basenji of boston terrier ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

debbie (Gast)

hey;graag zouden wij in de toekomst een hond willen, maar er zijn zo veel leuke rassen.
ik wil graag een niet te grote hond die vriendelijk is en niet te veel verhaard.
maar mijn man wil een hond waar hij mee kan gaan joggen. nu heb ik al verschillende rassen bekeken. en heb ik mijn aag laten vallen op ofwel de boston terrier of de basenji;
van uiterlijk vind ik de basenji het mooist,maar ik heb al veel opgezocht over de basenji op het internet en naar het schijnt zouden dat niet de makkelijkste honden zijn. 

zijn er mischien mensen die meer over deze rassen weten?

o ja we hebben nu een basset hound zeer lieve hond 
een dochtertje van bijna twee en twee zonen van veertien die om het weekend bij ons zijn.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "basenji of boston terrier ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Karakter Basenji
De Basenji is een hele gevoelige, eigenwijze, nieuwsgierige, zelfstandige hond, die ook zeer aanhankelijk is naar zijn roedelgenoten (zowel mens als dier). De jachtpassie is nog zeer nadrukkelijk aanwezig. Hierdoor is hij niet geschikt om los te laten lopen binnen het gangbare verkeer. De Basenji wordt ook wel een katachtige hond genoemd. Hij heeft nl. geen lichaamsgeur, houdt niet van water, likt zich schoon en speelt als een kat. Ook bekijkt hij het leven graag vanaf hoogten. Zo ligt hij het liefst op een bank/stoel of in het raamkozijn. Dat een Basenji niet een hond is als anderen, blijkt uit het vorenstaande. 
Maar de grootste bijzonderheid van een Basenji is nog wel het feit dat hij niet blaft. Wel kan hij veel andere geluiden maken. Onder andere een soort 'jodel'. Dit geluid is bijna niet te omschrijven, maar klinkt ongeveer als het huilen van een wolf, maar dan met meerdere toonhoogten. Een Basenji laat dit geluid horen als hij blij is.

Lees dit ook maar eerst eens goed door: Klik


Karakter Boston Terrier
Boston Terriers zijn levendige en intelligente honden. Ze hebben zelfvertrouwen en zijn niet snel ergens van onder de indruk. Ze zijn aanhankelijk, maar stellen zich niet helemaal afhankelijk op. Verder zijn ze waaks en laten ze hun stem bij onraad horen.
Lees dit ook maar eerst eens goed door: Klik


MAAR: ik ben van mening, ieder hondje heeft zijn eigen karakter!

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Een basenji? Een prachtige hond maar niet voor iedereen gescikt. Ik zou eens goed kijken Nasr karakter. Kijk eens bij baasjes naar safi. Zij heeft basenji's. En Leoniek. Heeft Boston terriërs. Zij kunnen je vast meer vertellen,

honden page profiel Safi KengeeSafi Kengeegoedgekeurde fokker

honden foto van Safi Kengee

Leuk :-)
De Basenji is totaal anders dat de Boston terriër. Niet vergelijkbaar :-)

Wij hebben drie Basenji's,twee reuen en een teefje. Ik ken de Boston terriër niet heel goed maar kan wel wat vertellen over de Basenji 
Het ligt erg aan de verwachtingen en instelling van de baas of een Basenji bij je past.
Het zijn heel eigenzinnige hondn, luisteren.. Euhm alleen als ze er zelf zin in hebben stelt de regel :-)
Met andere honden (buiten de roedel) kunnen ze enorm moeilijk zijn, ze gaan heel erg af op lichaamstaal en met een riem om kunnen ze snel gefrustreerd raken omdat de lichaamstaal beïnvloed wordt door de baas. Joggen kan wel erg goed denk ik, ze trekken doorgaans makkelijk aan de lijn dat wel, canicrossen doet er ook eentje.
Als je een lieve,gezinshond wilt, makkelijk op te voeden, dan is een Basenji geen goed idee.
Die van ons, zijn hele lieve gezinshonden maar we hebben in 7 jaar wel geleerd hoe een Basenji je leven veranderd en genieten hier ontzettend van.
Ze zijn heel wijs, heel zelfstandig en heel puur. Ze hebben nog heel veel instinct waardoor je een gigantische en vooral oneindige dosis humor nodig hebt ;-) 
Wij wonen met onze Basenjis op een schip (ons containerschip) en ik ben de gehele dag met ze (en mijn gezin) bezig, heerlijk en gezellig (vind ik ) ze hebben heel veel beweging en denkwerk nodig, dus als het regent (dan willen ze liever weigeren mee te gaan) dan is het een kort rondje en een hoop denkspelletjes.
Ze zijn heel lief voor het gezin, de onze zijn gek op kinderen (pas op, het merendeel niet omdat dit niet aangeleerd is) maar wel gereserveerd naar vreemden.
Ze zijn heel gevoelig voor lichaamstaal waardoor je als baas heel goed op hun signalen moet letten, als je bezoek hebt wat ze niet kennen en bij binnenkomst over ze heen hangt en op de kop aait (zoveel mensen doen dit nog) dan heb je aan een Basenji geen goede. 
Wij voeden ze op met de positieve opvoeding, zonder enige fysieke correctie en met heel veel lichaamstaal die wij ook voor hun gebruiken. ( bv de kalmerende signalen) ze reageren daar heel goed op, ik vind persoonlijk een hardhandige opvoeding uit den boze voor alle honden maar de Basenji reageert en niet goed op. Uitvallen en moedeloosheid is dan niet uitgesloten. 
Ook met onze opvoeding is duidelijkheid, consequent zijn en respect heel belangrijk. Een Basenji zal zonder nadenken de rol van beschermer van de familie (de alpha dus) overnemen als de baasjes daarin falen.
Ze jagen ook, loslaten alleen op veilige plekken en direct als pup mee beginnen maar dan nog zal er weleens iets gevangen worden. Ze kunnen zich zonder inmenging van de mens makkelijk staande houden, ze leven nog in Afrika in het wild en bij de stammen.
Onze Enya is 50% Afrikaans, haar moeder komt uit de jungle :-)

Kortom, als je bereid bent veel te werken met een hond, kan lachen om de idioterie, zeer duidelijk maar respectvol kan zijn, niet lang van huis bent (ze zijn echt roedeldier, al kunnen ze wel alleen zijn voor een paar uur) geen verwachtingen hebt van een makkelijke, slaafse hond dan is een Basenji misschien geschikt  :-)

De vergelijking met een Boston terriër snap ik alleen niet zo goed, het zijn totaal verschillende karakters, laat je niet misleiden door het lieve uiterlijk want het zijn erg pittige honden die echt bij je moet passen :-)
Wij willen niet meer zonder in ieder geval.
We hebben nu 7 jaar Basenjis en behoren inmiddels ook tot de fokkers (al moet nest 1 nog komen)
Een heerlijk ras, vinden wij :-D

honden page profiel Mo FungomMo Fungom

honden foto van Mo Fungom

Heel mooi omschreven. 'k Had 't niet beter gekund. :-) Onze Mo voldoet aan de omschrijving alleen als baasje moeten we ons nog wat aanpassen zo af en toe. Ja, wij passen ons meer aan Mo dan Mo aan ons. :-)

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Dit zijn twee zó verschillende rassen, dat het maar net is waar je voorkeur ligt, denk ik. Ik zou het wel weten, ik zou voor een Basenji gaan, zonder enige twijfel! Vooral omdat de Basenji qua karakter een beetje windhond-erig klinkt (correct me if I'm wrong) en de Boston Terriër een platte neus heeft. Ik hou écht niet van platte neuzen..

honden page profiel Safi KengeeSafi Kengeegoedgekeurde fokker

honden foto van Safi Kengee

" Dit zijn twee zó verschillende rassen, dat het maar net is waar je voorkeur ligt, denk ik. Ik zou het wel weten, ik zou voor een Basenji gaan, zonder enige twijfel! Vooral omdat de Basenji qua karakter een beetje windhond-erig klinkt (correct me if I'm wrong) en de Boston Terriër een platte neus heeft. Ik hou écht niet van platte neuzen.. "

Klopt in zekere zin wel hoor, met de Basenji mogen we ook rennen en coursen naast de windhonden en ze doen niet onder :-)) Qua karakter vind ik ze wel wat verschillen maar er zijn punten waar je toevalligheden kan zien.

honden page profiel VorkjeVorkjegoedgekeurde fokker

honden foto van Vorkje

Toen ik info zocht over welk rassen ik leuk vond, kwam ik bij een aantal rassen uit, waaronder de basenji en ook de boston ;-)
Ik heb wat shows bezocht en met wat fokkers gebeld en kwam tot de conclusie dat de basenji niet een goede match zou zijn. Ik vind ze echt prachtig om te xien, maar dat eigenwijze vond ik té.
Inmiddels heb ik al 4 jaar een boston, hij is echt de makkelijkste hond van mijn roedeltje, hij vindt alles prima (kwartiertje wandelen of vier uren wandelen), hij is een goedzak eerste klas en echt gewoon mijn schatje! Mocht je voor de boston gaan, verdiep je dan ajb in de stamboom. Je mag me altijd een berixhtje sturen voor vragen.

Naast de bostonreu heb ik ook nog 2 Lundehundteefjes. Qua uiterlijk een béétje in het straatje vd basenji, maar een stuk minder eigenwijs en amper jachtinstinct :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "basenji of boston terrier ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: basenji oren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^