Goede beginnershond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Hallo,

Ondanks het verlies van Tybo bij mijn schoonouders, beginnen zij er stilletjes aan terug boven op te komen. Het gemis wordt nu wel steeds groter nu het huis leeg is. Ze hebben besloten om na verloop van tijd toch een nieuwe hond aan te schaffen.

Mijn vriend en ik zijn zelf ook nog op zoek naar een hond, maar eerst willen we een geschikt hondenras vinden.

We zijn op zoek naar een kleiner tot middelmatig hondenras. We zijn zelf ook vrij onervaren. Mijn vriend heeft zelf wel altijd honden gehad bij zijn thuis, maar hij heeft er nog nooit alleen voorgestaan. Wat is volgens jullie een geschikte beginnershond?

We hadden zelf gedacht aan een Beagle, Finse spits, Akita Inu (maar deze zijn blijkbaar ook helemaal geen makkelijke honden)

Geef zeker jullie ideeën.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Goede beginnershond" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*Shauni *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*goedgekeurde fokker

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

De perfect beginnershond is voor mij de cavalier king charles Spaniël
MAAR!!: Deze hondjes hebben ze zo hard doorkweekt dat ze bijna allemaal ziek zijn en serieuse gezondheidsproblemen hebben :'(
Een ander super beginnershondje vind ik eigenlijk ook wel de chihuahua leuk. Mits ze als hond worden behandeld en niet als mode accessoire :-D

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Oeh, Akita Inu zou ik als beginner niet aan beginnen..

Misschien een Boerenfox? Beagles zijn leuk, maar kunnen ontzettend eigenwijs zijn en hebben een behoorlijk jachtinstinct.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Eigenlijk zijn bijna alle honden geschikt als beginnershond, als je je maar goed inleest in het ras en je hond consequent opvoed. Maar ik dacht gelijk aan een Markiesje. Dit zijn kleine, maar vriendelijke honden:



Of een Engelse Cocker Spaniel:



Wat zijn je verdere 'eisen' aan het ras? Wil je er hondensport mee beoefenen , moet het ras kortharig zijn of juist langharig, baasgericht of zelfstandig, etc.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Markiesje vind ik alvast heel leuk, maar mijn vriend ziet bv al liever kortharige honden.
Enkel een border collie vindt hij leuk als langharige hond. Maar kan dit aangeraden worden als beginnershond? Er zijn natuurlijk zo veel honden die we leuk vinden (Weimaraner, Golden Retriever, Witte Zwitserse herder, ...) maar zijn ofwel al vrij groot ofwel geen beginnershond, ...

Verder zoeken we vooral een sociale hond. We willen geen schrik hebben als we bezoek krijgen dat onze hond het bezoek agressief of niet welkom benaderd.

Het is voorlopig niet meteen onze bedoeling om er hondensport mee te gaan doen, maar wel hondenschool.
Vaak wandelen, spelen, uitlaten,... is voor ons ook geen probleem.

honden page profiel Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*Shauni *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*goedgekeurde fokker

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

Border collie vind ik niet echt een beginnershond. Er zijn natuurlijk wel kalme borders maar hoe je het draait of keert, deze honden hebben beweging en uitdaging nodig :-D Ik vind het zelf prachtige honden, prachtig karakter en zeer lief! :-D

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Ja om eerlijk te zijn vind ik het ook prachtige honden. Vroeger had een vriendin van mij een Border Collie. Geweldige hond!! :-D
Maar we kunnen best op zoek gaan naar een hond die nu bij ons past. Als een Border Collie niet onmiddellijk een beginnershond is, is hij momenteel misschien niet echt een geschikte hond voor ons.

Is hij moeilijk qua omgang?

honden page profiel Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*Shauni *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*goedgekeurde fokker

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

Ik heb nu een BC van 5 maanden en ik moet hier soms echt wel met de vuisten op tafel slaan, zoals ze dat zeggen ;-) Ze hebben echt veel beweging nodig en uitdaging. Als je ze dat niet geeft kunnen ze vaak heel lastig worden. :-D Als ze andere honden ziet gaat ze meteen op haar rug liggen, zo onderdanig is ze :-D Langs de andere kant laat ze haar niet doen en als ze het beu is, laat ze dat ook wel merken. Je moet ze echt kennen :-D

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Hm, ik denk niet dat elke hond geschikt is als beginnershond. Er zijn nu eenmaal rassen die zo substantieel 'moeilijker' zijn dat je eigenlijk echt wel ervaring met honden moet hebben voordat je zo'n ras aanschaft.

Zelf denk ik dat je voor een beginnershond kunt kijken naar bijvoorbeeld de Cavelier, het Markiesje, Labrador of Golden Retriever.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Ja klopt.

We hebben een tijd geleden een kruising Duitse Herder-Husky geadopteerd uit het asiel. Niet onmiddellijk het type beginnershond, maar Rex was van het asiel uit gescreend door een gedragstherapeut en daaruit bleek het een zeer goede hond te zijn. Na de nodige gesprekken mochten we Rex adopteren. Maar dit is toch minder goed uitgedraaid dan gehoopt. Werd na enkele dagen agressief naar mij, bezoek, ... Behalve naar mijn vriend. Terug gesprekken aangegaan met het asiel en daaruit bleek dat hij toch een misplaatsing geweest is van hun uit. Ik neem ze dit zeker niet kwalijk maar hierdoor heb ik wel het idee gekregen om een kleinere tot middelmatige hond te nemen. Deze zijn meestal minder sterk dan een grote hond en als een grote hond of een kleinere tot middelmatige hond tegen je aanspringt is dit ook een verschil. En zeker om te happen, een grote hond komt al snel bij je gezicht.

Zelf zien we ook heel graag een Labrador of Golden Retriever. Ook omdat we weten dat deze honden sociale en vriendelijke honden zijn. Maar zijn hier ook uitzonderingen in? Aangezien deze rassen toch ook grotere honden zijn.

IK heb de schrik precies een beetje te pakken na de mislukte adoptie. Ik heb helemaal geen schrik van honden (grote of kleine) begrijp me niet verkeerd. Maar ik voelde me met Rex niet meer goed in mijn eigen huis. En dat wil ik absoluut niet meer meemaken. Daarom dacht ik al om een kleinere tot middelmatige hond te nemen omdat deze minder sterk zijn en kunnen niet tot je gezicht springen.

We zullen nu ook bij de aanschaf van een hond een puppy nemen zodat we onze hond zelf kunnen 'opvoeden'.

Dan weten jullie een beetje de voorgeschiedenis en waar onze keuzes vandaan komen.

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat de hond qua karakter bij jouw karakter past, is het een goede match dan is dat de perfecte hond voor jou.

Ik zou je aanraden om bij verschillende fokkers langs te gaan, naar shows te gaan e.d. Zo kom je er al gauw achter wat je totaal niet wilt en wat je juist wél leuk vindt.

Succes.

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Ik zou zeggen, Cavalier, maar! Zoals Shauni zegt, is de gezondheid niet erg goed. :'(
Misschien nog de Labrador of Golden Retriever?

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

"
Het is voorlopig niet meteen onze bedoeling om er hondensport mee te gaan doen, maar wel hondenschool.
Vaak wandelen, spelen, uitlaten,... is voor ons ook geen probleem. "


Ik denk dat je dan het beste een ras kunt kiezen dat valt onder de groep gezelschapshonden, omdat de honden in andere groepen vaak willen 'werken'. Wel hebben veel gezelschapshonden lang haar, wat jullie liever niet hebben. Gezelschapshonden volgens Raad van Beheer:

De rassen binnen de rasgroep Gezelschapshonden verschillen onderling van vorm en oorsprong. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze willen de mens plezieren als aangenaam gezelschap.
De meeste mensen willen gewoon een leuke kameraad. Gezelschapshonden zijn de specialisten op dat gebied.
Gezelschapshonden zijn lichamelijk allemaal van bescheiden afmetingen. Hun karakter daarentegen is vaak groots.
U zult met de meeste van deze rassen veel plezier beleven tijdens de dagelijkse wandelingen en sommige rassen hebben plezier bij actieve sporten als behendigheid. Ze zijn veelal niet agressief tegen andere honden, richten geen schade in huis aan, doen maar heel kleine hoopjes en kunnen zonder bezwaar mee in de kleinste auto of het openbaar vervoer. :-)

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

ik zeg: neem een asiel hond, daar kun je zo ontzettend veel van leren!
dat is de reden dat ik voor mijn eerste hond een asielhond met gebruiksaanwijzing koos, ik wou leren.

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Ben het helemaal eens met Marloes, ga eens langs bij een paar asielen en ontmoet een paar lieve puppies! ;-)

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Ja wij hadden dat idee ook. We vinden dat honden in het asiel ook een 2de kans moeten krijgen, maar we hebben er een slechte ervaring mee. En natuurlijk 1 slechte ervaring wil niet zeggen dat de 2de ook slecht moet zijn. Maar ik vind dat je niet met honden kan spelen. Je kan niet zeggen: oke, ik neem hem en na een tijdje terugbrengen naar het asiel.

We hebben het nu 1x meegemaakt en tegen onze principes terug afgestaan aan het asiel.
En we willen dit eigenlijk niet nog eens doen.

Ik kopieer even het tekstje dat ik iets hoger hierop geschreven had:
We hebben een tijd geleden een kruising Duitse Herder-Husky geadopteerd uit het asiel. Niet onmiddellijk het type beginnershond, maar Rex was van het asiel uit gescreend door een gedragstherapeut en daaruit bleek het een zeer goede hond te zijn. Na de nodige gesprekken mochten we Rex adopteren. Maar dit is toch minder goed uitgedraaid dan gehoopt. Werd na enkele dagen agressief naar mij, bezoek, ... Behalve naar mijn vriend. Terug gesprekken aangegaan met het asiel en daaruit bleek dat hij toch een misplaatsing geweest is van hun uit. Ik neem ze dit zeker niet kwalijk maar hierdoor heb ik wel het idee gekregen om een kleinere tot middelmatige hond te nemen. Deze zijn meestal minder sterk dan een grote hond en als een grote hond of een kleinere tot middelmatige hond tegen je aanspringt is dit ook een verschil. En zeker om te happen, een grote hond komt al snel bij je gezicht.

Zelf zien we ook heel graag een Labrador of Golden Retriever. Ook omdat we weten dat deze honden sociale en vriendelijke honden zijn. Maar zijn hier ook uitzonderingen in? Aangezien deze rassen toch ook grotere honden zijn.

IK heb de schrik precies een beetje te pakken na de mislukte adoptie. Ik heb helemaal geen schrik van honden (grote of kleine) begrijp me niet verkeerd. Maar ik voelde me met Rex niet meer goed in mijn eigen huis. En dat wil ik absoluut niet meer meemaken. Daarom dacht ik al om een kleinere tot middelmatige hond te nemen omdat deze minder sterk zijn en kunnen niet tot je gezicht springen.

We zullen nu ook bij de aanschaf van een hond een puppy nemen zodat we onze hond zelf kunnen 'opvoeden'.

Dan weten jullie een beetje de voorgeschiedenis en waar onze keuzes vandaan komen.

honden page profiel  Appie en de tibbies Appie en de tibbiesgoedgekeurde fokker

honden foto van  Appie en de tibbies

Verdiep je eens in een tibetaanse spaniel, zijn heerlijke hondjes, zijn slim en leergierig, hebben een heerlijk karakter, zijn makkelijk op te voeden,mogen graag wandelen en mee in het mandje op de fiets, zijn vriendelijk tegenover mensen en dieren bv honden, katten, konijnen, hebben een makkelijke vacht (1x in de week een kambeurtje) kortom een ideale hond.

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Erg jammer dat er een mismatch is geweest vanuit het asiel..een husky-herder absoluut geen beginnershond en dat bleek. Ik heb ook een mismatch herplaatser gehad, ging ook niet goed. Nog wel slechter afgelopen ook. Maar dit was voor mij geen reden om dan maar alle herplaatsers links te laten liggen...vervolgens ben ik goed gaan kijken naar het type hond. Wat is het karakter? Niet voor dat mooie snoetje gaan maar echt goed de hond observeren en doorvragen over het karakter. Dit is bij een volwassen hond altijd nog beter te pijlen dan bij een pup waar je ook nog eens een hoop aan kan verknallen. Nu heb ik twee ultieme goedzakken in huis, kant en klare herplaatsers, min of meer en heb zoveel van hen geleerd en nog steeds. Heerlijk!

Bij "leuke hondenverhalen" gaat een topic over herplaatser Joke...ik weet niet hoe ik hierheen kan linken.
Dit lijkt een superlieve en fijne "niets mee aan de hand"  hond...optie?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik geloof niet in de term 'beginnershond'. Elk ras is om specifieke redenen gefokt, of heeft een aparte oorsprong en daardoor ook een specifiek karakter en eigen aard. Het is dat wat bij je moet passen. 
Het gaat dan niet over moeilijke en makkelijke hond, als de aard vd hond bij je past, zit je goed. Het gaat ook over hoe je tegemoet wil komen aan de oorsprong van een ras (werkhond, waakhond, enz) in de dingen die je samen met je hond wil gaan doen.
Zo word ik zelf bijvoorbeeld kriegel en nerveus van een te baasgerichte hond (terwijl die al gauw als 'beginnershond' zal worden bestempeld) omdat dat volgzame en afhankelijke helemaal niet bij mij past. Ik hou van onafhankelijk denkende, eigenzinnige honden. Die vind ik dan weer helemaal niet moeilijk, maar net erg prettig.
Dus elke hond kan een beginnershond zijn, als ie maar bij je past!

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Een Tibetaanse terriër is ook een heerlijke hond. Niet zo groot, wel langharig.
Hier een linkje met ontzettend veel info erover.
http://detibetaanseterriernieuwssite.nl/home.htm
Ze vallen onder rasgroep 9.... gezelschapshonden.
Ik zou eens tussen kijken als je een ras zoekt die over het algemeen wat "makkelijker" zijn.... al geldt daarbij net zo goed, dat het een hond is, die goede opvoeding, uitdaging en aandacht nodig heeft en ze natuurlijk ook gewoon "aan het werk" gezet moeten worden.
http://www.hondenpage.com/hondenrassen/rasgroep/9/gezelschapshonden.php

honden page profiel Dog doggy dogDog doggy dog

honden foto van Dog doggy dog

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" Ik geloof niet in de term 'beginnershond'. Elk ras is om specifieke redenen gefokt, of heeft een aparte oorsprong en daardoor ook een specifiek karakter en eigen aard. Het is dat wat bij je moet passen. 
Het gaat dan niet over moeilijke en makkelijke hond, als de aard vd hond bij je past, zit je goed. Het gaat ook over hoe je tegemoet wil komen aan de oorsprong van een ras (werkhond, waakhond, enz) in de dingen die je samen met je hond wil gaan doen.
Zo word ik zelf bijvoorbeeld kriegel en nerveus van een te baasgerichte hond (terwijl die al gauw als 'beginnershond' zal worden bestempeld) omdat dat volgzame en afhankelijke helemaal niet bij mij past. Ik hou van onafhankelijk denkende, eigenzinnige honden. Die vind ik dan weer helemaal niet moeilijk, maar net erg prettig.
Dus elke hond kan een beginnershond zijn, als ie maar bij je past
"

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Ging even iets mis :-) wilde zeggen 'amen, ik had het niet beter kunnen verwoorden' ;-)

Jullie hebben met Rex pech gehad, ik denk dat je eerder naar een ander karakter hond zou moeten kijken, wat zachter blijkbaar. Herder/husky kruisingen kunnen aardig pittig zijn en gaan uitzoeken waar ze nou eigenlijk staan in de verhoudingen in huis. Dat (b)lijkt niet bij juliie te passen.

En formaat is maar betrekkelijk, ik ken ook iemand met een terrier die de boel daar thuis aardig terroriseert, en ook kleine hondjes hebben scherpe tandjes... 

Kijk ook eens naar het boek 'karakterhonden karakterbazen' dat zijn allemaal hoofdstukken over rassen gebaseerd op ervaringen van hondeneigenaren en fokkers. Probeer ook voor jezelf helder te krijgen wat je verwacht van een hond en waar je echt niet van houdt.

Oh ja, ik dacht ook nog aan een Friese stabij, de twee die ik ken waren echte gezinshonden, wel jagers natuurlijk ;-)

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

" Dus elke hond kan een beginnershond zijn, als ie maar bij je past! "


;-)

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

ik ben het ook helemaal eens met Christel, prachtig verwoord

een "beginnershond" bestaat helemaal niet

jij bent straks als de nieuwe hond er is een "beginnersbaas", dat is iets wezenlijk anders ;-)

een baasje dus, met nog geen of weinig ervaring als het om het opvoeden en begeleiden van een hond gaat. nou, dat is ook helemaal niet zo'n ramp hoor. alles staat en valt bij de manier waarop jullie dat gaan op- en aanpakken. en dan is ervaring hebben wel leuk, maar dat zegt lang niet alles. want ik ken verschillende eigenaren, die al wel 5 honden hebben versleten, en het nog steeds niet hebben begrepen...

verdiep je in de rassen, en kies er vooral een die bij jullie past! en niet op basis van het uiterlijk... ja, je moet er de hele dag tegenaan kijken, maar je eigen hond is toch altijd de mooiste O-)

honden page profiel --

honden foto van -

Een Toller misschien? Of een markiesje?

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Een toller zou ik niet zo snel doen als je er niet mee wilt gaan sporten :-)

Ik ken het ras zelf niet maar iemand hier op het forum fokt ermee en het lijken me erg leuke hondjes en het zijn kortharige middenmaatjes: de oostenrijkse pinscher. Misschien is dat iets voor jullie?

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Toller vind ik een hele mooie hond. Hebben we ook al over nagedacht, maar ik vind zo veel verschillende en tegenstrijdige karaktereigenschappen van een Toller terug dat ik niet weet wat klopt en wat niet. Het woord 'kloppen' is niet het juiste woord, iedere hond binnen een bepaald ras heeft natuurlijk ook zijn eigen karakter.

Oostenrijkse pinscher vind ik ook zeer mooi, maar staat toch ook bekend als een waakse hond? Gaan zij dan ook bezoek niet onwelkom benaderen? Misschien heb je wel kennis of ervaring met dit ras?

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Ik heb nog nooit een Oostenrijkse Pinscher ontmoet, misschien kan je contact zoeken met baasje en fokker Anja hier op het forum http://www.hondenpage.com/fokkers/profiel/4235/anja.php zij kan je vast van alles vertellen over het ras.

Over tollers weet ik inmiddels wel best veel dus als je vragen hebt over tollers kun je ze altijd stellen :-) (Heb er 1, ken er behoorlijk wat en sta op de wachtlijst voor nummer 2)

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Ohh fijn om te horen.

Kan je wat meer vertellen over een Toller?
Hoe ze zijn tov vreemden, tov andere honden? Waaks?
Volgens de gegevens die ik opgezocht heb en die vaak overeen kwamen zouden ze niet heel moeilijk op te leren zijn, zijn ze heel leergierig en werken ze graag?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Goede beginnershond" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Fietsen met OEB
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^