Piroplasmose! Wat te doe? Update: vliegtuigproblemen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ..

honden foto van .

Ik zit met een probleem. Anders gezegd, Cody heeft een probleem en dat maakt het automatisch ook het mijne. We zijn op nog vakantie, 6 weken Oekraiens dorp zonder internet of elke andere manier om zorgeloos informatie op te vragen. Vrijdag avond was Cody plotseling een beetje sloom, hij leek wat uit zijn humeur. Aangezien hij die dag en de dagen ervoor nog normaal Cody-gedrag vertoonde (actief, blij, vrolijk) leek dit me absoluut niet ernstig.

Niets was minder waar. Zaterdag was hij de hele dag sloom, at niet en had geen zin om te drinken. Geen idee waarom, maar hij zat steeds te hikken. De hele dag lang ben ik hem met een spuit achterna gezeten om om de zoveel tijd water zijn keel in te spuiten. Naarmate de uren voorbij vlogen werd hij steeds slomer en wilde hij op een gegeven moment niet meer opstaan, enkel na grote aanmoediging. De beslissing was gelijk genomen. Morgen. Dierenarts.

Zondag zijn we naar een dierenarts gegaan die een eigen apotheek bezat (geen kliniek) uit een dorp niet zo ver weg. Net hiervoor moest Cody even plassen en ik schrok me een ongeluk, wat eruit kwam was hartstikke rood. Na de situatie uitgelegd te hebben gekregen wist die vent gelijk al waar we mee te maken hadden: piroplasmose/babesiose. Aldus, tekenkoorts. We waren niet de eersten die hiermee bij hem kwamen en menig hond is er al aan gestorven. De teken die hiervoor verantwoordelijk waren schenen veel voor te komen in de regio.

5 inentingen en weinig uitleg later keerden we terug in ons dorpshuisje. Die dierenarts zei niet veel, maar sprak alsof het de normaalste zaak van de wereld was en Cody gewoon beter zou worden. Vandaag voelde Cody zich aanzienlijk beter. Eten weigerde hij, maar zo nu en dan een slokje drinken gingen we terug naar deze dierenarts, waar Cody deze prikken weer kreeg en hij ons de medicijnen gaf die we morgen zelf moesten inspuiten.

Momenteel zit ik in het stedelijke deel van Kiev, op aanraden van een kennis zijn we naar een kliniek hier gegaan. Deze dierenarts was heel negatief over wat de situatie betrof. Volgens hem was Cody al een lange tijd doodziek, na een aantal seconden lang de stetoscoop gebruikt te hebben constateerde hij al dat het hart, lever en nieren zwaar aangetast waren en Cody's leven lang geschaad zullen blijven. Persoonlijk vond ik het vrij raar hoe snel hij hierop kwam, zeker aangezien de andere DA zei dat alles in orde zou komen. De medicijnen die we van de eerste DA kregen moesten we volgens de tweede wegdoen, in plaats daarvan spoot hij zelf iets in Cody's ader en schreef hij wat medicijnen en kruiden voor.

Ik heb geen idee wie ik moet geloven, en het feit dat mijn hond allerlei spul ingespoten krijgt zonder verdere uitleg vind ik niet bepaald prettig. De tweede DA was overigens alles behalve vriendelijk, zijn toon was enkel dwingend en wellicht ietwat agressief te noemen. Geldklopperij misschien? Ik realiseer me trouwens wel dat 'de waarheid' en 'wat ik wil dat de waarheid is' verschillende dingen kunnen zijn.

Maar goed, heeft iemand hier ervaring met piroplasmose? Wat hebben jullie ertegen gedaan? Zal Cody nu altijd last hebben van zijn lever en nieren? Verder heeft hij opeens iets raars, hij laat frequent kuchgeluiden horen. Alsof hij zijn keel aan het schrapen is, soms alsof hij moet kotsen maar er niks uitkomt. Volgens die DA zou dat bij de tekenkoorts horen, op internet zie ik het echter nergens als symptoom.

Overmorgen vliegen we weer naar Nederland. Als ze op het vliegveld om een nieuwe dierenartsverklaring vragen, dan.. Tja. Voor het vliegen is alles netjes geregeld, dus in principe zouden er geen problemen moeten zijn. Aan de andere kant, vliegen met een zieke hond.. Jeetje, arm beest.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Wat vreselijk dat Cody dit heeft opgelopen en dan nog wel in de Oekraïne.
Cody is hier flink ziek van.
Ik heb gelukkig geen ervaring met babesiose.
Omdat je zelf slecht internet bereik hebt en als je het wel hebt misschien niet veel tijd, heb ik e.e.a. voor je opgezocht. Hoop dat je er iets aan hebt.
Goede terugreis en ik hoop dat Cody de reis goed doorstaat. Arme hond.


http://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/48856-babesiose-bij-honden.html
 
http://www.dierendokters.com/honden/ziekten/babesia-babesiose-tekenkoorts-piroplasmose
 
Academisch Medisch Centrum - humaan
https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Patienteninformatie/Babesiose.htm

honden page profiel ..

honden foto van .

Bedankt! Die linkjes ga ik eens goed doorlezen. Nu in de stad (sinds een aantal uur) heb ik eindelijk weer internet, maar dat is best sloom en dingen opzoeken is niet makkelijk, daarbij op een telefoon. 


Overigens heeft Cody nu al 3 dagen niks gegeten, op een worteltje na. Mocht iemand hier tips voor hebben, dan hoor ik het graag. Ik wil hem niet dwingen om te eten maar veel langer kan hij voedselloos niet doorgaan.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

kan je daar ook kipfilet kopen? Dit koken (zonder zout)  en kooknat (bouillon) kan je ook geven is versterkend. Je kunt ook proberen of hij wat gekookte rijst lust en het rijstewater. Hij zal toch iets naar binnen moeten krijgen.

Zorg dat hij goed drinkt en geef als het nodig is water (of de bouillon of het rijstewater) met pipet.

honden page profiel ..

honden foto van .

Helaas hebben we kip met rijst vandaag al geprobeerd (hadden we toevallig in overvloed in huis). Hij vertikt het om er zelfs aan te ruiken. Wellicht zal hij bij grote honger het kipfilet wel naar binnen werken, maar naar rijst wilt hij niet eens kijken. Hopelijk zit daar morgen wat verandering in. Water spuit ik inderdaad regelmatig naar binnen via de mond, al is hij weer begonnen zelf te drinken. Om het eten maak ik me het meeste zorgen, hij is ongelofelijk mager en heeft overduidelijk een lege maag aangezien hij tevens niet meer poept.

honden page profiel AnnemiekAnnemiek 3 doggies

honden foto van Annemiek

Wat een nachtmerrie zeg ..
Ik kan wel zeggen, alles wat ie lekker vindt proberen. Maar daar vertel ik je niks nieuws mee.

Dan maar een upje voor jou, hopende op tips.

Heel veel sterkte met Cody !
En een veilige vlucht naar huis.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

ik heb geen idee wat je daar kunt krijgen.
diepvries licht verteerbare vis zoals koolvis of kabeljauw?
Sperciebonen uit de vries of blik?

honden page profiel De jongens!De jongens! 3 doggies

honden foto van De jongens!

Ohw wat naar zeg! Ik kan je helaas geen advies geven. Ik hoop dat Cody er helemaal boven op komt.

honden page profiel ..

honden foto van .

Annemiek en Bernadet, bedankt! Ik probeer hem inderdaad te geven wat hij lekker vindt, zo heeft hij gisteren een worteltje naar binnen kunnen werken. Wellicht zal hij wat meer groente wel kunnen waarderen.

Thanks Loesje, ik ben eerlijk gezegd ook niet helemaal op de hoogte van wat hier wel of niet te koop is. Cody is in principe geen visliefhebber. Ik weet dat hij dol op rode zalm is, maar dat lijkt me te vet om in zo'n geval te geven(?). Spercieboontjes vind ik een goede optie! Dat lijkt me het proberen waard.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

mocht je licht verteerbare (diepvries)vis willen probeen en vinden, dan zou ik dat even koken. Dat was ik vergeten erbij te schrijven.
Ik zou Cody in ieder geval geen vette vis geven.

honden page profiel ..

honden foto van .

Opeens schiet me een tv-reclame van van de week binnen over een docu waarin verteld werd het feit dat de vis die hier de laatste maanden verkocht wordt een ziekte kan bevatten die de hersennen aantast. Mensen proberen nu zo weinig mogelijk gekochte vis te consumeren. 'T kwam echt net in me op, weet niet of ik nog vis voor hem durf te halen. Maar ik onthoud het voor als we weer in Nederland zijn. :-)


Even een mini-update. Cody heeft net zelf gedronken en niet zo'n beetje ook! Hij beweegt nog wel vreselijk sloom, alsof hij dronken is en elk moment neer kan vallen. Tijdens de avondronde rond elfen liep hij ook maar te waggelen. Oren ver uit elkaar of plat naar achteren (dat wisselt), staart omlaag, zielige blik.. 


Net na het drinken wilde ik hem even aaien, maar wat gaf hij me toch een krijs. Zo'n angst/pijn(maar vooral pijn)-gil. Meneer ligt nu naast me op bed te slapen met een ademhaling die me veel sneller lijkt dan normaal.

honden page profiel ~~ 3 doggies

honden foto van ~

Awwww wat vreselijk zeg !!  Ik hoop echt dat cody snel weer beter wordt !

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Hoi Chris,

Dit klinkt niet goed ...

Deze link geeft aan dat in ernstige gevallen de longen mee kunnen doen
http://vetmedicine.about.com/od/diseasesandconditions/a/CW-Babesia.htm

Weet je wat de dierenarts gegeven heeft? Als het mijn hond was, zou ik kijken of ik aan de azitromycine en atovaquone kon komen. Aangezien beide ook gebruikt worden bij mensen: lokale apotheek? 
Sterkte!

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Dat laatste wat je beschrijft, klinkt trouwens alsof hij een hersenvliesontsteking heeft, die pijn en het waggelende lopen.

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Arme Cody :(
Heb geen tips voor je helaas maar wil je wel sterkte wensen en natuurlijk beterschap voor Cody.
Hopelijk valt de vliegreis mee en kan je snel hier terecht bij een dierenarts.

Misschien een broodje met kaas?
Dat kan je ook samen eten :-)

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Jeetje wat erg maar wat wij deden bij dieren die niet wilde eten was ......en geloof het of niet een gebakken ei die doet ook de eetlust opwekken.  Hoop ook al klinkt het wat raar dat het je helpt. Verder heel veel succes met Cody en een knuffel voor hem

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

goh wat erg :'(
en hoewel niet eten erg is, zou ik geloof ik het allerliefste zsm de juiste medicatie en eventueel een bloedtransfusie willen


tip:
wat wij bij onze hond moesten doen toen hij een week lang weigerde te eten door ziekte:
op 1 liter water: 18 gram suiker (=8 suiker klontjes) en 3 gram zout (=ongeveer een theelepel) doen, en dit heel goed mengen


dan heeft de hond in ieder geval suikers en zouten (dit mengsel is een vervanger van ORS)
onze hond wilde het, ondanks zijn enorme afkeer van eten, heel graag drinken en kwam er ook duidelijk van "bij". sterker nog, als ik gewoon water neerzette, en dit ernaast, koos hij voor het mengsel

ik vind het heel erg en ik hoop dat jullie er op tijd bij zijn zodat Cody goed zal herstellen.

sterkte !!!!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Wat een nachtmerrie!
Heb je een reisverzekering? Wat ik dan probeerde te doen is vandaag nog een vlucht naar huis te krijgen. Als dat niet mogelijk is: dat ze voor jou dan uitzoeken waar een goeie DA zit in Kiev. Het is een moderne stad, daar moeten ook heel bekwame dierenartspraktijken zijn.
Schiet dit niet op, dan zou ik even een lijstje maken van wat de hond tot nu toen gekregen heeft, en met je dierenarts in Nederland te bellen, en met hem te overleggen wat je best doet.
Wat het eten betreft, zou ik me niet zo'n zorgen maken. Een volwassen hond kan best een aantal dagen zonder eten. Zolang ie maar blijft drinken, zit dat wel goed.
Je kan kip koken en hem het afgekoelde vleesnat geven, zo krijgt ie toch wat voedzaams binnen en hoeft ie niet te eten.

Moed houden, meid! Ik hoop dat je snel thuis bent en Cody beter wordt!

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Dit is de bjsluiter van imidocarb, het meest gebruikte middel bij babesiose. Het is waarschijnlijk dat 1 of beide dierenartsen je hond dat gegeven heeft. 
Op deze site wordt bij behandeling vermeld dat een hoge dosis neurologische verschijnselen kan geven. 
Ik zou als dat kan proberen te achterhalen wat je hond heeft gekregen bij beide dierenartsen.
In nederland zou ik, denk ik, contact met de faculteit diergeneeskunde zoeken. Al dan niet via je eigen dierenarts. 
Je hond kan drager blijven na behandeling met imidocarb, en omdat de teek die deze ziekte kan overbrengen ook lokaal in nederland voorkomt, is het raadzaam om over een nabehandeling na te (laten) denken. 

Imidocarb behandeling moet na 14 dagen herhaald worden.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Chris,
Weet niet of je nog verbinding kan maken.
Hoe is het nu met Cody?
Heeft hij al wat gegeten?
Je zou ook omelet of roerei kunnen proberen.
Hebben ze daar vis in blik bijv. sardientjes of tonijn, die niet daar is geproduceerd.
Als het in olie is en dit  te vet is, even goed afspoelen.
Heel veel sterkte.

honden page profiel N & dogs N & dogs 3 doggies

honden foto van N & dogs

Wat erg zeg! Ik heb geen ervaring met deze symptomen dus ik kan je helaas niet helpen. Er zijn al veel goede tips gegeven over eten, ik zou alles wat veilig is proberen te geven, hij moet toch wat eten.

Verder wens ik je veel sterkte en ik zou hem wel even door je eigen dierenarts in Nederland laten nakijken en het verhaal uitleggen. Misschien inderdaad zoals al eerder gezegd is even opvragen wat er precies voor medicijn/spuit is gegeven aan Cody.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Er zijn verschillende vormen van babesiose, die verschillende symptomen kunnen geven, vandaar dat je misschien niet overal alles vindt. Hoe is de diagnose bij Cody gesteld? Via een dikke druppel (bloeduitstrijk?). 


Ik heb even voor je zitten zoeken op pubmed en google, ik ben 1 artikel tegengekomen over babesia in de Oekraine, ik heb de auteur ervan een email gestuurd of hij dierenartsen kent in Kiev die erin gespecialiseerd zijn. Helaas is de eerste auteur iemand uit Munchen..


http://bestofukraine.com/ukraine-travel-center/north/kyiv/medicine/veterinary.html

een overzicht van dierenartsen in Kiev


Succes! 


Mocht je nog een naam oid willen weten van een specialist op dit terrein in Nederland (Utrecht) dan kan ik voor je zoeken. Dit is het algemene nummer van de kliniek in Utrecht ; +31-30 - 253 9411

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Jeetje Chris..., ik heb geen idee wat te adviseren behalve het aangemaakte water van Goja, of het kookvocht van kip.

Hopelijk gaat heb je de kans om zo snel mogelijk naar Nederland terug te reizen en met Cody hier naar de DA te gaan.

Ik wil je heel veel sterktewensen !!!

honden page profiel ..

honden foto van .

Bedankt voor de beterschapswensen allemaal! 4 van de 5 dingen die de eerste DA inspoot weet ik wel, de laatste moet ik even navragen. Cody heeft dus al sowieso tioprotentine, catosal, baitpiel en azedine naar binnen gehad (weet niet of ik het goed schrijf, wellicht heet het hier allemaal anders dan in NL). Nog even en we gaan weer naar de DA -DA nr. 2 dus-, ik zal hem vragen hoe het zit met die azitromycine en atovaquone, misschien is dat wat hij Cody gisteren gaf.

Cody heeft nu een bouillonnetje met wat gekookt vlees in zijn voerbakje staan, maar hij haalt er zijn neus voor op. Drinken gaat overigens wel veel beter. Op aandraden van de DA hebben we enterosegel(?), geptral(?) en een kruidenmix gekocht. De kruidenmix krijgt Cody nu in zijn bek gespoten, wat met de rest gedaan moet worden horen we zo.


Ik heb geen reisverzekering én geen huisdierenverzekering, dus dit wordt nog wat. De diagnose was eerst gesteld aan de hand van de symptomen, het feit dat dierenarts nummer 1 al veel honden zag deze zomer die babesiose hadden, het feit dat er veel teken voorkomen in deze regio die zulke infecties veroorzaken etc. Er is idd ook bloed geprikt en daarnaar gekeken.


Ik kan momenteel niet alles beantwoorden want we gaan zo naar de DA, met Cody gaat het wel ietsje beter. Bij is nog steeds sloom, zielig, plast donker (wel geen bloed meer te zien nu!). Toen ik net even met hem ging lopen was hij vrij alert. Kop omhoog, staart omhoog, een vooruitgang dus. Dank jullie wel voor de tips! Ik laat later meer weten.

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Sterkte bij de da zometeen!

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Google;

Catosal is vitB12
De anderen middelen kan ik niet vinden

honden page profiel ..

honden foto van .

Bedankt Bianca, we zitten nu in de wachtkamer van de DA. Gisteren duurde het wachten 4 uur, vandaag zal het vast ook even duren. 
Google brengt mij ook niet verder wat de middelen bertrefd, kijk straks of ik het wel goed 'vertaald' heb.

honden page profiel Deborah, Chula & BowserDeborah, Chula & Bowser 3 doggies

honden foto van Deborah, Chula & Bowser

Oh Chris ik lees het nu pas ben nogal druk met de pups.... Heel veel beterschap voor Cody ik hoop dat je snel uitsluitsel hebt over wat het is! Wat ik heb geleerd over babesiose is echt slecht nieuws, het maakt de rode bloedcellen kapot en je kunt je voorstellen dat dat niet lang goed gaat. Heel veel sterkte!! Knuffels voor jou en Cody!!

honden page profiel Deborah, Chula & BowserDeborah, Chula & Bowser 3 doggies

honden foto van Deborah, Chula & Bowser

even een aanvulling: Kunnen ze testen of ie hemolyse heeft? dan heeft hij bloed in de urine (hoeft niet zichtbaar te zijn met het blote oog maar kan d.m.v. hemosticks of multisticks worden getest) en dat wijst dan op een auto-immuun ziekte zoals babesiose.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Jeetje Chris.. En dat op je vakantie.. Wat rot voor jullie en natuurlijk voor Cody!

Ik heb geen ervaring met Piroplasmose maar ik blijf toch even volgen.

Ik hoop dat alles heel gauw beter zal gaan met Cody!!

pagina 1 van 5 12 3 4 5
Volgende forumvraag: hond treurt
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^