er medische redenen aan gekoppeld .. wat de keuze nog moeilijker maakt. Leg de pro's en contra's naast elkaar en probeer een goede keuze te maken.

alvast heel veel succes!!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

dat de bal die niet is ingedaald in de buikholte blijft zitten, dat tie er uit moet, is achterhaald, vele dierenartsen doen dat niet meer, de bal zoeken in de buik en eruit halen, de operatie is zwaarder dan men denkt.

een echo ieder jaar stel je gerust... en echt ze zijn er van terug gekomen de dierenartsen om een niet gedaalde bal uit de buik te halen voor als.......

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Het is zo dat een bal in de buik ongeveer 16x meer kans heeft om zich tot een tumor te ontwikkelen dan een ingedaalde bal.
Een bal in de lies heeft 32x meer kans.
Een testikel groeit meestal pas uit tot een tumor rond de leeftijd van 6. kan ook eerder ook later. De ingedaalde bal blijft gewoon vruchtbaar, maar de aandoening is erfelijk
(Dit is wat ik heb geleerd). En ja er zitten ook nadelen aan castreren

Het is inderdaad mogelijk om ieder jaar een echo te maken, maar dit kost weer veel geld.
De operatie is echt niet moeilijk voor de juiste dierenarts. Hij wordt vaak als moeilijk bestempeld omdat weinig artsen er ervaring mee hebben. Een dierenarts zou (hopelijk) niet een operatie aanraden die hij niet goed kan voor zijn eigen portemonnee. Ik hoop dat ze dan gewoon een jaarlijkse echo aanraden. 

Bij mijn hond hebben ze zijn gewone bal verwijderd, dan de snee vergroot zodat ze in zijn lies konden voelen (ze wisten niet waar hij was en ze voelde wel, maar toch ook niet iets in de lies). Daar zat hij niet, toen hebben ze zijn buik open gemaakt en daar de bal moeten zoeken. Al met al een flinke operatie maar mijn hond heeft het allemaal goed doorstaan zonder complicaties tijdens en na de operatie. Hij is inderdaad niet veranderd kwa gedrag. En om terug te komen dat honden niet veranderen, dat heb ik een beetje te zwart wit gezegt, de 1 veranderd wel de ander niet. Ik heb het gewoon niet vaak gezien.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer castreren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Een geweldig dagje, met foto's
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^